Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤτΕ: Επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης
  • [02] Διαβεβαιώσεις Γ.Πεταλωτή για το ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] Σειρά εμπρησμών στην Αττική
  • [04] Φθηνότερο το σαρακοστιανό τραπέζι
  • [05] Συνεχίζονται οι μάχες σε πόλεις της Λιβύης
  • [06] Αδιέξοδο με τους μετανάστες
  • [07] ''Ευνοϊκότερους όρους για Ελλάδα''
  • [08] Η 25η αγωνιστική ο»Ώ

  • [01] ΤτΕ: Επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης

    Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε η πιστωτική επέκταση τον Ιανουάριο του 2011, με αποτέλεσμα οι χορηγήσεις των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να μειώνονται ολοένα και περισσότερο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Ιανουάριο υποχώρησε περαιτέρω στο -0,3% από -0,1% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις όσο και την εντεινόμενη απομόχλευση στα νοικοκυρά, όπου οι νέες χορηγήσεις των τραπεζών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υπολείπονται σημαντικά τις αποπληρωμές του υφιστάμενου χρέους τους.

    Όσον αφορά στην χρηματοδότηση των νοικοκυριών αρνητική, κατά κατά 315 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης με αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς την κατηγορία αυτή (ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ) να μειωθεί οριακά στο -1,4% από -1,3% τον Δεκέμβριο.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά καταρχάς την αρνητική ροή ύψους 170 εκατ.ευρώ στα στεγαστικά δάνεια - με αποτέλεσμα o ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο -0,7% από -0,4% το Δεκέμβριο.

    Η ίδια εικόνα κυριάρχησε και στα καταναλωτικά δάνεια όπου η καθαρή ροή ήταν επίσης αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, όμως ήταν μικρότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο πέρυσι με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να βελτιωθεί οριακά - - παραμένοντας ωστόσο αρνητικός στο -4,1% έναντι -4,2% τον Δεκέμβριο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Διαβεβαιώσεις Γ.Πεταλωτή για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Περισσή υποκρισία" και "νοσταλγία του γκαιμπελισμού" που επικρατούσε επί των ημερών της ΝΔ, καταλογίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στον βουλευτή της ΝΔ Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος μετά τη συζήτηση επί επίκαιρης ερώτησης που διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, επανήλθε με ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας ισχυρισμούς για τη λειτουργία του ΑΠΕ-ΜΠΕ που διαψεύστηκαν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

    "Ο κ. Κεδίκογλου υπέβαλλε θεσμικά την ερώτησή του, για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, και επίσης θεσμικά, έλαβε τις απαντήσεις, με τον πλέον επίσημο τρόπο, στη Βουλή", αναφέρει στην απαντητική ανακοίνωσή του ο κ. Πεταλωτής.

    "Με τις δηλώσεις του σήμερα, μετά τη λήξη της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Κεδίκογλου, με περισσή υποκρισία αποδεικνύει, πως στη Ν.Δ. είτε νοσταλγούν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. διαχειρίστηκαν το σύστημα επικοινωνίας και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα όρια του γκαιμπελισμού, των αποκλεισμών και της κατευθυνόμενης ενημέρωσης, είτε πολύ απλά δεν αντιλήφθηκαν επαρκώς, όσα ειπώθηκαν στη Βουλή" προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Αν πραγματικά νοσταλγούν τον τρόπο λειτουργίας της γενικότερης ενημέρωσης και επικοινωνίας της περιόδου της Ν.Δ. και συνεπώς και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τότε είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πραγματικά διαφέρουμε από εκείνες τις καταστάσεις. Αν όμως δεν αντιλήφθηκαν τις απαντήσεις που δόθηκαν στη Βουλή, τότε θα βρουν επισυναπτόμενα τα πρακτικά", καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Πεταλωτή, η οποία συνοδεύεται από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τη διεξαχθείσα συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

