Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακή εβδομάδα στην Υγεία
  • [02] Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τις επιχειρήσεις στη Λιβύη
  • [03] Προειδοποίηση για τσουνάμι, μετά τον ισχυρό μετασεισμό
  • [04] Συνεδριάζουν οι σοσιαλιστές
  • [05] Προς "λευκή απεργία" οι δικαστές
  • [06] Μειώθηκαν οι εκτελέσεις
  • [07] Μέρος της αθηναϊκής ιστορίας
  • [08] Ιστορική ήττα ο»Ώ

  • [01] Απεργιακή εβδομάδα στην Υγεία

    Σε πανελλαδική 48ωρη απεργία προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ στις 29 και 30 Μαρτίου, σε αποχή από τα καθηκοντά τους τις ίδιες ημέρες καλούν τα μέλη τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις 30 Μαρτίου, ενώ 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας προγραμματίζουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών του Ιδρύματος και κάνουν λόγο για «απαξίωση της ιατρικής πράξης».

    Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για τις 31 Μαρτίου 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τις επιχειρήσεις στη Λιβύη

    Το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να "εκτελεί τις επιχειρήσεις απαγόρευσης των πτήσεων" πάνω από τη Λιβύη, και να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό για τα όπλα, αναφέρει σε ανακοίνωση του σήμερα ο καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ, που διορίστηκε την Παρασκευή επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

    "Διορίστηκα διοικητής των συνδυασμένων δυνάμεων για τις επιχειρήσεις του εμπάργκο. Έχουμε επίσης αρχίσει να εκτελούμε με επιτυχία τις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων", δήλωσε ο στρατηγός Μπουσάρ.

    "Στο πλευρό των εταίρων της μη-μελών του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει τη χρήση αεροπορικών δυνάμεων και θα το κάνει με προσοχή και ακρίβεια έτσι ώστε να μην πλήξει τον λαό της Λιβύης", δήλωσε ο καναδός στρατηγός.

    "Η αποστολή μας είναι να κλείσουμε τον Λιβυκό εναέριο χώρο για όλες τις πτήσεις πλην των πτήσεων για μεταφορά βοήθειας και ανθρωπιστικούς λόγους", δήλωσε.

    Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, περιλαμβάνουν την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και το εμπάργκο όπλων, όλα με εντολή του ΟΗΕ.

    Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και στους ηγέτες των εξεγερμένων, προκειμένου να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός, όπως αναφέρει η εφημερίδα Γκάρντιαν την Κυριακή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η χώρα του προτίθεται να μεσολαβήσει για να πετύχει εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων, ενώ προειδοποίησε ότι μία γενικευμένη ανάφλεξη κινδυνεύει να μετατρέψει τη Λιβύη σε " ένα δεύτερο Ιράκ", ή " ένα ακόμα Αφγανιστάν ".

    Μία παρατεταμένη σύγκρουση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Λιβύη, αλλά και το ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το Σάββατο, συμφωνήθηκε να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και το εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ανταρτών η γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, πόλη της Σίρτης, έπεσε στα χέρια των αντικαθεστωτικών τα χαράματα της Δευτέρας.

    Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από ανεξάρτητες πηγές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Προειδοποίηση για τσουνάμι, μετά τον ισχυρό μετασεισμό

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έσεισε τα χαράματα της Δευτέρας την επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που θα πλήξει τις ακτές της περιοχής τις επόμενες ώρες, ύψους τουλάχιστον μισού μέτρου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία αλλά και η ωκεανογραφική υπηρεσία των ΗΠΑ, τα παλλιροϊκά κύματα που θα προκληθούν από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή ακριβώς, που επλήγη περισσότερο από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου, θα είναι της τάξης των 50 εκατοστών και θα φθάσουν σε λίγες ώρες στις ακτές της χώρας.

    Είναι "απαράδεκτη" η εσφαλμένη ανακοίνωση της εταιρίας Tokyo Electric Power (Tepco), που έχει τη διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε χθες από το πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

    To επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων.

    Χθες, οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική.

