Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρειος Πάγος για τις επαναπροσλήψεις
  • [02] Λένε "όχι" στην αγορά κατοικίας
  • [03] Μέτρα για τη ραδιενέργεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • [04] Η ΠΓΔΜ στη Χάγη κατά της Ελλάδας
  • [05] Διαδηλώσεις στη Συρία ο»Ώ

  • [01] Αρειος Πάγος για τις επαναπροσλήψεις

    Αρνητικές εισηγήσεις αναφορικά με την επαναπρόσληψη εργαζομένων μετά από παράνομη απόλυση έκαναν στην πλήρη (μεγάλη) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τόσο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, όσο και ο αρεοπαγίτης Α. Αθηναίος.

    Ειδικότερα, το Εφετείο έκρινε άκυρη την καταγγελία συμβάσεως εργασίας που είχε κάνει Τράπεζα και έκανε δεκτά τα αιτήματα τραπεζοϋπαλλήλου και υποχρεώθηκε η Τράπεζα να καταβάλει μισθούς υπερημερίας.

    Αντίθετα, το Εφετείο απέρριψε τα αιτήματα του εργαζομένου να αποδέχεται η Τράπεζα την εργασία του, να τον απασχολεί στην εργασία την οποία προσέφερε και στη θέση που είχε πριν την απόλυσή του ή σε παρεμφερή ή ομοειδή θέση.

    Αναλυτικότερα, η εφετειακή απόφαση έκρινε ότι η αγωγή του εργαζομένου ήταν μη νόμιμη κατά τα τελευταία εν λόγω αιτήματα (να αποδέχεται την εργασία του, κ.λπ.) γιατί δεν γινόταν επίκληση περιστατικών που να θα καθιστούσαν καταχρηστική την άρνηση της Τράπεζας να υλοποιήσει τα αιτήματα του εργαζομένου τα οποία απερρίφθησαν.

    Οι κ. Τέντες και Αθηναίος ενώπιον της Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υποστήριξαν ότι οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να επαναπροσλάβουν τον απολυθέντα, εκτός εάν η απόλυση του κριθεί καταχρηστική από τα δικαστήρια.

    Η υπόθεση απασχόλησε την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος.

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Λένε "όχι" στην αγορά κατοικίας

    Η πλειονότητα των πολιτών στην Ελλάδα δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αγορά κατοικίας μέσα στην επόμενη διετία. Αυξάνονται, εξάλλου, οι ανησυχίες τους για ζητήματα που έχουν σχέση με την κατοικία τους, όπως το ενοίκιο ή η δυνατότητα εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανειακών τους υποχρεώσεων απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του τμήματος της Στατικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσίασε ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς στη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης «Property by Helexpo».

    Ειδικότερα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες της έρευνας, που διενεργήθηκε το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2010 στην Αττική, απάντησαν ότι δεν είναι πιθανόν να αγοράσουν κατοικία στα επόμενα δύο χρόνια. Μόλις 2,2% απάντησαν ότι σίγουρα θα αγοράσουν κατοικία μέσα στην επόμενη διετία.

    Επτά στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι η οικονομική κρίση, που διέρχεται η χώρα, έχει αυξήσει το άγχος τους σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση και περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι έχει αυξηθεί το άγχος τους σχετικά με θέματα κατοικίας, όπως το ενοίκιο, η εξυπηρέτηση δανείων κλπ.

    Στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες στη έρευνα πιστεύουν ότι «έπεσε» η αξία του ακινήτου τους. Ειδικότερα, 50,08% εκτιμούν ότι η τιμή μειώθηκε, 26,1% ότι έμεινε η ίδια και μόλις 13,3% ότι αυξήθηκε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Μέτρα για τη ραδιενέργεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    "Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πάρει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα" δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία και τους ενδεχόμενους κινδύνους για ραδιενεργό μόλυνση των προϊόντων που μεταφέρονται από την περιοχή στην χώρα μας.

