Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών για τα στατιστικά στοιχεία των ΟΤΑ
  • [02] Επίδοξος «Σαμουράι» προσπάθησε να ληστέψει 21χρονο
  • [03] Πέντες τραυματίες από τη Λιβύη νοσηλεύονται στα Χανιά
  • [04] "Ισοπεδώνουν τα λαϊκά στρώματα"
  • [05] "Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω"
  • [06] Συνεχίζονται οι μάχες
  • [07] Fashion week
  • [08] Στην Πόλη το βραβείο
  • [09] Παιδικές βιβλιοθήκες... ο»Ώ

  • [01] Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών για τα στατιστικά στοιχεία των ΟΤΑ

    Σε κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών με θέμα τα στατιστικά στοιχεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διευκρινίζεται ότι εκ παραδρομής εμφανίστηκαν κάποια από τα υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικά πρόσωπα ή δημοτικές επιχειρήσεις ως υπόχρεες παροχής στοιχείων, παρά το ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο και το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπει ότι η σχετική υποχρέωση ξεκινά μετά από τις συγχωνεύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Τα δύο Υπουργεία στην κοινή ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι αποτελεί μεγάλο επίτευγμα και ένα νέο κεκτημένο για τη χώρα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, το σύνολο των 325 Δήμων της χώρας, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα οικονομικά στοιχεία, ώστε να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για την πορεία των οικονομικών τους δεδομένων.

    Τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοινώθηκε ότι θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τη Βάση Δεδομένων με τα στοιχεία των ΟΤΑ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επίδοξος «Σαμουράι» προσπάθησε να ληστέψει 21χρονο

    Ένας 31χρονος, χθες το απόγευμα, στην Πλατεία Ειρήνης επιχείρησε να ληστέψει έναν 21χρονο κρατώντας "γιαπωνέζικο ξίφος" και να του πάρει τα χρήματα και το κινητό τηλέφωνό του.

    Ο νεαρός στην απειλή του ξίφους τράπηκε σε φυγή, καλώντας ταυτόχρονα σε βοήθεια. Περίοικοι αντιλαμβανόμενοι το περιστατικό, ενημέρωσαν την Άμεση Δράση, με αποτέλεσμα ο επίδοξος ληστής να συλληφθεί λίγο αργότερα από αστυνομικούς.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πέντες τραυματίες από τη Λιβύη νοσηλεύονται στα Χανιά

    Πέντε άτομα που τραυματίσθηκαν στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων, όπου και νοσηλεύονται.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Χαρ. Δουλγεράκης, οι τραυματίες είναι υπήκοοι του Κατάρ που εργάζονταν στη Λιβύη. Οι πέντε τραυματίες μεταφέρονταν από τη Λιβύη με αεροσκάφος C130 του Κατάρ, στο οποίο επέβαιναν ακόμη 40 άτομα, με προορισμό το Κατάρ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Δουλγεράκης, κατά τη διάρκεια της πτήσης ένας άλλος τραυματίας εκτός των πέντε, κατέληξε, με αποτέλεσμα ο πιλότος του αεροσκάφους να ζητήσει άδεια για να προσγειωθεί στη Σούδα.

    Από το αεροσκάφος ασθενοφόρα παρέλαβαν τους πέντε τραυματίες, ηλικίας 34 - 39 χρόνων και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Χανίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Ισοπεδώνουν τα λαϊκά στρώματα"

    Την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός λέει ψέματα όταν βεβαιώνει τον ελληνικό λαό πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στην Κυριακάτική Ελευθεροτυπία.

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει πως το Σύμφωνο για το Ευρώ είναι προκρούστης διαρκείας για μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, και κάνει λόγο για μεγάλο φαγοπότι που θα γίνει με το ξεπούλημα των δημοσίων εκτάσεων, επιχειρήσεων και υποδομών.

    "Δεν μπορεί να βγουν από την κρίση ισοπεδώνοντας μόνο τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να καταστραφεί και ένα μέρος από τα συσσωρευμένα κεφάλαια" τονίζει η κ. Παπαρήγα η οποία και επισημαίνει πως το ΚΚΕ δεν φοβάται τις εκλογές. Δηλώνει όμως πως "αλίμονο αν ο λαός περιμένει από εκλογές σε εκλογές να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική."

