Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου
  • [02] Παπακωνσταντίνου: "Έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα"
  • [03] "Τώρα είναι η ώρα"
  • [04] Ραδιενεργός "εφιάλτης"
  • [05] Υποβάθμιση της Πορτογαλίας
  • [06] "Ωρα της Γης" ο»Ώ

  • [01] Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

    Με τη στρατιωτική παρέλαση, στο κέντρο της Αθήνας, παρέλαση στην οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης, συμμετείχαν μόνον πεζοπόρα αγήματα, κορυφώθηκαν νωρίς το μεσημέρι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Νωρίτερα, εκπρόσωποι της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου βρέθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την καθιερωμένη δοξολογία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου. Τη δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Εκτός του κ. Παπούλια, την παρέλαση παρακολούθησαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης, ο αρχιεπίσκοπος Αθήνων Ιερώνυμος, ο Ευ. Μεϊμαράκης ως εκπρόσωπος της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Χρ. Σαρτζετάκης και Κ. Στεφανόπουλος.

    «Είναι μια ημέρα μνήμης, μια περίλαμπρη ημέρα ενός λαμπρού σταθμού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε άοπλος, με μόνο όπλο το πάθος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας και κέρδισε αυτόν τον δύσκολο και σκληρό αγώνα. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής και σεβασμό απόλυτο στους νεκρούς και τους αγωνιστές εκείνου του αγώνα» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας και πρόσθεσε: «Σήμερα πάλι ο ελληνικός λαός αγωνίζεται σκληρά για να ξεπεράσει μια μεγάλη κρίση. Χρειαζόμαστε τις αρετές εκείνων που πολέμησαν τότε, την αυταπάρνηση, τον άδολο πατριωτισμό. Επειδή πάντοτε ο ελληνικός λαός έδειξε ότι διαθέτει αυτές τις αρετές, και σήμερα, με όπλο ακριβώς αυτές τις αρετές, θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, για να χαρούμε μια πατρίδα και μια Ελλάδα που θα είναι ελεύθερη από κηδεμονίες, και να ζήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε μια καλύτερη πατρίδα».

    Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος δήλωσε: «Ημέρες σαν και αυτή πρέπει να μας προβληματίζουν για να επιτύχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανόρθωση της οικονομίας και να αναδείξουμε την Ελλάδα σε φάρο σταθερότητας και ειρήνης, σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ταραγμένη και επικίνδυνη. Χρειάζεται σοβαρότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα».

    «Η σημερινή ημέρα μας καλεί όλους να επιδείξουμε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης. Με αυτοπεποίθηση, οι Έλληνες θα ξεπεράσουμε και τις σημερινές δυσκολίες. Είναι χρέος όλων μας να σταθούμε αντάξιοι των αγώνων και των μηνυμάτων που μας στέλνουν οι ήρωες του 21» είπε ο Γρηγόρης Νιώτης, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

    Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε: «Είναι ημέρα περισυλλογής, ημέρα ιστορικής μνήμης. Σήμερα ξαναθυμίζουμε ότι όταν υπάρχουν οι ηγεσίες που μπορούν να εμπνέουν τους Έλληνες, να τους δημιουργούν πρότυπα, ιδανικά, οράματα, αξίες, μπορούν πράγματι οι Έλληνες να μεγαλουργήσουν. Κυρίως, όταν υπάρχουν ηγεσίες που τους ενώνουν και τους κάνουν να αισθάνονται τις δημιουργικές δυνάμεις που έχουν μέσα τους και μπορούν να τις αναπτύξουν». Ο κ. Μεϊμαράκης εξήρε τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι «δεν πτοούνται από απαξιωτικούς και περιφρονητικούς, πολλές φορές, χαρακτηρισμούς» και ευχήθηκε «καλή επιτυχία στους στόχους που έχουμε βάλει για να επιτύχουμε στη σύνοδο κορυφής, η οποία είναι σε εξέλιξη».

    Ο αρχηγός του κόμματος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε πως «190 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εθνική παλιγεννεσία. Υποχρεούται η Ελλάδα να ξανααγωνιστεί για τα ίδια ιδανικά, ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Τότε πολεμήσαμε εναντίον της υψηλής πύλης της ανατολής. Τώρα αγωνιζόμαστε εναντίον της υψηλής πύλης της Δύσης. Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τη νοοτροπία του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και των άλλων ηρώων και να αποκρούσουμε τη νοοτροπία των νενέκων».

