Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τις αποφάσεις της συνόδου
  • [02] Επέστρεψε το προσωπικό του "Φουκουσίμα"
  • [03] Τεστ στα πυρηνικά της ΕΕ Video
  • [04] Ταξιδεύουν...στο Βερολίνο ο»Ώ

  • [01] Αντιπαράθεση για τις αποφάσεις της συνόδου

    "Ήταν μια δύσκολη και διαπραγμάτευση. Αυτά όμως που σας είχαμε πει ότι θα προσπαθούσαμε τα πετύχαμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας σήμερα τη Βουλή για τα αποτελέσματα του άτυπου συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε.

    "Η λύση είναι στα χέρια όλων μας. Με τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει και άλλες που έχουμε ακόμη μπροστά μας να κάνουμε. Οι αλλαγές αυτές θα θίξουν προνόμια και παλιά κατεστημένα. Θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές", ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις για να "δώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα χωρίς χρέη".

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση ότι οι ίδιοι είναι το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας, ότι μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του μνημονίου και η στροφή στην ανάπτυξη.

    Η κυβέρνηση λέει ψέματα και τη μισή αλήθεια σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο ευρωσυμβούλιο, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και προέβλεψε ότι θα παρθούν μέτρα πιο βάρβαρα για τους εργαζόμενους.

    "Αυτά που πήραμε ως Ελλάδα είναι θετικά. Το θέμα που μπαίνει, είναι αυτός ο νέος βατήρας: Θα μπορέσει η κυβέρνηση που έρχεται να το διεκπεραιώσει - να διαχειριστεί αυτή τη νέα ευκαιρία;" ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση, ήταν "να βάλει θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων".

    Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ., είπε στην τριτολογία του: "Αυτά που κερδίσαμε, τα κερδίσαμε επειδή υλοποιήσαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα που στήριξε ο ελληνικός λαός - με τη διαμαρτυρία και τον πόνο μεν, αλλά απέδειξε πως η Ελλάδα μπορεί. Αποτελεί μία επιβράβευση. Εσείς ζητάτε να εγκαταλείψουμε αυτές τις πολιτικές χωρίς να έχουμε άλλο δρόμο".

    Απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα πως προτίμησε τις επαφές με τη Γερμανία και τη Φινλανδία αντί της συμπαράταξης με την Ιρλανδία, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολούθησε τη διαπραγματευτική πρακτική της κυβέρνησης: "Εγώ μίλησα και τηλεφωνικά και συναντήθηκα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και πριν το Συμβούλιο Κορυφής - και συνεννοηθήκαμε στο μέτρο του δυνατού", ανέφερε.

    Τέλος, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση Σαμαρά-Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως "φαίνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ, δεν είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης αλλά το ΛΑΟΣ". Απέναντι δε, στην κριτική του κ. Καρατζαφέρη για την καθυστέρηση συζήτησης του πορίσματος για τη Siemens στην Ολομέλεια, ανέφερε πως "εμείς είμαστε η παράταξη που φέραμε στο φως όλες τις υποθέσεις της Siemens και στο φως θα τα φέρνουμε όλα. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε με την απογραφή και τέλειωσε με την παραγραφή, αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επέστρεψε το προσωπικό του "Φουκουσίμα"

    Νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

    Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδισαν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου CH-47 Shinook να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα για να ψυχθεί το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, στη δεξαμενή του οποίου ξέσπασε φωτιά χθες και σήμερα.

    Οι εξαιρετικά ραδιενεργές ράβδοι του αναλωθέντος καυσίμου βρίσκονται πλέον έξω από το νερό και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για πρόκληση μεγάλης καταστροφής.

    Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού που είχε απομακρυνθεί προσωρινά εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης των τιμών της ραδιενέργειας, επέστρεψε στον χώρο του σταθμού για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της σειράς των βλαβών στους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα.

    Οι μετρήσεις που οδήγησαν αρχικά στην απομάκρυνση του προσωπικού αποδείχθηκαν εσφαλμένες.

    "Οι τιμές της ραδιενέργειας πέραν ακτίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν βρίσκονται σε επίπεδα που αποτελούν άμεση απειλή για την υγεία", ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.

    Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική διασπορά ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

    Για "σκηνές από την Αποκάλυψη" έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό δυστύχημα, εκτιμώντας ότι οι τοπικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

    "Δεν αποκλείω το χειρότερο τις επόμενες ώρες και ημέρες" τόνισε.

    Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο επίσημο προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της χώρας.

    Ξένες εταιρείες σχεδιάζουν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Τόκιο και περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας.

    Χιλιάδες άνθρωποι, που απεγνωσμένα αναζητούν τρόπους να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία λόγω της πυρηνικής κρίσης, απευθύνονται σε εταιρίες ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών με αίτημα την απομάκρυνσή τους, γεγονός που έχει προκαλέσει την ραγδαία αύξηση των τιμών των ναύλων.

    Αποφασισμένη η Άγκυρα για πυρηνικό εργοστάσιο

    Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει μαζί με τη Ρωσία το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της, παρά το ατύχημα που προκλήθηκε από το σεισμό της Παρασκευής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε αργά χθες Τρίτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Μένουν μήνες, ίσως εβδομάδες για να αρχίσουμε μαζί με τη Ρωσία το πρόγραμμά μας για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου", δήλωσε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στη Μόσχα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Τεστ στα πυρηνικά της ΕΕ Video

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διενεργήσει "τεστ αντοχής" στις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της για να ελεγχθεί εάν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας , μετά από τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

    Μιλώντας μετά την ειδική σύνοδο των υπουργών Ενέργειας ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε ότι "υπήρξε γενική συμφωνία" στην πρόταση της Αυστρίας για τη διενέργεια μιας σειράς "τεστ αντοχής" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα γειτονικά της κράτη.

    "Κανείς δεν είχε αντίθετη γνώμη όσον αφορά τα τεστ αντοχής" ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ταξιδεύουν...στο Βερολίνο

    Η συγκρότηση μιας συλλογής έργων τέχνης είναι ένα στοίχημα ζωής, η αέναη αναζήτηση του πολυπόθητου αντικειμένου, ο θρίαμβος και η απόλαυση της απόκτησής του. Την ίδια στιγμή, δημιουργώντας το δικό του σύμπαν, ο συλλέκτης καθορίζεται και ο ίδιος ως προσωπικότητα μέσα από αυτό το ταξίδι, αποκτώντας συνείδηση μιας ιδιαίτερης αποστολής. Aπολαμβάνει και προσφέρει χαρά, παιδεύεται και εκπαιδεύει, συγκινείται και αλλάζει μέσα από αυτό το τεθλασμένο βλέμμα προς τον κόσμο και τη ζωή, κι όταν αποφασίσει να εκθέσει στο κοινό τη συλλογή του, τότε, τηρουμένων των αναλογιών, τα συναισθήματα μοιράζονται. Συνένοχοι σε μια υπόθεση παιδείας, πολιτισμού και αισθητικής, συλλέκτης και κοινό μπορούν να αφεθούν στην κοινή εμπειρία της απόλαυσης.

    Ο Αντώνης και η Άζια Χατζηιωάννου άρχισαν πριν από τρεις περίπου δεκαετίες, να συλλέγουν έργα παραστατικής ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής, Ελλήνων καλλιτεχνών, με έμφαση στους νέους δημιουργούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανάμεσα στα 600 έργα της συλλογής, δεν βρίσκονται και εκπρόσωποι της γενιάς του '50-'70.

    Πρώτη φορά, η συλλογή Χατζηιωάννου εκτέθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, το 2007, με τίτλο "Όψεις της Μορφής/Σημάνσεις του Τοπίου", ενώ πέρσι, το κοινό απόλαυσε τα έργα της στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Φέτος, 34 έργα ισάριθμων καλλιτεχνών από τη συλλογή θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο και θα εκτεθούν στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό τον τίτλο "Σώματα-Τόποι", από τις 16 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου. Τις εκθέσεις έχει επιμεληθεί στο σύνολό τους η τεχνοκριτικός και ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αντώνη Χατζηϊωάννου, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, και να ανακαλύψει έναν άνθρωπο, που μακριά από επιδειξιομανία και στυγνό επενδυτικό όφελος, συγκινείται και εκπαιδεύεται διαρκώς από την Τέχνη, συνομιλεί με το έργο και τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα τους νέους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 March 2011 - 11:30:16 UTC