Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνονται τα "λουκέτα" στο κέντρο της Αθήνας
  • [02] Εγκατέλειψαν τη Ρας Λανούφ
  • [03] "Οι συναγωγές της Ελλάδας"
  • [04] "Ελληνοτουρκική φιλία" ο»Ώ

  • [01] Αυξάνονται τα "λουκέτα" στο κέντρο της Αθήνας

    Ένα στα τρία καταστήματα στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα , ενώ στους επίσης κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας στην οδό Ακαδημίας και στην οδό Σταδίου έχουν βάλει λουκέτο ένα στα τέσσερα καταστήματα. Τα δραματικά αυτά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές με σοβαρότερη την αύξηση της ανεργίας. Από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκτίναξη της ανεργίας στο 15%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Φεβρουαρίου - 7 Μαρτίου και οι περιοχές που επιλέχθηκαν να εξεταστούν είναι Κέντρο Αθήνας (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη), Κολωνάκι, Καλλιθέα, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Κηφισιά, Χαλάνδρι και Πειραιάς. Από τις προαναφερθείσες περιοχές επιλέχθηκαν οι σημαντικότεροι εμπορικοί δρόμοι.

    Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα».

    Σε όλες τις περιοχές εντοπίζονται μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά. ''Βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα'' δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εγκατέλειψαν τη Ρας Λανούφ

    Οι αντικαθεστωτικοί εγκατέλειψαν την πόλη Ρας Λανούφ, έπειτα από ώρες σφοδρών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Καντάφι, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

    Ορισμένες ομάδες των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι παραμένουν στην πόλη, μολονότι, σύμφωνα με ενόπλους που έχουν διαφύγει, οι δυνάμεις τους έχουν ηττηθεί.

    Εξάλλου, η πόλη Ζαουίγια, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, ελέγχεται από τις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεις, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις με τους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε κάτοικος της πόλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Οι μάχες σταμάτησαν την Τετάρτη. Σήμερα επικρατεί ηρεμία", πρόσθεσε.

    Η Ζαουίγια ήταν μέχρι τώρα το κοντινότερο στην λιβυκή πρωτεύουσα προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει και από την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο ανατολικά, τους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, ανταποκριτής του Ρόιτερς στην πόλη αυτή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή.

    Απόλυτη ηρεμία επικρατεί στην πόλη Μισράτα (150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης) την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, μετά τις βίαιες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Καντάφι θα εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε ο διευθυντής των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, μιλώντας σε ακρόαση της Γερουσίας.

    Αναφερόμενος στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών το χαρακτήρισε "αρκετά ισχυρό" και υποστήριξε ότι στη Μέση Ανατολή το ξεπερνά μόνο το αντίστοιχο σύστημα της Αιγύπτου.

    Ακόμη, ο Κλάπερ είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι είναι καλύτερα εξοπλισμένες, έχουν περισσότερους πόρους επιμελητείας και "μακροπρόθεσμα, το καθεστώς θα υπερισχύσει".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Οι συναγωγές της Ελλάδας"

    Φωτογραφίες των εβραϊκών συναγωγών στα Γιάννενα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τη Ρόδο, τη Βέροια, τη Χαλκίδα και την Κέρκυρα, συγκεντρώθηκαν στην έκθεση «Ιερά Σύμβολα. Οι Συναγωγές της Ελλάδας», που θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων.

    Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από 23 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έργα των Σαμουήλ Νεγρίν και Ιωάννη Παναγάκου, οι οποίοι ταξίδευσαν σ' όλη την Ελλάδα και αποτύπωσαν με τον φακό τους την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των συναγωγών.

    Απόφοιτοι της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, οι δύο καλλιτέχνες αποκάλυψαν μέσα από ευφάνταστες εναλλαγές φωτός και σκιάς, το απόκοσμο περιβάλλον αυτών των τόπων πίστης και λατρείας, καθιστώντας τούς επισκέπτες κοινωνούς της ηρεμίας και γαλήνης, που αποπνέουν.

    «Το ταξίδι στις ελληνικές συναγωγές είχε σαν αφορμή τη μεγάλη συναγωγή της Αθήνας. Το φως, περνώντας μέσα από τα πολύχρωμα βιτρώ, τονίζει τα σχήματα και τις φόρμες της πόλης. Ένα "άρωμα" ιερό αναδύεται μέσα από τα σύμβολα, τα αντικείμενα, τις γραφές στα υφάσματα και τους τοίχους. Ο χώρος είναι λιτός, σχεδόν μινιμαλιστικός», λένε από τη δική τους πλευρά οι δύο φωτογράφοι, που επιχείρησαν να αποδώσουν την αίσθηση του χώρου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Ελληνοτουρκική φιλία"

    «Να είναι μονιασμένοι» και να διατηρήσουν τη θρησκεία και τις παραδόσεις τους, προέτρεψε τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μίλησε χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Εχίνο.

    Επανέλαβε ότι θα πρέπει ως Έλληνες πολίτες και ως Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και να είναι ενεργοί σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Υπογράμμισε ότι «το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποβαίνει και προς όφελός τους» και αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών.

    Την ανάγκη μιας νέας θετικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απαγκίστρωσης από τις παραδοσιακές παραδοχές και τα στερεότυπα για τη σύγκρουση των δύο εθνοτήτων και των δύο θρησκειών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.

    Τα τελευταία χρόνια, είπε, διανύουμε μια νέα εποχή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2011 - 17:30:19 UTC