Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες κινητοποιήσεις φαρμακοποιών
  • [02] Στη Βουλή τη Δευτέρα το πόρισμα για τη Siemens
  • [03] Τρεις τραυματίες από έκρηξη στη Ρωσία
  • [04] Αύξηση της ανεργίας
  • [05] ''Iσχυρό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης''
  • [06] Αυξήσεις στα διόδια
  • [07] Ηρεμία στα Τίρανα ο»Ώ

  • [01] Νέες κινητοποιήσεις φαρμακοποιών

    Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, όπως αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος τους.

    "Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους κανονικά με τη συνταγή του ασφαλιστικού τους ταμείου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη από όλα τα φαρμακεία και τις άλλες μέρες από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντας", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θ.Αμπατζόγλου.

    Πιο σκληρή στάση κράτησε ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Πειραιά, που ξεκινά από αύριο, Δευτέρα, κυλιόμενες 48ωρες απεργίες.

    Ετσι από Δευτέρα τα Φαρμακεία του Πειραιά θα είναι κλειστά και για όλη την εβδομάδα. Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης, οι φαρμακοποιοί του Πειραιά δεν θα δίνουν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους πέντε ταμείων, (ΟΠΑΔ, ΗΣΑΠ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Συμβολαιογράφων), καθώς αυτά εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν πληρώσει.

    Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε πάντως χθες, Παρασκευή, ότι θα κινητοποιηθούν τα δημόσια νοσοκομεία αν οι φαρμακοποιοί αρνηθούν τη διάθεση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στη Βουλή τη Δευτέρα το πόρισμα για τη Siemens

    Την Δευτέρα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της Εξεταστικής για τη Siemens.

    Αντιδράσεις προκάλεσαν τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση της Siemens. Προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

    Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση και σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες, ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ.

    Για "κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων" έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρήστος Βερελής, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ.

    Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens να τον παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή.

    Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι "ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών".

    "Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων", δήλωσε o κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο πρωην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αποδίδει την εμπλοπή του ονόματός του σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

    Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση.

    Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Τρεις τραυματίες από έκρηξη στη Ρωσία

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε πενταόροφο εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στην πόλη Ούφα της νοτιοδυτικής Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο περιφερειακό αξιωματούχο.

    Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά.

    Οι πελάτες των καταστημάτων απομακρύνθηκαν και η πυροσβεστική υπηρεσία μετέβη επί τόπου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο κτίριο, το οποίο στεγάζει καταστήματα, εστιατόρια και κλαμπ στη μεγαλύτερη πόλη της ρωσικής περιοχής Μπασκιρία, η οποία έχει κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό πληθυσμό.

    Αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε νωρίτερα ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η οροφή του εμπορικού κέντρου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αύξηση της ανεργίας

    Στα 653.552 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι, τον περασμένο Δεκέμβριο, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 4,18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

    Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 235.125 (35,98%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 418.427 (64,02%) είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,62% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,74%.

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 49.673, μειωμένες κατά -11,42% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 29.703 (μειωμένες κατά 5,92% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 30.773 (μειωμένες κατά 48,79% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.652.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] ''Iσχυρό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης''

    "Χτίζουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, το ίδιο οφείλει να πράξει και η Ευρώπη, να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει τη μοίρα στα χέρια της".

    Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στο γεύμα εργασίας της τακτικής συνάντησης που πραγματοποιεί το "Euro 50 Group" με θέμα "η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι" και το οποίο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη ως μόνιμο μέλος του φόρουμ, φιλοξενεί στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε κενά στο κοινό μας νόμισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένα νόμισμα "χωρίς αφεντικό" και χωρίς κοινό υπουργείο Οικονομικών.

    Τόνισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε ένα ισχυρό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που, αν αφεθούν, θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη σε μια Ευρώπη με κοινή οικονομική πολιτική και ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει το "άλμα" που απαιτείται γι΄αυτό.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτάσεις του για την έκδοση ευρωομολόγου, κάνοντας λόγο για ένα "ισχυρό εργαλείο που είναι κρίμα να μην διαθέτει η ΕΕ".

