Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης
  • [02] Κλίμα πολέμου στην Κερατέα Video
  • [03] Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν
  • [04] Νέο Λύκειο και κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
  • [05] ΔΝΤ κατά "Οίκων"
  • [06] Κινητοποιήσεις στην Υγεία
  • [07] Καρδιά...φορτιστής ο»Ώ

  • [01] Νέες εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης

    Νέες εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολης μετά από αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων. Η Βρετανία και το Κατάρ, δύο χώρες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή συμμαχία κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, διεμήνυσαν στο λαό της χώρας, ότι δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν στην προσπάθειά του να δομήσει ένα ειρηνικό μέλλον.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η στρατιωτική δράση και οι διεθνείς κυρώσεις έχουν εξασθενήσει σημαντικά το καθεστώς Καντάφι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τους αντικαθεστωτικούς.

    Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Καντάφι ανακατέλαβαν το Ρας Λανούφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ συγκρούσεις διεξάγονται ανάμεσα στο Μπιν Τζαουάντ και το Ρας Λανούφ.

    Στη χθεσινή σύνοδο του Λονδίνου, με θέμα το μέλλον της Λιβύης μετά την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι ο Καντάφι πρέπει "να φύγει αμέσως" από την εξουσία ενώ συζητήθηκε το θέμα του εξοπλισμού των εξεγερμένων. Οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική αποστολή τους μέχρι ο λίβυος ηγέτης να συμμορφωθεί με όσα περιέχονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κλίμα πολέμου στην Κερατέα Video

    Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν χθες στην περιοχή της Κερατέας, όπου το πεδίο των συμπλοκών είχε μεταφερθεί στην αρχή της πόλης, δίπλα από τα πρώτα σπίτια. Νεαροί έβαλαν φωτιά σε απορριμματοφόρα και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες κατά των πέντε διμοιριών των ΜΑΤ, που «απάντησαν», από την πλευρά τους, με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

    Την ίδια στιγμή, ελικόπτερο της αστυνομίας υπερίπταται πάνω από το δεύτερο μπλόκο, ενισχύοντας τις επίγειες δυνάμεις των αστυνομικών που έκαναν χρήση χημικών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα κοντά σε καταυλισμό όπου θα διεξαγόταν η πολιτική συγκέντρωση θρησκευτικού κόμματος, κοντά στην πόλη Σουάμπι του βορειοδυτικού Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    "Ο καμικάζι επέβαινε σε παγιδευμένο μηχανάκι και ανατινάχθηκε κοντά σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην τοποθεσία Αμπάρ, κοντά στην πόλη Σουάμπι", που είναι προπύργιο των ανταρτών Ταλιμπάν, ανακοίνωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Αμπντουλάχ Τζαν.

    Το Πακιστάν πλήττεται από ένα πρωτοφανές κύμα επιθέσεων, σχεδόν 450 από το καλοκαίρι του 2007, με τις περισσότερες να έχουν πραγματοποιηθεί από καμικάζι Ταλιμπάν που είναι σύμμαχοι της Αλ Κάιντα και έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 4.100 ανθρώπων σε διάστημα τριάμισυ ετών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Νέο Λύκειο και κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

    Το Νέο Λύκειο παρουσιάζει σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Σύμφωνα με προχθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος διδασκαλίας, αξιολόγησης και παροχής γνώσεων στα παιδιά. Καταργούνται τα επιστημονικά πεδία και αντικαθίστανται από κατευθύνσεις στην β΄και γ΄λυκείου. Τα υποχρεωτικά μαθήματα, εξάλλου, θα είναι λιγότερα, όπως και η ύλη, ενώ δίδεται έμφαση στην κατάρτιση των μαθητών στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης και αξιοποίησης της κριτικής τους ικανότητας.

    Το Νέο Λύκειο βασίζεται ουσιαστικά στο να μάθουν τα παιδιά να "ερευνούν" και να συνθέτουν ένα είδος "πτυχιακών εργασιών" ομαδικά και ατομικά.

    Παράλληλα, εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Διοργανώνουν το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθούν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις. Αντιδρούν και για το ενδεχόμενο να θιγούν οι αποδοχές τους, καθώς και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] ΔΝΤ κατά "Οίκων"

    Oι υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης επηρέασαν αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της περιοχής, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετέδωσε το Bloomberg.

    Oι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν 71 αξιολογήσεις των μεγάλων οίκων - Standard & Poor's, Moody's και Fitch - που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2006 και τον Απρίλιο του 2010, οι οποίες περιλαμβάνουν υποβαθμίσεις του αξιόχρεου και αναθεώρηση των προοπτικών χωρών της Ευρωζώνης.

