Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πράσινο φως" για την τέταρτη δόση
  • [02] ''Η ανομία δεν αποτελεί λύση''
  • [03] Στα 30 δισ. οι εγγυήσεις στις τράπεζες
  • [04] Μουμπάρακ τέλος, αναλαμβάνει την εξουσία ο στρατός
  • [05] Ο Ντένις Κέλι στον Νέο Κόσμο
  • [06] Εκδηλώσεις μνήμης ο»Ώ

  • [01] "Πράσινο φως" για την τέταρτη δόση

    Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας, παρουσίαζοντας τα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

    Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.

    Η επικαιροποίηση του μνημονίου, στην οποία συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας προβλέπει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2011 και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα συνέστησε για την μείωση του Δημοσίου Χρέους επιθετικότερη πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

    Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Ολλανδός αξιωματούχος υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον με περικοπές στις συντάξεις και πως το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, για να μειώσει το χρέος, να βάλει τους κανόνες που θέλει και μετά να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη λειτουργία και εκμετάλλευση οργανισμών, λιμανιών κ.λπ.

    Επικριτικός ήταν ακόμη στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της διαφάνειας. Όπως είπε: "παρά τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει ακόμη που πηγαίνουν οι κρατικές δαπάνες και κατά πόσο αξιοποιούνται. Επιπροσθέτως άσκησε κριτική γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει τις οφειλές του Δημοσίου".

    Δηλώσεις πρωθυπουργού στη Βουλή

    "Δεν υπάρχει θέμα να απολέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας. Γι΄ αυτά έδωσα τη μάχη και θα την ξαναδώσω όποτε χρειαστεί. Αλλάζουμε τα πράγματα όχι για να ικανοποιήσουμε τις Βρυξέλλες αλλά για να απελευθερωθεί η Ελλάδα να τελειώνουμε".

    Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στην πρόκληση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ότι στις 25 Μαρτίου θα κληθεί να πει το μεγάλο "όχι" ή το μεγάλο "ναι" στην εκχώρηση των εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως ζητά η κυρία Μέρκελ.

    Σχολιάζοντας ο πρωθυπουργός τις επικρίσεις για τις συχνές επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικα, τους ελέγχους και την επιβολή σκληρών μέτρων που απαιτούν για τη χώρα μας, επεσήμανε χαρακτηριστικά: "Καμία τρόικα δεν φταίει για την εξάρτηση της χώρας μας από κάθε δόση του δανείου, αλλά φταίει η ανομία, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση πολλών ετών. Εμείς κάνουμε προσπάθειες ώστε ποτέ πια να μην χρειάζεται η χώρα "τρόικες". Ποτέ πια να μην χρειαστεί "δάνειες" δυνάμεις η Ελλάδα. Αυτή την επιλογή δεν μας την επιβάλλει κανείς. Κάνουμε βαθιές αλλαγές για μια ισχυρή Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι εύκολο".

    Και ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε: "Κανένας έλληνας και κανένας βουλευτής από τους 300 δεν αισθάνεται υπερήφανος και δεν μπορεί να βλέπει να έρχονται κάθε τρεις μήνες οι υπεύθυνοι της τρόικας για να ελέγχουν τη χώρα για να δώσουν το δάνειο".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ''Η ανομία δεν αποτελεί λύση''

    Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αδικίες στις συμβάσεις κατασκευής εθνικών οδών, και εξετάζει τα περιθώρια άρσης τους μέσω επαναδιαπραγματεύσεων των συμβάσεων. Η ανομία ωστόσο δεν αποτελεί λύση, ανέφερε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την "ποινικοποίηση του κινήματος ανυπακοής στα διόδια".

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου, πως ενώ χτυπήθηκε από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των εργολάβων και των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, σήμερα τα εξυπηρετεί, από τον φόβο μήπως στραφούν εναντίον της κυβέρνησης.