    Πριν την έναρξη της παρέλασης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όταν ακραία στοιχεία επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς, που πουλούσαν ελληνικές σημαίες.

    Στην ανάγκη της εθνικής συναίνεσης για να βγει η χώρα από την κρίση, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώπιον του οποίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Η σημερινή μέρα μάς διδάσκει πως το ελληνικό έθνος ενωμένο, υπερήφανο, αξιοπρεπές, αγωνιστικό μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να βρει τον δρόμο του μέσα στον κόσμο και μέσα στην Ιστορία με τη δουλειά του και με την ευφυΐα του. Γιατί η πατρίδα μας είναι οι άνθρωποί της, είναι ο τόπος μας, είναι το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας και αυτό το πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες, χωρίς καμία πολιτική διάκριση και χωρίς κανείς να το αμφισβητεί. Αυτό είναι το μεγάλο εθνικό μας κεκτημένο. Θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως παρακαταθήκη» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της παρέλασης, που έγινε στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέλη του ΠΑΜΕ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών (ΣΠΙΘΑ), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο και της πρωτοβουλίας σωματείων είχαν πάρει θέση σε σημεία κοντά στην εξέδρα και φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, του Μνημονίου και της επίθεσης στη Λιβύη. Παράλληλα, μέλη της Χρυσής Αυγής πέταξαν φέϊγ βολάν με ακραία μηνύματα. Μόλις τέλειωσε η παρέλαση, διαδηλωτές από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο επιχείρησαν να κάνουν πορεία ενώπιον της εξέδρας των επισήμων, αλλά τους εμπόδισε ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ. Μετά την αποχώρηση των επισήμων έκαναν τελικά την πορεία τους, όπως επίσης και τα μέλη του ΠΑΜΕ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Παπακωνσταντίνου: "Έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα"

    Με τα λόγια του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τα οποία "οι Έλληνες έχουν για τα καλά κατανοήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχουμε κοινωνικό πόλεμο", η οικονομική εφημερίδα Les Echos, δημοσιεύει συνέντευξη του υπουργού.

    Το κείμενο της συνέντευξης, στην πληρέστερη μορφή της, δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Πρόκειται για μια, εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία ο υπουργός καλείται να δώσει απαντήσεις για ένα μεγάλο φάσμα της οικονομικής πολιτικής, όπως για την έκδοση ομολογιακών τίτλων, τις αποκρατικοποιήσεις, τα μέτρα αποφυγής μιας αναδιάρθρωσης, τις φορολογικές εισπράξεις, τις προβλέψεις για ανάκαμψη και τους φόβους για κοινωνική αστάθεια.

    Στο ερώτημα για το "εάν τα 110 δισ. επαρκούν, εάν θα τα καταφέρει η Ελλάδα, να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2012 και για το εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα μπορέσει να αγοράσει κρατικούς τίτλους" ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε: "Τα 110 δισ., σίγουρα αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας το 2011. Την προσεχή χρονιά αναμένεται να έχουμε εξίσου πρόσβαση στις αγορές. Θα χρειαστούμε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24 έως 25 δισ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης. Θα αντλήσουμε τα υπόλοιπα από τις αγορές. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες που έχουμε εφαρμόσει πρόκειται να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές ομολογιακών τίτλων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ει δυνατόν προς το τέλος του έτους ή κατά τη διάρκεια του 2012".

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έχει ήδη ξεκινήσει "με γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου διάρκειας τριών και έξι μηνών". Με τα παρόντα επιτόκια, πρόσθεσε, είναι αδύνατο να εκδώσουμε ομόλογα μακροπρόθεσμης ωρίμανσης. Αναμένεται να δούμε τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Τρεις μήνες είναι μια αιωνιότητα για τις αγορές.

    Σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ανέφερε ότι αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να του επιτραπεί να αγοράζει κρατικούς τίτλους στην πρωτογενή αγορά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι, σε περίπτωση ανάγκης, θα υπάρχει αγοραστής για τους τίτλους της Ελλάδας. "Είναι όμως προφανές", λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, "ότι το Ταμείο δεν αποτελεί τη λύση για όλα μας τα προβλήματα. Η λύση είναι το εκ νέου άνοιγμα των κεφαλαιαγορών για την Ελληνική Δημοκρατία".

    Σε ότι αφορά στον σχεδιασμό για την έκδοση τίτλων το 2012, εξήγησε ότι προγραμματίζονται 25 με 27 δισ. ευρώ τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας και 13 έως 15 δισ. ευρώ γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

    Σχετικά με τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης και εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο υπουργός απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε: "Όχι (δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο). Η στρατηγική μας θεμελιώνεται σε τρία σημεία: στο να επιτύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012, στο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάκαμψη και φυσικά, στο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων μετοχών ακινήτων ύψους 50 δισ. ευρώ ".

    Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός εξηγεί ότι το σχέδιο είναι διάρκειας πέντε ετών και περιλαμβάνει προσδιορισμένους στόχους χρόνο με το χρόνο, καθώς και διαδικασίες καθορισμού των πραγματικών τιμών.

    Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα, οι κεφαλαιακές υπεραξίες θα ξεκινήσουν να εισρέουν το 2012 και 2013. Οι ορθές πωλήσεις ενός μέρους των περιουσιακών αυτών στοιχείων θα επιτρέψουν να αποφευχθούν οι περικοπές των μισθών και οι αυξήσεις των φόρων. Το 2012, το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων θα αποφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζει "τον δύσκολο δρόμο" που έχει αναλάβει η Ελλάδα που είναι ένας πραγματικός "μαραθώνιος" αναπτύσσει όμως τις θετικές φάσεις που σταδιακά επιτυγχάνονται: "Από το τέλος του 2011". λέει, "θα επανέλθει η ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του. Η υποχώρηση θα είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το 2011 θα έχουμε ακόμη μια πτώση του ΑΕΠ αντίστοιχη της τάξης του 3%. Το 2012, αντιθέτως, αναμένουμε αύξηση της τάξης του 1% έως 2%. Το επόμενο έτος θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και το 2013 η αύξηση θα επανέλθει με υψηλά ποσοστά, πολύ σημαντικότερα".

    Αναγνωρίζει ότι το 2013 θα είναι "μια κρίσιμη χρονιά" γιατί φθάνουμε στο τέλος του προγράμματος διεθνούς στήριξης. Στηρίζει όμως τις ελπίδες του στο ότι "θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υπολογίζει στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε τώρα πράξη τις αλλαγές που άλλα κράτη έχουν πραγματοποιήσει εδώ και δεκαετίες".

    Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ο υπουργός εξήγησε ότι "τις ελληνικές τράπεζες κατέστησαν περισσότερο ευάλωτες τα προβλήματα του κρατικού φορολογικού συστήματος". Περισσότερη δικαιοσύνη και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ζητούν και οι επιχειρηματίες που "βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση", αναγνωρίζει ο υπουργός.

    Στο ερώτημα για το εάν φοβάται την αύξηση της κοινωνικής αστάθειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος, πράγμα που πολλά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης δεν το έχουν καταλάβει ακόμη".

    "Οι Έλληνες πέρασαν ένα πολύ δύσκολο 2010. Το 2011 θα είναι το ίδιο δύσκολο. Υπάρχουν απεργίες, διαδηλώσεις. Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα των προσαρμογών που ελήφθησαν" αναφέρει και προσθέτει: "Προκειμένου να μη στραφεί ο λαός εναντίον της κυβέρνησης πρέπει κατά τη διάρκεια της διαδρομής να έχουμε κάτι θετικό να παρουσιάσουμε, κυρίως στο θέμα της ανάπτυξης. Θετικά σημάδια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Εδώ και τέσσερις μήνες, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν από 30 έως 40%.

