Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ύστατη ευκαιρία"
  • [02] Σταματούν εκ νέου την πίστωση οι φαρμακοποιοί από 1η Μαϊου
  • [03] ''Πολιτικές εκτός Μνημονίου''
  • [04] Συλλαλητήριο του ΚΚΕ
  • [05] Επιδότηση ενοικίου ο»Ώ

  • [01] "Ύστατη ευκαιρία"

    Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση του ο κ Προβόπουλος διαπιστώνει ότι «η προώθηση των μεταρρυθμίσεων δεν προχωρά στο βαθμό που χρειάζεται, ενώ συχνά η εφαρμογή τους καθυστερεί είτε γιατί προσκρούει σε δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης είτε εκδηλώνεται διστακτικότητα λόγω των αντιδράσεων.»

    Ο ίδιος εκτιμά ότι «η ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία θα ήταν ηπιότερη αν προχωρούσαν ταχύτερα τα μέτρα και οι πολιτικές εκείνες, οι οποίες, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την ανάκαμψη.»

    Ο κ. Προβόπουλος απέρριψε για μία ακόμη φορά τα σενάρια αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους υπογραμμίζοντας ότι η λύση αυτή δεν είναι επιθυμητή και αναγκαία και τόνισε την ανάγκη "να συντελεστεί μία στροφή από τον κρατισμό στην επιχειρηματική πρωτοβουλία".

    Στο πλαίσιο αυτό θέτει τέσσερεις προτεραιότητες:

    Πρώτον, την επιτάχυνση των αλλαγών στο Δημόσιο.

    Δεύτερον, την άμβλυνση των συνεπειών που έχει προκαλέσει ύφεση. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνέβαλε η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή των βαρών, αλλά και να εμπεδωθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες. Η ΤτΕ αντιτίθεται στην επιβολή νέων φόρων τόσο σε μισθωτούς όσο και στις επιχειρήσεις.

    Τρίτον, την εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο Τομέα με κατάργηση αντιπαραγωγικών φορέων και την καλύτερη αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ).

    Τέταρτον, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ύφεσης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σταματούν εκ νέου την πίστωση οι φαρμακοποιοί από 1η Μαϊου

    Από την 1η Μαΐου, τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), θα σταματήσουν, επ' αόριστο, να πιστώνουν τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), εάν μέχρι τις 30 Απριλίου δεν έχουν υλοποιηθεί όσα υποσχέθηκαν ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΦΣΑ, προσθέτοντας ότι «στην περιοχή της Δυτικής Αττικής όχι μόνο δεν έχει πληρωθεί κανένα μέλος, αλλά δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση».

    «Παρόλο που, πράγματι, υπάρχουν κάποια χρήματα στον ειδικό κωδικό του ΟΠΑΔ, που αφορούν τις πληρωμές των φαρμακείων, για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το 2011 και μόνο, από τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί ελάχιστα στους δικαιούχους που είναι τα μέλη μας. Το μέλλον των πληρωμών μας εμφανίζεται δυσοίωνο, τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία για το 2010 παραμένουν απλήρωτα», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] ''Πολιτικές εκτός Μνημονίου''

    Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως δεν διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο εξαπέλυσε η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης παρουσίασε κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία, με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου της κυβέρνησης του Δουβλίνου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    "Φαίνεται ότι το Μνημόνιο δεν είναι ταμπού", τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος επεσήμανε πως στην πρώτη αποστολή της τρόικας στην Ιρλανδία , προχώρησε ουσιαστικά σε αλλαγή των όρων το Μνημονίου. Την ίδια ώρα, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μεροκάματου και σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους, κατά μεγάλο, μάλιστα, ποσοστό.

    "Αυτό αποδεικνύει πως υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν εκτός μνημονίου, αρκεί κάποιος να τις διαπραγματευτεί", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως τέτοιες προτάσεις έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση τις απορρίπτει, επειδή είναι εκτός μνημονίου.

    Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε σε μια συνολική επισκόπηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας μια πρόγευση του "Ζαππείου 2".

    Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης κανείς δεν γνωρίζει την αληθινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που έχουν επισημάνει βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

    "Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τον Οκτώβριο του 2009. Το έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο, η οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, το χρέος αυξάνεται και διατηρεί τη δυναμική του, ο πληθωρισμός καλπάζει, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται, η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται, οι σπατάλες συνεχίζονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και τα μέτρα ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παρουσίασε σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία, όπως τόνισε, φαίνεται πως η πραγματική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

    Όσον αφορά τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 παρουσιάζεται μια πτώση της τάξης του 8%, αντί αύξησης της τάξης του 8,5%, στην οποία υπολόγιζε η κυβέρνηση, ενώ η ύφεση στο 4ο τρίμηνο του 2010 έχει φτάσει στο 6,6%.

    "Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχουμε συρρίκνωση της οικονομίας, το βιοτικό μας επίπεδο έχει γυρίσει 6 χρόνια πριν", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος επεσήμανε πως η ανεργία τον Ιανουάριο του 2011 σκαρφάλωσε στο 15,1%, όταν το ΠΑΣΟΚ την παρέλαβε όπως είπε στο 9,8%.

