Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χερσαίο αδιέξοδο στη Λιβύη, ''βλέπουν'' οι ΗΠΑ
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Μετβέντεφ - Παπανδρέου
  • [03] Κορυφώνεται η Μεγάλη έξοδος
  • [04] Διαδηλώσεις στη Συρία
  • [05] Από το Λονδίνο το e-mail
  • [06] Μαθητής ετών...80 ο»Ώ

  • [01] Χερσαίο αδιέξοδο στη Λιβύη, ''βλέπουν'' οι ΗΠΑ

    Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη έχουν αποδυναμώσει τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατά 30 με 40%, αλλά η μάχη δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν.

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σύρτη, τη γενέτειρα του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

    Ορισμένοι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν υπάλληλοι της κρατικής υπηρεσίας παροχής ύδατος, οι οποίοι εργάζονταν την ώρα της επίθεσης, προσέθεσε η λιβυκή τηλεόραση.

    Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν έφτασε σήμερα στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο προπύργιο των λίβυων αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ο Μακέιν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των λίβυων αντικαθεστωτικών, το οποίο έχει έδρα στη Βεγγάζη, την κύρια πόλη της ανατολικής Λιβύης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Μετβέντεφ - Παπανδρέου

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μετβέντεφ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις προοπτικές επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα.

    Συζήτησαν επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ επί μακρόν ασχολήθηκαν με τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις στη Λιβύη, όπου ο κ. Μετβιέντεφ εξέφρασε τη θετική του στάση απέναντι στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

    Στη διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Μετβέντεφ και Παπανδρέου αντάλλαξαν ευχές με την ευκαιρία των εορτών του ορθόδοξου Πάσχα, που γιορτάζεται και στις δύο χώρες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κορυφώνεται η Μεγάλη έξοδος

    Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα. Είναι η μέρα των παθών του Ιησού. Αφιερωμένη στις τελευταίες ώρες πριν τη Σταύρωση. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας ενώ οι πιστοί σήμερα νηστεύουν ακόμα και το λάδι. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου.

    Εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ και οι τελευταίοι εκδρομείς του Πάσχα, με την Τροχαία να βρίσκεται σε επιφυλακή για την ομαλή έξοδό τους. Μέχρι στιγμής, πέρασαν από τα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, 175.000 οχήματα. Η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο, σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζεται μειωμένη όπως και με τις αεροπορικές μετακινήσεις ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζεται μόνο σε κοντινές διαδρομές των εκδρομέων με τα πλοία.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις υπάρχουν στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών όπου διεξάγονται έργα, για τον λόγο αυτό οι οδηγοί πρέπει να επιδείξουν υπομονή και προσοχή. Ο καιρός πάντως, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, θα είναι καλός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

    Πάσχα στην Πάρο

    Στην ανοιξιάτικη φύση και τα γραφικά σοκάκια της Μάρπησσας, από τα πλέον ζωντανά κεφαλοχώρια της Πάρου, στήθηκαν και σήμερα, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, τα σκηνικά με τις αναπαραστάσεις από τα Πάθη του Χριστού.

    Εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες θα ακολουθήσουν τον Επιτάφιο, γύρω και μέσα στο χωριό. Στη διαδρομή θα κάνουν δώδεκα στάσεις, όσες και τα θέματα, που αναπαριστούν, εμπνευσμένοι από τα Θεία Πάθη, οι κάτοικοι του χωριού. Κεντρικοί πρωταγωνιστές στην αναπαράσταση θα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι.

    Όσοι βρεθούν φέτος στην Πάρο, που αυτή την εποχή είναι καταπράσινη και στολισμένη με χιλιάδες μαργαρίτες, αξίζει να παρακολουθήσουν την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Περίπου, σαράντα γυναίκες του χωριού έχουν συγκροτήσει χορωδία για τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου. Μυροφόρες μέσα στον Ναό ραίνουν τον Επιτάφιο με αρώματα, ενώ από τον θόλο πέφτουν ροδοπέταλα. Μετά την έξοδο του Επιταφίου η πρώτη στάση γίνεται στο κέντρο του χωριού. Εδώ γίνεται η αναπαράσταση της Αναστάσεως του Λαζάρου. Ένας ψεύτικος βράχος παραπέμπει στον τάφο του Λαζάρου.

    Οι εκδηλώσεις στη Μάρπησσα δεν τελειώνουν, όμως, τη Μεγάλη Παρασκευή. Συνεχίζονται μετά τη δεύτερη Ανάσταση, με την αναπαράσταση της Ανάστασης του Χριστού και το κάψιμο του Ιούδα στους Μύλους του Χωριού.

