Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εργώδεις οι προσπάθειες στη Φουκουσίμα
  • [02] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα
  • [03] Σε περισσότερους δικαιούχους το ΕΚΑΣ
  • [04] Ο πρώτος Υγειονομικός Χάρτης
  • [05] Εντατικοποίηση ελέγχων της εφορίας
  • [06] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη
  • [07] Αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου
  • [08] Στις Βρυξέλλες ο Α.Σαμαράς
  • [09] Προανήγγειλε πλαφόν
  • [10] Παγκόσμια Ημέρα Νερού
  • [11] Απονομή βραβείου "Χορν" ο»Ώ

  • [01] Εργώδεις οι προσπάθειες στη Φουκουσίμα

    Η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επαναλαμβάνει τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στους αντιδραστήρες 1,2,3 και 4, στο κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην επαρχία Νταιίτσι, αφού επιβεβαίωσε ότι ο καπνός που αναδυόταν νωρίτερα από τις εγκαταστάσεις και οδήγησε στην προσωρινή παύση των εργασιών και στην απομάκρυνση του συνεργείου των εργατών, δεν ήταν παρά ατμός, που συνεχίζει την εκτόνωσή του εδώ και ημέρες.

    " Ο ατμός αναδυόταν από πριν ", είπε στο πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο ο εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και προσέθεσε " κρίναμε ότι μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, με ασφάλεια ".

    Ο Ιάπωνας υπουργός εμπορίου δήλωσε την Τρίτη, πως είναι δύσκολο να πεί κανείς ότι, η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, είναι προς ασφαλή κατεύθυνση.

    Την άποψη αυτή του κυβερνητικού στελέχους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο και έρχεται σε αντίθεση με τις αχτίδες αισιοδοξίας που είχαν ανατείλει νωρίτερα, από τις δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί.

    Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν πρόσφατα την Ιαπωνία ξεπέρασε τους 9.000, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την αστυνομία της χώρας.

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

    Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά ξεκίνησαν και πάλι σήμερα στην Ιαπωνία μετά την τριήμερη διακοπή, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων και ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

    Οι διακοπές ξεκίνησαν περίπου στις 9:20 πμ (0020 GMT) και αναμένεται να διαρκέσουν ως τις 10 μμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

    Η εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στην παροχή της ηλεκτροδότησης θα διαρκέσουν τρεις ώρες και 40 λεπτά στην κάθε περιοχή.

    Τα προβλήματα παραμένουν και στα προσωρινά καταλύματα.

    Στη Σεντάι, σεισμόπληκτοι που στεγάζονται προσωρινά σε σχολείο, δεν μπορούν να φάνε γιατί το φαγητό πρέπει να ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων και δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ περιμένουν ακόμα να προμηθευτούν ρουχισμό, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα

    Η αναδιοργάνωση της χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως του Νότου, με δίκαιη ρύθμιση η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής «Τράπεζας Κρατικών Δανείων» ή Ταμείου -αντί μηχανισμών προσωρινού και αντικοινωνικού χαρακτήρα- είναι μια ρεαλιστική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους τονίστηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος κ. Σπύρος Παπασπύρος και η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, ενόψει του Συλλαλητήριο διοργανώνουν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις 6 το απόγευμα στην Πλ. Κλαυθμώνος, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όπου θα τεθεί το θέμα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

    Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι η πλήρης ενημέρωση, η συμμετοχή και έκφραση των ευρωπαϊκών λαών για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αποτελεί μείζον δημοκρατικό αίτημα και επισημάνθηκε ότι η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει καταθέσει πριν δύο περίπου μήνες πρόταση για δημοψήφισμα. Επίσης επισημάνθηκε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην αμοιβαιότητα και την αλληλεγγύη και τονίστηκε μεταξύ άλλων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σε περισσότερους δικαιούχους το ΕΚΑΣ

    Αλλαγές στην απονομή προσωρινής σύνταξης και στη χορήγηση του ΕΚΑΣ επέρχονται με το νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

    "Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας περισσότερο αποτελεσματικό και να ενισχύσει τον ρόλο του στην επίλυση των εξωδικαστικών διαφορών", δήλωσε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που δίνεται σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, προωθούνται αλλαγές σε πτυχές του ασφαλιστικού που σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη αποσκοπούν στη βελτίωση ορισμένων ρυθμίσεων ώστε να το καταστήσουν δικαιότερο.

