Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος... υπό προθεσμία ο Μουμπάρακ
  • [02] Διεκδίκηση αποζημίωσεων από τη Siemens ο»Ώ

  • [01] Πρόεδρος... υπό προθεσμία ο Μουμπάρακ

    H ανακοίνωση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, απορρίφθηκε αμέσως από τις εκατοντάδες χιλιάδες των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου, ζητώντας την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε, χθες, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και θα εργαστεί τους τελευταίους μήνες της θητείας του για να γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας, στην επίσημη ομιλία του προς το έθνος, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

    Όπως ο ίδιος είπε, στο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και το σύστημα των εκλογών, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να διαπραγματευτεί ώστε το κοινοβούλιο της χώρας να αλλάξει τα άρθρα 76 και 77 της χώρας, με σκοπό τον εκδημοκρατισμό του συστήματος των εκλογών.

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, απέρριψε τις δηλώσεις του Χόσνι Μουμπάρακ ως "κόλπο" για να παραμείνει στην εξουσία, ενώ οι διαδηλωτές της Πλατείας Ταχρίρ δεσμεύθηκαν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου. "Δεν θα φύγουμε εμείς. Αυτός θα φύγει", φώναζαν τη νύκτα.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ανεπαρκή την ανακοίνωση του προέδρου της Αιγύπτου Χόνσι Μουμπάρακ, δηλώνοντας ότι η άμεση αποχώρηση είναι η μόνη επιλογή που μπορεί ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού του.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε μετά το διάγγελμα ότι είπε στον Χόσνι Μουμπάρακ, ότι μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης, ειρηνική και ήρεμη, πρέπει να αρχίσει "τώρα" στην Αίγυπτο και πρόσθεσε ότι θα ήταν ευτυχής να προσφέρει τη συνδρομή των ΗΠΑ στην Αίγυπτο κατά τη διαδικασία αυτή.

    Οι Βρετανία επανέλαβε την έκκληση προς τις αιγυπτιακές αρχές να προχωρήσουν σε "μία πραγματική, αισθητή και πλήρη" αλλαγή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρειν Όφις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Διεκδίκηση αποζημίωσεων από τη Siemens

    Αποζημιώσεις για το C4I, για ηθική βλάβη του Δημοσίου και κυρώσεις για πιθανές παραβάσεις του νόμου για τον ανταγωνισμό είναι τα τρία «μέτωπα», που διερευνά η κυβέρνηση, από νομικής άποψης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά, που υπέστη το Δημόσιο από τις πρακτικές της Siemens τα προηγούμενα χρόνια.

    Σημειώνεται ότι διαφορετικό κεφάλαιο αποτελούν οι σχέσεις της γερμανικής εταιρίας με τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να κινηθούν ξεχωριστά για τη διεκδίκηση των όποιων αποζημιώσεων, εφόσον τίθεται τέτοιο ζήτημα.

    Το σύνολο των ενεργειών, στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο εναντίον της SIEMENS, βρέθηκε στο επίκεντρο της διυπουργικής σύσκεψης, που έγινε χθες στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    Ο κ. Καστανίδης, μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης θα συνιστούν ένα ενιαίο σχέδιο κινήσεων για την ικανοποίηση «των αξιώσεων της ελληνικής πολιτείας σχετικά με τις παραβατικές συμπεριφορές της SIEMENS». Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα κινηθεί με νομικά μέσα, απάντησε: «Προφανώς».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι στη παρούσα φάση γίνεται μία συστηματική καταγραφή των αξιώσεων κατά της γερμανικής εταιρείας και ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, που διατυπώθηκε πρόσφατα.

    Η ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών αναμένεται να γίνει έως τον προσεχή Απρίλιο.

    Σε ό, τι αφορά το C4I, οι διαφορές του Δημοσίου με την εταιρία έχουν ήδη παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία. Για την ηθική βλάβη του Δημοσίου, η υπόθεση, όπως δήλωσε και στη Βουλή, ο κ. Παμπούκης, βρίσκεται υπό διερεύνηση.

    Και για τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις. Ειδικότερα, ύστερα από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της, να διερευνηθεί πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή ενδεχόμενη σύμπραξη της Siemens με ανταγωνιστές της στο πλαίσιο διαγωνισμών του Δημοσίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έρευνα στα γραφεία της εταιρίας, ενώ ζήτησε και πήρε από την Εξεταστική όλα τα σχετικά στοιχεία. Το υλικό αυτό βρίσκεται τώρα υπό αξιολόγηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 February 2011 - 9:30:12 UTC