Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσιονομική Στρατηγική
  • [02] Στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η "Σέχτα"
  • [03] Δυστύχημα με 5 νεκρούς στην Τουρκία
  • [04] "Προσέλκυση επενδύσεων"
  • [05] Αναπροσαρμογές αποδοχών
  • [06] Μνημόνιο για την απασχόληση
  • [07] On line φροντιστήριο
  • [08] Ανασκαφές στην Καρία ο»Ώ

  • [01] Δημοσιονομική Στρατηγική

    Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την Έκθεση Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2012-2014.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, και το απόγευμα συναντάται με τους υπουργούς Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

    Ενώ, χθες συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και Παιδείας, Δια Bίου Mάθησης και Θρησκευμάτων, ¶ννα Διαμαντοπούλου. Η Έκθεση Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα θέτει ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και στόχους δημοσιονομικού ισοζυγίου για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έως και το 2014. Η Έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς διαβούλευση στα τέλη Μαρτίου και, εν συνεχεία, να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο προς τα μέσα Απριλίου και να ψηφισθεί από τη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η "Σέχτα"

    Τον ειδικό χαρακτηρισμό του "παγκόσμιου τρομοκράτη" απέδωσε στη "Σέχτα Επαναστατών" η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με την Εκτελεστική Εντολή 13224 και κατόπιν διαβουλεύσεων που είχε με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Η ενέργεια αυτή θα συντελέσει στον έλεγχο της ροής οικονομικών πόρων προς την οργάνωση, καθώς μέσω αυτής θα δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε δικαιοδοσία των ΗΠΑ στα οποία η "Σέχτα Επαναστατών" έχει συμφέρον, και θα απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές αμερικανών με την οργάνωση αυτή.

    "Ο σημερινός χαρακτηρισμός της Σέχτας Επαναστατών υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της αμερικάνικης κυβέρνησης για τρομοκρατικές ενέργειες από τρομοκρατικές ομάδες στην Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή επίσης αποδεικνύει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξαρθρώσει, ξεριζώσει και νικήσει την ομάδα αυτή" δήλωσε ο πρέσβης Ντάνιελ Μπέντζαμιν, ο οποίος είναι συντονιστής αντιτρομοκρατικού αγώνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Δυστύχημα με 5 νεκρούς στην Τουρκία

    Συνολικά δώδεκα άτομα (εννιά επιβάτες, δύο οδηγοί και ένας φροντιστής) επέβαιναν στο λεωφορείο της τουρκικής εταιρείας "Metro" το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε στις 4.50 το πρωί στη θέση Αχιεβρέν, στο 25ο χιλιόμετρο της οδού Μαλγάρων (Μάλκαρα) Ραιδεστού (Tekirdag).

    Σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών εισαγγελικών αρχών, νεκροί στο τροχαίο δυστύχημα είναι οι 'Ελληνες πολίτες Σοφία Μαριάδη, Μηνάς Σολακίδης, Αρκάδιος Μωυσίδης και Φώτο Μυτακίδη, η οποία είχε διπλή ιθαγένεια, ελληνική και τουρκική. Νεκρός είναι επίσης ο Τούρκος πολίτης, Γιασάρ Ντεμίρερ. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο κρατικό νοσοκομείο Μαλγάρων, ενώ οι τραυματίες νοσηλεύονται στο κρατικό νοσοκομείο Ραιδεστού.

    Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν οι Έλληνες Παναγιώτης Παλετίδης, Μαρία Μαριάδη και Βασίλης Νάρης. Η τουρκική εισαγγελική αρχή μετά το δυστύχημα ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών προξενικών αρχών για αναγνώριση, αφού σε μερικές περιπτώσεις οι νεκροί ανασύρθηκαν κάτω από το λεωφορείο, το οποίο τους είχε πλακώσει.

    Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν, επίσης, ότι το λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του λόγω παγετού και ολισθηρότητας του δρόμου.

    Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, εξέφρασε τα συλληπητήρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις οικογένειες των θυμάτων του τροχαίου στην Τουρκία, ενώ ευχήθηκε στους τραυματίες να γίνουν γρήγορα καλά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Προσέλκυση επενδύσεων"

    Η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα δημιουργήσει 35.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και μπορεί να αποτελέσει την πύλη για προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Στρατηγικών Επενδύσεων Χ. Παμπούκης, μετά τη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Invest in Greece (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.).