    Μεταξύ άλλων, προβλέπονται αλλαγές στην εξαγορά πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011. Γι΄αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων το κόστος εξαγοράς του πλασματικού χρόνου διαμορφώνεται στα 1500 έως 1800 ευρώ ανά έτος.

    Αλλαγές επίσης θα υπάρξουν και στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο μετά από επανέλεγχο θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ο πρώτος Υγειονομικός Χάρτης

    Ο πρώτος Υγειονομικός Χάρτης της Χώρας, ο οποίος αναμένεται να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, παρουσιάστηκε, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

    Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, που θα παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.

    Ο Υγειονομικός Χάρτης παρέχει τη δυνατότητα καθολικής, χωροταξικά κατανεμημένης, και έγκυρης καταγραφής της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

    Όπως είπε ο υπουργός, «με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».

    Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί το εργαλείο για τη χάραξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών υγείας και, παράλληλα, μπορεί να καταδείξει τους τρόπους συνεργασίας δημόσιων νοσοκομείων, μεταξύ τους, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Εντατικοποίηση ελέγχων της εφορίας

    Οδηγίες στους διευθυντές των τριάντα μεγαλύτερων εφοριών της χώρας για εντατικοποίηση των ελέγχων έδωσε σήμερα στη συνάντηση που είχε μαζί τους ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα τους επόμενους μήνες και να καλυφθεί η στέρηση που παρουσιάζουν το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού.

    Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν στους διευθυντών των εφοριών είναι οι ακόλουθοι:

    1) Να προχωρήσουν σε περισσότερους τακτικούς ελέγχους ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

    2) Να εντατικοποιήσουν τους προσωρινούς ελέγχους στην αγορά σχετικά με τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την μη έκδοση αποδείξεων.

    3) Να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και να δώσουν το κύριο βάρος ιδίως στα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν επισφάλειες.

    Ειδικότερα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στη συνάντηση τέθηκαν μηνιαίοι στόχοι αύξηση των εσόδων ξεχωριστά για κάθε μία από τις 30 ΔΟΥ, όπου θα παρακολουθούνται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ανάλογα με την επίτευξή τους θα κρίνεται η αποδοτικότητα των προϊσταμένων των εφοριών και των ελεγκτών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη

    Μια βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, και δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι,στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. έπληξαν οι συμμαχικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση " Αυγή της Οδύσσειας ", για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Λιβύη. Η Βεγγάζη αποτελεί από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη το προπύργιο των επαναστατών κατά του καθεστώτος του Καντάφι.

    Η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε την Τρίπολη.

    Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας που ακολουθήθηκαν από εκρήξεις, ακούστηκαν το βράδυ στην περιοχή της κατοικίας του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε, χθες, την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου, για τις ενέργειες αλλά και το ρόλο της, στο πλαίσιο της επιχείρησης της διεθνούς συμμαχίας κρατών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Έπειτα από συνεδρίαση που κράτησε 7 ώρες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά, με απαιτούμενη πλειοψηφία τους 544 ψήφους. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι όχι μόνο η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους, του πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον, αλλά και συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης των Εργατικών υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση στην κρίση στη Λιβύη.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ταχεία δράση ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μία " σφαγή " στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών τη Βεγγάζη.

    Ωστόσο, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, μόνον ένας στους τρεις Βρετανούς εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.Η εταιρεία που διενήργησε την έρευνα για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερ, κατέγραψε ότι το 43% διαφωνεί με τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι και το 22% δηλώνει αβέβαιο για το αν έπρεπε ή όχι, να προχωρήσει η συμμαχία σε αυτές. Με την πικρή εμπειρία του πολέμου στο Ιράκ, να τους φοβίζει ακόμα και τις απώλειες από το μέτωπο του Αφγανιστάν να συνεχίζονται, οι Βρετανοί δήλωσαν στο Ρόιτερ, ότι ανησυχούν πως θα παγιδευθούν σε μία ακόμα μακρόχρονη πολεμική εμπλοκή στο εξωτερικό και μάλιστα σε μια χρονική και οικονομική συγκυρία, όπου καλούνται να σφίξουν το ζωνάρι στο εσωτερικό, της χώρας. Το συμπέρασμα από τη σφυγμομέτρηση αυτή, είναι πως σχεδόν όλοι συμφωνούν με την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης του Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, αλλά δεν εγκρίνουν τους βομβαρδισμούς προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Πέμπτη, έπειτα από αίτημα της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη υπό το πρόσχημα της ανωνυμίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο μιαν επιστολή από τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα που ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Αυτό το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ.

    Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες» επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, η ΕΕ, με τις αποφάσεις που έλαβε, «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε συντονισμό με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ».

    Η συνάντηση που έγινε στο Παρίσι με τη συμμετοχή της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Αραβικής Λίγκας «έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, την οποία πρέπει να εκτιμήσει το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι σχετικά με αυτή τη «νέα κατάσταση» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε χτες η Άγκυρα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε επίσης ότι τις θέσεις της Άγκυρας, όπως αυτές προέκυψαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Άγκυρα, θα ανακοινώσει σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Εκτινάχθηκαν, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λιβύη. Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι κερδίζοντας 1,32 δολάρια σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

    Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο, σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου

    "Καμία κυβέρνηση δεν παίρνει με χαρά επώδυνα μέτρα", τόνισε από τη Σύρο ο Γ. Παπανδρέου, αλλά επεσήμανε ότι έτσι "φρενάραμε μια σύγκρουση με τη χρεοκοπία" η οποία θα σήμαινε απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και τραπεζών, απώλεια μισθών και συντάξεων και δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα για αναπτυξιακά προγράμματα.

    "Αυτό ήταν κι ένα σήμα κινδύνου πολύ ισχυρό, που αν το μετατρέψουμε σε ευκαιρία θα είναι μια ιστορική διαδρομή της χώρας να βάλουμε τέλος σε χρόνια προβλήματα", υπογράμμισε.

    Επιπλέον έκανε λόγο για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, στα πρότυπα του σκανδιναβικού, που συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα με την ποιότητα ζωής, την υψηλή τεχνογνωσία και γνώση, την ευελιξία από τη μια και την ασφάλεια από την άλλη.

    "Είμαστε σύμμαχοι με την περιφέρεια για να σπάσουμε τη γραφειοκρατία που έχει καθυποτάξει τον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε ότι δεν φταίει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος γι΄ αυτό και τόνισε πως οι πολιτικοί τον είχαν διαπαιδαγωγήσει έτσι.

    Τέλος, σχετικά με τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι αυτά παραμένουν ακόμα συγκεντρωτικά, ότι δεν είναι ουσιαστικά αυτοδιοίκητα και παίρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου είπε ότι θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ποια τμήματα και πόσους φοιτητές χρειάζεται.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Στις Βρυξέλλες ο Α.Σαμαράς

    Σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους πολιτικούς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία παίρνουν μέρος 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπούζεκ.

    Στην ΝΔ, θεωρούν κρίσιμη την σύνοδο του ΕΛΚ, μια και εκεί θα συζητηθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και φυσικά το ελληνικό πρόβλημα αλλά και οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και οι επιπτώσεις στην λεκάνη της Μεσογείου αλλά και στην χώρα μας, λόγω του ενδεχόμενου κύματος μεταναστών από τις δοκιμαζόμενες χώρες.

    Στο οικονομικό ζήτημα ο Αντ. Σαμαράς, αναμένεται να επισημάνει ότι η μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου είναι αναποτελεσματική και θεωρεί την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού ως διόρθωση. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει ότι το πρόβλημα της χώρας, δεν λύνεται και ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Στο θέμα της Λιβύης ο κ. Σαμαράς συντάσσεται με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προστατευθεί η ζωή των πολιτών της χώρας και να διασφαλισθεί η μετάβαση σε ένα καθεστώς δημοκρατικής ομαλότητας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Προανήγγειλε πλαφόν

    Σειρά παρεμβάσεων με στόχο την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ενώ προανήγγειλε το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων στα πρατήρια των εθνικών οδών και στο νομό Λασιθίου όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.

    Στο μεταξύ, καθημερινή αποκλιμάκωση της μέσης λιανικής τιμής της βενζίνης, παρατηρείται από τις 14 Μαρτίου 2011, καθώς τα πρατήρια, που αγοράζουν με νέες μειωμένες τιμές διυλιστηρίου, πωλούν φθηνότερα.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου.

    Τα πρατήρια, που έχουν αγοράσει καύσιμα με νέες μειωμένες τιμές διυλιστηρίου - από τις 14 Μαρτίου και μετά - σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, πωλούν φθηνότερα κατά 3,8 λεπτά, έναντι μείωσης στη τιμή διυλιστηρίου κατά 2,9 λεπτά.