    «Διαχειριζόμαστε τις κακές συμβάσεις της ΝΔ για να διασώσουμε τα έργα. Εκτός αν δεν θέλετε να γίνουν τα έργα. Θλίβομαι ειλικρινά βλέποντας ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να παροτρύνει τους πολίτες σε ανομίες, γιατί με το να αρνούμαστε την τήρηση των καθηκόντων μας, τραυματίζουμε την πατρίδα, τη δημοκρατία και τα συμφέροντα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    «Υπάρχουν συμβάσεις που δεν είναι της αρεσκείας μας. Όμως, υπογράφτηκαν από μία ελληνική κυβέρνηση κι έβαλε την υπογραφή του το ελληνικό Δημόσιο απέναντι και σε διεθνείς εταιρείες. Αν καταπέσουν οι συμβάσεις, θα πληρώσει ρήτρες και θα χτυπηθεί η αξιοπιστία της χώρας μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα πως ο πολίτης πληρώνει διόδια για δρόμους που δεν κατασκευάστηκαν και πως ιδιαίτερα ο τοπικός πληθυσμός πληρώνει «με τρόπο μη αναλογικό τις μετακινήσεις του»: «Αναγνωρίζουμε και αναζητούμε λύσεις μέσα στα πλαίσια των νομικών και οικονομικών μας δυνατοτήτων, για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις μέσα στα πλαίσια των επαναδιαπραγματεύσεων. Δεν θα δεχθούμε όμως ότι η λύση είναι η ανομία», υπογράμμισε.

    «Η κοινωνική ανυπακοή απέναντι στην αυθαιρεσία είναι κοινωνικό δικαίωμα», αντέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως τις επίμαχες συμβάσεις είχε υπερψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. «Τζαμπατζήδες είναι αυτοί που τα χρόνια της ανάπτυξης έφαγαν το καταπέτασμα και θέλουν τώρα να κερδοσκοπήσουν την εποχή της κρίσης, επεκτεινόμενοι στον τζόγο και στα σκουπίδια στην Κερατέα, και απαιτούν διόδια για έργα με ελάχιστη δική τους συμμετοχή».

    «Πριν λίγες μέρες αθωώσατε τα κόμματά σας στη Siemens, ακόμα και γιβ αυτά που είπε ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης. Είναι οριακή η κατάσταση της κοινωνίας. Θα στέλνετε στη φυλακή πολίτες για 2,5 ευρώ στα διόδια και για 1,4 ευρώ στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπου το κόστος των εισιτηρίων για έναν εργαζόμενο, ισούται με ένα μηνιάτικο το χρόνο. Είναι αθλιότητα και να την πάρετε πίσω αμέσως», αξίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Εγώ δεν κατηγόρησα τους πολίτες. Εσάς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώ. Γιατί είστε κοινοβουλευτικό κόμμα και θέλετε να παροτρύνετε την ανομία. Εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που να θέλετε μια ευνομούμενη πολιτεία. Εμείς αλλάζουμε τις νομοθεσίες που βοηθούσαν να πιάνουμε το μικρό και να ξεφεύγει ο μεγάλος - αλλά εσείς ισοπεδώνετε τα πάντα», εγκάλεσε μεταξύ άλλων τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

    Η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα, με προσθήκη στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στα 30 δισ. οι εγγυήσεις στις τράπεζες

    Στα 30 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες για την έκδοση ομολόγων που θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Αυτό προβλέπεται στο τρίτο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, ενώ ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης εξέδωσε αποφάσεις για την κατανομή εγγυήσεων σε τέσσερις τράπεζες.

    Από τις εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ, τα 4,1 δισ. ευρώ αφορούν στην Εθνική Τράπεζα, τα 4,28 δισ. ευρώ στη Eurobank, τα 3,6 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και τα 3,04 δισ. ευρώ στην Αγροτική.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Μουμπάρακ τέλος, αναλαμβάνει την εξουσία ο στρατός

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, προσθέτοντας ότι την εξουσία αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

    "Με δεδομένες τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου της δημοκρατίας και ανέθεσε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με τη διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο Σουλεϊμάν στη σύντομη τηλεοπτική του ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

    Οι "Αδελφοί Μουσουλμάνοι" ζήτησαν να παραδώσει ο στρατός την εξουσία σε μεταβατική πολιτική κυβέρνηση.

