Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση 20% στις πωλήσεις καυσίμων
  • [02] Μειώθηκε ο πληθωρισμός
  • [03] Κόσοβο:"Κόκκινες" γραμμές ο»Ώ

  • [01] Πτώση 20% στις πωλήσεις καυσίμων

    Ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της κρίσης ήταν ο Φεβρουάριος για την αγορά καυσίμων, με το ποσοστό πτώσης των πωλήσεων να φθάνει, σε σύγκριση με πέρσι, στο 20 %.

    Ήδη, σύμφωνα με στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων, το 2010 έκλεισε με πτώση των πωλήσεων σε όγκο που ήταν 8,4 % για τις βενζίνες, 11,2 % για το πετρέλαιο κίνησης και 12,6 % για το ντήζελ θέρμανσης.

    Περισσότερα από 1000 πρατήρια έχουν κλείσει, υπολειτουργούν ή λειτουργούν περιστασιακά και οι πιστώσεις από την πλευρά των εταιριών εμπορίας δίνονται με φειδώ.

    Στελέχη του ομίλου των ΕΛΠΕ ανέφεραν, σε εκδήλωση της εταιρίας, ότι προς το παρόν και για τις επόμενες εβδομάδες, δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού των διυλιστηρίων με αργό, παρά τα προβλήματα στη Λιβύη.

    Τα διυλιστήρια, με βάση την Κοινοτική αλλά και την εθνική νομοθεσία τηρούν αποθέματα ασφαλείας ικανά να καλύψουν την εσωτερική ζήτηση για 90 ημέρες.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, εξάλλου, ότι η διοίκηση δεν έχει παραλάβει επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών για μείωση μισθών.

    Με βάση τη Συλλογική Σύμβαση στα ΕΛΠΕ οι εργαζόμενοι εισπράττουν 17,6 μισθούς το χρόνο. Πέρυσι η αύξηση ήταν 7 % ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για τη φετινή σύμβαση στο πλαίσιο των οποίων, σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, οι συνδικαλιστές διεκδικούν αύξηση μισθών 18 %.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μειώθηκε ο πληθωρισμός

    Μείωση από 5,2% σε 4,9% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2011, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,2% τον Δεκέμβριο σε 2,3% τον Ιανουάριο, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν 0,9%.

    Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,7%.

    Τον Ιανουάριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (0,2%), τη Σουηδία (1,4%) και τα υψηλότερα στη Ρουμανία (7%), την Εσθονία (5,1%) και την Ελλάδα (4,9%).

    Σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε δεκαπέντε κράτη μέλη και μειώθηκε σε δώδεκα κράτη μέλη .

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κόσοβο:"Κόκκινες" γραμμές

    Αποκλείει το Κόσοβο κάθε προοπτική διαπραγμάτευσης με τη Σερβία σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και το νομικό και συνταγματικό καθεστώς του, και διά στόματος του προέδρου της βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι, τονίζει πως η "ατζέντα" του επικείμενου διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας θα περιέχει πρακτικά και τεχνικά ζητήματα, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιακούπ Κρασνίτσι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί το θέμα των αγνοούμενων στο διάλογο, αλλά χαρακτηρίζει "φανταστικό" τον αριθμό των 1.500 Σέρβων και άλλων μη Αλβανών, που, σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, έχουν "εξαφανιστεί" μετά την είσοδο του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

    Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου χαρακτηρίζει "φαντασιώσεις" τις κατηγορίες που απευθύνει η έκθεση Μάρτι σε κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του Κοσόβου, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, για παράνομο εμπόριο οργάνων και καλεί τη EULEX να προβεί σε ανακρίσεις, το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες της "επινοημένης αυτής έκθεσης".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση Μάρτι μπορεί να επηρέασε πρόσκαιρα τη διεθνή πορεία του Κοσόβου, αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία του προς τη διεθνή αναγνώριση και ενσωμάτωση.

    Σε ό,τι αφορά το βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Σέρβοι, ο Γιακούπ Κρασνίτσι αποκλείει κατηγορηματικά κάθε σενάριο απόσχισής του και θεωρεί ότι οι Σέρβοι που ζουν στο βορρά, σταδιακά, θα ακολουθήσουν το "καλό παράδειγμα", όπως χαρακτηριστικά λέει, συμπατριωτών τους, που διαβιούν σε άλλες περιοχές του Κοσόβου, και θα ενταχθούν στις κεντρικές δομές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 March 2011 - 9:30:15 UTC