Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης"
  • [02] Η ιστορία ενός βιολιού στο "Μέγαρο"
  • [03] Ένταση στην Αίγυπτο
  • [04] Εμβληματική συλλογή
  • [05] Εξιτήριο για τον Μαντέλα ο»Ώ

  • [01] "Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης"

    Απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

    "Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως "κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, προχωράμε σε πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές".

    "Ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί" ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό".

    Σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή ότι η χώρα θα εξέλθει επιτυχώς από την τρέχουσα κρίση και ότι θα καταστεί ανταγωνιστικότερη μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, "αλλάζουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Κάνουμε μια καλύτερη χώρα. Περισσότερο ανταγωνιστική και με περισσότερη εμπιστοσύνη". Ταυτόχρονα απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου χρέους ενώ τόνισε τη σημασία της επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενδεχομένως και με καλύτερους όρους όπως είπε.

    "Αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους είναι εκτός συζητήσεως. Δεν είναι στα σχέδιά μας, δεν είναι στον οδικό μας χάρτη και για αυτό μιλάμε για τα υπόλοιπα μέτρα που πιστεύουμε είναι αρκετά για να κάνουν την κατάσταση διατηρήσιμη. Είναι μια κατάσταση προφανώς δύσκολη, αλλά εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και θα τα καταφέρουμε", είπε χαρακτηριστικά.

    "Οι επενδυτές που θα στοιχηματίσουν εναντίον του ευρώ θα χάσουν τα χρήματά τους επειδή η Γαλλία και η Γερμανία είναι εντελώς αποφασισμένες να υπερασπιστούν το νόμισμα", δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί.

    Την ανάγκη διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τονίζουν σε συνεντεύξεις τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές.«Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στο Ρόιτερ

    Στη βελτίωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στο 2011 προσβλέπει ο κ. Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις που έκανε στο Νταβός της Ελβετίας και αναφέρονται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.

    "Η ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της", είπε ο υπουργός, "θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να έχει οικονομική ανάπτυξη και πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα", προσθέτοντας ότι η "επιτυχία στους τομείς αυτούς θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές, αν είναι κατάλληλες οι συνθήκες σε αυτές, αργότερα στη διάρκεια του έτους".

    Ο υπουργός ενέμεινε στην επίσημη πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ 3% το 2011, αλλά πρόσθεσε: "Να δούμε, αν μπορούμε να εκπλήξουμε την αγορά".

    Σε σχέση με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα, ο Υπουργός είπε ότι περιμένει οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του και να μειώσουν το επιτόκιο, για να γίνει διατηρήσιμο το χρέος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα αναδιαρθρώσει το χρέος της έναντι των ιδιωτών επενδυτών, ενώ είπε ότι αξίζει να συζητηθεί η ιδέα όπως και άλλες - για την επαναγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τιμές τους είναι χαμηλότερες από τις ονομαστικές τιμές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Η ιστορία ενός βιολιού στο "Μέγαρο"

    Μία συναρπαστική μουσική περιπέτεια με πρωταγωνιστή...ένα βιολί, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μικροί φίλοι της μουσικής στο κυριακάτικο πρωινό της 30ης Ιανουαρίου στις 11.30, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Εκεί οι μικροί επισκέπτες θα ανακαλύψουν την ιστορία που «κουβαλάει» ένα ιταλικό βιολί Marconcini του 19ου αιώνα, που, από τον κατασκευαστή του- ο οποίος το πούλησε σε ένα βιολονίστα- η τύχη το έφερε ύστερα από περιπέτειες διακοσίων ετών να βρεθεί κοντά στην Καμεράτα- Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και συγκεκριμένα στα χέρια μίας μουσικού της Καμεράτα: της βιολονίστας Τζουλιέτα Αβετιάν. Η αρμενικής καταγωγής βιολονίστα θα ερμηνεύσει επί σκηνής σε αυτό, αποσπάσματα από δημοφιλή έργα προερχόμενα από διαφορετικές χώρες και περιόδους της μουσικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ένταση στην Αίγυπτο

    Ο Αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έφτασε χθες Πέμπτη στο Κάιρο και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα, βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις "οργής" που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα μετά την προσευχή. Μέχρι στιγμής η Μουσουλμανική Αδελφότητα άφηνε τα μέλη της να αποφασίζουν μόνα τους αν θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ή όχι.