    Η λιανική μέση τιμή (πανελλαδικά) έχει μειωθεί το ίδιο διάστημα ένα λεπτό, και περαιτέρω αποκλιμάκωση στη μέση τιμή και στο σύνολο των πρατηρίων αναμένεται όταν θα έχουν αγοράσει όλοι οι πρατηριούχοι με τις μειωμένες τιμές του διυλιστηρίου.

    Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι συνολικά 92,33% της τιμής προκύπτει από την τιμή διυλιστηρίου (32,74%) και τους φόρους και δασμούς (59,59%). Το υπόλοιπο 7,67% (12,81 λεπτά) της λιανικής τιμής είναι τα μικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Παγκόσμια Ημέρα Νερού

    Περίπου 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με δυσεπίλυτα προβλήματα διαθεσιμότητας και ποιότητας νερού, παγκοσμίως, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ποικίλες για τα αποθέματα των υδάτινων πόρων.

    Η 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού και παρά τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την εξοικονόμηση και την ποιοτική αναβάθμιση των υδάτινων πόρων, η κατάσταση, που καταγράφεται, παραμένει ζοφερή.

    Το καθαρό νερό εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ιδιαιτέρως δε στην ευάλωτη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [11] Απονομή βραβείου "Χορν"

    Στον Θάνο Τοκάκη για την ερμηνεία του στον ρόλο τού «Σερ Άντριου» στη «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (θέατρο Αλίκη), απονεμήθηκε το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Χορν της οδού Αμερικής.

    Ο περσινός νικητής του «Βραβείου Δημήτρης Χορν», Μιχάλης Οικονόμου, παρέδωσε τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν στον φετινό βραβευθέντα.

    Στην εκδήλωση καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ο ηθοποιός Σταμάτης Φασουλής, τονίζοντας πως «η εποχή είναι πολύ δύσκολη και οι νέοι στενεύουν τη ζωή τους. Τα βραβεία Χορν και Μ. Μερκούρη -που θα απονεμηθεί σήμερα- είναι ελάχιστα, μπροστά σε αυτά που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί στο θέατρο».

    Πρόκειται για την ενδέκατη απονομή του ετήσιου βραβείου, που ξεκίνησε το 2001, ύστερα από πρωτοβουλία του Σταμάτη Φασουλή και τη χρηματοδότηση του αδελφού του ηθοποιού, Γιάννη Χορν.

    Σημειώνεται πως είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία του 11χρονου θεσμού, που το επαμειβόμενο βραβείο θα απονεμηθεί χωριστά από το αντίστοιχο γυναικείο, το «Μελίνα Μερκούρη».

    Το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός και περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή.

    Μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.

    Τη συνολικότερη οργάνωση επιμελήθηκαν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης.

    Η δεκάδα των νικητών από το 2001 ως το 2010 περιλαμβάνει τους Δημήτρη Ημελλο, Αργύρη Ξάφη, Χρήστο Λούλη, Κώστα Βασαρδάνη, Νίκο Καρδώνη, Κώστα Γάκη, Γιάννο Περλέγκα, Θανάση Αλευρά, Μάκη Παπαδημητρίου και Μιχάλη Οικονόμου.

    Ο Θάνος Τοκάκης, αποφοίτησε το 2005 από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έπαιξε στον «Θησαυρό της Αγγελίνας» (ΝΕΤ), ενώ υποδύθηκε τον Αχιλλέα, τηλεοπτικό γαμπρό του Πέτρου Φιλιππίδη στη σειρά του Mega «50 - 50», παράλληλα με τις εμφανίσεις του στο θέατρο. Ο Θάνος Τοκάκης έπαιξε στο παιδικό έργο των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου «Η Κοιμωμένη ξύπνησε» στο θέατρο «Πόρτα» (2006) και στο κινεζικό «Ο ορφανός του Ζάο» του Ζι Ζουν Ζιανγκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στην Κεντρική Σκηνή του «Αμόρε» (2007). Συμμετείχε ακόμα στις τηλεοπτικές σειρές «Ο 3ος νόμος» και «10η εντολή» του Πάνου Κοκκινόπουλου.

    Πέρσι συμμετείχε στη «Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που ανέβηκε στο θέατρο «Αλίκη» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και στην παραγωγή του Εθνικού θεάτρου «Ορέστης» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 March 2011 - 5:30:28 UTC