Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρεκόρ στα λουκέτα
  • [02] Στην Ελλάδα η δεύτερη υψηλότερη τιμή αμόλυβδης
  • [03] Λουτρό αίματος στη Λιβύη
  • [04] Πολύνεκρος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία
  • [05] Κριτική στην κυβέρνηση
  • [06] Δάνεια για μικρομεσαίους ο»Ώ

  • [01] Ρεκόρ στα λουκέτα

    Εξήντα πέντε χιλιάδες εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει και 100.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους δεκατρείς μήνες. Σε ποσοστό το 25% από αυτά έχουν κλείσει στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών βάσει των τελευταίων στοιχείων του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Η βασικότερη αιτία είναι η αδυναμία των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα ενοίκια τους τα οποία αποτελούν και την μεγαλύτερη επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων.

    όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ.Π. Καρέλλας.

    Τα καταστήματα που υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει, βάσει των στοιχείων του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι μόνον τα ισόγεια καταστήματα και δεν συμπεριλαμβάνονται αυτά που βρίσκονται σε ορόφους. Ειδικά για τους επαγγελματικούς χώρους που βρίσκονται σε ορόφους, ο κ. Καρέλλας καταγγέλλει σειρά παρανομιών επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλήρης παραβίαση του νόμου για τη χρήση σε επαγγελματικούς χώρους και έχουν νοικιαστεί πρόσφατα σε ορόφους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στην Ελλάδα η δεύτερη υψηλότερη τιμή αμόλυβδης

    Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης έχει η Ελλάδα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα τιμών της ΕΛΠΑ. Η μέση τιμή πάντως και για τα δύο καύσιμα παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, δηλαδή 1,593 ευρώ για την αμόλυβδη και 1,391 για το ντίζελ.

    Με βάση τις τιμοληψίες, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης σημειώθηκαν στις χώρες:

    - Ολλανδία: 1,657 β¬/λ, Ελλάδα: 1,593 β¬/λ, Βέλγιο: 1,559 β¬/λ, , Πορτογαλία: 1,511 β¬/λ Φινλανδία: 1,489 β¬/λ, Γαλλία: 1,483 β¬/λ , Ιταλία: 1,472 β¬/λ, Γερμανία: 1,476 β¬/λ κα , ενώ οι χαμηλότερες στη Λευκορωσία: 0,783 β¬/λ, το Κόσσοβο : 1,10β¬/λ, το Λουξεμβούργο: 1,253 β¬/λ , την Ισπανία 1,28β¬/λ, Αυστρία : 1,296 β¬/λ, την Εσθονία 1,217β¬/λ κα.

    -Υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν αυτό το μήνα στην Ιρλανδία: 1,399β¬/λ, στην χώρα μας με 1,391 β¬/λ, το Βέλγιο: 1,386 β¬/λ , την Πορτογαλία με 1,369 β¬/λ, την Γερμανία με 1,354 β¬/λ, την Ιταλία: 1,357 β¬/λ, , τη Γαλλία: 1,323 β¬/λ, κα και η χαμηλότερη στην Λευκορωσία: 0,624 β¬/λ, στην Ανδόρα: 1,032 β¬/λ, το Λουξεμβούργο: 1,148 β¬/λ κα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Λουτρό αίματος στη Λιβύη

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

    Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι με μια σύντομη δήλωσή του, που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ' οδόν για τη Βενεζουέλα.

    Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης.Υπάρχει μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο.

    Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρεται, η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

    Να σημειωθεί πως πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα.

    Οι ΗΠΑ διέταξαν, επίσης, να αποχωρήσουν όλοι οι "μη απαραίτητοι" διπλωματικοί υπάλληλοί τους, ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

    Τέλος, η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές αρχές ότι "οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

    Σε δήλωσή της, η Πιλάι ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον των πολιτών.

    Η Πιλάι ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

    Σε ετοιμότητα για τη μεταφορά των Ελλήνων

    Τις τεράστιες δυσκολίες, που υφίστανται στη Λιβύη, χώρα σε ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση, που αδυνατούν να ελέγξουν οι αρχές, προσπαθεί να παρακάμψει το Υπουργείο Εξωτερικών στην εφαρμογή του σχεδίου επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών.