    Οσον αφορά τη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ δηλώνει πως μπορεί σε μεγάλο βαθμό να είναι αυθόρμητη, τονίζει όμως πως εκφράζεται με πολλούς και ανώριμους τρόπους. Επικρίνει μάλιστα πράξεις όπως το γιαούρτωμα και δηλώνει πως δεν υιοθετεί τις κατηγορίες της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, "ανεξάρτητα από το ότι είναι στο αίμα του ΣΥΡΙΖΑ να απεχθάνεται το οργανωμένο ταξικό κίνημα και να λατρεύει τα μικροαστικά ξεσπάσματα κάθε είδους". Μάλιστα η κ. Παπαρήγα καταγγέλλει την ύπαρξη ενός μηχανισμού προβοκάτσιας και συκοφάντησης σε βάρος του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω"

    Μολονότι οι δυναμικές διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κερατέας που δεν αποδέχονται την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή τους, μονοπωλούν την επικαιρότητα, καθώς οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζονται, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων το Γραμματικό και η Φυλή στην Αττική, το σχέδιο για την κατασκευή ανάλογων χώρων προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε υλοποίηση του μεγαλύτερου και πλέον φιλόδοξου προγράμματος επενδύσεων στη διαχείριση τους, σε σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

    Είναι γνωστό ότι στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, παρά τις χρόνιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, από διάφορες κυβερνήσεις, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, ούτε σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες υποδομές, ούτε σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ανακύκλωσης που έχουν επιτευχθεί. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε την ΕΕ, ύστερα από την επιβολή σειράς προστίμων για τις παράνομες χωματερές, να δώσει προθεσμία έως το τέλος του χρόνου, να δρομολογηθεί η κατασκευή των ΧΥΤΥ σε πολλές περιφέρειες.

    «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στην Κερατέα ούτε σ΄άλλη περιοχή, αφού και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το "πράσινο φώς" καθώς θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων διότι, εκτός των άλλων, κάνει πράξη ένα σημαντικό μέρος της πράσινης ανάπτυξης και επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ακόμα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 2-3.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ από νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές απορριμμάτων είναι πραγματικά εθνικής σημασίας από κάθε άποψη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Συνεχίζονται οι μάχες

    Συνεχίζονται και σήμερα οι μάχες γύρω από την λιβυκή πόλη Μπρέγκα με τους αντικαθεστωτικούς να έχουν κερδίσει έδαφος απέναντι στις δυνάμεις του Καντάφι, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται πως έχουν και πάλι τον έλεγχο της πόλης, 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, όμως δεν έχουν διασφαλίσει τους δρόμους και ακόμα σημειώνονται ανταλλαγές πυρών.

    Στην ανατολική είσοδο της Μπρέγκα, οι αντικαθεστωτικοί έχουν καταλάβει το πανεπιστήμιο, ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων και οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει προς τα δυτικά.

    Στο μεταξύ, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις βομβάρδισαν ορεινή πόλη νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, μετέδωσε το αλ Αραμπίγια επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

    Από χθες Σάββατο η πόλη Γιαφράν δέχεται σφοδρή επίθεση", δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης στο τηλεοπτικό δίκτυο. "Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν", πρόσθεσε.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πως "κατοικημένες περιοχές πλήττονται με πυραύλους Grad".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Fashion week

    Με τον καιρό σύμμαχο συνεχίστηκαν και χθες οι εκδηλώσεις της 13ης Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας. Από νωρίς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στους χώρους της Τεχνόπολις στο Γκάζι, όπου φιλοξενείται εδώ και τέσσερις μέρες η διοργάνωση για να παρακολουθήσει τις επιδείξεις παλιών και αγαπημένων αλλά και νέων σχεδιαστών.

    Εμπνευσμένη από τις κρύες και χιονισμένες χειμωνιάτικες νύχτες, η Nikos-Takis Haute Couture παρουσίασε τη συλλογή "Λευκές Νύχτες" για τον Χειμώνα 2012 η οποία ήταν και η εναρκτήρια επίδειξη, με δημιουργίες Pr?t-a-Porter Deluxe και Haute Couture.

    Δημιουργίες επηρεασμένες από τις Τζέιν Μπίρκιν, Μάριαν Φέιθφουλ, Μπιάνκα Τζάγκερ αλλά και γενικότερα από διάσημες γυναίκες ηθοποιούς του '60 και του '70, που τις χαρακτήριζε μια δυναμική θηλυκότητα και για τις οποίες έχουν γραφτεί σπουδαία τραγούδια, παρουσίασε στην κολεξιόν της για την περίοδο «Φθινόπωρο-Χειμώνας 2011-2012» η σχεδιάστρια του Empire, Αλίς Μαρί Χατζηπαναγή.

    Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχτηκε το κοινό τη συλλογή του γνωστού σχεδιαστή Μάκη Τσέλιου, με δημιουργίες της κάζουαλ σειράς του, Makis Tselios Young Woman και Makis Tselios Homme, για την περίοδο Άνοιξη/Καλοκαίρι 2011-12.

    Στη συνέχεια, σειρά είχε η επίδειξη για το φθινόπωρο-χειμώνα 2011 της Ελληνοαμερικανίδας Μίνα Στόουν, η οποία περιελάμβανε φορέματα και jumpsuits με τα χαρακτηριστικά tie-dye prints της σχεδιάστριας.

    Η φιλοσοφία πίσω από τα ρούχα της Μίνα Στόουν είναι απλή. Πρακτικά και εκφραστικά one-step κομμάτια με καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά.

    Η βραδιά έκλεισε με την επίδειξη μόδας του Μιχάλη Ασλάνη, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πλέον σταθερά ονόματα της Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας, την οποία στηρίζει για 13η συνεχή χρονιά Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι και ο σχεδιαστής με το πιο πιστό και φανατικό κοινό. Η επίδειξή του αποτελεί all-time classic στάση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Στην Πόλη το βραβείο

    Με την απονομή των βραβείων στους τρεις καλύτερους κατασκευαστές λύρας έληξε ο δεύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός κατασκευαστών ποντιακής λύρας που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης.

    Το πρώτο βραβείο πήρε ο κατασκευαστής από την Κωνσταντινούπολη, Μουσταφά Κιλίτς, το δεύτερο βραβείο πήρε ο Χρήστος Πολιτίδης και το τρίτο ο Γιάννης Δασκουλίδης, και οι δύο από τη Θεσσαλονίκη.

    Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 32 κατασκευαστές από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Κίνα, με 50 λύρες.

    Οι περισσότεροι κατασκευαστές παίζουν και οι ίδιοι λύρα, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πόντιοι.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Γιώργος Ηλιάδης τονίζει ότι «ο στόχος του διαγωνισμού πέτυχε απόλυτα, καθώς παρατηρήθηκε βελτίωση στην κατασκευή της λύρας, τόσο ηχητικά, όσο και αισθητικά».

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι το 2013 η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης θα διοργανώσει συνέδριο με θέμα: «Η ποντιακή λύρα στον 21ο αιώνα», τα συμπεράσματα του οποίου θα αποτελέσουν την πρώτη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη για την ποντιακή λύρα, ως μουσικό όργανο, ενώ είπε ότι ο τρίτος διαγωνισμός κατασκευαστών θα διεξαχθεί σε πέντε χρόνια.

    Στην κριτική επιτροπή εκτός από τον κ. Ηλιάδη συμμετείχαν οι καθηγητές λύρας Ματθαίος Τσαχουρίδης, σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και Ηλίας Πετρόπουλος, στο πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης, ο συντηρητής και κατασκευαστής μουσικών οργάνων Λάζαρος Ψηλάκης και ο κατασκευαστής Ηλίας Σαχίδης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Παιδικές βιβλιοθήκες...

    25 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες που λειτουργούν σε απομακρυσμένες και μη προνομιούχες περιοχές στην Ελλάδα με άμεσο και οριστικό κλείσιμο λόγω οικονομικών προβλημάτων.

    Οι βιβλιοθήκες εξυπηρετούν κατά μέσο όρο 2400 παιδιά την ημέρα και δανείζουν περίπου 700 βιβλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερευνητικού Κέντρου Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.

    Το Ερευνητικό Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου διαθέτει 43.000 τίτλους βιβλίων και πλούσια συλλογή παλαιών εκδόσεων, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις κατά τόπους βιβλιοθήκες, με την παραγωγή και αποστολή σε αυτές ειδικών παιδαγωγικών προγραμμάτων δράσης.

    Οι βιβλιοθήκες και το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο του 2010, όταν οι εργαζόμενοι ύστερα από τέσσερις μήνες μη καταβολής των μισθών τους προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

    O πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, Στάθης Ποταμίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε να πληρωθούν τουλάχιστον τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

    Οι ανελαστικές δαπάνες του οργανισμού ανέρχονται στο 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ οι ιδιωτικές χορηγίες καλύπτουν περίπου 200.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό διατίθεται από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο εφέτος έχει εκταμιεύσει 245.000 ευρώ γιβαυτό το σκοπό. Ο οργανισμός παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών ζητά τώρα από το υπουργείο την καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και των αποζημιώσεων, ποσό που φτάνει τα 700.000 ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 April 2011 - 10:30:21 UTC