Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στα σενάρια εκλογολογίας
  • [02] ΤτΕ: Επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης
  • [03] Διαβεβαιώσεις Γ.Πεταλωτή για το ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Οδηγείτε ...οικονομικά Video
  • [05] Αγροτικές ενισχύσεις για τις πυρκαγιές του 2007
  • [06] Μείωση επιτοκίου
  • [07] Με χιόνια τα Κούλουμα ο»Ώ

  • [01] Τέλος στα σενάρια εκλογολογίας

    Τέλος στα σενάρια της εκλογολογίας έβαλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Η δική μας φυγή δεν είναι ούτε εκλογές, ούτε να εγκαταλείψουμε το έργο και τις ευθύνες μας, όπως έκανε η ΝΔ, αλλά είναι φυγή προς τα μπρος, να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν, μεταξύ άλλων, και τη ρύθμιση του χρέους στην ευρωζώνη. Τάχθηκε υπέρ της λήψης απόφασης το συντομότερο δυνατόν και ζήτησε και τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτή τη μάχη, τονίζοντας ότι αν σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

    Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο θεώρησε ότι προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες και αναγνώρισε στους υπουργούς και γενικά στα κυβερνητικά στελέχη ότι καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και λάθη και εντάσεις σε αυτή την προσπάθεια.

    Μίλησε για την κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ πριν από 17 μήνες, ενώ έκανε έναν σύντομο απολογισμό με συγκεκριμένα παραδείγματα για το έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να το υποτιμά κανείς. Θέτοντας το ερώτημα αν αυτές οι αλλαγές που έγιναν είναι υπέρ ή κατά των πολιτών, επιτέθηκε στους αμφισβητίες, λέγοντας "ως εδώ και μη παρέκει η διαστρέβλωση της πραγματικότητας".

    Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, δήλωσε ότι κατανοεί όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά κατηγόρησε την αντιπολίτευση και μέρος των μέσων ενημέρωσης ότι προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν πολιτικά.

    Χαρακτήρισε το χρέος ως το μεγαλύτερο βαρίδι που άφησε η ΝΔ στο λαιμό της νέας γενιάς, διπλάσιάζοντάς το όπως διπλασίασε και το έλλειμμα. Ουσιαστικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, οι της ΝΔ έπνιξαν τις επόμενες γενιές για να ζήσουν καλύτερα οι ίδιοι και οι δικοί τους.

    Αναφέρθηκε επίσης στο κλίμα που συναντούσε πριν από ένα χρόνο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε σχέση με την Ελλάδα, την οποία οι Ευρωπαίοι ήθελαν να εγκαταλείψουν στην τύχη της. Παρ΄όλα αυτά, όπως είπε, η κυβέρνηση κατόρθωσε να πείσει ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και πέτυχε τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για την κριτική που του ασκήθηκε για το γεγονός ότι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μόνο προδότη δεν με είπαν επειδή έψαχνα χρήματα για τη χώρα μου, είπε ο κ. Παπανδρέου και αναρωτήθηκε ότι αν δεν γινόταν αυτό, ποιος θα πλήρωνε, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Βουλγαράκης; "Ποιος; Με όλους θα μιλώ για να σώσω τη χώρα μου", συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι "εμείς ως παράταξη δεν είμαστε μαθημένοι να σταυρώνουμε τα χέρια, όπως άλλοι και να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους". Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι κατόπιν όλων αυτών κάνει κλεφτοπόλεμο.