    Προκειμένου να αποτραπεί η πυρηνική καταστροφή πρέπει επειγόντως να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και να λειτουργήσει το κύκλωμα ψύξης το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την περιοχή προκαλώντας τον θάνατο 10.418 ανθρώπων, ενώ 17.072 εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συνεδριάζουν οι σοσιαλιστές

    Στην Αθήνα ξεκινά σήμερα η τριήμερη συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στις εργασίες της συνεδρίασης, στις οποίες θα συμμετέχουν ευρωβουλευτές και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, θα προεδρεύει ο αρχηγός της Ομάδας Γερμανός Ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς , ενώ αύριο θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, θα λάβουν επίσης μέρος στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Θα παρευρεθούν, εξάλλου, και θα μιλήσουν το απόγευμα της Δευτέρας, οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

    Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει, με κοινοβουλευτική ομάδα οκτώ Ευρωβουλευτών, επικεφαλής της οποίας είναι ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης, στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που συγκροτείται από συνολικά 185 ευρωβουλευτές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Προς "λευκή απεργία" οι δικαστές

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με σειρά μέτρων προσπαθεί να υποβαθμίσει και να καταλύσει την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, υποστηρίζει, μιλώντας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου και ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί θα κατέλθουν σε "λευκή απεργία" εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να μειώνει την αποζημίωση ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων και το επίδομα βιβλιοθήκης.

    «Κατά τη διάρκεια της "λευκής" απεργίας οι δικαστές θα μειώσουν κατά 75% τον αριθμό των αποφάσεων, που εκδίδουν σήμερα, με συνέπεια την αγανάκτηση των πολιτών, την παραγραφή αδικημάτων και την καταδίκη της χώρας για καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης», διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης.

    Σημειώνεται ότι η αποζημίωση της ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων ανέρχεται στα 870 ευρώ μηνιαίως και σήμερα έχει μειωθεί κατά 30%. Με το ίδιο ποσοστό μειώθηκε και το επίδομα βιβλιοθήκης, το ύψος του οποίου είναι σε συνάρτηση με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τον βαθμό του δικαστικού λειτουργού.

    «Πλέον της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των δικαστών από την πλευρά της κυβέρνησης, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης, καταργείται και το κράτος σε περίπτωση που οι δικαστές μετατραπούν σε δημοσίους υπαλλήλους με την κατάργηση της ισοτιμίας των τριών λειτουργιών. Αποτέλεσμα δε αυτού θα είναι η μη ύπαρξη ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα χειραγωγούμενης από τις ορέξεις της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας».

    Ωστόσο, ο κ. Αθανασίου βλέπει και διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών στα ζητήματα της Δικαιοσύνης, ενώ ευθέως θέτει το ερώτημα στην κυβέρνηση εάν «θέλει τον δικαστή ανεξάρτητο, ισότιμο και ισόκυρο λειτουργό με τους λειτουργούς των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της νομοθετικής, τους βουλευτές και της εκτελεστικής, τα μέλη της κυβέρνησης ή δεν τον θέλει;».

    Αφήνει, πάντως, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αντιδράσεων, σε περίπτωση που τα αιτήματα του δικαστικού κλάδου δεν βρουν ανταπόκριση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μειώθηκαν οι εκτελέσεις

    Οι εκτελέσεις παγκοσμίως μειώθηκαν αισθητά το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην ετήσια αναφορά ο οργανισμός αποδίδει αυτή την πρόοδο, στο γεγονός ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής και τυπικά αλλά και στην πράξη, συνεχώς και κερδίζει έδαφος, στον πλανήτη.

    Τα στοιχεία της Υπηρεσίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι το 2010 καταγράφηκαν τουλάχιστον 527 εκτελέσεις, λιγότερες από τις 714 που έχουν εξακριβωθεί κατά τη διάρκεια του 2009. Εν τούτοις υπολογίζεται ότι η Κίνα έχει προχωρήσει στην εκτέλεση χιλιάδων πολιτών, αλλά δεν παραδίδει επίσημα στοιχεία για αυτές.

