Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Υγεία
  • [02] "Δεν είναι η ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς"
  • [03] Στο 5,2% ο πληθωρισμός Ιανουαρίου
  • [04] Πλημμέλημα η μη πληρωμή
  • [05] Aισιοδοξία Σάλλα για ελληνική οικονομία
  • [06] Πλώρη για άνοδο στις αφίξεις τουριστών
  • [07] "Ευελιξία και προσαρμογή"
  • [08] Γονιδιακή ...έκπληξη ο»Ώ

  • [01] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Υγεία

    Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία. Σήμερα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κουτρουμάνης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία του τα θέματα του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

    Ωστόσο, οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης.

    Με συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων, ανοιχτές συνελεύσεις και τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., μετέχουν οι εργαζόμενοι των περισσότερων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Στο διάστημα των κινητοποιήσεων οι ασθενείς εξυπηρετούνται από το υπάρχον προσωπικό ασφαλείας.

    Συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων, διαμαρτυρία για το εισιτήριο των 5 ευρώ, πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 11 το πρωί στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το Παπανικολάου. Δεν έγινε κατάληψη ταμείων στο Παπαγεωργίου όπου είχε γίνει δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και σε νοσοκομεία όπου δεν ισχύει το εισιτήριο των 5 ευρώ, όπως το Θεαγένειο.

    Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων διεκδικούν νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις, διπλασιασμό ωρομισθίου για αργίες και νυχτερινά, προσλήψεις αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αναβάθμιση του ΕΣΥ με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Δεν είναι η ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς"

    "Ακόμα και μηδενικό να ήταν το χρέος και μηδενικά τα ελλείμματα της χώρας, έπρεπε να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές, γιατί διαφορετικά σε μερικά χρόνια θα είχαμε και χρέη και ελλείμματα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των όσων έγιναν από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμοζόμενη τώρα κυβερνητική πολιτική, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "τα έκτακτα μέτρα που πήραμε πέρυσι ήταν αναγκαία και είχαν στόχο τη σωτηρία της χώρας".

    Αναφέρθηκε σε "αυτονόητες αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια" στην οικονομία, το κράτος, την υγεία, την αγορά εργασίας και την παιδεία και ζήτησε "να φύγουμε από το πελατειακό και να πάμε στο συλλογικό". Αναγνώρισε "το δικαίωμα στις αντιδράσεις", τόνισε, ωστόσο, ότι "το στραβό όπου υπάρχει θα αλλάξει" και πρόσθεσε ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις προσπάθειες, δεν είναι η ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς".

    Ο Γ.Παπανδρέου επισκέφτηκε το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου "Tae Kwon Do", όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού "Χώρος στην Τέχνη", συνοδευόμενος από τον Π. Γερουλάνο.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο «Taek Won Do», εντάσσεται στο πλαίσιο της επιλογής του ιδίου και της κυβέρνησης, να ανοίξουν τα Ολυμπιακά ακίνητα στους πολίτες. Επισημαίνεται δε ότι με το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που αφορά το συγκεκριμένο Ολυμπιακό ακίνητο, υλοποιείται αυτή η επιλογή και παράλληλα υπηρετείται η απόφαση του υπουργείου να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τις άστεγες ομάδες θεάτρου με την εισαγωγή μιας νέας μορφής εναλλακτικής "επιχορήγησης".

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα απευθύνει χαιρετισμό στη Διάσκεψη των Προέδρων των Μειζόνων Αμερικανο-Εβραϊκών Οργανώσεων, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα «Ελλάδα: οι προκλήσεις του σήμερα ευκαιρίες του αύριο», σε κεντρικό ξενοδοχείο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στο 5,2% ο πληθωρισμός Ιανουαρίου

    Στο 5,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο φέτος, έναντι επίσης 5,2% τον Δεκέμβριο 2010 και 2,4% τον Ιανουάριο 2009.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Ιανουάριο στο σύνολο σχεδόν των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαιρέσεις ουσιαστικά τα είδη ένδυσης και υπόδησης (χειμερινές εκπτώσεις) και τα φάρμακα (μείωση φορολογικής επιβάρυνσης).

