Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τεταμένη η κατάσταση στη Συρία
  • [02] Υποβολή επενδυτικών σχεδίων
  • [03] Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ, λόγω Πάσχα
  • [04] Αντίδοτο ο πλασματικός χρόνος
  • [05] Αγωγή κατά Μιχελάκη
  • [06] "Παράνομες οι ενισχύσεις στη ΓΕΝΟΠ"
  • [07] Το έθιμο του κόκκινου αυγού
  • [08] "Καμπανάκι" για την Αθωνιάδα
  • [09] Κυκλαδική τέχνη στην Τουρκία
  • [10] Νεκροί άμαχοι στη Λιβύη ο»Ώ

  • [01] Τεταμένη η κατάσταση στη Συρία

    ¶νδρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-¶σαντ, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, και εξοπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια τύπου ΑΚ-47, ακροβολίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε καίρια σημεία της πόλης Χομς, στην κεντρική Συρία, όπως δήλωσαν κάτοικοι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης

    Η πληροφορία αυτή εκτοξεύει την ανησυχία για ένα νέο πιθανό λουτρό αίματος, στην πόλη που αψήφησε την επιχείρηση καταστολής από το καθεστώς, μετά τη δολοφονία 21 αντικαθεστωτικών, που διαδήλωναν υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, τις προηγούμενες ημέρες.

    Οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Χομς, που πρωταγωνιστούν μαζί με τους πολίτες της πόλης Μπανίας, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στην αντίσταση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-¶σαντ, προετοιμάζονται να δεχθούν νέες βίαιες επιθέσεις από τους οπλοφόρους των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας, γνωστούς ως " αλ-σαμπίχα ".

    Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνονται σε άοπλες ομάδες περιφρούρησης των συνοικιών της πόλης, όπως ανέφεραν μάρτυρες, που κατάφεραν να φθάσουν στην πόλη αφού χρειάστηκε να περάσουν από δύο σημεία ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας.

    " Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, καθώς μια νέα κινητοποίηση έχει προγραμματισθεί για σήμερα ", ανέφερε κάτοικος, νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο κάτοικο της πόλης, που ειναι μέλος της αντιπολίτευσης και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα καταστήματα παραμένουν κλειστά μετά το θάνατο 21 διαδηλωτών από πυρά των αστυνομικών και των " σαμπίχα " την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη.

    Ο Μπασάρ αλ-¶σαντ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό και να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εξωτερικό, προχωρώντας στην ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ίσχυε επί 48 χρόνια. Εν τούτοις η πρωτοβουλία του δεν είχε την προσδοκώμενη αποδοχή καθώς ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της κρίσης έφθασε τους 200, ενώ ο νόμος κρύβει πολλές ασάφειες και παγίδες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Υποβολή επενδυτικών σχεδίων

    Aρχίζει από σήμερα, Πέμπτη, η υποβολή επενδυτικών σχεδίων για τα καθεστώτα γενικής επιχειρηματικότητας, περιφερειακής συνοχής, τεχνολογικής ανάπτυξης και μεγάλων επενδυτικών σχεδίων άνω των 50 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου.

    Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τα επενδυτικά τους σχέδια για υπαγωγή στις κατηγορίες των γενικών καθεστώτων του επενδυτικού νόμου, καταρχήν ηλεκτρονικά και κατόπιν σε έντυπη μορφή στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

    Επίσης, στα μέσα Μαΐου αναμένεται η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων για την επιχειρηματικότητα των νέων και τα σχέδια συνέργειας και δικτύωσης (clusters). Η υποβολή για τα επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκ. ευρώ ξεκινά από την Πέμπτη και διαρκεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

    Σημειώνεται ότι η πρώτη προκήρυξη για κατάθεση επενδυτικών σχεδίων στο νέο επενδυτικό νόμο είναι ύψους 2,24 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγών και 800 εκ. ευρώ επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (για το πρώτο εξάμηνο του 2011, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών καθεστώτων).

