Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σύγχρονο Εθνικό Πρακτορείο"
  • [02] "Ανάπτυξη το 2012" ο»Ώ

  • [01] "Σύγχρονο Εθνικό Πρακτορείο"

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο εθνικό πρακτορείο, που σέβεται τα χρήματα του ελληνικού λαού, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου.

    Ανακοινώνοντας ότι δόθηκε εντολή να ξεκινήσει άμεσα έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το «μεγάλο πάρτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε με έμφαση ότι το Πρακτορείο ζημιώθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. «Παραλάβαμε ένα Πρακτορείο με 1,5 εκατομμύριο ευρώ έλλειμμα για το 2010 και χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 1,8 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε αναφέροντας περιπτώσεις υπολειτουργίας τμημάτων του ΑΠΕ-ΜΠΕ την ώρα που δίδονταν τεράστια ποσοστά για τη μισθοδοσία των απασχολουμένων σε αυτά.

    Όπως ανέφερε, την περίοδο 2004-2010, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσλήφθηκαν, με απόλυτα αδιαφανή τρόπο, 141 άτομα, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Πρακτορείου με τουλάχιστον 400.000 ευρώ ανά μήνα, ποσό που αντιστοιχεί σε 5,6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και σε συνολικά 33 εκατομμύρια ευρώ κατά τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Αντιθέτως, όπως πρόσθεσε, από τη νέα διοίκηση δεν έχει γίνει πρόσληψη ορισμένου ή αορίστου χρόνου, όπως αποδεικνύεται από τις βεβαιώσεις των αρμοδίων του λογιστηρίου. «Γι αυτό και είναι θράσος να μιλάει η ΝΔ για προσλήψεις σήμερα», σημείωσε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε εξαρχής ότι από το 2010 το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανήκει στις ΔΕΚΟ, βάσει του ν.3899, κατηγορώντας τον κ. Κεδίκογλου πως με τον ισχυρισμό του ότι οι περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων του Πρακτορείου έγιναν από τη διοίκηση, είναι σαν να ζητάει να μην εφαρμοστεί νόμος του κράτους.

    Διέψευσε, επίσης, ότι περικόπηκαν κατά 50% τα ημερομίσθια κατά τις ημέρες των στάσεων εργασίας. «Μην προτρέχετε και μην εκτίθεστε άσκοπα, κύριε Κεδίκογλου, για κάτι που δεν έχει γίνει», είπε. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι για γραφειοκρατικούς λόγους, υπήρξαν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων, κάτι που δεσμεύθηκε ότι δεν θα ξανασυμβεί, καθώς, όπως τόνισε, σε συνεργασία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του λογιστηρίου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δόθηκαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

    Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο κ. Πεταλωτής στην αναφορά του κ. Κεδίκογλου περί πολυτελούς ανακαίνισης, με ξύλινες επενδύσεις και πολυτελή έπιπλα, του γραφείου του γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ό,τι υπάρχει στο γραφείο του το έχει αγοράσει με δικά του χρήματα και όχι με χρήματα του Πρακτορείου, αν αυτό κάτι σας λέει, κύριε Κεδίκογλου. Ούτε ένα ευρώ δεν βγήκε από το ταμείο του Πρακτορείου».

    Στο Πρακτορείο, πρόσθεσε, συντάσσονταν επί χρόνια δελτία, που δεν πήγαιναν πουθενά, από εργαζόμενους, που απασχολούνταν ελάχιστες ώρες ημερησίως, ενώ η ίδια εργασία γινόταν, την ίδια στιγμή, και από δεύτερο τμήμα του Πρακτορείου. Αναφέρθηκε ακόμη σε διαμαρτυρίες συνδρομητών για κακή ποιότητα της ενημέρωσης.

    Από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί κατάσταση, παρόμοια με τη σημερινή, στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζοντας πως επί πέντε χρόνια κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων από το ΑΠΕ, κάτι για το οποίο ο υφυπουργός απάντησε ότι είχε υποβληθεί ερώτηση από τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Απαντώντας, ο υφυπουργός ανέφερε ότι άλλαξε η δομή του Πρακτορείου και εκσυγχρονίστηκε, ενώ εξοικονομήθηκαν 317.000 ευρώ από περικοπές σε λειτουργικά έξοδα του 2010 κι επιπλέον ολοκληρώνεται εντός του Απριλίου ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων, ενώ έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση της διαδικτυακής τηλεόρασης -η οποία, όπως είπε, δεν είχε καθόλου έσοδα- έτσι ώστε να αρχίσει να έχει έσοδα και να μην αποτελεί μόνο «μία μαύρη τρύπα».

