Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ευθύνης ενόψει αποφάσεων
  • [02] Αλλαγή προτύπου του πετρελαίου κίνησης
  • [03] Πανελλαδικές: Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι
  • [04] Αυξημένο κατά 5,2% το οικογενειακό καλάθι
  • [05] Κοινή πολιτική για Λιβύη προωθούν ΕΕ - ΟΗΕ - ΝΑΤΟ
  • [06] Τροχαίο με λεωφορείο στην Τουρκία ο»Ώ

  • [01] Μήνυμα ευθύνης ενόψει αποφάσεων

    Μήνυμα ευθύνης ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της συνόδου της 25ης Μαρτίου έστειλε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ούτε υπερβολική αισιοδοξία πρέπει να υπάρχει, αλλά ούτε η μιζέρια της μοιρολατρίας, που συνιστά καταστροφολογία και οδηγεί στην παραίτηση.

    "Η 25η Μαρτίου είναι κρίσιμος σταθμός και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα. Μακάρι να υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις, αλλά είναι ένας σταθμός. Εμείς δίνουμε τη μάχη, αλλά όποιο αποτέλεσμα το αντιμετωπίζουμε χωρίς φόβο βασιζόμενοι στις δυνατότητές μας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας, από το βήμα της Βουλής, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην κρίση της Λιβύης, μίλησε για την σημασία και το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι "η επόμενη ημέρα θα μας βρει ενεργά παρόντες, ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή"

    Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει θέση για την παρουσία της στην περιοχή, για τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και για το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης, λόγω της ανάφλεξης στη Μ.Ανατολή και Β.Αφρική.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, έκανε λόγο για "ηλίθια παιχνίδια των Ηνωμένων Πολιτειών", που έχουν μετατοπίσει το βάρος, ύστερα από την αδυναμία ελέγχου στο Ιράκ, στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής "διώχνοντας φιλικούς της δικτάτορες και προωθώντας στις θέσεις τους Σιίτες"

    Ειδικά όμως για το θέμα της μάχης στην Ευρώπη στα τέλη Μαρτίου ο κ. Καρατζαφέρης σχολίασε: "επειδή κ. πρωθυπουργέ, οσάκις βγαίνετε στο εξωτερικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπολύει δέσμη μέτρων, ή εσείς να μη βγαίνετε ή να τον παίρνετε μαζί σας".

    Δίνουμε μάχες εντός και εκτός για το συσσωρευμένο χρέος, γιατί στην κυβέρνηση αυτή έπεσε ο κλήρος να σηκώσει αυτό το βάρος, απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "πρόκειται για μία δύσκολη μετάβαση, αλλά σε μία διαφορετική Ελλάδα".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αλλαγή προτύπου του πετρελαίου κίνησης

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί στις αναγκαίες επισημάνσεις προς τον ΕΛΟΤ, ενθαρρύνει και στηρίζει την αλλαγή προτύπων ώστε να επιτραπεί η κυκλοφορία του αναγκαίου ειδικού τύπου πετρελαίου κίνησης και να σταματήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές με μεγάλη πτώση θερμοκρασίας.

    Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς παραδέχθηκε ότι ο σημερινός τύπος του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιείται στη διάρκεια του χειμώνα και με καιρικές συνθήκες υπό του μηδενός δεν επιτρέπει να λειτουργούν οι μηχανές εσωτερικής καύσης. Υπογράμμισε όμως ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με την αλλαγή προτύπων, δεν θα πρέπει οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να αποτρέπουν το πάγωμα με αναμίξεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον, γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι επιτρεπτή καμία εξαίρεση ούτε ως προς τα πρότυπα ούτε ως προς τη γεωγραφική περιοχή.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο το έχει απασχολήσει το θέμα της βελτίωσης του λεγόμενου "χειμερινού προτύπου" του πετρελαίου κίνησης που αφορά το σημείο απόφραξης του ψυχρού φίλτρου, το λεγόμενο SFPP. Ο κ. Κουσελάς υπογράμμισε πάντως ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση καλύτερων χειμερινών προτύπων που αντέχουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες όπως είναι το "Πρότυπο D" που φτάνει μέχρι τους μείον 10 βαθμούς Κελσίου ή το "Πρότυπο Ε" που φτάνει μέχρι τους μείον 15 βαθμούς ή το "Πρότυπο F" που φτάνει μέχρι τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ζήτησε να δοθεί λύση γιατί οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να λειτουργήσουν οι μηχανές εσωτερικής καύσης, σε συνθήκες υπό του μηδενός, αναμειγνύουν το φωτιστικό πετρέλαιο με το πετρέλαιο κίνησης και απειλούνται σε μεγάλα πρόστιμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πανελλαδικές: Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

