Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων
  • [02] Μαζικά συλλαλητήρια κατά της οικονομικής πολιτικής
  • [03] "Υπέρβαση του μνημονίου" ο»Ώ

  • [01] Επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων

    Τρία ελληνικά C-130 αναχωρούν σήμερα με προορισμό την Τρίπολη και τη Σάμπχα της Λιβύης, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων, εφόσον το επιθυμούν.

    Στην περιοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται περίπου 300 Έλληνες.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

    Ο Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε,την Τρίτη, ότι προτίθεται να παραμείνει στη Λιβύη ως "επικεφαλής της επανάστασης", καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση από την οποία μπορεί να παραιτηθεί. "Θα πεθάνω σαν μάρτυρας", είπε, ενώ απείλησε ότι θα καλέσει τον λαό "να καθαρίσει τη Λιβύη πόρτα-πόρτα", εάν δεν υποχωρήσουν οι διαδηλωτές και δεν φύγουν από τους δρόμους.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταδίκασε τη χρήση βίας στη Λιβύη και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν, αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις σε βάρος των πολιτών.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

    Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έδωσε ο ίδιος, προσωπικά, την εντολή για την επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1998, υποστηρίζει σε συνέντευξή του, προχθές, Τετάρτη, στην ιστοσελίδα της σουηδικής εφημερίδας Expressen, ο λίβυος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ. "Εχω αποδείξεις ότι ο Καντάφι έδωσε την εντολή για την επίθεση αυτή", τόνισε ο υπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε τη Δευτέρα. "Για να κρύψει τις ευθύνες του, ο Καντάφι έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να επιστρέψει ο Μεγκράχι από τη Σκωτία", τόνισε.

    Την πλήρη υποστήριξή της στους λίβυους διαδηλωτές εξέφρασε η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) και υποσχέθηκε "να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει" την εξέγερση κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό κάντρο ελέγχου των ισλαμικών ιστοσελίδων.

    "Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σάς βοηθήσουμε, με τη βοήθεια του Αλλάχ, γιατί η μάχη σας είναι μάχη κάθε μουσουλμάνου που αγαπάει τον Αλλάχ", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Aqmi σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο.

    Ο λίβυος ηγέτης φαίνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο τεράστιων πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών της ανατολικής χώρας, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταστείλει την εξέγερση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μαζικά συλλαλητήρια κατά της οικονομικής πολιτικής

    Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και σε πολλές περιπτώσεις καθολική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, το ποσοστό συμμετοχής στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τα πλοία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τη Χαλυβουργία, την Coca Cola και την οικοδομή έφθασε το 100%, ενώ στις Τράπεζες τη ΔΕΗ τον ΟΤΕ τα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ ξεπέρασε το 90%.

    Με κυρίαρχα συνθήματα στα πανό "κάτω τα χέρια από τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις" και "ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο", εργαζόμενοι όλων των κλάδων, διαδηλωτές από την περιοχή της Κερατέας με το σύνθημα "ο αγώνας της Κερατέας είναι αγώνας όλων μας", εκπρόσωποι του Κινήματος "Δεν πληρώνω", μετανάστες, ακόμη και μπλοκ αλληλέγγυων των μεταναστών απεργών πείνας του μεγάρου Υπατία, πορεύτηκαν μέσω της Πατησίων και της Σταδίου προς το κτίριο της Βουλής.

    Εντάσεις ωστόσο σημειώθηκαν τόσο στην πορεία προς το Σύνταγμα, όσο και στην "καρδιά" της πλατείας, και μικροεπεισόδια με ρίψεις μολότοφ και ευρεία χρήση χημικών.

    Συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με άνδρες των ΜΑΤ, ενώ μολότοφ χτύπησε αστυνομικό, χωρίς να τον τραυματίσει σοβαρά, και μηχανή της ομάδας "Δίας" παραδόθηκε στις φλόγες.

    Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έγιναν συνολικά 29 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις. Ένας εκ των συλληφθέντων έφερε επάνω του τσεκούρι και ένα τόξο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Υπέρβαση του μνημονίου"

    Προσαρμογές μεγαλύτερες κι εκείνων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, προκειμένου να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της, πρότεινε στην Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

    Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας (και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο, ή με αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συνιστούσε «καταστροφική επιλογή».

    «Θα πρέπει να «δαγκώσουμε την σφαίρα», κατά το αγγλοσαξωνικό ρητό και να λύσουμε το πρόβλημα μονάχοι μας», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, υποδεικνύοντας ως προοπτικές, την κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας προς αξιοποίησή της («δύσκολος αλλά εφικτός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ - και εγώ θα έλεγα και ακόμα περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά), την εστίαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και στην περαιτέρω υποχώρηση του μισθολογικού κόστους, «όχι όμως μονάχα με οριζόντιες περικοπές μισθών, αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους που να προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση».

    Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως το 2011 θα καταγραφούν και ζημίες στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε φάση εξόδου από τα προσωρινά μέτρα άφθονης ρευστότητας, με τα οποία οι τράπεζες αντιμετώπιζαν την υποχώρηση των καταθέσεων και τις ανάγκες τους για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων του. «Είναι βέβαιο πως θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στην εισροή ξένων κεφαλαίων» προσέθεσε ο Διοικητής της ΤτΕ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 February 2011 - 5:30:15 UTC