Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το πόρισμα για την υπόθεση της Ζήμενς
  • [02] Προ ημερησίας συζήτηση για τα εθνικά θέματα
  • [03] Συνομιλίες για την ενέργεια ο»Ώ

  • [01] Στη Βουλή το πόρισμα για την υπόθεση της Ζήμενς

    Κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το τελικό κείμενο του πορίσματος για την υπόθεση της Ζήμενς, με το οποίο κλείνει ένας κύκλος ερευνών ένδεκα μηνών. Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, έπειτα από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

    Στις πορισματικές τους θέσεις τα κόμματα, με τους βουλευτές τους που μετέχουν στην ομώνυμη εξεταστική επιτροπή, συγκλίνουν στην περαιτέρω κοινοβουλευτική έρευνα, μέσω της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής της υπόθεσης της Siemens, καταλήγοντας ωστόσο σε διαφορετικά ονόματα για τα οποία προτείνουν περαιτέρω έρευνα.

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σαφή και υπεύθυνη στάση οδήγησε την υπόθεση της Siemens στη Βουλή και σε κάθε αρμόδια εξεταστική επιτροπή προκειμένου να δοθεί άπλετο φως σε κάθε πτυχή της ιστορίας αυτής", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    "Η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φάυλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρία σας", αναφέρει σε επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens, Π. Ξυνή, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Προ ημερησίας συζήτηση για τα εθνικά θέματα

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα, πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών.

    Προσδοκίες του πρωθυπουργού στο Νταβός

    Με τους επαίνους της Ανγκελα Μέρκελ και πολλών άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες σηκώνουν τα βάρη της κρίσης και τη συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του μνημονίου, στις αποσκευές του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Νταβός. Τίποτε, πάντως, δεν θυμίζει, φέτος, το κλίμα που επικρατούσε πριν από ένα χρόνο, όταν ο κ. Παπανδρέου επισκεπτόταν για πρώτη φορά το ελβετικό θέρετρο για να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται κάθε χρόνο στο τέλος Ιανουαρίου.

    Πριν από ένα χρόνο το κλίμα ήταν άκρως αρνητικό για την Ελλάδα, τόσο στο διεθνή οικονομικό και όχι μόνο, Τύπο και τα ΜΜΕ, όσο και μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν με μεγάλη επιφύλαξη, αν όχι και με εχθρότητα, όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου. Ο οποίος, μάλιστα, δέχθηκε ουκ ολίγες φραστικές επιθέσεις, από εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Ποιος δεν θυμάται το δημοσιογράφο, συγκεκριμένου μέσου, να κυνηγάει τον Πρωθυπουργό στους διαδρόμους του Φόρουμ, για να του απευθύνει μια επιθετική ερώτηση, καθώς θεώρησε ότι ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στο μέσο στο οποίο εργάζεται και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διατηρεί την ψυχραιμία του και να του απαντά με χαμόγελο;

    Τέτοιες σκηνές δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος. Όχι διότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην οικονομία της αφήνουν αδιάφορα τα ΜΜΕ και τις αγορές, που συνήθως συντονίζουν τα ενδιαφέροντά τους. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο, αλλά αυτή τη φορά έχουν ανακύψει και ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν άλλες χώρες, αλλά και την ίδια την ευρωζώνη.

    Τον Ιανουάριο του 2010, η Ιρλανδία δεν ήταν στο κάδρο, όπως είναι φέτος. Από το κάδρο απουσίαζαν και άλλες χώρες, οι οποίες, φέτος, φιγουράρουν είτε καθαρά είτε κάπως θολά, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία (κάποιοι προσθέτουν και το Βέλγιο).