    "Πολλοί παραμένουν απαισιόδοξοι ότι η Ευρώπη είναι καταδικασμένη στη χαλαρότητα και την αδυναμία λήψης αποφάσεων", είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι "απέναντι σε αυτούς και τα επιχειρήματά τους η Ελλάδα αντιτάσσει τη δική της διαδρομή, ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο και τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο".

    Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα διαψεύσει τους επικριτές της "όπως ακριβώς και οι Ελληνες διέψευσαν εκείνους που μας είχαν, τέτοιο καιρό πέρσι, ξεγραμμένους".

    Αναφερθείς στις μεγάλες αλλαγές που έχει πετύχει η χώρα μας από το 2010 ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων ότι μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι και ένας λόγος που στο πρόσφατο Eurogroup αποφασίστηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, κάτι που, όπως είπε, συνδέεται και με τη δημοσιονομική πρόοδο και τις άλλες αλλαγές.

    Συναντήσεις πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς

    Να ξεφύγουμε "από τον φαύλο κύκλο της καταστροφολογίας και της μιζέριας", ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι Ελληνες, όπως και στο παρελθόν, θα τα καταφέρουν και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

    Αν τον πρώτο χρόνο η κυβέρνηση έριξε το βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή, τώρα το βάρος πέφτει στην αλλαγή όσων οδήγησαν στην κρίση και σε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, τοι πρωί, σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και αφού άκουσε πρώτα τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

    Η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει, τόνισε ο πρωθυπουργός και εγγυήθηκε πως αν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, τότε θα μειωθούν η φορολογία και οι εισφορές των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Αυξήσεις στα διόδια

    Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη θα ισχύσουν οι νέες αυξημένες τιμές στα διόδια που είχαν ανακοινώσει στις αρχές του μήνα οι εταιρείες παραχώρησης που κατασκευάζουν τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

    Στο δρόμο Κόρινθος - Καλαμάτα τα δίκυκλα θα πληρώνουν στο Σπαθοβούνι 1,70 ευρώ, τα ΙΧ 2,40 ευρώ, τα μεσαία φορτηγά 6,20 ευρώ και τα μεγάλα 8,70 ευρώ.

    Στην Νεστάνη οι τιμές θα είναι αντίστοιχα 1,60, 2,30, 5,90 και 8,20 ενώ στην Ασέα οι τιμές θα είναι 1,30, 1,90, 4,80 και 6,70.

    Στα διόδια της Ελευσίνας τα δίκυκλα θα πληρώνουν 2,20 τα ΙΧ 3,10 τα μεσαία φορτηγά 7,90 και τα μεγάλα φορτηγά 11.

    Αντίστοιχές θα είναι οι τιμές στα διόδια του Ισθμού στο ρεύμα προς Αθήνα, στα διόδια του Ζευγολατιού στο ρεύμα προς Πάτρα και το Ρίο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ηρεμία στα Τίρανα

    Ηρεμία επικρατεί σήμερα στα Τίρανα όπου χθες τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά, ενώ περίπου πενήντα τραυματίστηκαν, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

    Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, στον τόπο που σκοτώθηκαν οι διαδηλωτές και άναψαν κεριά στη μνήμη τους.

    Ημέρα πένθους κήρυξε τη σημερινή η αντιπολίτευση, προαναγγέλοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την απομάκρυνση της κυβέρνησης Μπερίσα.

    Ο ίδιος ο Σάλι Μπερίσα που κατηγορεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εντι Ράμα ότι επιχειρεί εξέγερση ανάλογη με εκείνη της Τυνησίας, καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν την προσεχή Τετάρτη στα Τίρανα "κατά της βίας", ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι οι νεκροί σκοτώθηκαν απίο πυρά που προήλθαν από τους διαδηλωτές.

    Ομως, το τηλεοπτικό κανάλι News 24 των Τιράνων μετέδωσε εικόνες που δείχνουν ένα μέλος της εθνικής φρουράς να πυροβολεί και δύο διαδηλωτές να πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 January 2011 - 15:30:28 UTC