    Η δήλωση του Σ. Κεδίκογλου

    Είχε προηγηθεί δελτίο τύπου του υπεύθυνου για τον τομέα πολιτικής ευθύνης ΜΜΕ της ΝΔ κ. Κεδίκογλου, με δήλωσή του, η οποία έχει ως εξής:

    «Εύλογες ανησυχίες προκαλεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων σε ΔΕΚΟ. Αυτή ήταν η μόνη ουσιαστική απάντηση που έδωσε στη Βουλή, παρά τις σημαντικές καταγγελίες που περιείχε η ερώτησή μου. Επιχείρησε, μάλιστα, να πετάξει τη "μπάλα στην εξέδρα", κατηγορώντας ότι για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία (!) και αγνοώντας ότι αντίστοιχες ερωτήσεις έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Κουβέντα δεν είπε για τις παράτυπες προσλήψεις, για τις εκτός νόμου τοποθετήσεις διευθυντών, για τον εκδότη- διευθυντή τοπικής εφημερίδας που τοποθέτησε προϊστάμενο στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, για τους εκβιασμούς σε δημοσιογράφους, για τις απειλές, προκειμένου να πάρει το βίντεο από τη συγκέντρωση των εργαζομένων ή για την απόπειρά του να αποπέμψει παράνομα τον εκπρόσωπο των εργαζομένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ.

    Όσο για την κατηγορία που μου απηύθυνε ότι λειτουργώ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, τη θεωρώ τιμητική...».

    Η συζήτηση στη Βουλή

    "Εξαιρετικό εργαλείο με εθνική στόχευση", χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επικείμενης ιδιωτικοποίησης, τους οποίους διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

    «Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Ας μην... κυνηγούμε μάγισσες και ας μη μεταφέρουμε στη Βουλή φήμες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το εθνικό πρακτορείο θα ενισχυθεί για να επιτελέσει το ρόλο του. Δεν πρόκειται ωστόσο να γίνει και φορέας μόνιμης επιχορήγησης από το κράτος, χωρίς δικά του έσοδα και χωρίς να αξιοποιεί το ίδιο τις δυνάμεις του», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

    Ταυτοχρόνως ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τον κ. Κεδίκογλου, με την ιδιότητα του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, να συμμετάσχουν την προσεχή εβδομάδα σε συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εργαζομένους του πρακτορείου "για να πούμε τις θέσεις μας και να βρούμε λύσεις, ώστε το ΑΠΕ να επιτελεί τον εθνικό και σύγχρονο ρόλο ενός δημοσιογραφικού εθνικού πρακτορείου".

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ "έχει μετατραπεί σε προπαγανδιστικό μέσο της κυβερνητικής δραστηριότητας", έκανε λόγο για "συστηματική υποβάθμιση της προβολής των δραστηριοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον διαδικτυακό κόμβο του πρακτορείου", αναφέρθηκε "σε απώλειες εσόδων 1 εκατ. ευρώ", μίλησε για άσκηση «κλίματος τρομοκρατίας» και παραγκωνισμούς εργαζομένων, ενώ έβαλε προσωπικά κατά του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλία Μάτσικα, τον οποίο χαρακτήρισε "ανίκανο".

    «Μη μπερδεύετε το παρελθόν με το παρόν, όταν η ΝΔ είχε μετατρέψει την επικοινωνία σε επιστημονικό γκεμπελισμό. Σήμερα καμιά δραστηριότητα της αντιπολίτευσης δεν αποκρύπτεται και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στα κείμενα των δημοσιογράφων. Αν αυτό το εννοείτε ως προπαγάνδα, μιλάμε με άλλες λέξεις και όρους» απάντησε ο κ. Πεταλωτής. Και πρόσθεσε: «Δεν παραγκωνίστηκε κανείς. Ακόμα και εργαζόμενοι με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις έχουν αναλάβει διευθυντικές θέσεις και καθήκοντα. Αυτός είναι ο παραγκωνισμός;». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχουν απώλειες εσόδων, δεν ασκείται καμία τρομοκρατία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανενός είδους τρομοκρατία.

