Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Παρασκευή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
  • [02] Νέος επενδυτικός νόμος με κίνητρα 3,2 δισ. ευρώ
  • [03] Έλεγχο από την εφορία για την περαίωση
  • [04] "Ακατοίκητη για τα επόμενα 20 χρόνια η περιοχή της Φουκουσίμα"
  • [05] E-shop από τη ΝΔ
  • [06] Καταδίκη για Μαντέλη
  • [07] Φαβορί για τους "4" ο»Ώ

  • [01] Την Παρασκευή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

    Την Παρασκευή αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να εγκριθεί το εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

    Την ίδια μέρα αναμένεται να συνεδριάσουν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Σήμερα, η Άννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια της συνεργασίας της με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τις δυνατότητες του υπουργείου Παιδείας να συμβάλλει με περαιτέρω περιστολή των δαπανών του στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

    Η συνεργασία του πρωθυπουργού με την κ. Διαμαντοπούλου δεν κατέληξε σε αποφάσεις.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέος επενδυτικός νόμος με κίνητρα 3,2 δισ. ευρώ

    Μέχρι το τέλος Μαϊου καλούνται οι υποψήφιοι επενδυτές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού νόμου που θα ενισχύσει με 3,2 δισ. ευρώ τις επενδύσεις, από τα οποία τα 2,2 δισ. ευρώ είναι φοροαπαλλαγές και τα 800 εκατ. ευρώ ενισχύσεις όπως ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι εντός εξαμήνου θα ολοκληρώνεται η δαδικασία επιλογής και έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου.

    Ταυτόχρονα, όπως είπε, ενεργοποιείται το νέο Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) που πρόκειται να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜμΕ, στις εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

    Με την πρώτη προκήρυξη για κατάθεση επενδυτικών σχεδίων και την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ, δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, με κίνητρα όπως είναι οι φοροαπαλλαγές, οι επιχορηγήσεις, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και την ευνοϊκή τραπεζική δανειοδότηση, μέσω του ΕΤΕΑΝ.

    Ακόμη, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν και οι αποφάσεις με τις οποίες θα ενεργοποιηθούν τα καθεστώτα της επιχειρηματικότητας των νέων και της συνέργειας και δικτύωσης, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το ευρύ πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Έλεγχο από την εφορία για την περαίωση

    Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων τους θα περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σήμερα στις εφορίες απόφαση του υφυπουργού κ. Δ. Κουσελά για το πώς θα γίνουν οι έλεγχοι αυτοί. Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελεγχτούν κατά προτεραιότητα.

    Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με τον καθορισμό ελάχιστων, ουσιαστικών, υποχρεωτικών και αντικειμενικών επαληθεύσεων που προβλέπονται στην απόφαση συντομεύεται η χρονική διάρκεια του ελέγχου, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το διοικητικό κόστος, τόσο για τους επιτηδευματίες, όσο και για το Δημόσιο, ενώ εμπεδώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και διοικούμενου.

    Στο μεταξύ το υπουργείο τις επόμενες ημέρες πρόκειται να αποστείλει στις εφορίες λίστα με φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΜΑΠ για το 1997 έως και 2007. Το υπουργείο καλεί με εγκύκλιο του τις εφορίες να ζητήσουν από τους φορολογούμενους αυτούς να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι την 31 Μαΐου καταβάλλοντας το φόρο και τα πρόστιμα που τους αναλογούν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Ακατοίκητη για τα επόμενα 20 χρόνια η περιοχή της Φουκουσίμα"

    Η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μπορεί να είναι ακατάλληλη για κατοίκηση για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, υποστήριξε ένας σύμβουλος της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγένκο, δήλωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές υπερβάλλουν όσον αφορά το μέγεθος της πυρηνικής καταστροφής της χώρας ώστε να δοθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες μια διέξοδος.

    Παράλλα, η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco), στην οποία ανήκει ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα θέλει να θέσει ξανά σε λειτουργία έναν άλλο αντιδραστήρα της, η λειτουργία του οποίου είχε σταματήσει έπειτα από σεισμό το 2007, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] E-shop από τη ΝΔ

    Διατεθειμένα να συμβάλλουν στην «ελάφρυνση» του Κρατικού Προϋπολογισμού, με τη μείωση μέρους των εσόδων που λαμβάνουν μέσω της κρατικής επιχορήγησης, δηλώνουν στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και των δραστικών μέτρων που λαμβάνονται για την εξοικονόμηση χρημάτων.