    Στη συνέχεια, εξέτασαν τις επιπτώσεις των αξιολογήσεων στο κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) και στους χρηματιστηριακούς δείκτες μετοχών - γενικούς και τραπεζικούς - σε εννέα χώρες της Ευρωζώνης.

    Οι χώρες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.

    "Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι χρηματοπιστωτικές αγορές όλων των χωρών βρέθηκαν υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούσαν λίγες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία", αναφέρει η μελέτη.

    Σε άλλο σημείο, η έκθεση αναφέρει: "Όταν υποβαθμίζονται άλλες χώρες, οι πολιτικοί πρέπει να δρουν προληπτικά και να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ώστε να διαλύουν τις ανησυχίες για τα θέματα που οι αγορές θεωρούν ως αδυναμίες".

    Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν ασκήσει κριτική στους οίκους αξιολόγησης, επειδή με τις αλλαγές των αξιολογήσεων τους διόγκωσαν την αναταραχή στις αγορές.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις τον Σεπτέμβριο για να κάνει πιο αυστηρή την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης και να αυξήσει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Κινητοποιήσεις στην Υγεία

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι γιατροί του ΙΚΑ. Σε αποχή από τα καθηκοντά τους τις ίδιες ημέρες καλούν τα μέλη τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις 30 Μαρτίου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών του Ιδρύματος και κάνουν λόγο για «απαξίωση της ιατρικής πράξης».

    Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για τις 31 Μαρτίου 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Δριμεία κριτική στη στάση των φαρμακοποιών άσκησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Περιμέναμε από τους φαρμακοποιούς να έχουν ήδη σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους μετά τις σαφείς διαβεβαιώσεις, που έχουν λάβει για την αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ προς αυτούς. Ακόμη κι αν πληρωθούν αύριο, ποιος ο λόγος να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σήμερα;», είπε σε έντονο ύφος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, και κατηγόρησε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι έχουν στραφεί κατά των πολιτών, καλώντας τους για μία ακόμη φορά να σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις, ακόμη και σήμερα.

    Ο υπουργός Υγείας, πλαισιωμένος από τους κυρίους Κουτρουμάνη, Δρέτα, Τιμοσίδη, Δημόπουλο και Σουλιώτη, τόνισε ότι «κάναμε τον ΟΠΑΔ ταμείο για να έχει εισφορές και να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του, κάναμε στην Υγεία ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν».

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ, σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί θα πάρουν, μέσα στον Απρίλιο, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και πως στόχος είναι να πληρώνονται άμεσα, όχι μόνο οι φαρμακοποιοί, αλλά και οι γιατροί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Καρδιά...φορτιστής

    Στο μέλλον οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν λιγότερο μήπως εξαντληθεί η μπαταρία του κινητού τηλεφώνου τους, του iPod ή όποιας άλλης μικρής φορητής συσκευής τους, για τον απλούστατο λόγο ότι θα προσφεύγουν στην ενέργεια του σώματός τους, ακόμα και της καρδιάς τους, για να τροφοδοτήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

    Ένας ακόμα λόγος, λοιπόν, πέρα από την υγεία και τη μακροζωία, για να έχει κανείς γερή καρδιά!

    Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας των ΗΠΑ (Georgia Tech), με επικεφαλής τον δρα Ζονγκ Λιν Γουάνγκ, που παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", αναπτύσσουν μια καινοτομική μέθοδο που αξιοποιεί την κίνηση του ανθρωπίνου σώματος για να παράγει ενέργεια.

    Οι επιστήμονες έχουν ήδη κατασκευάσει ένα μικροσκοπικό τσιπάκι- νανογεννήτρια που χρησιμοποιεί την κίνηση για να παράγει ηλεκτρισμό. Αισιοδοξούν ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να "χειραγωγήσουν" ακόμα και τον κτύπο της καρδιάς στο "άρμα" της παραγωγής ενέργειας, με τελικό στόχο ο άνθρωπος να μην χρειάζεται μπαταρίες για καμία από τις φορητές συσκευές του.

    Οι ερευνητές χρησιμοποιούν εκατομμύρια νανοσύρματα από οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία είναι 500 φορές πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα μαλλιών και παράγουν ηλεκτρισμό από την παραμικρή κίνηση, π.χ. από την κίνηση των δακτύλων.

    Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει άπειρες εφαρμογές. "Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ορόσημοβ¦Οι νανογεννήτριές μας προορίζονται να αλλάξουν τις ζωές μας στο μέλλον. Οι δυνατότητές τους περιορίζονται μόνο από τη φαντασία", τόνισε.

    Η νέα συσκευή είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυρή και ενεργειακά αποδοτική σε σχέση με άλλες παρόμοιες απόπειρες και, ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια τεχνολογία έχει προοπτικές να βγει από το εργαστήριο για να αξιοποιηθεί σε πρακτικές εφαρμογές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 March 2011 - 9:30:25 UTC