Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες αποφάσεις για την κρίση χρέους
  • [02] "Στοίχημα η δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας"
  • [03] Σε 1,8 δισ. β¬ οι ακάλυπτες επιταγές Video
  • [04] Αποχώρησαν οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους "Πυρήνες"
  • [05] "Λουκέτο" στα φαρμακεία
  • [06] Διάλογος με στάσεις ο»Ώ

  • [01] Κρίσιμες αποφάσεις για την κρίση χρέους

    Η αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), που καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε μία κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ.

    Ήδη, στο τραπέζι βρίσκονται οι απόψεις τόσο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο και του Επιτρόπου για τα Οικονομικά, Όλι Ρεν, όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο, επικρίνει τη Γερμανία, η οποία απορρίπτει την πρότασή του για αύξηση των πόρων του Ταμείου, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, είπε ότι "το Ταμείο πρέπει να αναβαθμισθεί, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά", σημειώνοντας ότι ποιοτική αναβάθμιση "σημαίνει ότι η χρήση του Ταμείου πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα".

    ΔΝΤ: "Επίσκεψη ρουτίνας" στην Ισπανία

    Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται στην Ισπανία για λόγους ρουτίνας, ενώ η συζήτηση σχετικά με ένα σχέδιο βοήθειας προς την χώρα δεν έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: "Καμιά αναδιάρθρωση του χρέους"

    Για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και για το ενδεχόμενο απόφασης επί της επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφέρει ότι αυτό «θα απαιτήσει διαδικασίες που δεν μπορούν ούτε να ολοκληρωθούν ούτε καν να αποφασιστούν σε μία μέρα».

    Τέλος, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν απέκλεισε κατηγορηματικά την περασμένη Τετάρτη το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας ή άλλης χώρας της Ευρωζώνης, ορισμένες επενδυτικές τράπεζες εξακολουθούν να κυκλοφορούν σχετικά σενάρια. Δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι η Goldman Sachs και η Barclays θεωρούν πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με το μοντέλο Μπρέιντι, που είχε χρησιμοποιηθεί πριν από 22 χρόνια για να αντικατασταθεί το χρέος 17 υπερχρεωμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής με νέο χρέος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Στοίχημα η δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας"

    "Το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη διαφορετική Ελλάδα και σε αυτή την πρόκληση απαντάμε ρητά: Ναι, η Ελλάδα αλλάζει, θα αλλάξει και θα αλλάξει για πάντα". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, σε ημερίδα ενημέρωσης των επικεφαλής των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού και των προϊσταμένων των γραφείων του ΕΟΤ, και χαρακτήρισε τον δημόσιο υπάλληλο ως "κλειδί" της αλλαγής νοοτροπίας στο κράτος και τα προσόντα τους "πλούτο" που πρέπει να αξιοποιηθεί.

    "Το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη, διαφορετική Ελλάδα και σε αυτή την πρόκληση απαντάμε ρητά: Ναι, η Ελλάδα αλλάζει, θα αλλάξει και θα αλλάξει για πάντα". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθύνοντας χαιρετισμό στη ημερίδα που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας για τους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού, στην οποία συμμετέχουν οι προϊστάμενοι των Γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον δημόσιο υπάλληλο ως "κλειδί" της αλλαγής νοοτροπίας στο κράτος και τα προσόντα τους "πλούτο" που πρέπει να αξιοποιηθεί.

    Υπενθύμισε ότι βρεθήκαμε στο "κομβικό σημείο" όπου έπρεπε να αποφασίσουμε εάν αλλάζουμε ή όχι, εξηγώντας ότι το δίλημμα αυτό δεν αφορά μόνο το "συμμάζεμα" των δημοσιονομικών, το οποίο χαρακτήρισε ως κάτι απολύτως αυτονόητο που γίνεται με τις θυσίες και την προσπάθεια όλων των Ελλήνων, αλλά αφορά και την καταπολέμηση του συμπτώματος.