    « Από τις 14 Μαρτίου οι δύο Συνοριακοί Σταθμοί υγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών, πήραν εντολή αυστηρής επιφυλακής για προϊόντα κυρίως αλιεύματα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή FAO 61 και συγκεντρώθηκαν μετά τις 12 Μαρτίου. Σε όλα τα προϊόντα, που προέρχονται από την περιοχή αυτή και αναμένονται στην χώρα μας μετά το τέλος Μαρτίου, θα διενεργούνται αυστηρές διερευνητικές δειγματοληψίες για την ανίχνευση ραδιενέργειας ασχέτως εγκατάστασης επεξεργασίας και χώρας προέλευσης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται άμεσα στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Η ΠΓΔΜ στη Χάγη κατά της Ελλάδας

    Αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) η προφορική διαδικασία της προσφυγής, που κατέθεσε η πΓΔΜ, στις 13 Νοεμβρίου 2008, κατά της Ελλάδας επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας - πΓΔΜ (1995), λόγω της αντίρρησης της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.

    Η προφορική διαδικασία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 30 Μαρτίου και θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, στη διάρκεια των οποίων και τα δύο διάδικα μέρη θα εκθέσουν λεπτομερώς τις θέσεις τους με νομικά επιχειρήματα.

    Η πΓΔΜ θα εκθέσει τα επιχειρήματα της στις 21 και 22 Μαρτίου και στις 24 και 25 Μαρτίου, η Ελλάδα θα αναπτύξει τη δική της επιχειρηματολογία. Θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος της προφορικής διαδικασίας, με την πΓΔΜ να ανταπαντά, στις 28 Μαρτίου, ενώ στις 30 Μαρτίου θα είναι η σειρά της Ελλάδας.

    Οι συνεδριάσεις, στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας, θα είναι δημόσιες και θα μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας του ΔΔΧ.

    Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί αρκετούς μήνες μετά το πέρας της προφορικής διαδικασίας.

    Η προφορική διαδικασία είναι η δεύτερη φάση της εξέτασης της προσφυγής που έχει καταθέσει η πΓΔΜ. Είχε προηγηθεί η γραπτή διαδικασία με την υποβολή των γραπτών υπομνημάτων από τα δύο διάδικα μέρη, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το Δικαστήριο με την έναρξη της προφορικής διαδικασίας.

    Το ΔΔΧ απαρτίζεται από 15 τακτικά μέλη τα οποία έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές ομάδες και δύο δικαστές ad hoc, οι οποίοι έχουν οριστεί από την Ελλάδα και την πΓΔΜ αντίστοιχα.

    Η Ελλάδα έχει ορίσει ως εκπροσώπους της ενώπιον του ΔΔΧ για τη συγκεκριμένη διαφορά, τον πρέσβη Γεώργιο Σαββαΐδη, και τη νομική σύμβουλο και προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, Μαρία Τελαλιάν.

    Η πΓΔΜ έχει ορίσει ως εκπροσώπους της τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, και τον πρέσβη της χώρας στην Ολλανδία, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Διαδηλώσεις στη Συρία

    Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν, χθες, με τη χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών χιλιάδες διαδηλωτές στην πόλη Ντεράα, προκαλώντας το θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων εκατό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι διαδηλωτές της Ντεράα που ενισχύθηκαν και με κατοίκους γειτονικών πόλεων και χωριών, νωρίτερα έκαψαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος Μπααθ ενώ έβαλαν φωτιά κιαι προκάλεσαν υλικές ζημιές στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης και στα γραφεία δύο εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών που ανήκουν η μία στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και η άλλη σε στενό συγγενή του.

    Χθες, Κυριακή, ήταν η τρίτη ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων των πολιτών της Ντεράα (120 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού) που ζητούν ελεθερία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1963.

    Ακτιβιστές κατάγγειλαν ότι η αστυονμία και οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν κατά του πλήθους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διαδηλωτής, ο Ραέντ Ακράντ και να τραυματιστούν πάνω από εκατό πολίτες, δύο εκ των οποίων είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένοι από σφαίρες στο κεφάλι.

    Οι συριακές αρχές απέρριψαν ως ψευδείς τις πληροφορίες για το θάνατο ενός διαδηλωτή από σφάιρες των δυνάμεων ασφαλείας την Κυριακή στην πόλη Ντεράα νοτίως της Δαμασκού και κατάγγειλαν τις "ομάδες των εγκληματιών" που έκαψαν το Μέγαρο της Δικαιοσύνης και άλλα κτίρια στην πόλη.

    Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αστυνομία, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι δυνάμεις της τάξης δεν ανταπέδωσαν και δεν υπάρχει κανείς νεκρός διαδηλωτής.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο SANA η κυβέρνηση "έλαβε όλα τα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και την προστασια της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2011 - 7:30:17 UTC