    Ο κ. Κεδίκογλου επανήλθε στη δευτερολογία του, θέτοντας το ερώτημα εάν επιχειρείται η μετατροπή του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ και αν η κυβέρνηση αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ως το καλοκαίρι, καθώς τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας και τη μισθοδοσία των εργαζομένων ως τον Αύγουστο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν γίνει αυξήσεις σε εργαζομένους και επικαλέστηκε κείμενο αγωγής -που δεν έχει κοινοποιηθεί στο πρακτορείο- του υπεύθυνου για την οικονομική διαχείριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Πεταλωτής, αμφισβήτησε τις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ και, αντιθέτως, επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η προηγούμενη διεύθυνση του Πρακτορείου, δεν έκανε καμία προσπάθεια να εισπράξει το συντριπτικό ποσοστό των οφειλών εφημερίδων, εκδοτών και υπουργείων.

    «Όσον αφορά στο εάν θα γίνει ΔΕΚΟ ή δεν θα γίνει ΔΕΚΟ, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Αυτά θα αναλυθούν όλα. Σας καλώ από την αίθουσα αυτή, κ. Κεδίκογλου -φυσικά θα υπάρχει πρόσκληση και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης- να πάμε όλοι μαζί, να κάνουμε μια συζήτηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον Διευθυντή, με τους εργαζόμενους, να πούμε τις θέσεις μας, να βρούμε λύσεις, έτσι ώστε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να επιτελεί τον εθνικό και τον σύγχρονο ρόλο ενός ειδησεογραγικού εθνικού πρακτορείου», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

    Στάση εργασίας των εργαζομένων

    Οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησαν σήμερα, τρίωρη στάση εργασίας, με τα παρακάτω αιτήματα:

  • Να αποτραπεί κάθε απόπειρα μετατροπής του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ

  • Να μην πραγματοποιηθεί και νέα μείωση κατά 10% στους μισθούς

  • Να τηρηθούν οι ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ όπως ορίζει το Π.Δ. ίδρυσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σειρά εμπρησμών στην Αττική

    Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα σημειώθηκε τη νύχτα στην Αττική. Στις 5 τα ξημερώματα άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε πιλοτή πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Άγνωστου Στρατιώτη και Αριστείδου στην Καλλιθέα, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές 4 ΙΧ αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

    Δέκα λεπτά νωρίτερα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων, η οποία επεκτάθηκε και προξένησε ζημιές σε ΙΧ αυτοκίνητο στην οδό Αριστοξένους 24 στο Παγκράτι.

    Επίσης από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τη μία εκδηλώθηκαν πυρκαγιές από εμπρησμούς σε τρία αυτοκίνητα στην οδό Δημ. Αιγινίτου 38 στο Θησείο, Αθαν. Μπόσδα 13 στις Αχαρνές και στην οδό Παπαφλέσσα 60 στη Γλυφάδα.-

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Φθηνότερο το σαρακοστιανό τραπέζι

    Φθηνότερο θα είναι κατά 4,32 % το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ τα στοιχεία της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) δείχνουν ότι δεν θα είναι αυξημένες φέτος οι τιμές των σαρακοστιανών.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τα 19 είδη του παραδοσιακού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας στοιχίζουν φέτος 118,41 ευρώ, ενώ πέρυσι στοίχιζαν 123,76 ευρώ.

    Η τιμή της καθιερωμένης λαγάνας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 2,50 ευρώ (750 γραμ.) στην ίδια τιμή με πέρυσι.

    Το Υπουργείο επισημαίνει ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια αγαθών, καθώς και ότι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα εντατικοποιηθούν καθ΄ όλη την διάρκεια του Τριημέρου, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τιμοληψίες, που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), σημαντικές αυξομειώσεις, σε σχέση με πέρσι, αλλά και μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το σημείο πώλησης, παρουσιάζουν φέτος οι τιμές των σαρακοστιανών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Συνεχίζονται οι μάχες σε πόλεις της Λιβύης

    Το ''Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης'' ανακοίνωσε ότι όρισε μία τριμελή επιτροπή διαχείρισης της κρίσης, με ένα μέλος να χειρίζεται τις εξωτερικές σχέσεις κι ένα άλλο τις στρατιωτικές υποθέσεις.

    Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι πραγματοποίησαν νέα επίθεση εναντίον της Ζαουίγια και τα άρματα μάχης έχουν εισέλθει στην πόλη και βάλλουν εναντίον κατοικιών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

    Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ δήλωσε σήμερα πως εργάζεται "μαζί με τους Βρετανούς για να πετύχουν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή στη Λιβύη ζώνης εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς".

    Οι εξεγερμένοι που έχουν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος στην ανατολική Λιβύη, σχημάτισαν σήμερα μία μεγάλη αυτοκινητοπομπή, με φορτηγά οχήματα με ανοικτή 'καρότσα', όπου είχαν τοποθετήσει αντιαεροπορικά όπλα, ενώ όπως αυτοί δηλώνουν προωθούνται, αργά, ακόμα και προς την Τρίπολη. Στο πλευρό των φορτηγών αυτών είναι γραμμένη η επιγραφή "Λαϊκός στρατός".

    Στην Μπιν Τζαουάντ, που απέχει από τη Σίρτη 160 χλμ., αντάλλαξαν πυρά με πολεμικά αεροπλάνα του Καντάφι, που μάλλον ήθελαν να δώσουν αναφορά, απλά, γιά τις κινήσεις αυτής της αυτοκινητοπομπής.

    Ομως οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι καταρρίφθηκε πολεμικό αεροπλάνο του Καντάφι, κοντά στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λανούφ, απ'όπου όπως επίσης δηλώνουν, χωρίς να μπορεί να βεβαιωθεί, έχουν από χθες Παρασκευή εκδιωχθεί οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Η Τρίπολη διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

    Καθεστωτικοί και αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συνεπλάκησαν την Παρασκευή στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου έχουν παραταχθεί οι δυνάμεις ασφαλείας. "Ήρθε η ώρα της Τρίπολης", λένε οι αντικαθεστωτικοί, τονίζοντας ότι όταν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτεθούν.

    Στο μεταξύ, ελικοπτεροφόρο του αμερικανικού ναυτικού κατέπλευσε στην ναυτική βάση Μαραθίου. Επίσης, μέσω του λιμανιού της Σούδας έφθασαν σήμερα από την Βεγγάζη 1119 υπήκοοι ξένων χωρών. Το πλοίο «Νήσος Ρόδος» που έφθασε το μεσημέρι , μετέφερε 1119 επιβατες. Το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται στη Σούδα και το «Ionian King». Συνολικά το τριήμερο μέσω Σούδας θα φθάσουν 2700 επιβάτες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Αδιέξοδο με τους μετανάστες

    Δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής νομιμοποίησης των μεταναστών, δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία. Εκείνο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, είναι πρώτα από όλα να προστατευτεί η ζωή των ανθρώπων. Σεβόμαστε τον αγώνα τους, σεβόμαστε την απεργία πείνας. Είναι μεγάλη υπόθεση κάποιος να παίρνει την απόφαση να κάνει απεργία πείνας και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, αλλά, από την άλλη πλευρά, αυτό το οποίο ζητούν οι μετανάστες, δηλαδή τη μαζική νομιμοποίηση, αυτό δεν μπορεί να γίνει, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο, με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους κκ Μανώλη Γλέζο, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Τάσο Κορωνάκη, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των μεταναστών - απεργών πείνας στο κτίριο Υπατία.

    Χθες, μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν στο κτίριο Υπατία οι μετανάστες απεργοί πείνας αποφάσισαν να απορρίψουν ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για "καθεστώς ανοχής", εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά τους για νομιμοποίηση.

    Επίσης απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Υγείας για μεταφορά όλων των απεργών πείνας σε νοσοκομεία, λόγω των καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ημέρες. Οι απεργοί πείνας δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στα νοσοκομεία, μετά από οδηγίες των γιατρών όσοι χρειάζονται νοσηλεία.