    Οι διαδικασίες για την προετοιμασία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δρομολογούνται ήδη από Υπουργείο Παιδείας. Η πιο πρόσφατη νέα υπηρεσία που εγκαινιάζεται είναι αυτή της προετοιμασίας των μαθητών της γ΄τάξης του λυκείου με "ψηφιακά βοηθήματα", που στοχεύουν να προσφέρουν έναν συμπληρωματικό, ευέλικτο και σύγχρονο τρόπο πρόσβασης των μαθητών σε χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό αποκλειστικά για τις ανάγκες της προετοιμασίας τους ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

    Υπάρχουν, όμως, κι άλλες αλλαγές, που προωθούνται για εφαρμογή φέτος, τρία χρόνια πριν τη ριζική αλλαγή του συστήματος πρόσβασης σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα.

    Το βασικό στοιχείο είναι ότι από φέτος αναμένεται μείωση του αριθμού εισακτέων, ή τουλάχιστον περισσότερη ορθολογική κατανομή των θέσεων, προκειμένου οι εισακτέοι να προσαρμοστούν όσο αυτό είναι δυνατόν στις απαιτήσεις των ίδιων των ιδρυμάτων. Ως γνωστόν, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εισηγούνται κάθε χρόνο συγκεκριμένους αριθμούς εισακτέων, χωρίς όμως αυτοί να γίνονται αποδεκτοί από το Υπουργείο Παιδείας, που κατά κανόνα, τα τελευταία χρόνια, υιοθετούσε μεγαλύτερους αριθμούς από εκείνους που πρότειναν τα ιδρύματα. Αν υπολογισθεί ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια και κυρίως στα κεντρικά Τεχνολογικά Ιδρύματα οι αριθμοί εισακτέων αυξάνονταν, λόγω και των μετεγγραφών, αντιλαμβάνεται κανείς την "ασφυξία" στην οποία περιέρχονται κάθε χρόνο τα Ιδρύματα, που δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν τους τελικούς αριθμούς εισακτέων.

    Όπως λένε στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, φέτος "θα προσεγγίσουμε τις προτάσεις των ιδρυμάτων και έτσι δεν αποκλείεται να μειωθούν οι αριθμοί εισακτέων τουλάχιστον κατά 5.000-6.000. Οι μειώσεις, όπως είναι φυσικό, θα γίνουν κυρίως στα τμήματα εκείνα που δεν φαίνεται να προσελκύουν τους νέους".

    Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων, οι πρόεδροί τους έχουν ήδη διαμηνύσει στο υπουργείο ότι είναι σε τέτοιο αδιέξοδο, που το καλύτερο θα ήταν να μην είχαν ούτε έναν επιπλέον σπουδαστή.

    Οι πρόεδροι, αλλά και οι πρυτάνεις, σημειώνουν ότι φέτος έχουν έναν ακόμη λόγο να ζητήσουν λιγότερους φοιτητές και σπουδαστές. Είναι η οικονομική κρίση και η περικοπή κονδυλίων, που δεν επιτρέπουν ακόμη και να πληρωθούν συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί των ιδρυμάτων.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι από πέρσι έχουν δρομολογηθεί οι συνθήκες μείωσης των εισακτέων, καθώς τουλάχιστον 5.000 θέσεις έμειναν κενές, ενώ χιλιάδες σπουδαστές, ακόμη και φοιτητές, δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, κυρίως επειδή δεν τους ενδιαφέρει το αντικείμενο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αυξημένο κατά 5,2% το οικογενειακό καλάθι

