Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στερνό αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ
  • [02] Νέες κινητοποιήσεις των δικηγόρων
  • [03] Αυξήσεις 50% στον Προαστιακό
  • [04] Πρόσκληση συναίνεσης
  • [05] Ενότητα δυνάμεων ο»Ώ

  • [01] Στερνό αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ

    Το τελευταίο αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ είπε σήμερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Η κηδεία του πρώην προέδρου της ΝΔ έγινε το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και η σχεδόν σύσσωμη κεντροδεξιά παράταξη, την οποία υπηρέτησε με πάθος ο εκλιπών. Εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ήταν εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γεώργιος Σουφλιάς, δεκάδες νυν και πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη της ΝΔ, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες.

    Τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν οι κύριοι Σαμαράς, Πετσάλνικος και Καμίνης.

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την πληθωρική προσωπικότητα του Μιλτιάδη Έβερτ και τόνισε ότι ήταν αγωνιστής, ασυμβίβαστος, πολιτικός που «δεν μάσαγε τα λόγια του», πάντα αφοσιωμένος στις αρχές του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Πετσάλνικος στάθηκε στη μακρά κοινοβουλευτική παρουσία του εκλιπόντος και επισήμανε ότι δεν περιορίστηκε στη διεκπεραίωση, όταν ανέλαβε κυβερνητικά πόστα, εξασφάλισε την ενότητα της ΝΔ και τον χαρακτήριζαν πάντα η συνέπεια, ο δυναμισμός, η εντιμότητα και το ήθος. Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ διεκδίκησε ρόλο καινοτόμο στην πολιτική ζωή του τόπου και συνέβαλε στην αλλαγή του επικοινωνιακού τοπίου με την ίδρυση του δημοτικού ραδιοφώνου 9,84.

    Η οικογένεια του Μιλτιάδη Έβερτ είχε ζητήσει αντί στεφάνων να κατατίθενται χρήματα στους λογαριασμούς φιλανθρωπικών οργανώσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέες κινητοποιήσεις των δικηγόρων

    Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που συνήλθε σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή 55 δικηγορικών συλλόγων από τους συνολικά 63 (δεν συμμετείχαν της Αθήνας και του Πειραιά). Το Σάββατο, 19 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί νέα ολομέλεια στην Αθήνα.

    Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε, την Τετάρτη, 16, να πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί δύωρη συμβολική κατάληψη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, ενώ μια μέρα πριν, Τρίτη, 15, η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ακόμη, η ολομέλεια αποδοκίμασε την πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και Πειραιά για την απόφασή τους να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και τη στάση ορισμένων μελών της ΕΣΗΕΑ να μην καλύψουν δημοσιογραφικά τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και τη συμβολική κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που έληξε σήμερα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αυξήσεις 50% στον Προαστιακό

    Αυξημένα έως και 50% θα είναι από τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, τα εισιτήρια του Προαστιακού, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, που ανακοίνωσε η εταιρεία και εντάσσεται στη λογική να μειωθούν, όσο γίνεται περισσότερο, τα ελλείμματα του ΟΣΕ, όπως προβλέπει και το σχετικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πριν από περίπου 4 μήνες στη Βουλή.

    Χαρακτηριστικά στη διαδρομή Κιάτο-Πειραιάς-Κιάτο το απλό εισιτήριο, που κοστίζει 8 ευρώ, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική ανεβαίνει στα 12 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 50%. Το δε εισιτήριο με επιστροφή φτάνει τα 18 ευρώ. Αντίστοιχα, στη διαδρομή Κόρινθος-Πειραιάς-Κόρινθος το απλό εισιτήριο είναι 6 ευρώ και με επιστροφή 10 και από τη Δευτέρα, θα στοιχίζουν 9 ευρώ το απλό και 14 με επιστροφή, δηλαδή επιβαρύνονται με αυξήσεις 50 και 40% αντίστοιχα. Ανάλογες αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εισιτήρια για τα τοπικά δρομολόγια του Προαστιακού, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια να εξισώνονται με αυτά των αστικών συγκοινωνιών, δηλαδή από 1 ευρώ σε 1,40 (αύξηση 40%).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πρόσκληση συναίνεσης

    Δεν θα επιβληθούν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα του 2010, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή». Καλεί, δε, τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου να συναινέσουν στο τριετές κυλιόμενο δημοσιονομικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το πολιτικό σύστημα συνολικά, να αποδείξουν ότι «μπορούμε να μπούμε σε μία νέα εποχή πολιτικού ήθους και πολιτικής πρακτικής».