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

    -Στον χώρο του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο, μεγέθους περίπου του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

    -Θα υπάρξει μέρισμα για όλη την Ελλάδα, με την έννοια, ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, της κατασκευής υποδομών που θα ωφελήσουν τη χώρα και θα σηματοδοτήσουν το νέο πρόσωπο της χώρας προς το εξωτερικό, πιθανώς με την κατασκευή ενός κτιρίου - συμβόλου της πόλης.

    Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι το Κατάρ έχει δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για το έργο, οι συζητήσεις προχωρούν και η αίσθηση από την επίσκεψή του στη χώρα, στις αρχές της εβδομάδας, είναι ικανοποιητική. Είναι, τόνισε, ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για τα παιδιά μας για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται ευρεία συμφωνία, μετά από δημόσιο διάλογο που πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αναπροσαρμογές αποδοχών

    Αναπροσαρμογές στις αποδοχές των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης φέρνουν οι μετατάξεις που έγιναν λόγω του προγράμματος "Καλλικράτης". Στην πλειοψηφία των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν οι αναπροσαρμογές αυτές αφορούν σε αυξήσεις αποδοχών, όπως προκύπτει από σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.

    Έτσι, μεγαλύτερο μισθό θα λάβουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι υπηρετούσαν μέχρι πρότινος στις νομαρχίες και τώρα έχουν μεταφερθεί στους Καλλικρατικούς δήμους. Καμία διαφοροποίηση δεν θα υπάρξει για υπαλλήλους που απασχολούνταν στις πρώην κρατικές περιφέρειες και μετακινήθηκαν στις επτά νέες αποκεντρωμένες διοικήσεις, καθώς και το προσωπικό των πρώην νομαρχιών που μετατάχθηκε στις αιρετές περιφέρειες. Αντιθέτως, περιορισμένος θα είναι ο μισθός εργαζομένων στις πρώην κρατικές περιφέρειες, που από τα μέσα του 2011 θα αναλάβουν καθήκοντα στις αιρετές περιφέρειες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μνημόνιο για την απασχόληση

    Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε από τον ερχόμενο Απρίλιο να αρχίσει η εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την απασχόληση και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, συνολικής δαπάνης 130 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προέλθουν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, συμφωνήθηκε στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας.

    "Η ανάσχεση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου μας", τόνισε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης η Υπουργός Εργασίας. Η κ.Κατσέλη είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνει η υλοποίηση των προγραμμάτων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας και των περιφερειαρχών η οποία θα καταλήξει στην υπογραφή Μνημονίου σε κάθε περιφέρεια ώστε να υπάρξει θετική προοπτική για τους ανέργους.

    "Οι περιφερειάρχες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να "ξελασπώσει" η χώρα, σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε", τόνισε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ενώ ζήτησε από την κεντρική διοίκηση την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό στενότερη συνεργασία με τις περιφέρειες. "Αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα", είπε χαρακτηριστικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] On line φροντιστήριο

    Με τον τίτλο «Προετοιμάζομαι για τις πανελλαδικές εξετάσεις», το υπουργείο Παιδείας εγκαινιάζει μία πρωτοπόρα δράση, το on line φροντιστήριο.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με επικεφαλής την υπουργό Αν. Διαμαντοπούλου, παρουσίασε το φιλόδοξο αυτό «πλάνο», που σε οικονομικά δύσκολες μέρες έρχεται αρωγός σε χιλιάδες οικογένειες και κυρίως στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι δαπανούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.

    Μ' ένα «κλικ» στον υπολογιστή τους τα παιδιά θα βλέπουν τα μαθήματα που θέλουν, θα έχουν τις βοηθητικές υπηρεσίες, που τους χρειάζονται, θα έχουν ασκήσεις, σημειώσεις του καθηγητή και όσα είναι απαραίτητα στο διάβασμά τους. Είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη, που εφαρμόζεται η δράση αυτή και η οποία φαίνεται, ήδη, ότι έχει μεγάλη απήχηση, αφού μέσα σε τρεις μέρες, που τρία μαθήματα βρίσκονται στους υπολογιστές, τα «χτυπήματα» ανέρχονται σε 54.000.