    Ο ερωτών βουλευτής έκανε λόγο για «προσλήψεις, παρά το ότι αυτές απαγορεύονται», «καθυστερήσεις πληρωμών», «περικοπή του 10% των μισθών πέρσι» και «επικείμενη δεύτερη αυθαίρετη μείωση, που αφορά τις ΔΕΚΟ, από τις οποίες δικαίως οι εργαζόμενοι θέλουν να εξαιρεθούν».

    Επίσης, ο κ. Κεδίκογλου καταλόγισε στη σημερινή διοίκηση ευθύνες για δημιουργία κακού εργασιακού περιβάλλοντος και αποφάσεις χωρίς την έγκριση του ΔΣ. Κατέθεσε, δε, συμφωνητικά μίσθωσης έργου, τα οποία «στη σημερινή συγκυρία είναι σκάνδαλο», διατυπώνοντας το ερώτημα «με ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια συνήφθησαν», υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στην «κατρακύλα» του Πρακτορείου.

    Ο βουλευτής της ΝΔ αναγνώρισε ότι η προηγούμενη διοίκηση προέβη σε προσλήψεις, αναφέροντας ότι έγιναν για τη στελέχωση νέων και επιτυχημένων τμημάτων, αλλά υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων αυτών αποχώρησαν, επειδή οι θέσεις δεν ήταν μόνιμες.

    Ο ίδιος επικαλέσθηκε επιστολή του διευθυντή Ειδήσεων και Ροής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νικόλα Βουλέλη, προς τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή, Ηλία Μάτσικα, με την οποία τον καλούσε να πάρει θέση για ανώνυμα υβριστικά ηλεκτρονικά μηνύματα, που εστάλησαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο συντακτών του Πρακτορείου και περιείχαν προσωπικά δεδομένα στελεχών και μη, του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επιπλέον, ο βουλευτής μετέφερε διάλογο των δύο διευθυντών, κατά τον οποίο ο κ. Μάτσικας «όχι μόνον δεν πήρε θέση, αλλά είπε ότι συμφωνεί και με κάποια από αυτά (σσ. τα ηλεκτρονικά μηνύματα) προκαλώντας την αντίδραση του κ. Πεταλωτή, ο οποίος ρώτησε: «Τι λέει ο κ. Βουλέλης; Ότι ο κ. Μάτσικας τα διοχετεύει αυτά στα μπλογκς, τα οποία αναφανδόν αναπαράγουν ακριβώς αυτά, τα οποία μας είπατε εσείς σήμερα; Μπλογκς τα οποία είναι υβριστικά και αναπαράγουν τις παθογένειες και το μεγάλο πάρτι, που γινόταν επί χρόνια;»

    «Το ΑΠΕ είναι το εθνικό πρακτορείο με σύγχρονη λειτουργία και είμαστε αποφασισμένοι, τα χρήματα του ελληνικού λαού, να τα σεβαστούμε. Αν υπάρχουν προτάσεις, ευχαρίστως να τις συζητήσουμε, αλλά δεν θα συναινέσουμε στη διαδικασία της χρόνιας παθογένειας», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Ανάπτυξη το 2012"

    H ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης το 2012, με θετική ανάπτυξη 1,1%, προβλέπει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη. Για το 2011 προβλέπεται συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ 3%.

    Όσον αφορά το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας της ΕΕ, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι αυτή, για όλο το τρέχον έτος, θα διαμορφωθεί στο 1,7%, πριν να φθάσει στο 1,9% για όλο το 2012. Στο ίδιο χρονικό διάστημα (φέτος και του χρόνου) η μεσοσταθμική ανεργία στην ΕΕ θα διαμορφωθεί περίπου στο 9% του 'ενεργού' πληθυσμού της, προέβλεψε το ΔΝΤ.

    Για την Πορτογαλία προβλέπεται ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,5%, ενώ του χρόνου θα συρρικνωθεί περαιτέρω, κατά 0,5% .

    Στο μεταξύ, με ανοδικούς ρυθμούς συνεχίζεται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2011, καθώς την άνοδο του Ιανουαρίου ακολούθησε αύξηση 35,2% και τον Φεβρουάριο, ακόμη και αν αφαιρεθούν οι επιδόσεις των υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) στις εκτιμήσεις της ΕΛ. ΣΤΑΤ., η αξία των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) έφτασε τον Φεβρουάριο του 2011 τα 1.432,7 εκ. ευρώ από 1.059,9 εκ. ευρώ, αυξήθηκε δηλαδή κατά 35,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 April 2011 - 20:32:06 UTC