    Παλεύουμε, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, για ανεξαρτησία, να φύγουμε απο κάθε εξάρτηση και επιτήρηση. Σημείωσε ότι πολλοί θα ήταν εκείνοι οι οποίοι θα ήθελαν να αξιοποιήσουν την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα για να μας αναγκάσουν να υποχωρήσουμε όχι μόνο στα οικονομικά θέματα αλλά και στα εθνικά. Στις συζητήσεις που είχε όλο αυτό το διάστημα στην Ευρώπη και αλλού ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές, όπως είπε, ότι όλα αυτά δεν είναι ανταλλάξιμα ούτε διαπραγματεύσιμα και ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί την κατάσταση με βάση το εθνικό συμφέρον. Ανέφερε δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι απέτρεψε την αφαίρεση της ψήφου από την Ελλάδα λόγω της κατάστασης στην οποία βρέθηκε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο χρέος, το χαρακτήρισε ως το μεγάλο βάρος της χώρας και τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα στο συντομότερο δυνατόν στις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο. Στο σχεδιασμό είναι επίσης η δημιουργία προϋποθέσεων για να μπορεί η χώρα να διακόψει και το σημερινό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

    Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, οι αγορές και οι αναλυτές βλέπουν ακόμα ρίσκα και δυσκολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί το μεγάλο χρέος της.

    Η απάντηση σε αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι μια συντονισμένη πολιτική από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα διαμορφώσει καλύτερους όρους για τη ρύθμιση και του ελληνικού χρέους.

    Η συγκεκριμένη μάχη θα δοθεί αυτό το μήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι περιμένει και τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για την επιτυχία της προσπάθειας.

    Χρειάζεται να τελειώνουμε το νωρίτερο, τόνισε, για να μπορέσουμε (σσ χώρες με προβλήματα ) να κάνουμε ό,τι πρέπει για τις οικονομίες μας σε κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας ειδικά αυτή την περίοδο με την κατάσταση αστάθειας που υπάρχει στον αραβικό κόσμο.

    Πάντως, ξεκάθαρισε ότι ακόμα και αν όλα πάνε κατ΄ευχήν στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν θα έχουν τελειώσει όλα. Αυτό που χρειάζεται, ανέφερε, είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα διότι αν συνεχίζουμε μόνο να αγοράζουμε, να μην παράγουμε και να μην εξάγουμε, δεν θα τα καταφέρουμε.

    Υπήρξαν επίσης και άλλα θετικά σημάδια, όπως η αύξηση των εξαγωγών κατά 30%, η σημαντική αύξηση του δείκτη παραγγελιών από το εξωτερικό και οι πολύ θετικές ενδείξεις για μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το ασιατικό μοντέλο, τονίζοντας ότι η μείωση των μισθών δεν μπορεί να είναι το βασικό μέλημα για να πετύχουμε την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει, υπογράμμισε, να μειώσουμε την κρατική γραφειοκρατία, να αναπτύξουμε την παιδεία, να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ ανέφερε ότι εάν εφαρμόζονταν η ευνομία και η διαφάνεια θα είχαμε εξοικονόμηση 4-8% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαζόμασταν ούτε δάνεια, ούτε μηχανισμούς στήριξης.

    Ομιλία Μ.Καρχιμάκη

    Το ΠΑΣΟΚ, μέσω της οργανωμένης πολιτικής δράσης, οφείλει τώρα να δημιουργήσει τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια εθνική συμφωνία εξόδου της χώρας από την κρίση, τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης σε ομιλία του στο Συμβούλιο.

    Χαιρετισμός Μ.Σουλτς

    Την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «σε αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα», εξέφρασε ο επικεφαλής της ΚΟ της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει και υπογράμμισε ότι αυτή δεν πρέπει να είναι η κατεύθυνση της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ΤτΕ: Επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης

    Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε η πιστωτική επέκταση τον Ιανουάριο του 2011, με αποτέλεσμα οι χορηγήσεις των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να μειώνονται ολοένα και περισσότερο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Ιανουάριο υποχώρησε περαιτέρω στο -0,3% από -0,1% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις όσο και την εντεινόμενη απομόχλευση στα νοικοκυρά, όπου οι νέες χορηγήσεις των τραπεζών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υπολείπονται σημαντικά τις αποπληρωμές του υφιστάμενου χρέους τους.

    Όσον αφορά στην χρηματοδότηση των νοικοκυριών αρνητική, κατά κατά 315 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης με αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς την κατηγορία αυτή (ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ) να μειωθεί οριακά στο -1,4% από -1,3% τον Δεκέμβριο.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά καταρχάς την αρνητική ροή ύψους 170 εκατ.ευρώ στα στεγαστικά δάνεια - με αποτέλεσμα o ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο -0,7% από -0,4% το Δεκέμβριο.

