Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Το νέο πρόσωπο της ΝΔ''
  • [02] 'Ανοιγμα ''κλειστών''
  • [03] Ακριβότερα εισιτήρια
  • [04] Ο κήπος της Ολυμπίας
  • [05] Στενότεροι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας ο»Ώ

  • [01] ''Το νέο πρόσωπο της ΝΔ''

    Το νέο πρόσωπο της ΝΔ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στα νέα γραφεία της ΝΔ επί της λεωφόρου Συγγρού.

    Το νέο σήμα και λογότυπο του κόμματος είναι λιτό, αποτελείται από τον τίτλο "Νέα Δημοκρατία" με μπλε και γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές πορτοκαλί και πράσινο.

    Το νέο λογότυπο και σήμα αποτελεί την καινούργια εικόνα του κόμματος, στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    Πρόσθεσε ότι το νέο σήμα εκφράζει τις αξίες της ΝΔ: διαφάνεια, πρωτοπορία, ανθρωπιά, σιγουριά, ήρεμη δύναμη. Σημείωσε ότι το παλαιό σύμβολο δεν πετιέται, αλλά περνά στην ιστορία.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε και το καινούργιο portal του κόμματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] 'Ανοιγμα ''κλειστών''

    "Ιστορική αλλαγή" χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις ρυθμίσεις που προωθούνται για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δίνοντας το "πράσινο φως" στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στην τελική κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου και στην κατάθεσή του στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση τολμά να προχωρά στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και επανέλαβε τη φράση του "αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά, τελείωσε πιά".

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και εκείνα θα ανταποκριθούν, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν την ευθύνη για τη στάση τους.

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων περιλαμβάνει την κατάργηση όλων των περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει με μια οριζόντια ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει 4 μήνες μετά από την ψήφισή του, την κατάργηση όλων των περιορισμών (γεωγραφικούς, διοικητικούς, κ.λπ.), καθώς και των απαιτήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα, εκτός και εάν επιβάλλεται η διατήρησή τους από το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, περιλαμβάνει και μια ειδική ρύθμιση για τα πέντε επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί- αρχιτέκτονες, ορκωτοί λογιστές).

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ το επάγγελμα των φαρμακοποιών απελευθερώνεται με ειδικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

    (Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου στην συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Αντιδράσεις

    Στις προωθούμενες ρυθμίσεις αντιδρούν φαρμακοποιοί και δικηγόροι. Διαδοχικές 24ωρες απεργίες πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επίσης 24ωρες απεργίες, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, εκτός από τα διημερεύονται και εφημερεύοντα φαρμακεία, θα λειτουργούν και φαρμακεία ασφαλείας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου.

    Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους θα απέχουν από τα καθηκοντά τους σήμερα κι αύριο.

    Αντίθετα, οι δικηγόροι της Αθήνας, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δεν συμμετέχουν στην πανελλαδική αποχή, που έχει αποφασίσει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αλλά αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών, με βάση τις προτάσεις του Συλλόγου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ακριβότερα εισιτήρια

    Ακριβότερο για το επιβατικό κοινό έως και 80% θα είναι από την πρώτη Φεβρουαρίου το κόμιστρο στις αστικές συγκοινωνίες, μετά τις αυξήσεις που αποφάσισαν από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, από την 1-2-2011 καθιερώνονται δύο τύποι εισιτηρίων. Το πρώτο θα έχει κόστος 1,20 ευρώ και θα αφορά μια απλή διαδρομή για λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ και το δεύτερο θα κοστίζει 1,40 και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα έχει ισχύ για χρονική διάρκεια 90 λεπτών από την ώρα της ακύρωσής του.

    Βαθειά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όσοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά το μετρό ή τον ΗΣΑΠ, καθώς η μηνιαία κάρτα που μέχρι τώρα είχε 25 ευρώ, διαμορφώνεται στα 45 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 80%.

    Σύμφωνα με τον πίνακα των εισιτηρίων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής:

    - Απλό εισιτήριο λεωφορείο, τρόλεϊ και τραμ για μία διαδρομή: 1,20 ευρώ

    - Για όλα τα μέσα και για 90' : 1,40 ευρώ

    - Εισιτήριο για όλες μετακινήσεις 24ωρου: 4 ευρώ

    - Εβδομαδιαίο εισιτήριο: 14 ευρώ

    - Εισιτήριο λεωφορείου για Σαρωνίδα: 1,60 ευρώ

    - Εισιτήριο λεωφορείου για τις γραμμές express προς αεροδρόμιο: 5 ευρώ

    - Εισιτήριο του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο: 8 ευρώ

    - Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία: 20 ευρώ

    - Η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα: 45 ευρώ

    - Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ: 200 ευρώ. ( Ισχύει μέχρι 31-1-2012).

    - Η ετήσια κάρτα για όλα τα μέσα μεταφοράς: 450 ευρώ (Ισχύει μέχρι 31-1-2012)

    - Η μηνιαία κάρτα του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο: 140 ευρώ

    - Η ετήσια κάρτα του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο: 1.000 ευρώ (Ισχύει μέχρι 31-1-2012).

    - Καταργείται η μηνιαία και η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών του ΗΣΑΠ και του Μετρό.

    - Το εισιτήριο του Προαστιακού θα ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς για 90 λεπτά.

    Μειωμένο κατά 50% εισιτήριο δικαιούνται:

    - Πολύτεκνοι γονείς και μέλη των οικογενειών τους, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου

    - Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου

    - Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών

    - Νέοι ηλικίας 13 έως 18 ετών με την επίδειξη της ταυτότητάς τους ή διαβατηρίου

    - Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές που είναι κάτοχοι δελτίου ΟΑΣΑ

    - Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ ή Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών έως 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης της Σχολής

    - Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων του εξωτερικού έως 25 ετών, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας και της ταυτότητας ή του διαβατηρίου

    Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

    Στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

    Ακυρώνονται δρομολόγια του ΟΣΕ

    Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης.

    Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα απολύτως δρομολόγιο των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς και των λεωφορείων που καλύπτουν την απόσταση Πάτρα-Κιάτο. Επίσης καταργούνται τα διεθνή δρομολόγια 334, 335, 336, 337, 460, 461, στην ελληνική διαδρομή τους, αλλά οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ο κήπος της Ολυμπίας

    Το πράσινο φως για τη δημιουργία του βοτανικού κήπου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου.

    Το ΚΑΣ είχε εγκρίνει τη δημιουργία του από τον Ιανουάριο του 2010 αλλά υπό όρους, οι οποίοι αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την έκταση του κήπου (το Συμβούλιο ζητούσε μικρότερη) και τη φύτευση, αλλά και την υποχρέωση να υπάρξει νέα τροποποιημένη μελέτη.

    Ο "Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος", όπως θα ονομαστεί, θα κατασκευαστεί στον χώρο μεταξύ των βόρειων και βορειοδυτικών πρανών του Κρονίου Λόφου, σε μια έκταση 24 στρεμμάτων. Από αυτά θα φυτευτούν τα 9 στρέμματα, με βλάστηση όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη και φυσική και με είδη που θα έχουν οριζόντιο ή συμπαγές ριζικό σύστημα (όχι κάθετο), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταστροφές στα αρχαία που βρίσκονται στο υπέδαφος.

    Ο κήπος θα περιλαμβάνει είδη που χρησιμοποιήθηκαν για την αναδάσωση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και θα έχει κυρίως διδακτικό σκοπό. Δηλαδή, οι επισκέπτες θα μαθαίνουν τόσο για τα φυτά που φύονται στον Κρόνιο Λόφο και τη γύρω περιοχή, όσο και για την ιστορία τους.

    Ο κήπος θα πλαισιώνεται από κουκουναριές, πλατάνια, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές, καρυδιές, αριές και δρυς, καθώς και από 6.000 θάμνους, αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Κάθε είδος θα συνοδεύεται από μια επεξηγηματική πινακίδα, διαστάσεων 20Χ25 εκατοστών, όπου θα αναγράφεται η ελληνική και λατινική ονομασία του, η αγγλική μετάφραση, καθώς και επιπλέον υλικό για το ιστορικό του φυτού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στενότεροι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο στην Ουάσινγκτον, μαζί με τη διακήρυξη της βούλησης των δύο ηγετών να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και την υπογραφή σειράς φιλόδοξων συμβολαίων.

    "Η Κίνα αναγνωρίζει αλλά και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι διαφορετικές εθνικές συνθήκες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Χου Τζιντάο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Η Κίνα είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα με γιγάντιο πληθυσμό και επίσης μία αναπτυσσόμενη χώρα που διέρχεται μία φάση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε παραδεχόμενος, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ότι "υπάρχουν πολλά να γίνουν στην Κίνα" στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεσμευόμενος για τη βελτίωση της κατάστασης.

    Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι υπήρξε πολύ σαφής μεταφέροντας στον Χου Τζιντάο τις αμερικανικές θέσεις "για την οικουμενικότητα ορισμένων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι". Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούxο, ο Μπαράκ Oμπάμα μίλησε στον κινέζο πρόεδρο για την υπόθεση του φυλακισμένου διαφωνούντα και βραβευμένου με το Νομπέλ Ειρήνης Λιου Σιαομπό, του οποίου ζητεί την απελευθέρωση.

    Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης την πραγματοποίηση "διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τον Δαλάι Λάμα για την επίλυση των διαφορών, διαφυλάσσοντας την θρησκευτική ταυτότητα του θιβετιανού λαού", τη στιγμή που εκατοντάδες Θιβετιανοί διαδήλωναν έξω από τον λευκό Οίκο.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συναντά τον Χου Τζιντάο για όγδοη φορά σε διάστημα δύο ετών και συμμετείχε μαζί του σε συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα αφήσουν πίσω τους τις διαφορές του παρελθόντος και θα απαλλαγούν από τα "παλιά στερεότυπα".

    Ο Χου Τζιντάο υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση, θα αντιμετωπίσει σε βάση ισοτιμίας τις αμερικανικές επιχειρήσεις και χαιρέτισε το "πολλά υποσχόμενο μέλλον" στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την υπογραφή με την Κίνα σειράς συμβολαίων ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ τους και την παραγγελία 200 αεροπλάνων Boeing συνολικής αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να δει τους Αμερικανούς να επωφελούνται περισσότερο από την θεαματική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκρυψε τα σημεία διαφωνίας, όπως η υποτίμηση του γιουάν, ζητώντας μία "επανεκτίμηση". Χαιρέτισε, ωστόσο, "την αυξανόμενη ευελιξία στο θέμα των ισοτιμιών" και τη διάθεση του Πεκίνου να αντιμετωπίσει το θέμα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης από κοινού στα σημεία συμφωνίας, ειδικότερα ως προς τα θέματα των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Κατά τη διάρκεια τελετής το πρωί στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έχουν περισσότερη ευημερία και ασφάλεια εάν συνεργασθούν. Ο κινέζος πρόεδρος απάντησε ότι η διμερής συνεργασία πρέπει να βασισθεί στον αμοιβαίο σεβασμό και τον εκατέρωθεν σεβασμό της αναπτυξιακής πορείας της κάθε χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της πρόποσης στο επίσημο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, ο Χου Τζιντάο δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ενέχουν σήμερα περισσότερες προκλήσεις και ευθύνες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 January 2011 - 13:30:18 UTC