Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ποινολόγιο για τους εργοδότες
  • [02] 68 χρόνια χωρίς τον Κ.Παλαμά ο»Ώ

  • [01] Νέο ποινολόγιο για τους εργοδότες

    Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η Υπουργική Απόφαση για την επιβολή προστίμων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στους εργοδότες όπου παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

    Με την απόφαση, που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη στις 3/2/2011, θεσπίζεται η αναλογικότητα των ποινών και των κυρώσεων και η επιβολή των προστίμων στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε ο κάθε Επιθεωρητής Εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και επομένως λιγότερο αντικειμενικά.

    Το νέο «ποινολόγιο» προβλέπει πρόστιμα από 500 έως και 50.000 ευρώ τα οποία καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση συνδεδεμένη με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και το εάν ο εργοδότης είναι υπότροπος ή όχι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] 68 χρόνια χωρίς τον Κ.Παλαμά

    Με τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού από το Ηχήστε οι σάλπιγγες «μιλούσε» όλη η Ελλάδα, που όρθια μέσα στο μαύρο σκοτάδι της Κατοχής, γονάτιζε μπροστά στον ποιητή της, Κωστή Παλαμά, στις 27 Φεβρουαρίου 1943.

    Ο Κωστής Παλαμάς κυριάρχησε σε όλες τις εκδηλώσεις της πνευματικής ζωής της Ελλάδας για πάνω από πενήντα χρόνια και με την ρομφαία της ποίησής του ξεκαθάρισε με όλα τα σάπια και νεκρά και όπλισε τον λαό με ζωντανά ιδανικά έχοντας ο ίδιος κατανοήσει πρώτα από όλα πως ο κόσμος δεν μένει στάσιμος, αλλά προχωρά από το παλιό στο νέο το οποίο όμως επικρατεί μετά από συνειδητό αγώνα.

    Γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1859 στην Πάτρα και με καταγωγή από το Μεσολόγγι, ο Κωστής Παλαμάς έμεινε ορφανός και από τους δύο του γονείς σε ηλικία επτά ετών και μεγάλωσε με τον θείο του Δημήτρη Παλαμά στο Μεσολόγγι. Εκεί έμεινε ως το 1875 τελείωσε το σχολείο, ενώ ήδη είχε αρχίσει να γράφει στίχους, με την διάνοια και την φαντασία του να «τρέφονται» από το πνευματικό και ιστορικό περιβάλλον της πόλης του Μεσολογγίου και με δεδομένο ότι και η δική του οικογένεια είχε δώσει πολλά στον αγώνα για την πνευματική αναγέννηση και απελευθέρωση του λαού. Όπως έλεγε ο ίδιος ο Παλαμάς, στις φλέβες του κυκλοφορούσε αρχοντικό αίμα και μέσα του ζούσε ο φλογερός δάσκαλος, ο καλόγηρος ασκητής και ο ποιητής πολέμαρχος.

    Το 1868, ο 9χρονος Κωστής Παλαμάς γράφει το πρώτο του ποίημα, ενώ το 1871 καταφέρνει να λύσει ένα γρίφο που είχε δημοσιευθεί σε ένα περιοδικό και έτσι βλέπει το όνομα του τυπωμένο σε Αθηναϊκό περιοδικό. Το 1874 παρουσιάζονται τα πρώτα ποιήματα του γραμμένα στην καθαρεύουσα δημοσιευμένα στην τοπική εφημερίδα του Μεσολογγίου «Δυτική Ελλάδα».

    Το μεγάλο πάθος του ήταν οι στίχοι. «Ζούσα από τότε υπνωτισμένος από τον στίχο. Ότι στίχος ήταν, ανεξέταστα, άκριτα μου ξυπνούσε την προσοχή, μου κινούσε το σέβας, μου γινόταν πάθος, μου υψωνόταν είδωλο».

    Στα δεκάξι του έγραφε συνεχώς ποιήματα στην καθαρεύουσα τα οποία έγιναν και συλλογή με τίτλο «Ερώτων Έπη».

    Η μελέτη του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο οποίος στάθηκε και πνευματικός του πατέρας, απολύτρωσε τον Παλαμά από την καθαρεύουσα. Λίγο μετά τον Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό του 1876, ο Κωστής Παλαμός γράφει το πρώτο του ποίημα στην δημοτική που δημοσιεύθηκε στο «Ημερολόγιο» του Ειρηναίου Ασώπιου και φέρνει τον Παλαμά στην γραμμή των πρωτοπόρων.

