Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στο συνεταιριστικό κίνημα
  • [02] Υπερψηφίστηκε ο νέος επενδυτικός νόμος
  • [03] Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο
  • [04] Αυστηρές κυρώσεις σε βενζινοπώλες
  • [05] Ο φουστανελάς...ζωγράφος
  • [06] Νέο μήνυμα στη Γερμανία
  • [07] Στο σφυρί το Batmobile ο»Ώ

  • [01] Αλλαγές στο συνεταιριστικό κίνημα

    Ριζική ανατροπή επιφέρει στο συνεταιριστικό κίνημα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση, δημιουργούνται τρείς νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης. Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ), οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρίας ΑΕ-ΕΠΕ και οι ομάδες παραγωγών (ΟΠ) σύμφωνα με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο .

    Στη νέα διάρθρωση όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμια συμπεριλαμβανομένων και των ενώσεων.

    Οι τρείς παραπάνω κατηγορίες συνεταιριστικών οργανώσεων καταχωρούνται στο εθνικό Μητρώο συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, το οποίο δημιουργείται στο υπουργείο θα καταχωρηθούν σε δύο κατηγορίες. Τους ενεργούς συνεταιρισμούς και τους μη ενεργούς.Οι μη ενεργοί συνεταιρισμοί (όσοι δεν έχουν τζίρο) σε δύο εταιρικές χρήσεις θα διαγράφονται από το μητρώο και θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.

    Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στη συγχώνευση των οργανώσεων. Παράλληλα, ιδρύεται εποπτική Αρχή η οποία θα αξιολογεί, εποπτεύει και ελέγχει τους συνεταιρισμούς σε ετήσια βάση.

    Εκτός από τις οργανώσεις αναμορφώνονται οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συστήνονται εταιρίες μη κερδοσκοπικές για την προώθηση των προϊόντων που θα μετέχουν στο ``καλάθι προϊόντων περιφέρειας``, με την επωνυμία Διατροφική Σύμπραξη.

    Προωθείται τέλος, η συμβολαιακή γεωργία. Το συμβόλαιο θα έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης και θα περιλαμβάνει το είδος, τον όγκο των προϊόντων την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης τον τρόπο και τον χρόνο πληρωμής το παραγωγού κ.λπ.

    Αλλάζει και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Την διοίκηση της θα εκλέγουν οι οργανώσεις που μετέχουν στο μητρώο με καθολική ψηφοφορία των παραγωγών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Υπερψηφίστηκε ο νέος επενδυτικός νόμος

    Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το λεγόμενο «επενδυτικό νομοσχέδιο», με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να πραγματοποιεί τις τελευταίες αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, κατόπιν υποδείξεων των βουλευτών.

    Έτσι, ο κος Χρυσοχοΐδης, περιέλαβε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δικαιούνται ένταξης στον επενδυτικό νόμο και εκείνες που έχουν σήμανση τριών αστέρων, ή επιθυμούν να την αποκτήσουν (άρθρο 2) και αύξησε τα ποσοστά των ενισχύσεων στο νομό Αχαΐας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (άρθρο 5). Εξάλλου, ο κος Χρυσοχοΐδης, ανταποκρινόμενος σε σχετική υπόδειξη του ΛΑΟΣ, υποσχέθηκε να πριμοδοτούνται με ειδική βαθμολογία, επενδυτικά σχέδια στα οποία θα συμμετέχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, γονείς, κηδεμόνες, ή φορείς που τα εκπροσωπούν - ενώ σε υπόδειξη του Γ. Καρασμάνη και σχετική τροπολογία της ΝΔ, για χρηματοδότηση και των επισκευών διατηρητέων κτηρίων, διευκρίνισε πως το ζήτημα θα τύχει επεξεργασίας μαζί με τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο

    Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα μιλήσει σήμερα, στις 9.30 π.μ., στην εκδήλωση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (Λιμάνι, Αποθήκη Δβ), με θέμα: «Αναπτυξιακές Προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας - Ανάπτυξη στην πράξη».

    Αργότερα, στις 12.30 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στη συνάντηση του Euro50 Group, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα: «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι». (Μέγαρο Μουσικής)

    Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW, θα δημιουργηθεί στην Κοζάνη, από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας που έκανε, χθες, σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο δήμος Κοζάνης, με θέμα «Η αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα».

    Η επένδυση είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα αξιοποιήσει μια έκταση 5.300 στρεμμάτων, εξαντλημένου ορυχείου στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, θα απασχολήσει συνολικά 550 άτομα, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει κατά 300.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών.

    Στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσει παράλληλα και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αυστηρές κυρώσεις σε βενζινοπώλες

    Υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις, όσοι πρατηριούχοι πετρελαίου και βενζίνης «πειράζουν» τις αντλίες.