    Σύμφωνα με τη ΝΔ το κόστος δανεισμού στα έντοκα γραμμάτια μικρής διάρκειας έχει διογκωθεί, ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται. Παράλληλα ανύπαρκτη είναι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τη ΝΔ, ενώ και οι οφειλές του κράτους φτάνουν τα 5,35 δισ. ευρώ μόνο για το 2010.

    Όσον αφορά το χρέος ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως επί ΝΔ υπήρξε αύξηση του χρέους κατά 4,9% την περίοδο 2004-2009, αύξηση την οποία δικαιολόγησε λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των χρεών των νοσοκομείων, ενώ μόνο την περίοδο 2010-2011 το χρέος αυξάνεται κατά 14,7%.

    "Η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρεύσει", δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως συνεχίζει να προχωρά στη λήψη ολοένα και περισσότερων μέτρων.

    "Το 2011 ξεκινήσαμε από το μνημόνιο με μέτρα 9,1 δισ. ευρώ. Τα μέτρα ανήλθαν στα 14,3 στον προϋπολογισμό του 2011. Στην τρίτη επικαιροποίηση τον Φεβρουάριο του 2011 φτάνουμε στα 16,1 δισ. και από την προχθεσινή παρουσίαση του Παπακωνσταντίνου φτάνουμε στα 17,3 δισ. ευρώ . Το 2012-14 το μνημόνιο έλεγε για 15 δισ. και φτάνουμε στα 19,6 δισ..

    Άρα συνολικά τα μέτρα για την περίοδο 2011-2015 φτάνουν τα 25,9 δισ. ευρώ, συμπέρανε. "Και όλα αυτά την ώρα που για το 2010-11 το ποσό των μέτρων που ελήφθησαν ή θα ληφθούν ξεπερνά τα 40 δισ.", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

    Για την αναδιάρθρωση

    "Οι συζητήσεις αυτές δεν βοηθούν", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, για τα οποία είπε ότι ξεκινούν μέσα από την κυβέρνηση . "Εκτός του κ. Σημίτη, τα ίδια έχει πει ο κ. Πάγκαλος και άλλοι", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, τονίζοντας πως τα σενάρια καταστροφολογίας κάνουν κακό.

    Επεσήμανε πάντως πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση του επιτοκίου ή και τα δύο δεν είναι κακό σενάριο.

    Για τις διαδικασίες στη Βουλή

    "Το σύμφωνο για το ευρώ υπεγράφη από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διακυβερνητική απόφαση και δεν πηγαίνει στα εθνικά Κοινοβούλια", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης. "είναι ένας μπούσουλας που προβλέπει γενικά θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της δια βίου μάθησης. Έρχεται για συζήτηση στη Βουλή, αλλά δεν περνά για ψήφιση ή για κύρωση στο εθνικό Κοινοβούλιο", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος και επεσήμανε πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που μπαίνει σε διαδικασία από το 2013 θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια μέχρι το 2012.

    Για πρόταση μομφής

    Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "παραπλανά τον ελληνικό λαό", παρουσιάζοντας έναν "οδικό χάρτη με ψέματα". Ο εκπρόσωπος τύπου επανέλαβε πως η πρόταση μομφής "είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της ΝΔ", το οποίο και θα χρησιμοποιήσει όταν και αν το κρίνει απαραίτητο, ενώ για το θέμα των πρόωρων εκλογών παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

    Για υποψηφιότητες

    Υπάρχει μια απολύτως δημοκρατική διαδικασία η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Μιχελάκης σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου με ονόματα υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε παράλληλα και την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά σε ικανά στελέχη από την κοινωνία για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συλλαλητήριο του ΚΚΕ

    Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος οργανώνει το ΚΚΕ σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε σχετικό κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ανέργους, τούς καλεί «να δώσουμε τώρα ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων» και «να διατρανώσουμε: καμία ανοχή, καμία υποταγή στην πορεία πτώχευσης του λαού που οδηγούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, για να προστατευθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

    «Εμπιστεύσου το ΚΚΕ», αναφέρει, καθώς «όπως και χθες έτσι και σήμερα σου λέει την αλήθεια και οι προβλέψεις του επαληθεύονται».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Επιδότηση ενοικίου

    Αρχίζει από σήμερα η καταβολή των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του ΟΕΚ. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά αποκλειστικά στα ΚΕΠ. Στα δικαιολογητικά, εκτός από θεωρηΒ΅ένο από την αρΒ΅όδια ΔΟΥ συμβόλαιο Β΅μίσθωσης, θα ζητούνται και τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη ή νοΒ΅έα, αλλά και της κατοικίας που Β΅ισθώνεται, όπως αριθΒ΅ός λογαριασΒ΅ού της ΔΕΗ, όροφος κ.λπ.

    Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση ενοικίου του 2009, απευθύνεται σε περίπου 150.000 δικαιούχους. Το ποσόν της επιδότησης έχει αυξηθεί για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, όμως είναι αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια και οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

    Το γενικό εισοδηΒ΅ατικό κριτήριο για την ένταξη στο πρόγρα¡¡α θα είναι Β΅έχρι 12.000 ευρώ, Β΅ε αυξηΒ΅ένο ποσοστό επιδότησης για εισοδήΒ΅ατα Β΅έχρι 6.000 ευρώ και από 6.001 ευρώ έως 9.000 ευρώ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 April 2011 - 12:30:21 UTC