    «Από τη στιγμή, που το έλλειμμά μας συνεχίζει να υπάρχει, η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση, το χρέος μας αυξάνεται και εξαρτιόμαστε από τον δανεισμό, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις [...] σε βαθιές τομές και όχι σε μέτρα αντίστοιχα με αυτά, που αναγκαστήκαμε να πάρουμε το 2010», τονίζει ο υπουργός.

    Χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμες, αυτοκαταστροφικές και βαθύτατα αντικοινωνικές» τις λογικές του "δεν πληρώνω", ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κλεισίματος ΔΕΚΟ και νοσοκομείων και σ΄εκείνο της απόλυσης εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Κανένας πολίτης δεν θέλει να πληρώνει για πεθαμένους οργανισμούς χωρίς αντικείμενο ή για επιχειρήσεις, που η συντήρησή τους κοστίζει πολλαπλάσια από το όφελος για τους πολίτες. Όμως, επίσης, έχουμε πει ότι δεν καταργούμε δημόσια αγαθά [...]».

    Στο μεταξύ, την πρόσκληση για διάλογο, που απηύθυνε χθες ο υπουργός Οικονομικών, απορρίπτουν τόσο η ΝΔ, όσο και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Αντίθετα, θετικά απαντά ο ΛΑΟΣ.

    Στις επιστολές που απέστειλε, ο κ. Παπακωνσταντίνου, με εντολή του πρωθυπουργού, προς τους αρχηγούς των κομμάτων, επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και αναφέρει: «Δεδομένου ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, τα οποία υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της κυβέρνησης, είναι συνεπώς απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου».

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητεί συνενόχους στην αδιέξοδη πολιτική της και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία έχει κατά το παρελθόν ενημερώσει πολλές φορές τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τον υφυπουργό του σχετικά τις προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

    «Δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος με μια κυβέρνηση η οποία έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο και όλους εκείνους τους βάρβαρους μηχανισμούς που έναν στόχο έχουν: Την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

    «Στη Δημοκρατία τα κόμματα έχουν θεσμικές υποχρεώσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο του μνημονίου. Η συναίνεση σε αυτήν την πολιτική συνιστά συνενοχή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν συναινεί σε πολιτικές και μέτρα που εξουθενώνουν και διαλύουν την κοινωνία. Οι επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους είναι κοινωνικά άδικες και αναποτελεσματικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ενότητα δυνάμεων

    Η κρίση «γονιμοποιεί» ενωτικές διεργασίες, κοινές δράσεις και διεκδίκηση κοινών εναλλακτικών προς το μνημόνιο πολιτικών, σ΄ ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων, σημείωσε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

    «Σ΄αυτή την κατεύθυνση συμμετέχουμε ως ΣΥΝ και ως ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτοβουλίες που θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, με στόχο να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική και μία νέα ελπίδα [...] Σε μια περίοδο κοινωνικής ισοπέδωσης, η ευρύτερη δυνατή ενότητα δυνάμεων είναι αναγκαιότητα. Είναι, λοιπόν, περιττή πολυτέλεια η αδυναμία μας να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για τα αυτονόητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει συνειδητά επιλέξει με ποιού το μέρος είναι, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις αποστάσεις, που πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της τρόικας, ενώ επέκρινε και τη στάση της ΝΔ και του προέδρου της, Αντ. Σαμαρά, για αντιμνημονιακή ρητορική.

    «Η ουσία του μνημονίου ήταν η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε.

    Επιπλέον, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση κάνει ανοιχτά την επιλογή της αυταρχοποίησης». «Τους φταίνε οι πάντες. Οι οδηγοί, οι αγρότες, οι μετανάστες, οι φοιτητές, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι νοσηλευτές. Οι μόνοι που δεν φταίνε για τον κ. Παπανδρέου είναι οι συνεργάτες του και τα μεγάλα συμφέροντα», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Σχολιάζοντας, τέλος, την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, σημείωσε πως «ο ξεσηκωμός των λαών της Β. Αφρικής απέναντι στους δυνάστες του αποτελεί νίκη για όλους τους λαούς που τούτες τις δύσκολες μέρες της κρίσης βλέπουν να χάνουν δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και με αίμα».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 February 2011 - 13:30:16 UTC