    "Οι δύσκολες επιλογές πρέπει επίσης να λαμβάνονται με ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Ο κόσμος μας το ζητάει αυτό. Δεν φοβάμαι για κοινωνική έκρηξη. Θα υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές αντιδράσεις, για παράδειγμα ενέργειες για τη μη πληρωμή των διοδίων ή άλλες. Οι ενέργειες αυτές είναι αδιέξοδες", σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών και καταλήγει: "Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι μαζικές και αντιπροσωπευτικές της άποψης που έχει ο κόσμος. Δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος στην Ελλάδα. Πολλά ΜΜΕ δεν το έχουν καταλάβει ακόμη".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Τώρα είναι η ώρα"

    H Eλλάδα έχει δείξει την αξιοπιστία της λαμβάνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και δίκαιη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αναγνωρίστηκε από όλους στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

    "Τώρα είναι η ώρα", δήλωσε ακόμη ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τώρα η Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι υποστηρίζει ένα σταθερό ευρώ αλλά και όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

    Χθες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η βία κατά του λαού της Λιβύης από το καθεστώς του Καντάφι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ραδιενεργός "εφιάλτης"

    Το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που περιέχει ράβδους πυρηνικού καυσίμου, έχει υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρία "Τέπκο" (Tepco).

    Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους.

    Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

    Τουλάχιστον 700 μηχανικοί, "οι αφανείς ήρωες της Φουκουσίμα" όπως τους αποκαλούν, εργάζονται σε βάρδιες για να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία στους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα.

    Παράλληλα, στο Τόκιο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανιχνεύθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στα λαχανικά.

    Η Υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να πιστοποιούν μια ρωγμή στον αντιδραστήρα 3.

    Την ίδια ώρα, η Νότια Κορέα και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι απαγόρευσαν τις εισαγωγές λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από αρκετές περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Φουκουσίμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Υποβάθμιση της Πορτογαλίας

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poorβs μείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κατά δύο βαθμίδες, από Α- σε ΒΒΒ, την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, θέτοντάς την παράλληλα σε αρνητική προοπτική. Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται την "αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα" στην Πορτογαλία, που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να εντείνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα στο θέμα της αναχρηματοδότησή της. "Αναμένουμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν υπό τη μία μορφή ή την άλλη, δεδομένου του μειωμένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για το δημόσιο πορτογαλικό έλλειμμα" είπε ο Εϊλεν Τσανγκ, αναλυτής της S&P.

    O οίκος αξιολόγησης εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή και λόγω των συνομιλιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος συγκροτείται για τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης που έχουν οικονομικά προβλήματα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ο οίκος μπορεί να μειώσει εκ νέου κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, αναφέρει ο αναλυτής της.

    Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, από Α+ σε Α-.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Ωρα της Γης"

    Για τρίτη χρονιά, οι Έλληνες συμμετέχουν στην «Ώρα της Γης» και καλούνται να «κατεβάσουν τον διακόπτη» για μία ώρα, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

    Στις 8:30 μ.μ., αύριο, Σάββατο, το ελληνικό παράρτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος WWF καλεί τους συμμετέχοντες να δεσμευτούν για μία δράση εξοικονόμησης ενέργειας. Οι πολίτες, οι συναρμόδιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος που συμμετέχουν θα σβήσουν τα φώτα στον χώρο όπου βρίσκονται για 60 λεπτά.

    Η WWF ευελπιστεί μάλιστα να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

    Σβ αυτό το πλαίσιο, έχει μάλιστα δημιουργηθεί και ειδική ιστοσελίδα στο wwf.gr/earthhour, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει ατομική «υπο-σελίδα» με προσωπική σφραγίδα, μέσα από την οποία θα συγκεντρώνονται υπογραφές.

    «Φέτος ήρθε η στιγμή να ξεπεράσουμε τη μία ώρα, να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Το μήνυμα της Ώρας της Γης 2011 είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα από εμάς. Καλούμε τους συμμετέχοντες να αναλάβουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα ακολουθήσουν μετά την Ώρα της Γης και να διαδώσουν τις ιδέες τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες τους» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

    Η «Ώρα της Γης» άρχισε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, οπότε 2,2 εκατ. άνθρωποι, μαζί με πάνω από 2.000 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, ως έμπρακτη συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το 2008 η αρχική πρωτοβουλία μεγάλωσε εντυπωσιακά με πάνω από 50 εκατ. συμμετοχές από 35 χώρες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 March 2011 - 13:30:22 UTC