    Η ίδια εικόνα κυριάρχησε και στα καταναλωτικά δάνεια όπου η καθαρή ροή ήταν επίσης αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, όμως ήταν μικρότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο πέρυσι με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να βελτιωθεί οριακά - - παραμένοντας ωστόσο αρνητικός στο -4,1% έναντι -4,2% τον Δεκέμβριο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Διαβεβαιώσεις Γ.Πεταλωτή για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Εξαιρετικό εργαλείο με εθνική στόχευση", χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επικείμενης ιδιωτικοποίησης, τους οποίους διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

    «Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Ας μην... κυνηγούμε μάγισσες και ας μη μεταφέρουμε στη Βουλή φήμες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το εθνικό πρακτορείο θα ενισχυθεί για να επιτελέσει το ρόλο του. Δεν πρόκειται ωστόσο να γίνει και φορέας μόνιμης επιχορήγησης από το κράτος, χωρίς δικά του έσοδα και χωρίς να αξιοποιεί το ίδιο τις δυνάμεις του», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

    Ταυτοχρόνως ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τον κ. Κεδίκογλου, με την ιδιότητα του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, να συμμετάσχουν την προσεχή εβδομάδα σε συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εργαζομένους του πρακτορείου "για να πούμε τις θέσεις μας και να βρούμε λύσεις, ώστε το ΑΠΕ να επιτελεί τον εθνικό και σύγχρονο ρόλο ενός δημοσιογραφικού εθνικού πρακτορείου".

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ "έχει μετατραπεί σε προπαγανδιστικό μέσο της κυβερνητικής δραστηριότητας", έκανε λόγο για "συστηματική υποβάθμιση της προβολής των δραστηριοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον διαδικτυακό κόμβο του πρακτορείου", αναφέρθηκε "σε απώλειες εσόδων 1 εκατ. ευρώ", μίλησε για άσκηση «κλίματος τρομοκρατίας» και παραγκωνισμούς εργαζομένων, ενώ έβαλε προσωπικά κατά του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλία Μάτσικα, τον οποίο χαρακτήρισε "ανίκανο".

    «Μη μπερδεύετε το παρελθόν με το παρόν, όταν η ΝΔ είχε μετατρέψει την επικοινωνία σε επιστημονικό γκεμπελισμό. Σήμερα καμιά δραστηριότητα της αντιπολίτευσης δεν αποκρύπτεται και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στα κείμενα των δημοσιογράφων. Αν αυτό το εννοείτε ως προπαγάνδα, μιλάμε με άλλες λέξεις και όρους» απάντησε ο κ. Πεταλωτής. Και πρόσθεσε: «Δεν παραγκωνίστηκε κανείς. Ακόμα και εργαζόμενοι με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις έχουν αναλάβει διευθυντικές θέσεις και καθήκοντα. Αυτός είναι ο παραγκωνισμός;». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχουν απώλειες εσόδων, δεν ασκείται καμία τρομοκρατία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανενός είδους τρομοκρατία.

    Ο κ. Κεδίκογλου επανήλθε στη δευτερολογία του, θέτοντας το ερώτημα εάν επιχειρείται η μετατροπή του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ και αν η κυβέρνηση αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ως το καλοκαίρι, καθώς τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας και τη μισθοδοσία των εργαζομένων ως τον Αύγουστο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν γίνει αυξήσεις σε εργαζομένους και επικαλέστηκε κείμενο αγωγής -που δεν έχει κοινοποιηθεί στο πρακτορείο- του υπεύθυνου για την οικονομική διαχείριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Πεταλωτής, αμφισβήτησε τις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ και, αντιθέτως, επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η προηγούμενη διεύθυνση του Πρακτορείου, δεν έκανε καμία προσπάθεια να εισπράξει το συντριπτικό ποσοστό των οφειλών εφημερίδων, εκδοτών και υπουργείων.

