Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά στο "Ρώσικο Μοναστήρι" στο Άγιον Όρος
  • [02] Παραίτηση Μουμπάρακ από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
  • [03] "Θα ερευνηθούν τα πάντα"
  • [04] "Κιντρινόμαυρο" ντέρμπι ο»Ώ

  • [01] Πυρκαγιά στο "Ρώσικο Μοναστήρι" στο Άγιον Όρος

    Πυρκαγιά στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος στον Άγιον Όρος, γνωστότερη ως το "Ρώσικο Μοναστήρι", βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15.30 το μεσημέρι χωρίς να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή ο ναός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αγίου Όρους, η φωτιά ξέσπασε σε πτέρυγα με κελιά. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής, με 12 πυροσβέστες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Παραίτηση Μουμπάρακ από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

    Παραιτήθηκε από την αρχηγία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (όχι όμως και από το ανώτατο αξίωμα που κατέχει εδώ και 30 χρόνια) ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Απελευθέρωσης (Ταχρίρ).

    Νωρίτερα, είχε παραιτηθεί η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Μεταξύ των μελών του εκτελεστικού γραφείου που παραιτήθηκε είναι και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Νέος γενικός γραμματέας είναι ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.

    Στο μεταξύ, ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν και οι επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο, γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

    Η αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, προσθέτει ότι αυτά τα διάφορα σενάρια δεν προβλέπουν να ζητηθεί από τον αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί άμεσα.

    Ωστόσο, προβλέπουν τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν, ο οποίος θα διαπραγματευτεί με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του αιγυπτιακού Συντάγματος κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

    Το πρωί, δολιοφθορείς ανατίναξαν αγωγό στο βόρειο Σινά, ο οποίος τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το Ισραήλ και την Ιορδανία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αυτή "τρομοκρατική επιχείρηση".

    Μετά την επίθεση, η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο αναμένεται να σταματήσει για μία εβδομάδα.

    Παράλληλα, ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι το Ισραήλ αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την εισαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου. Εξάλλου, έκρηξη σημειώθηκε σε εκκλησία στη Ράφα, κοντά στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά μέχρι στιγμής τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα.

    Η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να γίνει με "τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατόν", υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ να αποσυρθεί το ταχύτερο δυνατό κάλεσε τον Μουμπάρακ ο Μπαραντέι.

    Υπέρ ενός διαλόγου μεταξύ των διαφόρων πλευρών στην Αίγυπτο για να εξέλθουν από το αδιέξοδο, τάχθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Θα ερευνηθούν τα πάντα"

    Την ξεκάθαρη θέση πως για το σκάνδαλο της Siemens θα ερευνηθούν τα πάντα, ακόμα και η πιθανή ροή μαύρου χρήματος σε κομματικά ταμεία, διατυπώνει o υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "RealNews".

    Ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει πως κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου, ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί, ενώ προτάσσει την ανάγκη συναίνεσης την οποία, όπως λέει, έχει ανάγκη ο τόπος.

    Ο κ. Ραγκούσης χαρακτηρίζει επιβλαβή κάθε συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και κλείνει το ενδεχόμενο αυτό τονίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν το 2013. Ως αρμόδιος υπουργός, διαβεβαιώνει πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνει πράξη στην παρούσα Βουλή τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι ένας εκλογικός νόμος ο οποίος "θα ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής και την ανεξαρτησία των βουλευτών, απέναντι σε συμφέροντα και την απαλλαγή τους από την πίεση των πελατειακών σχέσεων".

    Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική και το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με τους λαθρομετανάστες, ο κ.Ραγκούσης στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, όπου τα δικαιώματά του τα διεκδικεί κανείς στο πλαίσιο του νόμου. "Ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις" δηλώνει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νομικής, πως εξέθεσαν τη χώρα σε έναν ασύλληπτο κίνδυνο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Κιντρινόμαυρο" ντέρμπι

    Σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 21ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Το σημαντικότερο ματς του προγράμματος θα διεξαχθεί στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης προέρχεται από τη νίκη επί του Ολυμπιακού και την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου και θέλει τους τρεις βαθμούς για να συνεχίσει την ανοδική πορεία της. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός θέλει μόνο τη νίκη για να συνεχίσει με αξιώσεις το «κυνήγι» του Ολυμπιακού και της πρώτης θέσης της βαθμολογίας.

    Σαφώς πιο εύκολο έργο θα έχει ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στον Πειραιά την Ξάνθη και είναι το λογικό φαβορί για τη νίκη. Σημαντικό είναι και το ματς στο Ολυμπιακό στάδιο με την ΑΕΚ να φιλοξενεί τον Άρη.

    Αστέρας Τρίπολης-Λάρισα 1-1

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 12' με τον Καρέρα και οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στο 35' με τον Ρομέου.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων της 21ης ημέρας και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:15 (Σέρρες) Πανσερραϊκός-Ηρακλής NOVA 2

    19:30 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Άρης NOVA 2

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 (Καβάλα) Καβάλα-Κέρκυρα NOVA 2

    15:00 (Ηράκλειο) Εργοτέλης-Πανιώνιος NOVA 3

    15:00 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-Ξάνθη NET

    17:15 (Βόλος) Ολυμπιακός Βόλου-Ατρόμητος NOVA 2

    19:30 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός NOVA 1

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 February 2011 - 17:30:15 UTC