    Η τροπολογία προβλέπει κατάσχεση του «πειραγμένου» οργάνου, ελάχιστο χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ και μέγιστο 500.000 ευρώ για κάθε αντικανονικά λειτουργούσα αντλία, διοικητικές και χρηματικές κυρώσεις για όσους μετείχαν στην συγκεκριμένη διαδικασία εξαπάτησης του καταναλωτή και οριστική αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης.

    Το σύνολο των κομμάτων εκφράστηκε θετικά υπέρ της ρύθμισης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε «παρών», με την εισηγήτριά του Ευαγγελία Πασχαλίδου- Αμανατίδου, να θεωρεί «πιο σημαντικό ζήτημα» την επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και τους πρόσθετους φόρους στα καύσιμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ο φουστανελάς...ζωγράφος

    Καθώς η πρώτη ακτίνα του ηλίου χάιδευε τα καταγάλανα αιγαιοπελαγίτικα νερά μια απίστευτη πανδαισία, αρμονίας, λευκότητας, παιδικότητας και αισθητικής πλημμύριζε την ψυχή του μικρού Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, και μαζί με τις "αναπνοές" των χρωμάτων που χρησιμοποιούσε ο αγιογράφος παππούς του, δημιουργούσε μια "μέσα φωνή" που τον ώθησε να ξεκινήσει να ζωγραφίζει, ενώ μόνο αυτή τη φωνή "άκουγε" ως το τέλος της ζωής του.

    Από αυτές τις «μέσα φωνές» που «ιστορήθηκαν» σε πίνακες, αυτού του λαϊκού ζωγράφου, καταστράφηκαν, όπως διαβάσαμε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της 20ης Ιανουαρίου 2011 οι 86, καθώς οι «υπεύθυνοι» εγκατέλειψαν τόσο τους πίνακες όσο και το Μουσείο του ζωγράφου στην Βαρειά της Λέσβου.

    Κάθε σχολιασμός περιττεύει, όμως η δική μας «μέσα φωνή» επιβάλλει να μην λησμονούν, όσοι γνωρίζουν, ποιος ήταν ο Θεόφιλος και κυρίως να μάθουν γι' αυτόν όσοι δεν ξέρουν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Νέο μήνυμα στη Γερμανία

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, η οποία διατυπώνει την αντίθεσή της με τις προτάσεις για την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ευρωζώνης, μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη, σε συνέντευξή του δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

    Την ώρα που το Βερολίνο, ο βασικός χρηματοδότης της ΕΕ, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή αύξησης των πόρων του Ταμείου, ο Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνει ότι "οι Γερμανοί δίνουν πολλά, παίρνουν όμως και πολλά" από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είναι ζωτικής σημασίας να θέσουμε το θέμα της αύξησης των πόρων αυτού του ταμείου σύντομα, "όχι διότι η μία ή άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα , αλλά διότι θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεσιν", λέει ο Ζοζέ Μπαρόζο.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σχετικά με σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσιονομικού χρέους της Ελλάδας, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανειζόταν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να αγοράσει τα δικά της κρατικά ομόλογα και υπέρ του οποίου, επί της αρχής, είχε ταχθεί το Βερολίνο, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

    "Οι φημολογίες για το θέμα αυτό δεν είναι χρήσιμες, ούτε έξυπνες. Δεν θέλω να λάβω μέρος", λέει.

    Η ελληνική κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε "παράλογες " αυτές τις πληροφορίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Στο σφυρί το Batmobile

    Το θρυλικό Batmobile -το "νυχτεριδο-αυτοκίνητο" του κινηματογραφικού "Batman" βγήκε στο σφυρί και όποιος είναι διατεθειμένους να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη, μπορεί να το πάρει από τη σπηλιά της "Νυχτερίδας" και να το παρκάρει μπροστά στο σπίτι του...

    Το αυθεντικό αυτοκίνητο του "Batman" από την ταινία "Batma returns", με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κίτον, πωλείται από τον ιδιοκτήτη του, αντι 499.000 δολαρίων. Η δημοπρασία έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο, μέσω του ιστότοπου ebay. Μέχρι τώρα πάντως η καλύτερη προσφορά που έχει δεχθεί ανέρχεται σε 300 χιλιάδες δολάρια.

    Το Batmobile έχει κατασκευαστεί πάνω στο σασί ενός Chevrolet Impala", έχει μήκος 6,1 μέτρα και 2,44 μέτρα πλάτος. Η ισχύς του κινητήρα του αυτοκινήτου ξεπερνα τους 200 ίππους.

    Αν το όχημα δεν πουληθεί τελικά μέσω του Ιντερνετ, θα βγει στο σφυρί με τον παραδοσιακό τρόπο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 January 2011 - 7:30:25 UTC