    Οι επενδυτές καλούνται να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου, όπως οι φοροαπαλλαγές, οι επιχορηγήσεις, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και η ευνοϊκή τραπεζική δανειοδότηση, μέσω του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (Ε.Τ.Ε.ΑΝ.).

    Κάθε υποψήφιος επενδυτής έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας της αίτησής του μέσω διαδικτύου. Τα έγγραφα που απαιτούνται από τους υποψήφιους επενδυτές είναι πολύ λιγότερα και τυποποιημένα, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα για ουσιαστικό έλεγχο με αντικειμενικά κριτήρια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ, λόγω Πάσχα

    Τροποποιημένο, στα μέτρα των εορτών του Πάσχα, θα είναι το πρόγραμμα δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία το Μ. Σάββατο θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία, ώστε στις 11 το βράδυ να βρίσκονται στα αμαξοστάσια. Το Μ. Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα στο πρόγραμμα της Kυριακής και τη Μ. Παρασκευή και την Τρίτη του Πάσχα στο πρόγραμμα του Σαββάτου.

    Η γραμμή τρόλεϊ 11, το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα δεν θα πραγματοποιεί νυχτερινά δρομολόγια.

    Στο Μετρό, τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο δεν θα ισχύσει το βραδινό ωράριο λειτουργίας. Την Παρασκευή η συχνότητα των δρομολογίων από την έναρξη της βάρδιας έως τις 17.00 θα είναι ανά 7 λεπτά και από τις 17.00 έως την λήξη της βάρδιας ανά 10 λεπτά. Το Μ. Σάββατο η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 10 λεπτά, με τελευταίο δρομολόγιο από Σύνταγμα στις 23:00, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια ανά 12 λεπτά στη γραμμή 2 και στη γραμμή 3 ανά 10 λεπτά.

    Στον ΗΣΑΠ, το Μ. Σάββατο τα τελευταία δρομολόγια από τους σταθμούς Αττική και Κηφισιά θα είναι στις 22:40, ενώ από τον σταθμό Πειραιά στις 22:35 και από τον σταθμό Μοναστηράκι στις 22:55. Τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο θα ακολουθηθεί το πρόγραμμα του Σαββάτου, με δρομολόγια ανά 10- 11 λεπτά, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα για το τμήμα της γραμμής Μοναστηράκι - Πειραιάς δρομολόγια θα εκτελούνται δρομολόγια ανά 15 λεπτά και για το τμήμα της γραμμής Αττική - Κηφισιά ανά 13 λεπτά.

    Τέλος, στο ΤΡΑΜ η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι αύριο Μ. Πέμπτη ανά 17 λεπτά, τη Μ. Παρασκευή και την Τρίτη του Πάσχα ανά 20 λεπτά και το Μ. Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα ανά 25 λεπτά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αντίδοτο ο πλασματικός χρόνος

    Αντίδοτο στην αύξηση των ορίων ηλικίας που επήλθαν με το νέο ασφαλιστικό νόμο αποτελεί η δυνατότητα εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, που παρέχονται στον ασφαλιστικό νόμο (ν. 3863/2010) αλλά και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ. Με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, αποφεύγοντας την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή των επιπλέον ετών εργασίας.

    Οι αλλαγές αφορούν τους ασφαλισμένους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Αντίθετα όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζουν τους πλασματικούς χρόνους με τις ρυθμίσεις προηγούμενων νόμων.

    Ένας εργαζόμενος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011, μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 4 χρόνια. Όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 5 χρόνια, το 2013 μέχρι 6 χρόνια και από το 2014 και μετά μέχρι 7 χρόνια.

    Τα πλασματικά χρόνια μπορούν να προσμετρούνται είτε για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης είτε και για την προσαύξηση της σύνταξης. Με την αναγνώρισή τους ο ασφαλισμένος μπορεί να εξαγοράσει οποιοδήποτε χρόνο ανεργίας ή κενού ασφάλισης που δημιουργήθηκε μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα, καταβάλλοντας την ανάλογη εισφορά.