    Τριάντα-μία χώρες κατάργησαν τη θανατική ποινή την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της Μογγολίας, που την ανακοίνωσε το 2010. Η Διεθνής Αμνηστία παράλληλα, ενημέρωσε ότι η Κίνα, το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη είναι οι χώρες που εφαρμόζουν συχνότερα τη θανατική ποινή.

    Ένας σημαντικός αριθμός των εκτελέσεων, ή των θανατικών ποινών, που επιβλήθηκαν το 2010, σε χώρες όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν, το Λάος, η Λιβύη, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη, αφορούσε κακουργηματικές πράξεις σε σχέση με ναρκωτικές ουσίες, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

    Η Ασία και η Μέση Ανατολή είναι οι περιοχές που συντελούνται οι περισσότερες εκτελέσεις. Στις ΗΠΑ, η θανατική ποινή εφαρμόζεται μόνο σε ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις, όπως ο εκ προμελέτης φόνος. To 2010 στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 110 θανατικές καταδίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Διεθνούς Αμνηστίας. Στην πολιτεία του Ιλλινόϊ καταγράφηκε η τελευταία θανατική ποινή το Μάρτιο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Μέρος της αθηναϊκής ιστορίας

    Περπατώντας μία βροχερή μέρα ανάμεσα στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αν ο επισκέπτης αφεθεί, οι εικόνες είναι τόσο έντονες, που η μνήμη θα τον γυρίσει πίσω, θέλει δε θέλει.

    Είναι το κίτρινο χρώμα της ώχρας, τα σημάδια από τις οβίδες, από το Δεκέμβρη του '44, οι γλάστρες στα μικρά μπαλκόνια και το κλουβί με το καναρίνι, οι χωμάτινοι δρόμοι, από τους ελάχιστους που έχουν πια απομείνει σβ αυτήν την τσιμεντένια πόλη. Είναι τα σημάδια του σταυρού από τις πασχαλινές λαμπάδες, στο κατώφλι κάποιων σπιτιών, οι πρόσφυγες απ' όλη την υφήλιο και οι απόκληροι των τωρινών καιρών.

    Δεν ξέρει, τι τελικά είναι αυτό που ασκεί μία γοητεία, γοητεία της ιστορίας. Αυτής που γράφτηκε κι αυτής που γράφεται, που δίνει μία μοναδικότητα σε τούτη τη συστάδα των οκτώ πολυκατοικιών, που χτίστηκαν μεταξύ 1933-1935, για να στεγάσουν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, και τον Πόντο, που πριν έμεναν στα χαμόσπιτα πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στα Κουντουριώτικα.

    Με απόφαση του τότε υπουργείου Πρόνοιας, σε μία έκταση 15 στρεμμάτων, που από το 1878 ήταν περιουσία του δήμου Αθηναίων και τμήμα του κτήματος Αμπελοκήπων, από το 1933 έως το 1935 οι αρχιτέκτονες Κίμων Λάσκαρης και Δημήτρης Κυριακού, υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου, έχτισαν οκτώ τριώροφες πολυκατοικίες, με τέσσερα διαμερίσματα ανά όροφο (συνολικά 228 διαμερίσματα), των 55 τετραγωνικών μέτρων το καθένα.

    Το αρχιτεκτονικό στυλ είναι αυτό του Bauhaus και τα κτίρια είναι απλά παραλληλεπίπεδα, από πλάκες σκυροδέματος και επιχρισμένη λιθοδομή, χωρίς ίχνος διακόσμησης. Διαθέτουν κεντρικό κλιμακοστάσιο, είναι διαμπερή με φυσικό φωτισμό καθβ όλη τη διάρκεια της μέρας, διασφαλίζοντας φυσική θερμομόνωση και ηχομόνωση. Πάνω από κάθε πολυκατοικία υπάρχει ταράτσα και κάθε τρία διαμερίσματα χώρος πλυσταριού. Η θέρμανση εξασφαλιζόταν με σόμπες, που διέθεταν καμινάδα, που κατέληγε στην ταράτσα.