    Τα μαθήματα που βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο είναι αρχαία, φυσική και μαθηματικά, ενώ από τον επόμενο χρόνο θα εμπλουτιστεί η ύλη με άλλα τρία μαθήματα και σε πολύ λίγο όλα τα μαθήματα θα είναι στον υπολογιστή του μαθητή.

    Από το υπουργείο εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθούν και οι εκπαιδευτικές ανισότητες, ενώ θα είναι ιδιαίτερη η βοήθεια σε παιδιά δυσπρόσιτων περιοχών που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των μεγάλων πόλεων. Να σημειωθεί ότι το 90% των εφήβων έχουν πλέον πρόσβαση στο Ίντερνετ, ενώ 75-80% δικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον σημειώνεται ότι 120 εκπαιδευτικοί έχουν δώσει υλικό και βοηθούν αφιλοκερδώς, ενώ συνολικά στο «ψηφιοποιημένο» μέρος της εκπαίδευσης (digital school) 250 καθηγητές δίνουν υλικό και βοηθούν τα παιδιά. Από τον επόμενο χρόνο, πάντως, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής επαφής του μαθητή με τον καθηγητή, στον οποίο θα μπορεί ο μαθητής να απευθύνει προσωπικά ερωτήματα και απορίες και να παίρνει απαντήσεις. Οι καθηγητές, που θα ασχοληθούν σχετικά, θα παίρνουν και ένα επιμίσθιο της τάξης των 200 με 300 ευρώ, ενώ το όλο εγχείρημα κοστίζει περίπου 30-50.000 ευρώ. Είναι δηλαδή πολύ πιο οικονομικό από την πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία, που στην πράξη δεν σημείωσε επιτυχία.

    Είναι πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Ανασκαφές στην Καρία

    Για τις ανασκαφές στην αρχαία Καρία και συγκεκριμένα στο ιερό του Διός Λαβρανδίου, μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα Λαρς Κάρλσον, στην αίθουσα διαλέξεων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

    Στο πλαίσιο εκδήλωσης του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών για τα αρχαιολογικά πεπραγμένα του Ινστιτούτου το 2010, ο κ. Κάρλσον, υπεύθυνος των ανασκαφών στα Λάβρανδα, μίλησε για το ανασκαφικό έργο της «πολυεθνικής» ομάδας του, η οποία αποτελείται από αρχαιολόγους και φοιτητές από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία ακόμα και την Ελλάδα.

    Από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας, τα Λάβρανδα της Καρίας αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους μνημειακούς τόπους, που κατά εποχές εντυπωσίασε περιηγητές, επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων, όπως τον δικό μας Γιώργο Σεφέρη, φίλο του πρώτου ανασκαφέα της περιοχής, ¶ξελ Πέρσον.

    Το ιερό είναι τοποθετημένο σε ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο που θυμίζει τους Δελφούς. Λόγω της απότομης κλίσης, χτίστηκε σε πολλά επίπεδα. Έχει πηγές και πολλά νερά, που προφανώς προσέλκυαν βροντές και αστραπές, αλλά και την προσοχή των ανθρώπων. Γιατί ποιο μέρος είναι καλύτερο να χτιστεί ένα ιερό του θεού των κεραυνών αν όχι εκεί όπου πέφτουν συχνότερα;

    Στην περιοχή, εντός και εκτός του ιερού, σώζονται σημαντικά κατάλοιπα αρχαίων κτισμάτων. Όπως για παράδειγμα, τα προπύλαια, ένα υπόστυλο κτίσμα, το δωρικό κτίριο, που πιθανότατα ανεγέρθηκε από τον Ιδριέα, τον νεότερο αδελφό του Μαυσώλου, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους αναθέτες του ιερού, καθώς και οι Ανδρώνες Α και Β, τα δωμάτια όπου γίνονταν τα συμπόσια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 February 2011 - 17:30:22 UTC