    Τη στιγμή που ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την προεδρία της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ταρχίρ του Καΐρου και τους γύρω δρόμους και ανέμεναν επί ημέρες την είδηση της αποχώρησής του, άρχισαν τους πανηγυρισμούς, τους χορούς, τα τραγούδια.

    Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν "Ο λαός έριξε το καθεστώς", "Νικήσαμε", "Είμαστε ελεύθεροι" σε ένα ξέσπασμα χαράς και ικανοποίησης.

    Ο επί 30 χρόνια κυρίαρχος της Αιγύπτου, έχει μετακομίσει προς το παρόν με την οικογένειά του στο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σέιχ και προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του.

    Ο Μουμπάρακ "άκουσε τη φωνή του λαού", δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δήλωση σχετικά με την παραίτηση Μουμπάρακ στις 20:30 ώρα Ελλάδος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ο Ντένις Κέλι στον Νέο Κόσμο

    «Σε μία Ευρώπη που βιώνει την οικονομική κρίση, το θέατρο δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας και οφείλουμε να το προστατέψουμε. Ανοίγει το διάλογο που χρειαζόμαστε και μας φέρνει πιο κοντά» ανέφερε χθες το απόγευμα κατά την ομιλία του στο θέατρο του Νέου Κόσμου, ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Ντένις Κέλι.

    Από τους σημαντικότερους νέους Βρετανούς θεατρικούς συγγραφείς, ο 41χρονος Κέλι βρέθηκε στην Αθήνα, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση των θεατρικών του έργων «Ορφανά» και «DNA» στην Ελλάδα, στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου».

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του έδωσε συνέντευξη Τύπου και συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση, όπου συνομίλησε με επαγγελματίες και ειδικούς από το χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης, αλλά και με το κοινό.

    Ο Ντένις Κέλι, γεννημένος το 1970 στο Μπάρνετ του βόρειου Λονδίνου, παράτησε το σχολείο στην ηλικία των δεκαέξι και άρχισε να δουλεύει σε σούπερ μάρκετ. Η πρώτη του επαφή με το θέατρο έγινε αρκετά χρόνια μετά, όταν συμμετείχε σε μία τοπική νεανική θεατρική ομάδα, το Barnet Drama Centre, ενώ κόντευε ήδη τα τριάντα όταν άρχισε να σπουδάζει Δράμα και Θεατρικές Τέχνες στο Goldsmiths College.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Εκδηλώσεις μνήμης

    Έναν χρόνο μετά τον πρόωρο θάνατο του Δημήτρη Κωνστάντιου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προγραμματίζει πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μνήμη του εμπνευσμένου διευθυντή του.

    Το Μουσείο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τις ελλείψεις προσωπικού, θα είναι ανοικτό δωρεάν για το κοινό στις 12 Φεβρουαρίου ενώ στις 13 Φεβρουαρίου από από τις 11:00 έως τις 15:00 θα γίνονται διαδοχικές ξεναγήσεις ανά ώρα στη μόνιμη έκθεση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών συλλογών από το επιστημονικό προσωπικό του, που προσφέρθηκαν εθελοντικά για να τιμήσουν το έργο του Δημήτρη Κωνστάντιου.

    Εξάλλου, στις 13 Φεβρουαρίου στις 12μ.μ, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Stephen Antonakos θα προσφέρει έργο του από τη σειρά «Alphavitos» (1987) προκειμένου να ενταχθεί στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

    Ο έλληνας εικαστικός, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ και έχει εγκαταστήσει πολλά έργα του σε δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, θα αφιερώσει το έργο αυτό στη μνήμη του Δημήτρη Κωνστάντιου.

    Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Αναστασία Λαζαρίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νέο μουσείο, που έχει ολοκληρωθεί και αναπτύσσεται σε πολλαπλά επίπεδα κάτω από το κτιριακό συγκρότημα της Δούκισσας της Πλακεντίας, θα παραδοθεί στο κοινό στο τέλος του 2011.

    Αυτή την περίοδο το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση «Δούκισσα της Πλακεντίας: Η ιστορία που γέννησε τον μύθο».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 February 2011 - 17:30:20 UTC