    Σβ αυτά τα κτίσματα μπόρεσαν να στεγάσουν τις λύπες και τις χαρές τους 228 οικογένειες προσφύγων, πληρώνοντας 80.000 δραχμές, της εποχής εκείνης, για το παραχωρητήριο. Μία απβ αυτές τις οικογένειες ήταν και η οικογένεια του Δημήτρη Ευταξιόπουλου, αρχιτέκτονα, που γεννήθηκε εκεί και μετά από μία μικρή «απόδραση» 10 χρόνων επέστρεψε για να μείνει και πάλι στα Προσφυγικά.

    «Με οδήγησαν πάλι πίσω στα Προσφυγικά, όχι μόνο οι αναμνήσεις και η ανάγκη να παλέψω για να μην γκρεμιστούν, αλλά κυρίως η διαπίστωση ότι εδώ νιώθω πολύ πιο όμορφα από την "τσιμεντένια" πολυκατοικία που έμενα πριν».

    Η οικογένεια του Δημήτρη Ευταξιόπουλου ήρθε από την θρυλική Τραπεζούντα, έμεινε μερικά χρόνια στα χαμόσπιτα στα Κουντουριώτικα και πληρώνοντας τις 80.000 δραχμές, εξασφάλισε 55 τετραγωνικά μέτρα σε μία από τις 8 προσφυγικές πολυκατοικίες, στην οδό Κορώνειας.

    Όπως θυμάται σε κάθε σπίτι έμειναν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. «Γύρω μας υπήρχαν μόνο διώροφα σπίτια και οι φυλακές Αβέρωφ. Θυμάμαι έντονα τα παιδικά μου χρόνια, τα παιχνίδια στους χωματόδρομους - τότε δεν υπήρχαν τα αυτοκίνητα, που βλέπεις σήμερα παρκαρισμένα - τους καβγάδες, που συχνά κατέληγαν σε ξύλο, τις γιορτές, που μαζευόταν όλη η γειτονιά, τα απογεύματα και τα βράδια με τις συζητήσεις στα σκαλιά», λέει και προσθέτει: «Τα σημάδια από τις οβίδες που βλέπεις είναι από τα Δεκεμβριανά, όταν ήρθαν και ταμπουρώθηκαν εδώ, σε διαμερίσματα, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και τους χτυπούσαν οι Εγγλέζοι από τον Λυκαβηττό. Οι κάτοικοι τότε είχαν φύγει και επέστρεψαν μετά, χωρίς να βρουν βανδαλισμούς στο εσωτερικό των σπιτιών τους».

    Σύμφωνα με τον κ. Ευταξιόπουλο, το πραγματικό κακό ήρθε το 1999, όταν επί υπουργίας Οικονομικών του Γιάννου Παπαντωνίου, αποφασίστηκε το γκρέμισμα των Προσφυγικών και η αντικατάσταση τους από πάρκο αναψυχής.

    «Ο Παπαντωνίου έδρασε κατά παραγγελία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Έγινε χαμός, συνελεύσεις επί συνελεύσεων, για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε. Στο μεταξύ, η ΚΕΔ πρότεινε σε ιδιοκτήτες να εξαγοράσει το διαμέρισμα τους έναντι 50.000 ευρώ - το μισό της τιμής που ίσχυε στην αγορά. Πολλοί άρχισαν τότε να πουλάνε τα σπίτια τους. Στη συνέχεια η ΚΕΔ άρχισε τους εκβιασμούς για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Τελικά μετά από τρία χρόνια είχαν πουληθεί τα 140 από τα 228 διαμερίσματα. Ενεργοποίησαν και το ΦΕΚ του 1967, της χούντας, σύμφωνα με το οποίο οι τέσσερις από τις οκτώ πολυκατοικίες, θα γκρεμίζονταν για τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου για το Δικαστικό Μέγαρο, που επρόκειτο να χτιστεί στη θέση των φυλακών Αβέρωφ», επισημαίνει.

    Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι ήρθε η ένταξη της περιοχής στα Ολυμπιακά έργα, με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας να αναδεικνύεται σε ολυμπιακό άξονα. «Τότε ήταν που το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε να διατηρηθούν οι δύο και να γκρεμιστούν οι υπόλοιπες έξι πολυκατοικίες, ως δήθεν "επικίνδυνα κτίσματα", όταν ήταν γνωστό πόσος κόσμος ήρθε να μείνει εδώ με τους σεισμούς και πόσο γερά είναι αυτά τα κτίρια», λέει και προσθέτει: «Μας έσωσε προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, να μην γίνει καμία παρέμβαση πριν το ίδιο εκδώσει τελική απόφαση».

    Όπως εξηγεί ο κ. Ευταξιόπουλος, στη συνέχεια εκδόθηκε η απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε λανθασμένη η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και οι 8 προσφυγικές πολυκατοικίες εκτιμήθηκαν ως «αξιόλογες, που πρέπει να διατηρηθούν».

    «Έπρεπε να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια, μέχρις ότου, το 2008, το Συμβούλιο συνεδριάσει και με 15 ψήφους υπέρ και μία κατά, τις χαρακτηρίσει όλες διατηρητέες», επισημαίνει.

    Μετά και τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, μόνο 50 από τους αρχικούς ιδιοκτήτες έχουν μείνει στα Προσφυγικά. Στα υπόλοιπα, όπως διευκρινίζει ο Δημήτρης Ευταξιόπουλος, «μένει κάθε καρυδιάς καρύδι, από μετανάστες και πρόσφυγες, μέχρι τοξικομανείς, άστεγοι, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα, που έχουν κάνει άτυπη κατάληψη στα σπίτια, που αγόρασε η ΚΕΔ, από τους ιδιοκτήτες».

    Όλοι αυτοί, είπε, δημιουργούν προβλήματα, τσακώνονται μεταξύ τους, καταστρέφουν τα κτίρια, προβαίνουν σε βανδαλισμούς. «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι, απέναντι σβ αυτή την κατάσταση, το κράτος δείχνει ανοχή και αδιαφορία. Δύο χρόνια έχουν περάσει από την διακήρυξη των Προσφυγικών ως "διατηρητέα" και από την πλευρά της επίσημης πολιτείας δεν έχει γίνει τίποτα», τονίζει και προσθέτει: «Εμείς τους προτείναμε εξωτερική επισκευή, σοβάτισμα, βάψιμο κι αλλαγή κουφωμάτων, όπου αυτό είναι αναγκαίο».

    Σβ αυτά που αγόρασε η ΚΕΔ υπάρχει ανάγκη και για εσωτερική επισκευή, λόγω βανδαλισμών, υπογραμμίζει και προτείνει: «Δύο πολυκατοικίες θα μπορούσαν να γίνουν χώρος κατοικίας, 1-2 ξενώνας για τους συγγενείς των ασθενών του Αγίου Σάββα, 1-2 φοιτητική εστία, μία πολυκατοικία Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης και η 8η γραφεία ΜΚΟ. Τα δε δέκα στρέμματα ελεύθερου χώρου, που τώρα λειτουργούν ως χώρος πάρκινγκ, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σαν χώρος αναψυχής, με πράσινο, παγκάκια και παιδική χαρά».

    «Αν δεν κάνει κάτι άμεσα το κράτος οι μπροστινές τουλάχιστον πολυκατοικίες θα καταρρεύσουν από μόνες τους. Ήδη έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο από αυτούς που παράνομα μένουν σβ αυτές», λέει.