    Απαντώντας σε σχετική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζουν, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα της διατήρησης της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου τα κόμματα να παραμείνουν οι θεσμικοί πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση από ιδιώτες θα πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, φιλοξενούμε συνέντευξη του γενικού διευθυντή της ΝΔ Αθανάσιου Σκορδά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακοινώνει την πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λειτουργήσει e-shop. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

    -Ποιες είναι οι πηγές άντλησης των οικονομικών πόρων του κόμματός σας και σε ποια ποσά ανέρχονται αυτές από κάθε κατηγορία;

    "Όπως όλα τα πολιτικά κόμματα, έτσι και εμείς, βασιζόμαστε στην κρατική επιχορήγηση, η οποία δεν υπερβαίνει για όλα τα κόμματα το 1,02 τοις χιλίοις των δημοσίων εσόδων. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει οικονομική εξόρμηση με στόχο τη διετία 2011-2012 τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια συνειδητή επιλογή που, παρότι εκδηλώνεται σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, ταιριάζει στη φιλοσοφία μας. Ζητάμε λίγα από τους πολλούς. Πέρα από την οικονομική εξόρμηση, στα τακτικά μας έσοδα συμπεριλαμβάνονται οι συνδρομές των μελών, των ευρωβουλευτών και των βουλευτών μας. Επιχειρούμε επίσης την ανάπτυξη νέων πηγών εσόδων, όπως η λειτουργία ενός e-shop, η κάρτα μέλους, καθώς και άλλων εφαρμογών μέσω του νέου portal της ΝΔ. (www.nd.gr)

    -Ποιες είναι οι συνολικές οφειλές του κόμματός σας και πως σκέφτεστε να τις αντιμετωπίσετε;

    "Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για τα χρέη των κομμάτων. Αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, και στο ότι εμείς σαν πολιτικό κόμμα, μιλήσαμε δημόσια για το θέμα αυτό και δεν το κρύψαμε. Οι συνολικές υποχρεώσεις λοιπόν, της ΝΔ, ανέρχονται στα 127 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση χειροτέρευσε λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία επιδρά και στα κόμματα. Αντικατοπτρίζεται δε και στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα. Ήδη βρισκόμαστε σε μία φάση περιορισμού του χρέους αυτού, και στα πλαίσια αυτά έχει επιτευχθεί μείωση του λειτουργικού μας κόστους κατά 30% περίπου, κυρίως λόγω της μετεγκατάστασης στα νέα γραφεία.

    Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να σημειώσω ότι εξυπηρετούμε, με απόλυτη συνέπεια, τόσο τις δανειακές, όσο και τις λοιπές φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις. Το τονίζω αυτό, διότι κακό δεν είναι να συνάψεις ένα δάνειο προκειμένου να ανταπεξέλθεις σε συγκεκριμένες δαπάνες, κακό είναι να μην μπορείς να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Όπως επίσης είναι προτιμότερο όταν υπάρχουν έκτακτες δαπάνες, κυρίως λόγω των αναγκών μιας προεκλογικής περιόδου, να αναζητάς πηγές εσόδων, με απόλυτα διαφανή τρόπο, παρά οτιδήποτε άλλο".

    -Με το δεδομένο ότι τα κόμματα, στην πλειοψηφία τους, έχουν ουσιαστικά προεισπράξει την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται έως το 2016 με δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες, μπορούμε να πούμε ότι έχουν πτωχεύσει;

    "Χαίρομαι για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάτι για το οποίο συχνά γίνεται μία παρανόηση. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε προεισπράξει τίποτα. Αυτό που έχει γίνει, είναι εκχώρηση μελλοντικών απαιτήσεων ως εγγύηση για τη σύναψη δανείων. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να πτωχεύσουν. Τα κόμματα εκφράζουν πολιτικά και ιδεολογικά τον ελληνικό λαό και αποτελούν πυλώνες της Δημοκρατίας μας. Μπορούν να πτωχεύσουν μόνο πολιτικά. Όταν θα βρεθούν σε αναντιστοιχία με τη βούληση των πολιτών και θα αδυνατούν να εκφράσουν τις ανησυχίες του. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα συμβεί. Ειδικά για τη ΝΔ, πιστεύω ακράδαντα ότι θα συνεχίσει να εκφράζει πολιτικά ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού που είναι σταθερά προσηλωμένο στις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Και είναι αυτή η κοινωνική βάση η οποία πιστεύω ότι θα μας στηρίξει και στην προσπάθειά μας".

    -Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει και στο μέλλον χρηματοδότηση από το κράτος και τους ιδιώτες ή κάτι να αλλάξει;

    "Πάνω στο θέμα αυτό εμείς, ως πολιτικό κόμμα, έχουμε προτάσεις και ιδέες. Ωστόσο παρά τη δέσμευση της Κυβέρνησης στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, για θέματα διαφθοράς και διαφάνειας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα συγκροτήσει μία διακομματική επιτροπή για τα θέματα αυτά, βλέπουμε τον κ. Ραγκούση να διατείνεται ότι θα καταθέσει πρόταση Νόμου, χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλευτεί με τα υπόλοιπα κόμματα. Έχει, δε, εξαγγείλει από τις αρχές του έτους, ότι θα ανακοινώσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης και ακόμη περιμένουμε.

    Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου. Να εξασφαλίζονται πόροι με διαφάνεια. Παρά τη δύσκολη, ωστόσο, συγκυρία, δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα. Η κρατική επιχορήγηση διασφαλίζει τη λειτουργία των κομμάτων, τα οποία αποτελούν πυλώνες του πολιτεύματός μας. Τέλος πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν κοστίζει, αξίζει".

    -Ποιες είναι οι προτάσεις για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων προκειμένου να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στη Δημοκρατία μας με ποιο ουσιαστικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο;

    "Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη νόμων αλλά η μη τήρησή τους. Ως ΝΔ, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα παχιά λόγια περί διαφάνειας, αλλά πρέπει με πράξεις να το αποδεικνύουμε στην κατεύθυνση αυτή. Ο Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε προ ολίγων εβδομάδων στη Βουλή, ένα απλό μέτρο για να αποκατασταθεί η διαφάνεια στο χώρο της Πολιτικής. Να διερευνηθεί, από ειδικό σώμα δικαστικών, το «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974.

    Ζήτησε επίσης, να φτιαχτεί μία ειδική Επιτροπή και να νομοθετήσουμε όλα τα κόμματα μαζί, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για την αποκατάσταση κανόνων διαφάνειας, με βασική προτεραιότητα τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών τους. Έτσι ώστε να υπάρξει διαφάνεια, αληθινή διαφάνεια και σε αυτόν τον τομέα. Να γνωρίζουν όλοι τι προσφέρει ο καθένας, και πως αξιοποιείται το δημόσιο χρήμα. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης. Επιπλέον πρέπει η πολιτική να θωρακιστεί απέναντι στις επιχειρηματικές επιρροές, αλλά και το αντίστροφο. Με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο να «κοπούν» πιθανές γέφυρες διαπλοκής και διαφθοράς μεταξύ πολιτικής - κράτους - επιχειρηματιών. Η ΝΔ έχει επανειλημμένα θίξει τα θέματα αυτά, μιλώντας δημόσια και με θάρρος για τα οικονομικά των κομμάτων και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι συμβάλλουμε με τρόπο εποικοδομητικό στην επίλυσή τους".

    -Πρέπει να υπάρχουν εκατέρωθεν αυστηρές κυρώσεις όταν διαπιστώνεται παράνομη χρηματοδότηση κόμματος;

    "Ρητά και κατηγορηματικά, ναι".

    -Η θέσπιση και η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων είναι το ζητούμενο για την αξιοπιστία και την καλύτερη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος;

    "Είναι ζητούμενο αλλά όχι το μοναδικό που πρέπει να γίνει. Η Διαφάνεια σήμερα είναι μία «ανοιχτή πληγή». Είναι ένα στοίχημα που δεν κερδίσαμε στη Μεταπολίτευση. Κερδίσαμε την αποκατάσταση και τη σταθερότητα των κοινοβουλευτικών θεσμών, αλλά χάσαμε στο μέτωπο της Διαφάνειας. Πολλοί συμπολίτες μας παραμένουν δύσπιστοι έναντι του πολιτικού συστήματος με μεγάλη ευθύνη και του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Η αποτελεσματικότερη, λοιπόν, εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, χωρίς αμφιβολία, θα συνέβαλε στην καλύτερη λειτουργία του και στη βελτίωση της αξιοπιστίας των ίδιων των κομμάτων".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Καταδίκη για Μαντέλη

    Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη για την κατηγορία της μη υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», το 2006 και το 2007.

    Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός δεν παρέστη στο δικαστήριο, ενώ ανάλογη κατηγορία για προηγούμενα έτη έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 5ετίας.

    Η Εισαγγελική πρόταση προς το δικαστήριο ήταν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών, πρόταση που αν γίνονταν δεκτή, ο Τάσος Μαντέλης θα έπρεπε να οδηγηθεί στην φυλακή.

    Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην υπουργό και παρεπόμενη ποινή ενός έτους στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

    Με αφορμή την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, ο συνήγορός του κ. Γιάννης Ηρειώτης δήλωσε: «Δεν θα γίνει ο Μαντέλης ο αίρων πάσης τυχόν αμαρτίας του πολιτικού κόσμου», δήλωσε ο συνήγορός του Γιάννης Ηρειώτης, προσθέτοντας ότι ο εντολέας του δεν δήλωσε τα στοιχεία για τα οποία καταδικάστηκε, διότι δεν ήταν στην κυριότητά του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Φαβορί για τους "4"

    Με ξεκάθαρα φαβορί διεξάγονται σήμερα οι επαναληπτικοί προημιτελικοί του τσάμπιονς λιγκ. Η Σάλκε θα φιλοξενήσει την Ιντερ με «προίκα» το εμφατικό 5-2 στο Μιλάνο, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης θα παίξει στο Λονδίνο με την Τότεναμ, που θεωρείται απίθανο να ανατρέψει το 4-0 του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2011 - 16:30:27 UTC