Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκλείεται αναδιάρθρωση του χρέους
  • [02] Αύξηση της ανεργίας
  • [03] Ο εμπνευστής σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους
  • [04] Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία
  • [05] Διαδήλωση στην Τυνησία ο»Ώ

  • [01] Αποκλείεται αναδιάρθρωση του χρέους

    Την συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής του 2010 και για την επομενη τριετία με κύριους άξονες την μείωση των κρατικών δαπανών, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προαναγγέλει με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει αύξηση των συντελεστών των φόρων και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και θα επανέλθει στις αγορές εντός του έτους, με πρώτη προσπάθεια το «ομόλογο της διασποράς», το οποίο θα απευθύνεται στους Ελληνες ομογενείς με απόδοση «μικρότερη από τοσημερινό επιτόκιο της αγοράς».

    Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αντίθεση του στις πρόωρες εκλογές, ενώ αποδίδει την εμπλοκή του ονόματός του από τη ΝΔ στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του , στο "Έθνος της Κυριακής" δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι "ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο".

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι "η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας θα ήταν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια".

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ.Προβόπουλος υποστηρίζει ότι "οι στόχοι που θέτει το μνημόνιο για τη χώρα μας είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση" καθώς και ότι "οι ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις" στην αντιμετώπιση των οποίων "θα βοηθούσε πολύ η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και συγχωνεύσεων".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αύξηση της ανεργίας

    Στα 653.552 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι, τον περασμένο Δεκέμβριο, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 4,18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

    Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 235.125 (35,98%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 418.427 (64,02%) είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,62% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,74%.

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 49.673, μειωμένες κατά -11,42% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 29.703 (μειωμένες κατά 5,92% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 30.773 (μειωμένες κατά 48,79% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.652.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ο εμπνευστής σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους

    Παρά τις επίσημες διαψεύσεις συνεχίζονται τα δημοσιεύματα περί σεναρίων έμμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθεροποίησης «EFSF» Κλάους Ρέγκλινγκ φέρεται ως εμπνευστής του σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ αναφέρει ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Ντερ Σπίγκελ που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, βασικά σημεία του οποίου προδημοσίευσε το βSpiegel-Onlineβ.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, «το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας ανάγεται σε πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ». Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ.Ρέγκλινγκ πρότεινε στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης και στην Κομισιόν μία εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας. «Το σχέδιο-Ρέγκλινγκ έχει καλές προοπτικές να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ως μέρος ενός συνολικού πακέτου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την πρόταση στην τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις αυτές βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση». Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του γερμανικού υπ.Οικονομικών αναφέρεται με τη δήλωση «αυτή είναι μία καλή ιδέα».

    Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του διευθυντή του «EFSF», σύμφωνα με το Spiegel είναι ότι «θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και - σημαντικότερο - δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές αφού κανείς δεν θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του». Βάσει του σχεδίου το Ταμείο από τα μέσα που διαθέτει θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της. Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους.

    Το Spiegel επισημαίνει ότι ο κ.Ρέγκλινγκ είχε επεξεργαστεί με επιτυχία αντίστοιχο σχέδιο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων κατ΄εντολήν του ΔΝΤ στη δεκαετία του 90.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία

    Τα εκλογικά τμήματα στην Πορτογαλία για τις προεδρικές εκλογές άνοιξαν σήμερα, με τον νυν πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο-Σίλβα να φέρεται μακράν ο επικρατέστερος για τη νίκη στην αναμέτρηση, η οποία πραγματοποιείται υπό το φάσμα της δεινής οικονομικής κρίσης.

    Πάνω από 9,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 10.00 έως τις 21.00 ώρα Ελλάδος. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται μία ώρα αργότερα, λόγω της διαφοράς ώρας στο αρχιπέλαγος των Αζορών.

    Έξι υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα, στο σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να επανεκλεγεί ήδη από τον πρώτο γύρο ο Καβάκο-Σίλβα, μέλος του δεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο 71 ετών πολιτικός και οικονομολόγος συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 54,6% και 59%, πάνω από 30 μονάδες περισσότερες από τον κύριο υποψήφιό του, τον ποιητή Μανουέλ Αλέγκρε, 74 ετών, που υποστηρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και το Μπλοκ της Αριστεράς.