    Αν κάποιος περιπλανηθεί στους γύρω χωμάτινους δρόμους, με τα «λιμνίσια» ονόματα, Κερκίνης, Κορώνειας, Τριχωνίδας, Βεγορίτιδας, θα τον «αγκαλιάσει» η ιστορία και η εγκατάλειψη της γειτονιάς. Θα αισθανθεί ένα γλυκόπικρο συναίσθημα, που προκαλούν τα φθαρμένα από το χρόνο κτίρια, με τους σοβάδες που πέφτουν, τα σπασμένα παντζούρια και τζάμια. Σποραδικά, σημάδια ανθρώπινης παρουσίας, το πιάτο της δορυφορικής τηλεόρασης, η μπουγάδα στο μπαλκόνι, τα κουρτινάκια σε κάποια παράθυρα, πλαστικές καρέκλες και τραπέζι σε μία αυτοσχέδια αυλή. Η λεμονιά φορτωμένη λεμόνια έχει, σχεδόν, καταλάβει ένα μικρό μπαλκόνι, ένας τεράστιος κάκτος που φύτρωσε πάνω από μία πόρτα. Ένα μελαψό χέρι που κλείνει το παντζούρι, είναι οι εικόνες που θα αποτυπωθούν στο μυαλό του επισκέπτη.

    Απέναντι ακριβώς από τα Προσφυγικά, δεσπόζει το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Με κοντά έναν αιώνα ζωής είναι το μοναδικό ελληνικό γήπεδο που είχε την τύχη να συνδέσει την ύπαρξη του με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Τώρα μελετάται η μετατροπή του σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, η οποία όμως, θα πρέπει να γίνει σε σύνδεση και με αναφορά στην ιστορία του χώρου.

    Όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, «το πρόβλημα μβ αυτήν την πόλη, την Αθήνα, είναι ότι δεν θέλει την ιστορία της, δεν θέλει να μάθει για το παρελθόν της. Για παράδειγμα τις φυλακές Αβέρωφ, που ήταν απέναντι από το γήπεδο τις γκρέμισαν και δεν υπάρχει ούτε μια αναμνηστική πλάκα για το τι ήταν αυτός ο χώρος. Γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί το παρελθόν. Χωρίς, όμως, μνήμη δεν μπορείς να κτίσεις το μέλλον σου σαν λαός. Ελπίζω να μην συμβεί το ίδιο με το χώρο του γηπέδου».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Ιστορική ήττα

    Η πυρηνική καταστροφή που συντελείται στην Ιαπωνία, φαίνεται πως αποτέλεσε το εισιτήριο για τη μετακίνηση του Πράσινων, στο πιο πλούσιο κρατίδιο της Γερμανίας, αυτό της Βάδης-Βυρτεμβέργης, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική εξουσία, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, όπου σημείωσαν απρόσμενη άνοδο και μάλιστα στο παραδοσιακό προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών.

    Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ( αργά το βράδυ της Κυριακής ) κερδίζουν μαζί, περίπου το 46,6% των ψήφων, με τους Χριστανοδημοκράτες να περιορίζονται για πρώτη φορά στο 39% περίπου και να χάνουν την εξουσία στο κρατίδιο μετά από 58 χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος των Πράσινων Βίνφριντ Κρέτσμαν, είναι πολύ πιθανό να γίνει ο πρώτος "πράσινος" πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας και μάλιστα σε αυτό της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αφού το κόμμα του επικράτησε (24,6% περίπου) όχι μόνο της παράταξης της Α.Μέρκελ, αλλά και των συμμάχων του Σοσιαλιστών(22% περίπου).

    "Πρόκειται για ιστορική νίκη ", δήλωσε η Κλόντια Ρόθ, που μοιράζεται την ηγεσία της παράταξης με τον Βίνφριντ Κρέτσμαν, σε ένα ανοιξιάτικο μετεκλογικό γλέντι, που ξεκίνησε λίγο μετά το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο από τους Πράσινους, αμέσως με την ανακοίνωση του πρώτου έξιτ πολ.

    Η κεντροαριστερά ασκεί έντονη κριτική επί μακρό χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση της Μέρκελ, για τη συνέχιση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος της Γερμανίας, τέσσερις εκ των οποίων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όταν μάλιστα οι πιο πολλοί από αυτούς έχουν αρκετές δεκαετίες λειτουργίας στην πλάτη τους. Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ενίσχυσε σηναντικά τη διεισδυτικότητα της απήχησης των θέσεων των Πράσινων στο εκλογικό σώμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 March 2011 - 5:30:24 UTC