    Κάθε πλήρες έτος αναγνωριζόμενου χρόνου, εκτός του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ασφάλισης και για κάθε μήνα υπολογίζονται 25 ημέρες ασφάλισης.

    Kόστος εξαγοράς

    Το κόστος εξαγοράς για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα είναι το ποσό το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζόμενων στο 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

    Για τους δημόσιους υπαλλήλους το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται στο 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται είναι ίση με την εισφορά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης.

    Χωρίς εξαγορά μπορεί να αναγνωρισθεί πλασματικός χρόνος έως 300 ημερών (1 έτος) για επιδότηση ασθενείας και 300 ημερών για το χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας Για την προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας

    θα μπορούν να συνυπολογισθούν συνολικά 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, 300 για κάθε αιτία.

    Το ίδιο ισχύει και για την αναγνώριση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (119 ημέρες).

    Χωρίς ασφαλιστικές εισφορές αναγνωρίζεται και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις τους άλλους χρόνους που αναγνωρίζονται καταβάλλονται εισφορές.

    Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται ολόκληρος (έως 2 χρόνια), σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η εξαγορά γίνεται με την καταβολή εισφοράς η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αντιστοιχεί το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Υπολογίζονται οι αποδοχές (ως την ανώτατη ασφαλιστική κλάση 2.433 ευρώ) Χ 20% Χ μήνες στρατιωτικής θητείας.

    Στους ασφαλισμένους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014, παρέχεται έκπτωση 30%, και 50% σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά. Η εξαγορά μπορεί να γίνει με δόσεις. Για όσους καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς παρέχεται έκπτωση 15%.

    Παραδείγματα

    Μισθωτός ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012, με αναγνώριση ενός (1) έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησής του πριν την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.100,00 ευρώ, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας, βάσει των διατάξεων του ν.1358/1983, θα ανέλθει σε 1.100,00 X 20% X 12 μήνες= 2.640,00 ευρώ, και μετά τη μείωσή του κατά 30% σε 1.848,00 ευρώ. Εφόσον, όμως, το ποσό αυτό υπολείπεται του ποσού που προκύπτει αν ο υπολογισμός του προβλεπόμενου ποσοστού (20%) γίνει επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που θα ισχύει το 2012, θα καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό.

    Η εξαγορά του χρόνου γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού. Αναγνωρίζεται ολόκληρος ο χρόνος της άδειας, με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

    Με σημερινά δεδομένα ο υπολογισμός γίνεται ως εξής: 25 Χ 33,04 Χ 20% = 165,2 ευρώ για κάθε μήνα. Σήμερα 25 Χ 33,04 Χ 20% = 165,2 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, 25 Χ 33,04 Χ 37,5% = 309,75 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της Εθνικής Τράπεζας και 25 Χ 33,04 Χ 37% = 305,6 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της Τράπεζας Ελλάδος. Η καταβολή και στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει με δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 15%.

    Εξαγορά χρόνου σπουδών. Προσμετρείται ο χρόνος σπουδών σε ανώτατες ανώτερες και σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας μετά το 17ο έτος της ηλικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να αναγνωριστεί ο χρόνος.

    Για την εξαγορά του χρόνου σπουδών, αναγνωρίζονται συνολικά 4 χρόνια σπουδών και ο υπολογισμός γίνεται, για τον φορέα κύριας ασφάλισης σε ποσοστό 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την ημέρα της υποβολής της αίτησης για αναγνώριση και σε ποσοστό 6% για το επικουρικό. Δηλαδή, για την κύρια 25πλάσιο Χ ΗΑΕ Χ 20% Χ μήνες σπουδών = Ποσό εξαγοράς και για την επικουρική: 25 Χ 33,04 Χ 6%.

    Το ποσό μπορεί να καταβληθεί με δόσεις, ενώ προβλέπεται έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή για την κύρια σύνταξη.

    Οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 5 έτη πλασματικού χρόνου για την ανατροφή των παιδιών που αποκτούν από 1.1.2000 και εφεξής. Αναγνωρίζεται 1 χρόνος για 1 παιδί, 3 χρόνια για 2 παιδιά και έως 5 χρόνια για περισσότερα από 3 παιδιά. Η εξαγορά πλασματικού χρόνου από τις ασφαλισμένες μητέρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης διευκρινίζει το ΙΚΑ. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος, πάντως, δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 37 ετών ασφάλισης, των 4.500 και 3.500 ημερών ασφάλισης, του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου για συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων ή αναπήρων παιδιών, καθώς και των ελάχιστων απαιτούμενων ημερών ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    Αν η μητέρα δεν κάνει χρήση του πλασματικού χρόνου, τότε ο πλασματικός χρόνος μπορεί να προσμετρηθεί από τον πατέρα.

    Αναγνωρίζεται επίσης ο χρόνος ανεργίας, πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Υπολογίζεται κάθε χρονικό διάστημα μετά την υπαγωγή του ασφαλισμένου στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση. Ο υπολογισμός της εξαγοράς γίνεται σε ποσοστό 20% επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για τον φορέα κύριας ασφάλισης και 6% για το επικουρικό.

    Η αναγνώριση του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας (άνευ αποδοχών) έως 2 χρόνια, γίνεται με κοινή εισφορά εργαζόμενου και εργοδότη στον οικείο φορέα στον οικείο φορέα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

    Ο υπολογισμός γίνεται με τις αποδοχές ημερομηνίας αίτησης Χ ποσοστό εισφοράς, συνεισφοράς κάθε Ταμείου (%) Χ μήνες εξαγοράς = Ποσό εξαγοράς.

    Με τον ίδιο τρόπο γίνεται ο υπολογισμός του ποσού για την αναγνώριση του χρόνου απεργίας η οποία καταβάλλεται με κοινή εισφορά εργαζόμενου και εργοδότη στον οικείο φορέα στον οποίον ήταν ασφαλισμένος ο εργαζόμενος κατά τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε η απεργία.

    Ο χρόνος μαθητείας μπορεί να αναγνωρισθεί σαν συντάξιμος έως ένα έτος, Συνυπολογίζονται προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage). Το ποσόν της εξαγοράς αντιστοιχεί στο 20% του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης.

    Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ

    Τέλος οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο μέχρι 5 έτη αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές. Η ρύθμιση αφορά επαγγελματίες οι οποίοι ασκούσαν δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 1.000 κατοίκων και η ασφάλιση ήταν προαιρετική, εφόσον δεν υπερέβαινε συγκεκριμένο τζίρο. Στην περίπτωση αυτή το ποσόν το οποίο καταβάλλεται η εξαγορά υπολογίζεται με βάση τη μηνιαία εισφορά του ασφαλισμένου με το τελευταίο ασφαλιστικό κλιμάκιο πριν την υποβολή της αίτησης. Δεν δικαιούνται να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο όσοι ασφαλίστηκαν για το ίδιο διάστημα σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο καθώς και όσοι με δική τους αίτηση έλαβαν εξαίρεση νόμιμα για οποιαδήποτε αιτία από την ασφάλιση του οικείου φορέα (πρώην TEBE, TAE, TΣA) για το διάστημα του οποίου ζητείται η αναγνώριση.

    Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους του ΤΑΙΣΥΤ και του ΤΣΕΠΕΑΘ του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα μέχρι 31-12-1992, να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο έως 3 χρόνια για χρονικό διάστημα που απασχολήθηκαν με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, συντάκτη ή του υπαλλήλου και εφόσον για την απασχόλησή τους αυτή, υπείχαν υποχρέωση ασφάλισης στον εν λόγω Τομέα

    Η ίδια διάταξη (αρ.42), δίνει τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας να αναγνωρίσουν ως πλασματικό χρόνο ασφάλισης, το χρόνο προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εξέτισαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 2510/1997 για το στρατιωτικό αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, στο οποίο υπέπεσαν στρατεύσιμοι που αρνήθηκαν την εκπλήρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις.

    Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για την εξαγορά πλασματικού χρόνου, γίνεται στα Ταμεία μετά από ειδοποίηση. Μπορεί να γίνει εφάπαξ με έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού, με δόσεις ενώ στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος ήδη συνταξιοδοτείται η δόση παρακρατείται από τη σύνταξη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αγωγή κατά Μιχελάκη

    Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με την υποβολή αγωγής κατά του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή τις ανακοινώσεις που εξέδωσε ο Γιάννης Μιχελάκης σχετικά με δημοσίευμα της τούρκικης εφημερίδας "Χουριέτ".

    "Θα κάνω αγωγή και θα αποφανθούν τα δικαστήρια ποιος είναι υβριστής", δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε "ψευδείς, καταγέλαστες και συκοφαντικές τις δηλώσεις" του κ. Μιχελάκη, σύμφωνα με τις οποίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης "έβρισε τους Έλληνες και επαίνεσε τους Τούρκους".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας την παρουσία του κ. Πάγκαλου στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Πάγκαλος κατέφυγε στην κρατική προστασία της ΕΡΤ, για να συνεχίσει, χωρίς αντίλογο, το υβρεολόγιο και την ασύστολη ψευδολογία. ¶ξιος ο κομματικός μισθός τους. Μόνο που τον πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Παράνομες οι ενισχύσεις στη ΓΕΝΟΠ"

    Παράνομες κρίνει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, οι οποίες στο διάστημα 1999 - 2010 (μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ) έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα του επιθεωρητή παραδόθηκε σήμερα στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς "προκύπτουν νομικά θέματα", ενώ η υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να "παγώσουν" όλες οι καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος.

    Στα ευρήματα του ελέγχου που έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής, ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δαπάνες για στάθμευση και κίνηση αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρώην εργαζόμενους ή παιδιά εργαζομένων στη ΔΕΗ, για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων, για εκτύπωση περιοδικών που δεν αποστέλλονταν στους παραλήπτες, για μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε, ή ακόμη αφορούν αγορές λουλουδιών, αρωμάτων, ποτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν ελέγχθηκε για ποιό σκοπό αγοράστηκαν και ποιοι τους πήραν, κ.α.

    Παράνομο έκρινε ο επιθεωρητής και το δάνειο των 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε και φορολογικό ζήτημα αναφορικά με το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος που ισχύει για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών.

    "Όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που είναι σε αυτή τη θέση εδώ και 7 χρόνια δεν ακούει και δεν βλέπει καμία παρανομία και ξαφνικά σήμερα "ξυπνάει", που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δίνει πολύ σκληρή μάχη για την σωτηρία της ΔΕΗ, αν μη τι άλλο είναι εκτεθειμένος", αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της.

    Στο μεταξύ, μνημόνιο συνεργασίας για εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια υπέγραψαν σήμερα η ΔΕΗ και το ΚΑΠΕ, παρουσία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Το έθιμο του κόκκινου αυγού

    Παράδοση με βαθιές ρίζες ανά τους αιώνες αποτελεί το βάψιμο των κόκκινων αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, τα Μεγαλοπεφτήσια αυγά, όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός μας. Πρόκειται για μια παράδοση τόσο ισχυρή, που χαρακτηρίζει και την ίδια την ημέρα της βαφής τους, την "Κοκκινοπέφτη".

    Μάλιστα, η λαϊκή δοξασία θέλει τα αυγά αυτά να είναι ξεχωριστά, περικλείοντας τη ζωή, αλλά και τη ζωική δύναμη.

