Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πόλη-"κλειδί" στα χέρια των εξεγερμένων
  • [02] Ραδιενέργεια στη θάλασσα
  • [03] Νίκη και με ...μισό γκολ ο»Ώ

  • [01] Πόλη-"κλειδί" στα χέρια των εξεγερμένων

    Η στρατηγική πόλη Ατζμπαμπίγια στην ανατολική Λιβύη πέρασε εκ νέου στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους στην περιοχή αυτή. Οι θέσεις άμυνας των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων, στην ανατολική είσοδο της πόλης, καταστράφηκαν. Το μόνο που έχει μείνει είναι καμένα άρματα μάχης.

    Στην Ατζμπαμπίγια, η οποία αποτέλεσε χθες στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών, είχαν αναπτυχθεί από την περασμένη εβδομάδα στρατιώτες πιστοί στο συνταγματάρχη Καντάφι μετά την εισβολή τους εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών που μέχρι τότε είχαν τον έλεγχο της πόλης.

    Οι αντικαθεστωτικοί επωφελήθηκαν από τη διεθνή στρατιωτική δράση που άρχισε στις 19 Μαρτίου και από τη χθεσινή αεροπορική υποστήριξη και πραγματοποίησαν εισβολή στην πόλη που βρίσκεται 160 χλμ. νότια της Βεγγάζης, ανακτώντας τον έλεγχό της.

    Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

    Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με τον Γκόρτνεϊ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, στο NATO.

    Παράλληλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με όπλα τη λιβυκή αντιπολίτευση, γράφει σήμερα η εφημερίδα Washington Post. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά ότι η απόφαση του ΟΗΕ για την ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης επιτρέπει μια παροχή βοήθειας σε εξοπλισμό, προσθέτει η εφημερίδα που επικαλείται αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

    Η Γαλλία από την πλευρά της τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και της προμήθειάς τους με όπλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Αίγυπτος από την πλευρά της ενδέχεται να προμηθεύσει με ελαφρά όπλα και πολεμοφόδια τους αντικαθεστωτικούς που πολεμούν τις δυνάμεις του Καντάφι παρά το εμπάργκο για τα όπλα που επέβαλε ο ΟΗΕ στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

    Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ο Μουστάφα αλ Γεριάνι, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι αντικαθεστωτικοί αγοράζουν όπλα, χωρίς να αναφέρει από πού και τι είδους όπλα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει ομιλία προς το έθνος σχετικά με τη σύγκρουση στη Λιβύη την Δευτέρα σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η ομιλία που προγραμματίζεται να γίνει στις 19:30 (03:30 την Τρίτη ώρα Ελλάδας) στην εθνική σχολή άμυνας θα "ενημερώσει τον Αμερικανικό λαό για την κατάσταση στη Λιβύη, περιλαμβανομένων των ενεργειών που κάναμε με τους συμμάχους και εταίρους μας για να προστατεύσουμε το λιβυκό λαό από τη βαρβαρότητα του Μουάμαρ Καντάφι, την μεταβίβαση στο NATO της διοίκησης και του ελέγχου, και της πολιτικής μας στο εξής", ανέφερε το χθεσινό ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Ραδιενέργεια στη θάλασσα

    Η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, είναι 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας.

    Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

    Την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1).

    Ωστόσο, οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελέγχουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που επλήγη από τον σεισμό, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένοι ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μολυσμένα ψάρια.

    Παράλληλα αξιωματούχος του υπουργείου Επιστημών της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι τα επίπεδα ιωδίου 131 στο νερό της θάλασσας σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων που καθορίζονται από τους κανονισμούς.

    Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Νίκη και με ...μισό γκολ

    Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα αναμετρηθεί σήμερα το βράδυ (21:30, MEGA) με τη Μάλτα, στο πλαίσιο του 6ου ομίλου των προκριματικών του EURO 2012. Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος θα προσπαθήσουν να πάρουν τη νίκη απέναντι στην -ουραγό και χωρίς βαθμό σε τέσσερις αγώνες- Μάλτα, προκειμένου να παραμείνουν αήττητοι στα προκριματικά και να εκμεταλλευθούν ενδεχόμενη βαθμολογική απώλεια της πρωτοπόρου Κροατίας.

    Νίκη και με ...μισό γκολ ζήτησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος, λίγο πριν από την αναχώρηση της εθνικής ομάδας ανδρών για τη Μάλτα. Ο Πορτογάλος τεχνικός δήλωσε σχετικά:

    «Σκέφτομαι μόνο τη νίκη. Από εκεί και πέρα όσα περισσότερα γκολ τόσο καλύτερα για την ομάδα, αλλά για μένα προσωπικά και το μισό μηδέν μου αρκεί. Είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι αυτή τη στιγμή και αν έρθει η νίκη μετά θα δούμε τα υπόλοιπα ματς. Αυτά τα δύο παιχνίδια που έρχονται με τη Μάλτα το Σάββατο και τον Ιούνιο είναι από τα παιχνίδια που πρέπει να κερδίσεις αν θέλεις να προκριθείς», τόνισε σχετικά ο Σάντος και συμπλήρωσε:

    «Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό, όπως συμβαίνει στα τελευταία παιχνίδια. Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα έχω αποφασίσει για το αρχικό σχήμα. Το μοντέλο του παιχνιδιού μας δεν αλλάζει, γιατί το έχουμε δουλέψει στις προπονήσεις. Θα προσπαθήσουμε απλά να το κάνουμε πράξη στο παιχνίδι του Σαββάτου».

    Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος τόνισε: «Πάμε να κερδίσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην Ελλάδα που να βρίσκεται τόσο ψηλά, όσο η εθνική. Πρέπει να στηρίξουμε με όλη μας τη θετική ενέργεια μια ομάδα που είναι η δέκατη στον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη χώρα μας που να βρίσκεται τόσο ψηλά. Πάμε να κερδίσουμε και να προχωρήσουμε. Παίκτες και προπονητές, όλοι είμαστε έτοιμοι».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 March 2011 - 11:30:19 UTC