    Αλλά το μεγάλο πρόβλημα, φέτος, είναι η ευρωζώνη, όπως επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση του διογκούμενου ευρωπαϊκού χρέους και για το ενδεχόμενο μιας λύσης "πακέτο", η οποία θα επιλεγεί με πολιτική απόφαση, όπως πολιτικές ήταν και οι αποφάσεις των μεγάλων της Ένωσης που επέτρεψαν στις αγορές να κινούνται με περισσή ασυδοσία.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο μόνος ο οποίος, πριν από ένα χρόνο, τόνιζε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό ή δεν ήταν μόνο ελληνικό, αλλά, τότε, δεν εισακούσθηκε. Το χειρότερο ήταν ότι ακόμα και χώρες που φαινόταν καθαρά ότι θα είχαν πρόβλημα σε κάποιο διάστημα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, προτίμησαν να βάλουν το κεφάλι στην άμμο, παρά να συνταχθούν με την Ελλάδα, για να διεκδικήσουν, όλοι μαζί, μια καλύτερη λύση για όλους. Έτσι, ο κ. Παπανδρέου εγκαταλείφθηκε μόνος του "να αντιμετωπίσει τα θηρία", κατά την έκφραση συνεργάτη του και, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, τα κατάφερε.

    Φέτος αναμένεται ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα. Διότι, όπως λέει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, φέτος "υπάρχει τεράστια διαφορά ψυχολογίας". Και εξηγεί ότι πριν από ένα χρόνο "μας έβλεπαν με οίκτο και ορισμένοι ως απατεώνες".

    Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο ότι πριν από ένα χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόταν στο τι "θα" κάνει και τα οποία αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία, ενώ τώρα θα έχει στα χέρια του απτές αποδείξεις για το πόσο εννοούσε όσα έλεγε τον περασμένο Ιανουάριο.

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου, που είχε προβλέψει, πριν από ένα χρόνο τις διαστάσεις της κρίσης, θα αναπτύξει και τις προτάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης. Ήτοι, τις ρυθμίσεις που χρειάζονται σε θέματα όπως η αξιολόγηση, η διαφάνεια και η σύγκρουση συμφερόντων, τον τρόπο με τον οποίο "η εμβέλεια και οι όροι δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών να μετριάζουν τις ατέλειες των αγορών", άρα για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού χρέους και, τέλος, την ανάπτυξη.

    Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου παραμένει και φέτος πολύ μεγάλο, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να μιλήσει σε όλους, όπως στο προηγούμενο Φόρουμ, όταν ήθελε να απευθυνθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να μιλήσει με ειλικρίνεια, όπως θα μιλήσει και φέτος, αλλά σε επιλεγμένα μέσα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, αλλά δίνει μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει με 25 διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων οικονομικών, κυρίως, διεθνών μέσων ενημέρωσης.

    Ο Πρωθυπουργός θα μετέχει και σε πάνελ, στο οποίο θα είναι επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο των βρετανικών "Financial Times" Λάϊονελ Μπάρμπερ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνομιλίες για την ενέργεια

    Διερευνητικές συνομιλίες με το Τελ Αβίβ για τη μεταφορά στην Ευρώπη φυσικού αερίου από υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, έχει ξεκινήσει η Αθήνα, όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα συνομιλεί με το Κατάρ για την ανάπτυξη του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η όποια υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του Πεκίνου στη χώρα μας θα γίνει στο πλαίσιο διαγωνισμού που θα διέπεται από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερ, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι συζήτησε την ιδέα διαμετακόμισης Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στο Ισραήλ στο πλαίσιο της οικοδόμησης δεσμών μεταξύ Μεσογειακών χωρών.

    «Οι Ισραηλινοί έχουν ανακαλύψει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε υπεράκτια κοιτάσματα στη Μεσόγειο. Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να θεωρηθεί η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς και ως κέντρο παροχής υπηρεσιών, εφόσον βρίσκεται επί του φυσικού δρόμου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ο κ. Παμπούκης. Υπογράμμισε ότι διεξήγαγε απλά και μόνον διερευνητικές συνομιλίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το υπεράκτιο Ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν, η ανακάλυψη του οποίου γνωστοποιήθηκε πριν ένα μήνα. Τα αποθέματα του Λεβιάθαν εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 16 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Εξάλλου, επίσκεψη στην Πτολεμαϊδα πραγματοποίησαν Έλληνες ευρωβουλευτές για συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους φορέων και ενώσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της απασχόλησης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Video

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 January 2011 - 17:30:15 UTC