    Στο ποσό των 2.253,48 ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2011 το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 που κόστιζε 2.142,10 ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η αύξηση άγγιξε το 5,2% και υπολογίζεται σε 111,37 ευρώ.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 19,5%. Στον τομέα των μεταφορών σημειώθηκε αύξηση 15% και στον τομέα της στέγασης αύξηση 9,1%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Κοινή πολιτική για Λιβύη προωθούν ΕΕ - ΟΗΕ - ΝΑΤΟ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των συμμάχων για τη Λιβύη για σήμερα το απόγευμα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αυτή η κρίση στη γειτονική μας περιοχή επηρεάζει Λίβυους πολίτες και πολλούς πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει δράση για να διευκολύνει και να συντονίσει κάθε ενέργεια των χωρών μελών, εάν και όταν αποφασίσουν να ενεργήσουν. Άρα επιστρέφω εντός λίγων ωρών στις Βρυξέλλες ", πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Tweeter ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λίγη ώρα πριν παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γκέντελε, κοντά στη Βουδαπέστη.

    Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν ευρύ φάσμα επιλογών για την απομάκρυνση 5.000-6.000 ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη.

    Το Παρίσι και το Λονδίνο υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή "συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων" στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς "το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί.

    "Υπάρχει ένα γαλλο-βρετανικό σχέδιο...ζητήσαμε τη λήψη απόφασης για συνολικό εμπάργκο όπλων, κυρώσεις και αίτημα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

    Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα και απαγόρευση μετακινήσεων, διευκρίνισε.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει "απαγορευτικά μέτρα" για να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν τις βιαιότητες στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ώστε να απαγορευθούν οι πτήσεις λιβυκών πολεμικών αεροσκαφών, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δώσει το "πράσινο φως", δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

    Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν "επείγοντα σχέδια" για τον έλεγχο του λιβυκού εναερίου χώρου, όμως "η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κατ΄αρχήν μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" που να επιτρέπει την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΕΕ στο Γκέντελε της Ουγγαρίας.

    Υπενθυμίζεται πως, χθες, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές, ανάμεσά τους και η εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

    Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι η Βρετανία συζητούν με την ηγεσία του ΝΑΤΟ τον συντονισμό των προσπαθειών για την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Τροχαίο με λεωφορείο στην Τουρκία

    Συνολικά δώδεκα άτομα (εννιά επιβάτες, δύο οδηγοί και ένας φροντιστής) επέβαιναν στο λεωφορείο της τουρκικής εταιρείας "Metro" το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε στις 4.50 το πρωί στη θέση Αχιεβρέν, στο 25ο χιλιόμετρο της οδού Μαλγάρων (Μάλκαρα) Ραιδεστού (Tekirdag).

    Σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών εισαγγελικών αρχών, νεκροί στο τροχαίο δυστύχημα είναι οι 'Ελληνες πολίτες Σοφία Μαριάδη, Μηνάς Σολακίδης, Αρκάδιος Μωυσίδης και Φώτο Μυτακίδη, η οποία είχε διπλή ιθαγένεια, ελληνική και τουρκική. Νεκρός είναι επίσης ο Τούρκος πολίτης, Γιασάρ Ντεμίρερ. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο κρατικό νοσοκομείο Μαλγάρων, ενώ οι τραυματίες νοσηλεύονται στο κρατικό νοσοκομείο Ραιδεστού.

    Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν οι Έλληνες Παναγιώτης Παλετίδης, Μαρία Μαριάδη και Βασίλης Νάρης. Η τουρκική εισαγγελική αρχή μετά το δυστύχημα ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών προξενικών αρχών για αναγνώριση, αφού σε μερικές περιπτώσεις οι νεκροί ανασύρθηκαν κάτω από το λεωφορείο, το οποίο τους είχε πλακώσει.

    Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν, επίσης, ότι το λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του λόγω παγετού και ολισθηρότητας του δρόμου.

    Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, εξέφρασε τα συλληπητήρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις οικογένειες των θυμάτων του τροχαίου στην Τουρκία, ενώ ευχήθηκε στους τραυματίες να γίνουν γρήγορα καλά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 February 2011 - 11:30:19 UTC