    Τα κόκκινα αυγά της Μεγάλης Πέμπτης περικλείουν μια ολόκληρη ιεροτελεστία, που ξεκινάει από την επιλογή των αυγών, την απόκτηση της καλύτερης βαφής και τη δημιουργία σχεδίων, πριν από τον τελικό προορισμό, που είναι το πασχαλινό τραπέζι.

    Τα Μεγαλοπεφτήσια αυγά, σύμφωνα με τον Τρικαλινό φιλόλογο-λαογράφο, Σωτήριο Ρουσιάκη, ήταν προϊόν ιδιαίτερης διαλογής. Οι νοικοκυρές φρόντιζαν να μην είναι πολύ μεγάλα τα αυγά, ώστε να πιάνονται εύκολα και να είναι μυτερά προκειμένου να είναι πιο γερά για το τσούγκρισμα.

    Συνήθως χρησιμοποιούσαν τα λαζαριάτικα, δηλαδή αυτά που είχαν συγκεντρώσει στο καλάθι τους, ως φιλοδώρημα, οι Λαζαρίνες, τα μικρά κορίτσια που τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] "Καμπανάκι" για την Αθωνιάδα

    Ο μεγάλος θέλει να γίνει γιατρός. Ο μικρός σκέφτεται να σπουδάσει Θεολογία. Προς το παρόν, ο Δημήτρης, 18 χρόνων και ο αδελφός του Σίμων, 15, φοιτούν και ζουν μαζί με άλλα 38 παιδιά στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, που βρίσκεται στις Καρυές την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. Τους βρήκαμε έξω από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου ντυμένους με τα ράσα της Σχολής τους.

    Τα δύο αδέλφια έχουν χρόνο να αποφασίσουν τι τελικά θα σπουδάσουν. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσουν εξετάσεις καλά προετοιμασμένοι. ¶λλωστε, η Αθωνιάδα, Ίδρυμα των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, έχει παράδοση σε επιτυχίες.

    Υπό την εποπτεία της Ιεράς Κοινότητας και τη διοίκηση μίας τριμελούς εφορείας, που συγκροτείται από τρεις αντιπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας με θητεία δύο χρόνων, συνεχίζει το έργο της εκπαίδευσης στο ¶γιον Όρος, όπως ο ¶γιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

    Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία λειτουργεί και ως οικοτροφείο για τους μαθητές, τους καθηγητές και το άλλο προσωπικό, από το 1930. Όμως, η πορεία της είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ιστορίας, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Ρήγας Φεραίος ακόμη και ο Αδαμάντιος Κοραής, έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορία της Αθωνιάδας.

    Το πρόγραμμα της σχολής ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα των Ιερών Μονών, σύμφωνα με το τυπικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Το κόστος λειτουργίας της Σχολής είναι πολύ μεγάλο και επιβαρύνει την Ιερά Κοινότητα. Ένα μέρος προέρχεται από την εκμετάλλευση της λίμνης Μπουρού. Μάλιστα είναι κατοχυρωμένο από τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους, τα χρήματα αυτά να δίνονται για τη λειτουργία της Σχολής. Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, χρήματα από τη λίμνη Μπουρού δεν έχουν δοθεί στην Ιερά Κοινότητα, όπως λέει απόφοιτος της Σχολής, που γνωρίζει καλά την κατάσταση.

    «H Σχολή κινδυνεύει να κλείσει, γιατί το κράτος δεν κάνει κάτι», λέει με λύπη και προσθέτει: «Ευτυχώς, οι Αγιορείτες αγαπούν τη Σχολή και με επιβάρυνση της ιεράς κοινότητας συνεχίζει να λειτουργεί έστω και με δυσκολίες. Το ερώτημα είναι ως πότε;».

    Με την οικονομική κρίση στο ζενίθ και τα προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις είναι σαφές πως η Αθωνιάδα μπορεί να ελπίζει για βοήθεια, όπως και στο παρελθόν, από δωρητές. Η πιο χαρακτηριστική τέτοια οικονομική ενίσχυση ήταν το 1842.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Κυκλαδική τέχνη στην Τουρκία

    Μια έκθεση για έναν σημαντικό πολιτισμό της αρχαιότητας, όπως ο κυκλαδικός, κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία και μάλιστα για πρώτη φορά.