    Αξιοσέβαστη προσωπικότητα στο επίκεντρο της κοινωνίας στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος της χώρας εκπροσωπεί μία σημαντική ηθική εξουσία, αλλά στερείται ουσιαστικών εκτελεστικών εξουσιών, μολονότι διατηρεί το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής.

    Από τα τέλη της δικτατορίας στην Πορτογαλία το 1974, όλοι οι πρόεδροι που είχαν βάλει υποψηφιότητα και για δεύτερη θητεία είχαν επανεκλεγεί. Το 2006, ο Καβάκο Σίλβα, που είχε θητεύσει πρωθυπουργός για μία 10ετία (1985-95) είχε επιβληθεί στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 50,5%, του Μανουέλ Αλέγκρε (20,7%) και του πρώην σοσιαλιστή προέδρου Μάριο Σοάρες (14,3%).

    Όπως και τη χρονιά εκείνη, έτσι και σήμερα η Αριστερά κατεβαίνει κερματισμένη στις εκλογές με τρεις διαφορετικούς υποψηφίους: τον Μανουέλ Αλέγκρε, τον σοσιαλιστή Ντεφενσόρ Μόουρα που κατέρχεται ως «ανεξάρτητος» και τον κομμουνιστή Φρανσίσκου Λόπες.

    Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ζοζέ Μανουέλ Κοέλιου, βουλευτής της νήσου Μαδέρας, και ο Φερνάντου Νόμπρε, πρόεδρος ΜΚΟ γιατρών και αποτελεί τον μοναδικό υποψήφιο που προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη κατακτώντας την τρίτη θέση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Διαδήλωση στην Τυνησία

    Περίπου χίλιοι διαδηλωτές προερχόμενοι από τις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας ζητώντας την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τυνησία συνέρευσαν σήμερα το πρωΐ στο κέντρο της Τύνιδος, όπως μεταδίδουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στη χώρα.

    Φθάνοντας στο κέντρο της πρωτεύουσας νωρίς το πρωΐ, οι διαδηλωτές διέσχισαν την λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, κεντρική αρτηρία και συνήθη δρομολόγιο για τις συγκεντρώσεις, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, έξω από το οποίο ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πορτραίτο του αυτοπυρπολημένου διαδηλωτή Μοχάμεντ Μπουαζίζι.

    Ο νεαρός πωλητής φρούτων έγινε σύμβολο του αγώνα κατά του προηγούμενου καθεστώτος όταν έγινε ανθρώπινος δαυλός στη διαδήλωση της 17ης Δεκεμβρίου.

    Οι κάτοικοι της Τυνησίας διαδηλώνουν καθημερινά κατά της επιβίωσης βσταγονιδίωνβ του προηγούμενου καθεστώτος στην μεταβατική κυβέρνηση συμμαχίας, που σχηματίσθηκε την περασμένη Δευτέρα.

    Το επονομαζόμενο βΚαραβάνιβ επρόκειτο να φθάσει στην Τύνιδα πεζή, σε τέσσερις, ή πέντε ημέρες, όπως όμως εξήγησαν σήμερα οι οδοιπόροι «δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο στον αγώνα για την πτώση της κυβέρνησης».

    Ήσαν περίπου 300 κατά την έναρξη της πορείας χθες το πρωΐ από το Μενζέλ Μπουζάιαν, σε απόσταση 280 χλμ νοτίως της πρωτεύουσας, και στο δρόμο πολλοί άλλοι διαδηλωτές προστέθηκαν στο αρχικό σώμα της διαδήλωσης, τονίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Προτού φθάσουν στο κέντρο της πόλης, τους διαδηλωτές πλαισίωνε μία πομπή από ετερόκλητα οχήματα, φορτηγά, μοτοσικλέτες.

    Η διαδήλωση οργανώθηκε, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, αυθόρμητα από νέους της περιοχής. Οι συνδικαλιστές και μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποφάσισαν στην πορεία να προστεθούν στο κύμα διαμαρτυρίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 January 2011 - 11:30:17 UTC