    Καθώς βρίσκονται, ήδη, σε ετοιμότητα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη C 130 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με τη δυνατότητα άμεσης απογείωσης, μόλις δοθεί η σχετική εντολή, το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα ο υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης, επικεφαλής του συντονισμού του σχεδίου, προσπαθούν να λύσουν τα δύο βασικά προβλήματα: το θέμα των αδειών υπερπτήσεως και προσγειώσεως που θα εγγυηθούν ασφάλεια για το αεροσκάφος και το πλήρωμά του και το άλλο της περισυλλογής των Ελλήνων εργαζομένων σε εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και είναι διάσπαρτες στην έρημο της Σαχάρας σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

    Όπως εξήγησε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του σήμερα ο κ. Δόλλης, πέρα από το βασικό θέμα ασφάλειας, στη Λιβύη υπάρχουν τέσσερα αεροδρόμια από τα οποία, όμως, οι Έλληνες βρίσκονται σε αποστάσεις έως και 350 χιλιομέτρων.

    Οι Έλληνες, που βρίσκονται στη Λιβύη, όπως είπε ο κ. Δόλλης υπολογίζονται σε περίπου 300 άτομα, σύμφωνα με την καταγραφή που επιχείρησε έως χθές αργά το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πολύνεκρος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία

    Τουλάχιστον 65 νεκροί και περίπου 200 εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Κράιστσερτς.

    "Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την πιο ζοφερή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία" δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο σεισμός που είχε ένταση 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτοι, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους.

    Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 ως εμπόλεμη ζώνη. "Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη" είπε τηλεφωνικώς στην αυστραλιανή τηλεόραση ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ.

    Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε ένα ψηλό κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία.

    Οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά των τραυματιών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 μμ (τοπική ώρα) -(2351 GMT της Δευτέρας), σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 7.1 βαθμούς, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους. Στο μεταξύ στην περιοχή σημειώθηκαν χιλιάδες μετασεισμοί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Κριτική στην κυβέρνηση

    "Όταν το κράτος ζητεί από τους πολίτες να είναι συνεπείς, οφείλει να είναι συνεπές πρώτα από όλους το ίδιο" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για "επικοινωνιακή πιρουέτα του ΠΑΣΟΚ" και στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Τις τελικές διατυπώσεις και την πλήρη εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται συμψηφισμός των χρεών, αναμένει η Νέα Δημοκρατία για να τοποθετηθεί και επίσημα, αν και εμφανίζεται "δικαιωμένη" για το γεγονός ότι στο θέμα του συμψηφισμού, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του κόμματος, "η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, έρχεται κοντά στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ενημέρωσε επίσης ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, ενώ άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Καταδίκασε τη βία από όπου και αν προέρχεται με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο γήπεδο "Καραϊσκάκη" ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη ανησυχία της ΝΔ για τις εξελίξεις όσον αφορά το θέμα των λαθρομεταναστών που συνεχίζουν να παραμένουν στο Μέγαρο Υπατία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Δάνεια για μικρομεσαίους

    Δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από 3 %, θα δίνουν από αύριο η Εθνική και η Alpha Bank, στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία συνολικά προγράμματα της πρωτοβουλίας Jeremie, που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας.

    Τα νέα προγράμματα παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Richard Pelly, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Το πρόγραμμα που "τρέχει" από αύριο έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από τα οποία 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 από τις δύο τράπεζες, που επελέγησαν μετά από διαγωνισμό.

    Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, υπό ίδρυση ή νεοιδρυθείσες (δηλαδή να μην λειτουργούν περισσότερο από τρία χρόνια).

    Η περίοδος αποπληρωμής είναι 36 - 72 μήνες, θα συμπεριλαμβάνει και περίοδο χάριτος ενώ μειωμένες θα είναι και οι εξασφαλίσεις που θα ζητούν οι τράπεζες.

    Για το δεύτερο πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των τραπεζών. Θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Για το τρίτο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 February 2011 - 13:30:20 UTC