    Με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), 68 κυκλαδικά ειδώλια, πήλινα αγγεία, μαρμάρινα και μπρούτζινα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα ταξιδέψουν τον Μάιο στην Τουρκία.

    Τελικός προορισμός τους είναι η Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα το μουσείο Σακίπ Σαμπάντζι, γνωστό για τις πολύ σημαντικές και πρωτοποριακές εκθέσεις του. Όπως η μόνιμη έκθεση οθωμανικής καλλιγραφίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή στον κόσμο ή η περιοδική του 2006 για τον Πάμπλο Πικάσο, με 135 έργα από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη, που ήταν και η πρώτη σημαντική έκθεση στη γειτονική χώρα αφιερωμένη σε ζωγράφο της Δύσης. Ή η πρόσφατη έκθεση «Από το Βυζάντιο στην Ιστανμπούλ: Μια πρωτεύουσα 8.000 ετών», με 500 ξεχωριστά έργα τέχνης από μουσεία του εξωτερικού και της Τουρκίας, που σκιαγραφούσαν τη διαχρονική παρουσία της Κωνσταντινούπολης.

    Έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό δεν έχει ξαναγίνει στην Τουρκία. Γι αυτό και η συγκεκριμένη είναι πολύ σημαντική, μας πληροφόρησε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας. Εξαίροντας τη συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που συνεχίζει να αποδίδει σημαντικούς καρπούς, ο κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στην έκθεση που καλύπτει την περίοδο από το 3200 έως το 2600 π. Χ.

    Η έκθεση θα ξεκινά με ευρήματα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 π. Χ.), θα διηγείται ιστορίες του παρελθόντος, όπως το ταξίδι του οψιδιανού από τη Μήλο στα παράλια της Δυτικής Μικράς Ασίας (οψιδιανός υπήρχε και στην Καππαδοκία, οι Κυκλάδες όμως ήταν πιο προσιτές) και θα ολοκληρώνεται με δύο ειδώλια, ένα κυκλαδικό και μια κεφαλή από τον προϊστορικό οικισμό Λιμαντεπέ, κοντά στην αρχαία πόλη των Κλαζομενών. Ένα κλείσιμο με σημασία ώστε η έμφαση να μην δίνεται απλά στην παρουσίαση των αντικειμένων αλλά κυρίως στον άνθρωπο, του χτες και του σήμερα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπολίδης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Νεκροί άμαχοι στη Λιβύη

    Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίστηκαν από επιδρομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολης, Χαλάτ αλ-Φαριάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

    " Οι αποικιοκράτες σταυροφόροι επιδρομείς ", όπως τους αποκαλεί στην αναφορά του το κυβερνητικό κανάλι, " εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους κατά της συνοικίας, μετατρέποντας σε ερείπια επτά κατοικίες ", ισχυρίστηκε το αλ-Τζαμαχιρίγια.

    Η είδηση πάντως δεν έχει διασταυρωθεί από ανεξάρτητο μέσο, η άλλη πηγή.

    Νωρίτερα από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες ο Καναδός επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας στη Λιβύη, υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, είχε απευθύνει έκκληση στους αμάχους, να απομακρύνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, γιατί παρά τη δεδομένη σπουδή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ο κίνδυνος για τους πολίτες " δεν μπορεί να εκμηδενισθεί ".

    Χθες σκοτώθηκαν στη Λιβύη δύο φωτορεπόρτερ, ο βρετανός Τιμ Χεδέρινγκτον συνεργάτης του Vanity Fair και ο αμερικανός Κρις Χονδρος του πρακτορείου Getty από βλήματα όλμων. Επίσης άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 April 2011 - 6:30:29 UTC