    Τον Ιούλιο του 1878, ο Κωστής Παλαμάς τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Μεσολόγγι».

    Το 1879, ο Κωστής Παλαμάς γίνεται τακτικός συντάκτης της σατυρικής εφημερίδας «Ραμπαγάς», και το 1880 της εφημερίδας «Μη χάνεσαι» του Βλάση Γαβριηλίδη, και έπειτα στην «Ακρόπολη» του ιδίου.

    Η μόνιμη εγκατάσταση του στην Αθήνα, πραγματοποιείται το 1882 έτος κατά το οποίο συνεργάζεται με την «Εφημερίδα» του Κορομηλά και με το περιοδικό «Εστία».

    Το 1885, ο Κωστής Παλαμάς τυπώνει το τελευταίο του ποίημα γραμμένο στην καθαρεύουσα, ενώ το 1886 δημοσιεύεται η πρώτη ποιητική συλλογή του η οποία είναι γραμμένη στην δημοτική.

    Το 1886 ο Κωστής Παλαμάς παντρεύτηκε την μεσολογγίτισσα Μαρία Βάλβη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τη Ναυσικά, το Λέανδρο και τον Αλκη.

    Το 1888 συνέθεσε τον «Ύμνο της Αθηνάς», το οποίο είναι το πρώτο ενός κύκλου ποιημάτων με αντικείμενο την αρχαιότητα.

    Το 1890 τυπώνεται η συλλογή του με τίτλο «Τα μάτια της ψυχής μου», συλλογή σταθμός στην ποιητική πορεία του Κωστή Παλαμά.

    Το 1891 ο Κωστής Παλαμάς τύπωσε το πρώτο του διήγημα με τον τίτλο «Ο θάνατος του Παλικαριού»

    Μέχρι το 1894, διαπνέεται από μια αριστοκρατική αντίληψη για την ποίηση.

    Εκείνο που άλλαξε την αντίληψη του για την ποίηση ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα από το 1894 και μετά με πρώτο το «Η Ελλάς κύριο χρεοκόπησε» που αναφώνησε μέσα στην Βουλή ο Χαρίλαος Τρικούπης και δεύτερο τον πόλεμο του 1897.

    Μετατρέποντας όλη την αποστροφή του για το παρελθόν σε αισιοδοξία, ο Παλαμάς πιστεύει πως η αναγέννηση αυτού του τόπου πρέπει να βγει από τα σπλάχνα του λαού. Ότι γράφει από δω και μπρός θα έχει κοινωνικό και εθνικό περιεχόμενο. Από το 1897 ως το 1904 ο καρπός της πνευματικής του δημιουργίας θα είναι ένα θεατρικό έργο, «Η Τρισεύγενη» και τρείς ποιητικές συλλογές, με πρώτη το «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι» το 1897.

    Το 1898 πεθαίνει σε ηλικία 5 ετών ο γιός του Αλκης. Ο Παλαμάς ξεπερνώντας τον εαυτό του, γράφει τον «Τάφο», καθολικεύοντας τις ατομικές του συγκινήσεις και θρηνώντας για κάθε θάνατο.

    Το 1904 τυπώνεται η συλλογή με τον τίτλο «Ασάλευτη Ζωή».

    Το 1907 Τυπώνεται ο «Δωδεκάλογος του Γύφτου», όπου από τον πρόλογο κιόλας, σε αυτό το πιο ολοκληρωμένο και φιλοσοφημένο έργο του, ο ποιητής δηλώνει πως «Χίλιες χρυσές λιανοκάμωτες αλυσίδες με δένουν με την πραγματικότητα».

    20 τόμοι ποιητικά έργα, και άλλοι τόσοι πεζά αποτελούν τον πνευματικό θησαυρό που κληροδότησε στην ελληνική γλώσσα και την ελληνική κοινωνία ο Κωστής Παλαμάς. Τα Απαντά του επιμελήθηκε ο Γιώργος Κατσίμπαλης και ο Ανδρέας Καραντώνης, ενώ το 1937 ο γιός του ποιητή Λέανδρος επιμελήθηκε μια πρώτη εξάτομη έκδοση των Απάντων του.

    Κείμενο: Γιώργος Μηλιώνης

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 February 2011 - 9:30:15 UTC