    Εξάλλου, τουλάχιστον 20 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανάμεσά τους πέντε πρώην βουλευτές και πέντε μέλη του πολιτικού γραφείου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της οργάνωσης Αμπντελμονέιμ Αμπντέλ Μάκσουντ.

    Οι χθεσινές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από τον θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή από την αστυνομία, του έβδομου από την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ, στο βόρειο Σινά, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας.

    Ο ΕλΜπαραντέι δήλωσε από το Κάιρο: "Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Αιγύπτου (...) Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να γίνει σεβαστή".

    Ο πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ δεν ηγείται κάποιου κόμματος, όμως δημιούργησε ένα κίνημα, τον Εθνικό Σύλλογο για την Αλλαγή, το οποίο ζητεί δημοκρατικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα, διακόπηκε η πρόβαση στο ίντερνετ στο Κάιρο, σύμφωνα με εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και δημοσιογράφους.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η βία δεν αποτελεί λύση για την Αίγυπτο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Εμβληματική συλλογή

    Κίρχνερ, Μάκε, Πεχστάιν, Πικάσο, Ντιέγκο Ριβέρα, Ματίς, Μοντιλιάνι, Πικάμπια, είναι κάποιοι από τους εμβληματικούς καλλιτέχνες που περιλαμβάνει η μεγάλη λίστα ονομάτων της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συλλογής Γιώργου Οικονόμου, μέρος της οποίας εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μυώντας το κοινό σε μια διαδρομή στην καρδιά ιστορικών κινημάτων της τέχνης, ξεκινώντας από τους προδρόμους της μοντερνικότητας (ιμπρεσιονιστές) έως τη δεκαετία του '80.

    Περίπου 450 έργα της συλλογής Οικονόμου θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Μεταξουργείο, σε δύο ενότητες. Τα εγκαίνια της πρώτης ενότητας θα γίνουν στις 17/2 και της δεύτερης στις 5/5.

    Τον πυρήνα της συλλογής αποτελούν τα μεγαλύτερα ονόματα του γερμανικού εξπρεσιονισμού, ενδεικτικά αναφέρονται οι Κίρχνερ, Μάκε, Ότο Ντιξ, από τη μεγάλη λίστα της συλλογής του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, την οποία ξεκίνησε να συγκροτεί τα τελευταία 15 χρόνια και αποτελείται από πίνακες, γλυπτά, σχέδια και χαρακτικά.

    Ιμπρεσιονισμός, Βιεννέζικη Απόσχιση, Φωβ, Εξπρεσιονισμός, Κυβισμός, Αφαίρεση, Νέα Αντικειμενικότητα, σχέδια της συλλογής, αποτελούν την πρώτη ενότητα της έκθεσης, μαζί με κάποια αριστουργήματα του 15ου αιώνα, πορτρέτα ροκοκό, θρησκευτικά θέματα μπαρόκ.

    Η δεύτερη ενότητα ακολουθεί μέσα από τα έργα της συλλογής το Σουρεαλισμό, τη Σχολή του Παρισιού, τη θεματική Πορτέτο - Γυμνό - Νεκρή Φύση, την τέχνη στην πρώτη μεταπολεμική Δεκαετία, την τέχνη στη Δεκαετία του '60, το κίνημα των Νεοάγριων, μαζί με Χαρακτικά της Συλλογής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Εξιτήριο για τον Μαντέλα

    Ο Νέλσον Μαντέλα θα επιστρέψει στο σπίτι του και θα τύχει εκεί φροντίδας για οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γιατρός, αρχηγός του ιατρικού σώματος του νοτιοαφρικανικού στρατού Βετζαϊνάντ Ραμλάκεν.

    Ο Νέλσον Μαντέλα είναι καλά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία του, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνένευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της χώρας.

    "Ο Μαντίμπα είναι καλά", δήλωσε ο Κγκαλέμα Μοτλάντε.

    Ο 92χρονος πρώην Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα νοσηλευόταν εδώ και δύο ημέρες με αναπνευστικά προβλήματα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 January 2011 - 11:30:17 UTC