    «Όσον αφορά στο εάν θα γίνει ΔΕΚΟ ή δεν θα γίνει ΔΕΚΟ, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Αυτά θα αναλυθούν όλα. Σας καλώ από την αίθουσα αυτή, κ. Κεδίκογλου -φυσικά θα υπάρχει πρόσκληση και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης- να πάμε όλοι μαζί, να κάνουμε μια συζήτηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον Διευθυντή, με τους εργαζόμενους, να πούμε τις θέσεις μας, να βρούμε λύσεις, έτσι ώστε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να επιτελεί τον εθνικό και τον σύγχρονο ρόλο ενός ειδησεογραγικού εθνικού πρακτορείου», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

    Στάση εργασίας των εργαζομένων

    Οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησαν σήμερα, τρίωρη στάση εργασίας, με τα παρακάτω αιτήματα:

  • Να αποτραπεί κάθε απόπειρα μετατροπής του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ

  • Να μην πραγματοποιηθεί και νέα μείωση κατά 10% στους μισθούς

  • Να τηρηθούν οι ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ όπως ορίζει το Π.Δ. ίδρυσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Οδηγείτε ...οικονομικά Video

    Μέχρι και 15 % εξοικονόμηση καυσίμου μπορεί να πετύχει ένας οδηγός, εφαρμόζοντας απλές τεχνικές οικονομικής οδήγησης που έχει κωδικοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

    Ο οδηγός για να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου πρέπει:

    1.Να αλλάζει γρήγορα ταχύτητα προς υψηλότερη σχέση μετάδοσης στις 2000 - 2500 στροφές.

    2.Να οδηγεί με σταθερή ταχύτητα, στις 2000-2500 στροφές .

    3.Να προβλέπει τις συνθήκες κυκλοφορίας ώστε να αποφεύγει τις άσκοπες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα.

    4.Να σταματά επιβραδύνοντας ομαλά όταν πλησιάζει σε φωτεινό σηματοδότη, αφήνοντας το γκάζι, πατώντας ομαλά το φρένο και με επιλεγμένη μία υψηλή σχέση μετάδοσης.

    5.Να σβήνει τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις (άνω του ενός λεπτού).

    6.Να κάνει τακτική συντήρηση του οχήματος και των ελαστικών. Η σωστή πίεση ελαστικών βελτιώνει την οικονομία καυσίμου και την οδική ασφάλεια. Πίεση ελαστικών μικρότερη κατά 25 % σημαίνει περίπου 2 % περισσότερο καύσιμο.

    7.Να αποφεύγει τη μεταφορά περιττών φορτίων και τη χρήση σκάρας οροφής. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα (αεροτομή, σχάρα, μπαγκαζιέρα κλπ.) αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση και την κατανάλωση καυσίμου.

    8.Να κάνει συνετή χρήση του κλιματισμού.

    9.Στις στροφές να επιβραδύνει ομαλά.

    10.Να αποφεύγει τη χρήση του οχήματος για σύντομες διαδρομές.

    11.Να χρησιμοποιεί το βοηθητικό εξοπλισμό του οχήματος (μετρητής κατανάλωσης, στροφόμετρο, cruise control αν υπάρχει)

    12.Να επιλέγει αποδοτικότερο όχημα, εξετάζοντας την κατανάλωση καυσίμου.

    13.Να σχεδιάζει τη διαδρομή, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις.

    Με τιμή ρεκόρ η αμόλυβδη

    Στο μεταξύ, η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε σήμερα κατά 0,3 λεπτά, (από 1,653 ευρώ χθες σε 1,656), έκανε δηλαδή νέο υψηλό στις παραμονές του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

    Σωρευτικά από την αρχή της εβδομάδας σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών η αμόλυβδη έχει ακριβύνει κατά 1,6 λεπτά το λίτρο. Η ελάχιστη τιμή σήμερα είναι 1,549 ευρώ (Αργολίδα) και η μέγιστη 1,837 (Κυκλάδες).

    Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται σήμερα στα 86,5 λεπτά και η εβδομαδιαία αύξηση είναι 1,7 λεπτά το λίτρο. Οι τιμές ξεκινούν από 79,9 λεπτά (Χαλκιδική) και κλιμακώνονται έως τα 97 (Θεσσαλονίκη).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αγροτικές ενισχύσεις για τις πυρκαγιές του 2007

    Σήμερα, Παρασκευή, κατατίθενται οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007 και έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες ανασύστασης στο φυτικό τους κεφάλαιο (ανασύσταση και συμπληρωματική ενίσχυση έως και 3η δόση).

    Το ύψος των ενισχύσεων ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ περίπου και αφορά 15.117 παραγωγούς των παρακάτω νομών :

    Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

    Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στη διεύθυνση www.elga.gr.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μείωση επιτοκίου

    Η Ισπανία θεωρεί ότι πρέπει να εξετασθεί η μείωση του επιτοκίου για το δάνειο των 110 δις. ευρώ της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών της χώρας κυρία Έλενα Σαλγάδο σε συνέντευξη που έδωσε στη Μαδρίτη.

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η κυρία Σαλγάδο τάχθηκε υπέρ της εξέτασης "διαφορετικών τύπων" όσον αφορά τους όρους του ελληνικού δανείου, ώστε να μειώνεται το βάρος του επιτοκίου όταν αυξάνονται τα μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος.

    "Οι όροι (σ.σ.: για το επιτόκιο) πρέπει να επανεξετασθούν", είπε η κυρία Σαλγάδο, "καθώς είναι οι ίδιοι όταν η χώρα υφίσταται την επίπτωση από τα μέτρα λιτότητας και όταν αυτά τα μέτρα θα χαλαρώσουν" σε δύο ή τρία χρόνια.

    Η ισπανίδα Υπουργός είπε ότι περιμένει να υπάρξει συμφωνία αυτό το μήνα για την αύξηση της πραγματικής δυνατότητας δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στα 440 δις. ευρώ. Όσον αφορά τη δυνατότητα του Ταμείου να αγοράζει κρατικά ομόλογα, η Υπουργός είπε ότι οι Κυβερνήσεις μπορεί να χρειασθούν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν για το θέμα αυτό. "Όσο περισσότερα μέσα έχουμε για να στηρίξουμε το ευρώ, τόσο το καλύτερο", είπε.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, η κυρία Σαλγάδο είπε ότι "υπάρχει η αίσθηση ότι τα επιτόκια είναι υψηλά - τα επιτόκια για την Ελλάδα, ιδιαίτερα, όπως και την Ιρλανδία, προσθέτοντας ότι "πρέπει να δούμε, αν οι όροι της βοήθειας που δόθηκε, βοηθάνε αυτές τις δύο χώρες".

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών των κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι, είναι πιθανόν να συζητηθεί και το αίτημα της Ιρλανδίας για τη μείωση του επιτοκίου του δανείου που έλαβε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο υπολογίζεται στο 5,8%. "Το θέμα πιθανόν θα τεθεί", είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας κ. Γίρκι Κατάινεν, προσθέτοντας ότι "θα είναι μία καλή ευκαιρία να ακούσουμε ποιες είναι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Με χιόνια τα Κούλουμα

    Βαθμιαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια της Δευτέρας (7-3-2011) με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις όχι μονο στα ορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της βόρειας χώρας και μέχρι το βράδυ και της κεντρικής. Χιονοπτώσεις προβλέπονται και στις νησιωτικές περιοχές.

    Το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη οι χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

    Σταδιακή ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι τη Δευτέρα στο βόρειο Αιγαίο και την Τρίτη και στο υπόλοιπο Αιγαίο φτάνοντας τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία την Τρίτη (8-3-2011) οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα εξασθενήσουν, αλλά κατά τόπους θα σημειωθεί ισχυρός παγετός.

    Στα ανατολικά και τα νοτια όμως οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές.

    Ειδικότερα για την Αττική, το βράδυ της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια του νομού. Την Τρίτη και την Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και στην πόλη της Αθηνας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2011 - 13:30:20 UTC