    Τόνισε δε ότι η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία και ότι είναι ανάγκη "να σπάσουμε" την ασθένεια, την επιδημία, τη μιζέρια και την καταστροφολογία ότι όλα είναι μάταια, ότι είμαστε ανίσχυροι να διαμορφώσουμε τη δική μας μοίρα και ότι κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς.

    "Σώσαμε την πατρίδα από τον άμεσο κίνδυνο και είναι στο δικό μας χέρι να χτίσουμε με σχέδιο την Ελλάδα του αύριο", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ριζικά νέου μοντέλου, στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας ελευθερίας, ευνομίας, δημιουργίας και προόδου, με παραγωγική και βιώσιμη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, καθώς επίσης και νέο πρότυπο συλλογικής οργάνωσης και λειτουργίας με επίκεντρο τον πολίτη.

    Στην ημερίδα συμμετέχουν ως ομιλητές ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλ. Διακυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Γ. Πετρουλάκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σε 1,8 δισ. β¬ οι ακάλυπτες επιταγές Video

    Σε 1,8 δισ.ευρώ ανήλθαν το 2010 οι ακάλυπτες επιταγές, έναντι 3 δισ.ευρώ το 2009 σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν το 2010 σε 195.238, έναντι 304.377 το 2009.

    Το Δεκέμβριο του 2010 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε τεμάχια σε 17.116 και σε αξία σε 158,6 εκατ.ευρώ παρουσιάζοντας, μείωση 7,28% και 9,36% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 παρουσίασαν μείωση 3,79% σε τεμάχια και 8,89% σε αξία.

    Οι απλήρωτες συναλλαγματικές το 2010 ανήλθαν σε τεμάχια σε 143.000 και σε αξία σε 229 εκατ.ευρώ, έναντι 152.779 και 250 εκατ.ευρώ το 2009 αντίστοιχα.

    Τον Δεκέμβριο του 2010 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 13.581 και σε αξία σε 20,5 εκατ.ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3,98% σε τεμάχια και μείωση 1,48% σε αξία αντίστοιχα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές σημειώνουν μείωση 4,85% σε αξία και 9,88% σε ποσά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αποχώρησαν οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους "Πυρήνες"

    Αποχώρησαν από το δικαστήριο οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", διαμαρτυρόμενοι για τη διευκρίνιση της προέδρου όσον αφορά τις διαδικασίες εισόδου του κοινού στην αίθουσα. Η πρόεδρος διευκρίνισε ότι επειδή το δικαστήριο βρίσκεται σε χώρο φυλακών, όσοι εισέρχονται θα παραδίδουν τις ταυτότητές τους στη φρουρά για όσο παραμένουν εντός του χώρου.

    Η δίκη των εννέα ατόμων -από τους συνολικά δεκατρείς- που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" ξεκίνησε το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

    Οι έξι κατηγορούμενοι, που είναι προσωρινά κρατούμενοι, αλλά και οι τρεις που είναι ελεύθεροι, αποχώρησαν από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και δήλωσαν ότι εφόσον ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση θα ζητήσουν και από τους συνηγόρους να μην τους εκπροσωπήσουν. Η πρόεδρος επανέλαβε ότι η απόφαση έχει ληφθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα ένταση στην αίθουσα.

    Ένταση μεταξύ της υπεράσπισης και της έδρας δημιουργήθηκε επίσης όταν η πρόεδρος γνωστοποίησε πως την ενημέρωσαν ότι δεν είναι εφικτή η μαγνητοφώνηση των πρακτικών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τους κατηγορούμενους ώστε να πάρουν τη συναίνεσή τους για να προσφύγουν κατά της απόφασης τόσο για το θέμα των πρακτικών όσο και για το θέμα των ταυτοτήτων, καθώς, όπως τόνισαν, η πρόεδρος με την εκφώνηση της απόφασης για πρακτικά και ταυτότητες δεν διευκρίνισε εάν είναι διάταξή της ως διευθύνουσας ή απόφαση του δικαστηρίου.

    Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:

    Οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη.

    Οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης.

    Και οι τέσσερις καταζητούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δεκατρείς βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και τις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- κ. Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

    Προφυλακιστέοι οι τέσσερις

    Στο μεταξύ, προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις τυπικές απολογίες που έδωσαν στη 19η τακτική ανακρίτρια, οι τέσσερις άνδρες κατηγορούμενοι για υποθέσεις τρομοκρατίας που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη.

    Πρόκειται για τους 23χρονους Δημήτρη Φέσσα, Δημήτρη Δημτσιάδη και Χαράλαμπο Στυλιανίδη και τον 21 ετών Σωκράτη Τζίφκα.

    Η 27χρονη Γερμανίδα, που επίσης απολογήθηκε σήμερα για την ίδια υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερη, ύστερα από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισής της. Η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ενώ η εισαγγελέας ότι πρέπει να προφυλακιστεί. Ετσι, το θέμα θα λυθεί τις επόμενες ημέρες με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

    Και οι πέντε κατηγορούνται για τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις και διακεκριμένη δράση οπλοκατοχής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Λουκέτο" στα φαρμακεία

    Διαδοχικές 24ωρες απεργίες την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Tα φαρμακεία του Πειραιά είναι κλειστά και σήμερα, Δευτέρα, αλλά και αύριο, με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου του Πειραιά.

    Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επίσης 24ωρες απεργίες τις ίδιες ημέρες. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε:

    "Ο διάλογος με το Υπουργείο έληξε άδοξα γιατί ήταν προσχηματικός, κατά την άποψή μας. Διαφωνούμε σε τέσσερα σημεία: στο προτεινόμενο ωράριο που είναι εξουθενωτικό, στο ιδιοκτησιακό που είναι το πιο σοβαρό θέμα για εμάς, στις εκπτώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι υπερβολικές, και στα πληθυσμιακά κριτήρια, με τα οποία θα ανοίξουν χιλιάδες νέα φαρμακεία, γεγονός που θα καταστρέψει όλο το φαρμακευτικό σύστημα".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Διάλογος με στάσεις

    Με το "χειρόφρενο" ανά χείρας, το πόδι στο "γκάζι" και με "κόκκινες" γραμμές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αναμένεται να προσέλθουν στο διάλογο επί του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες, αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με "όμηρο" το επιβατικό κοινό. Μάλιστα, ο υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας έστειλε νέο τελεσίγραφο στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

    Μέχρι στιγμής μόνο οι εργαζόμενοι στο μετρό και το τραμ έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους όσο κρατάει ο διάλογος, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει για σήμερα, Δευτέρα, αλλά και την Τετάρτη και την Πέμπτη στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι και από τις 11 έως τις 3 αντίστοιχα, ενώ οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανακοίνωσαν στάση εργασίας αύριο, Τρίτη, 12 με 4 το απόγευμα.

    Σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ", ο κ. Ρέππας τονίζει ότι "στόχος του υπουργείου είναι η εξυγίανση και η αναδιοργάνωση των φορέων, ώστε να έχουν προοπτική και μαζί με αυτούς να αισθάνονται ασφαλείς και οι εργαζόμενοι". Και προσθέτει, "αν αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις ζημιογόνων φορέων, τότε ακολουθούν απολύσεις". Παράλληλα ο κ. Ρέππας στέλνει και ένα μήνυμα προς τους συνδικαλιστές, λέγοντας ότι "τα στερεότυπα του συνδικαλισμού βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την εποχή που μπήκαμε και πως αντί να κάνουμε το προσωπικό πρόβλημα εθνικό ζήτημα, να κάνουμε το εθνικό ζήτημα προσωπικό πρόβλημα".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 January 2011 - 13:30:18 UTC