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του Ιανουαρίου 2011, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2010, προκύπτει αύξηση 5,2%, έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.

    Ο γενικός δείκτης τον Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2010, παρουσίασε μείωση 0,7% έναντι της ίδιας μείωσης που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πλημμέλημα η μη πληρωμή

    Ως παράβαση του ΚΟΚ θα αντιμετωπίζεται η άρνηση καταβολής διοδίων και η μη πληρωμή εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες θα είναι όσοι αρνούνται να πληρώσουν.

    Ο κ. Ρέππας χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα για αυτούς που δεν πληρώνουν διόδια λέγοντας ότι στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αναπτύσσει τις απόψεις του και να προβαίνει ακόμη και σε πράξεις ακτιβισμού. Έχει όμως και υποχρέωση να πληρώνει για κάθε υπηρεσία που του παρέχεται γιατί διαφορετικά το κόστος θα το επωμισθούν κάποιοι άλλοι.

    Όπως είπε ο υπουργός, θα πρέπει να υπάρξει "μια εκλογίκευση" στην κλιμάκωση των διοδίων, ιδιαίτερα στα υπό κατασκευή τμήματα. Επίσης, να καθιερωθεί εκπτωτική πολιτική για όσους κάνουν συχνές διελεύσεις, να υπάρξει διευκόλυνση των τοπικών κοινωνιών και να προχωρήσει η εφαρμογή της αναλογικής χρέωσης με ηλεκτρονικά διόδια.

    Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, διευκρίνησε ότι η ρύθμιση μελετάται και θα κατατεθεί στη Βουλή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Aισιοδοξία Σάλλα για ελληνική οικονομία

    Aισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας.

    Προέβλεψε δε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν θετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα αφορούν στην Ελλάδα.

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αφορμή της επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα επικείμενα "τεστ αντοχής".

    Για το ενδεχόμενο deals στο ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μελλοντικά, υπογράμμισε ωστόσο πως θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες.

    Ο κ. Μ. Σάλλας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό στοιχείο, την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι ξένοι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύει ότι, για τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι θετικές.

    Επίσης χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες έχουν προχωρήσει έως τώρα οι ελληνικές τράπεζες.

    Ο πρόεδρος του Χ.Α κ. Σ. Λαζαρίδης τόνισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο κεφάλαια ύψους 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα κεφάλαια που αντλήθηκαν τους τελευταίους μήνες έχουν και την υψηλή βαρύτητα λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, γεγονός που αποδεικνύει τον αναπτυξιακό ρόλο του Χ.Α.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Πλώρη για άνοδο στις αφίξεις τουριστών

    Πλώρη για διψήφιο ποσοστό ανόδου στις αφίξεις τουριστών βάζει φέτος η τουριστική βιομηχανία με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ΑΕΠ της χώρας. Φέτος όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) Διονύσης Χιόνης, αύξηση 4,5% στα τουριστικά έσοδα της χώρας το 2011 ισοδυναμεί με αύξηση 1% στο ΑΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της απασχόλησης. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως ανάφερε και ο πρόεδρος του ΙΤΕΠ είναι νωρίς να δοθεί ασφαλής εκτίμηση για την πορεία τους.

    Αυτή την περίοδο οι προκρατήσεις, όπως τονίστηκε από τους ξενοδόχους είναι αυξημένες κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι στις καλές εποχές του Ελληνικού τουρισμού οι προκρατήσεις άγγιζαν και το 25%. Μάλιστα ώθηση στο τουριστικό ρεύμα θα δοθεί και από την υφιστάμενη αναταραχή στην Αίγυπτο, καθώς ήδη οι Tour Operator's αναμένουν αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και ετοιμάζονται για αυτό.

    Στις τάξεις των ξενοδόχων ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Αθήνας - Αττικής (ΕΞΑ-Α) Γιάννης Ρέτσος εκτιμά ότι το 2011 για την Αθήνα, όσο κι αν δείχνει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και χρονιά ανάκαμψης.

    Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Expedia.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "Ευελιξία και προσαρμογή"

    Με τη φράση «ευελιξία και προσαρμογή αντί για λουκέτο», έδωσε το στίγμα για τις εργασιακές σχέσεις η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

    «Η ανταγωνιστικότητα δεν θα κερδισθεί με την εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου», τόνισε η υπουργός, αλλά πρόσθεσε ότι σε ορισμένους κλάδους χρειάζεται μείωση μισθών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

    Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, ούτε περαιτέρω αυξήσεις των φόρων και επανέλαβε πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις βάζουν τάξη στην αγορά, καθώς - όπως είπε - «εργαζόμενοι και εργοδότες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και αποφασίζουν με ποιο τρόπο θα πάει η επιχείρηση μπροστά».

    «Το εθνικό στοίχημα είναι να πατήσουμε γκάζι και να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι αλήθεια ότι η ανεργία αυξάνει, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι δε θα οδηγηθούμε στα νούμερα που προβλέπουν οι μελέτες», ανέφερε.

    Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι αυτή την περίοδο προτεραιότητα είναι η στήριξη του ΟΑΕΔ, η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και η εισφοροδιαφυγή, ενώ εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Σε ότι αφορά τα επικουρικά ταμεία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές, σε περίπτωση που από τις αναλογιστικές μελέτες διαπιστωθεί ότι κάποιο είναι ελλειμματικό.

    Σχετικά με το δημόσιο τομέα η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι το δημόσιο θα πρέπει να γίνει επιτελικό και σύγχρονο, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός στις ΔΕΚΟ και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις από τη στιγμή που εφαρμόζεται το «1 προς 5» και γίνεται διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Γονιδιακή ...έκπληξη

    Από την εποχή του Δαρβίνου το «δέντρο της ζωής» είναι η κατβ εξοχήν εικόνα που υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει καλύτερα από κάθε άλλη την πολυπλοκότητα της εξέλιξης στη Γη.

    Νέα στοιχεία όμως έρχονται σιγά- σιγά να ανατρέψουν αυτή την αντίληψη, δείχνοντας ότι η Ζωή είναι περισσότερος ένας «ιστός» ή ένα «μωσαϊκό» παρά ένα «δέντρο».

    Μια νέα ανακάλυψη ενός Έλληνα επιστήμονα στις ΗΠΑ, ότι τα γονίδια «πηδάνε» μαζικά και απευθείας από το ένα είδος μύκητα στο άλλο, χωρίς να μεσολαβήσουν ενδιάμεσα εξελικτικά στάδια και βαθμιαίες «διακλαδώσεις», ενισχύει τη νέα εικόνα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή Αντώνη Ρόκα του τμήματος βιολογικών επιστημών, ανακάλυψαν ότι, πριν από εκατομμύρια χρόνια, μια ομάδα 23 γονιδίων «πήδηξαν» από το ένα είδος του μύκητα της μούχλας (Aspergillus) που βρίσκεται σε αμυλώδη τρόφιμα όπως το ψωμί και η πατάτα, σε ένα άλλο είδος μύκητα (Podospora) που ζει στα κόπρανα των φυτοφάγων ζώων και εξειδικεύεται στη διάσπαση των φυτικών ινών.

    Η ανακάλυψη αποτελεί μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι σήμερα είναι γνωστές ελάχιστες περιπτώσεις στην πρόσφατη εξελικτική ιστορία, που έχουν γίνει τέτοιες άμεσες μεταβιβάσεις γονιδίων (η λεγόμενη «οριζόντια μεταφορά γονιδίων») μεταξύ πολύπλοκων κυττάρων οργανισμών όπως τα ζώα, τα φυτά και οι μύκητες. «Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίστευαν ότι τόσο μεγάλες ομάδες γονιδίων μπορούν να μεταφερθούν οριζόντια, δεν έχουν ψάξει για αυτές και δεν τις έχουν βρει», δήλωσε ο Ρόκας.

    Μέχρι τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η οριζόντια μεταφορά γονιδίων δεν μπορεί να γίνει σε πιο πολύπλοκους οργανισμούς, όπως τα ζώα και τα φυτά, όμως η ανακάλυψη του Ρόκα ότι είναι δυνατή -και μάλιστα σε μαζικό βαθμό- στους μύκητες, δείχνει ότι η οριζόντια μεταφορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο εξελικτικό «παιγνίδι».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 February 2011 - 11:30:28 UTC