    Νωρίτερα, υπήρξε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας με εκπροσώπους των μεταναστών χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

    Από την κυβέρνηση προτάθηκε στους απεργούς πείνας να ενταχθούν στο καθεστώς ανοχής, το οποίο προβλέπεται από τον νόμο για το πολιτικό άσυλο. "Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] ''Ευνοϊκότερους όρους για Ελλάδα''

    Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν ζήτησε από την Ευρωζώνη να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο τους όρους της βοήθειας προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία. "Βλέπω τον κίνδυνο ότι επιβαρύνουμε υπέρμετρα τις δύο χώρες με τους αυστηρούς όρους χορήγησης των πιστώσεων", λέει ο κ. Ρεν σε προδημοσίευση αποκλειστικής συνέντευξής του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η Ευρωζώνη "πρέπει να μειώσει τα επιτόκια των πιστώσεων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία", λέει ο κ. Ρεν. Για την Ελλάδα ζητά επιπρόσθετα να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των πιστώσεων από τα τρεισήμισι χρόνια στα εφτά που ισχύουν για την Ιρλανδία.

    Ο επίτροπος καλεί τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διαμορφώσουν μια συνολική πολιτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. "Η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή και το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον της Νομισματικής Ένωσης", λέει ο κ Ρεν. Επισημαίνει επίσης ότι "οι πρόεδροι των κυβερνήσεων φέρουν τεράστια ευθύνη, διότι στις αγορές έχει συσσωρευτεί τεράστια πίεση προσδοκιών".

    Ο επίτροπος Ρεν απευθύνει επιτακτική έκκληση στους Γερμανούς βουλευτές να αναθεωρήσουν τη σκληρή στάση τους στο θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. "Παρακαλώ το Μπούντεστακ (ομοσπονδιακή βουλή) να μην υποβαθμίσει την κατάσταση στις αγορές που συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη", λέει ο κ. Ρεν. "Η γερμανική βουλή "πρέπει να αντιληφθεί ότι αρκετές χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο", λέει ο επίτροπος απαντώντας ουσιαστικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ CDU-CSU και FDP που είχαν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης. Η θέση του επ΄αυτού είναι διαφορετική από τη θέση των γερμανικών κυβερνητικών κομμάτων, διευκρινίζει ο κ. Ρεν.

    Ταυτόχρονα ο επίτροπος Οικονομικών παρέχει στήριξη στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί η καγκελάριος Μέρκελ στην Ευρωζώνη, ένα από τα βασικά στοιχεία του οποίου είναι η σύγκλιση της πολιτικής μισθών. "Στην ΟΝΕ είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσαρμοστούν οι μισθοί κατά το μέγιστο δυνατό στο βαθμό παραγωγικότητας", λέει ο κ. Ρεν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Η 25η αγωνιστική

    Το ντέρμπι των «δικεφάλων», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 25ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας.

    Ακόμη ένα βήμα για την πρόκριση στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας έκανε ο Ολυμπιακός Βόλου, επικρατώντας στο Πανθεσσαλικό 3-0 του Πανσερραϊκού.

    Στις καθυστερήσεις κι ενώ η Κέρκυρα αγωνιζόταν με εννιά παίκτες, η Ξάνθη κέρδισε πέναλτι και πήρε τη νίκη με 2-1.

    Με γκολ του Ιάκομπ στο 87' ο Ηρακλής νίκησε 1-0 τον Άρη μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις:

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 (Στάδιο "Ανθή Καραγιάννη") Καβάλα-Αστέρας Τρίπολης NS2

    15:00 (Γήπεδο Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-Εργοτέλης NET

    17:15 (Δημ. Στάδιο Περιστερίου) Ατρόμητος-Πανιώνιος NS3

    17:15 (Γήπεδο "ΑΕΛ Αρένα") Λάρισα-Παναθηναϊκός NS2

    19:30 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-ΠΑΟΚ NS1

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 March 2011 - 19:30:25 UTC