    Ανήμερα το Πάσχα, όλο το χωριό και οι επισκέπτες γιορτάζουν στο γήπεδο, προσφέροντας ψητό αρνί, αυγά, παριανή γραβιέρα και ντόπιο κρασί.

    Ανατολική Μακεδονία

    Σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, οι κάτοικοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να τιμούν τα Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου, μέσα από αναπαραστάσεις αλλά και με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων.

    Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί στη Δημοτική Κοινότητα της Νέας Ηρακλείτσας του Δήμου Παγγαίου, στο Νομό Καβάλας, ζουν τη συγκίνηση του Θείου Πάθους. Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, γίνεται η αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού, στο ύψωμα του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας, στην τοποθεσία Νησάκι, στην παραλία της Νέας Ηρακλείτσας.

    Κεντρική Μακεδονία

    "Αυγομαχίες" γίνονται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και στην Καστανούσα του δήμου Κερκίνης, στις Σέρρες. Το έθιμο βρίσκει τις ρίζες του στον ελληνικό Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

    Δυτική Μακεδονία

    Με θρησκευτική κατάνυξη γιορτάζεται το Πάσχα και στη Δυτική Μακεδονία. Τη Μεγάλη Εβδομάδα εντείνεται η νηστεία της Σαρακοστής και ο κόσμος παρακολουθεί τα Άγια Πάθη. Τη Μ. Πέμπτη οι γυναίκες ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής και βάφουν τα κόκκινα αυγά.

    Ξεχωρίζει τη Μ. Παρασκευή η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου, που γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, στο λόφο του "Γολγοθά", στο Δρυόβουνο της Κοζάνης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Διαδηλώσεις στη Συρία

    Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στην πόλη Ντεράα της νότιας Συρίας ζητώντας την "ανατροπή του καθεστώτος" του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Οι διαδηλώσεις στην πόλη αυτή γίνονται μία ημέρα μετά την άρση από τον πρόεδρο Άσαντ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στη χώρα για σχεδόν 50 χρόνια.

    Η άρση του μέτρου αυτού αποτελούσε ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών στη Συρία.

    Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας έρριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδήλωση στην περιοχή Μιντάν της Δαμασκού, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

    Οι σύροι ακτιβιστές που συντονίζουν τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Άσαντ αξίωσαν την κατάργηση του μονοπωλίου στην εξουσία που έχει το κόμμα Μπάαθ του σύρου προέδρου και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

    Στην πρώτη κοινή ανακοίνωση που εκδίδουν από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Συρία πριν από πέντε εβδομάδες, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που εκπροσωπούν τις επαρχίες σε όλη τη Συρία, υπογραμμίζουν ότι "τα συνθήματα για ελευθερία και αξιοπρέπεια μπορούν να γίνουν πράξη μόνον μέσω μιας ειρηνικής δημοκρατικής αλλαγής".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Από το Λονδίνο το e-mail

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον αποστολέα του e-mail περί «πασχαλινής» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Το μήνυμα εστάλη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές θυγατρικής εταιρείας, μεγάλου διεθνούς Τραπεζικού Ομίλου, που έχει έδρα το Λονδίνο.

    Αμέσως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία για διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών, μέσω του Διαδικτύου. Παράλληλα, ζήτησε μέσω της EUROPOL τη συνεργασία των διωκτικών Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, για την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης, αφού το ηλεκτρονικό μήνυμα είχε αποσταλεί σε μεγάλο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου και ειδικότερα σε παράγοντες της Χρηματιστηριακής μας Αγοράς.

    Η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Citigroup στο Λονδίνο εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι ο τραπεζικός και επενδυτικός όμιλος "δεν θεωρεί ότι παραβίασε τον νόμο".

    "Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές Αρχές και δεν θεωρούμε ότι υπήρξε κάποια παράβαση από την Citi ή τους υπαλλήλους της", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Citigroup.

    Την εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, είχε δώσει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μαθητής ετών...80

    Μόλις έκλεισε τα 80 χρόνια. Σε όλη του τη ζωή ήταν μαραγκός. Όπως και ο πατέρας του. Το σχολείο το άφησε νωρίς γιατί οι ανάγκες ήταν άλλες εκείνα τα χρόνια, όπως μας λέει. Ο Μανώλης Κανελλίδης κάθισε όμως πάλι στα θρανία πριν από λίγα χρόνια και σε δύο μήνες θα πάρει και το απολυτήριο του από το 1ο επαγγελματικό λύκειο Περιστερίου.

    Ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί να καθίσει πάλι στα θρανία. Η τύχη έβγαλε το δρόμο του σε ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας κι εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο. Τώρα δεν αλλάζει το σχολείο του με τίποτα.

    Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο 1ο επαγγελματικό λύκειο Περιστερίου για τις πυραμίδες της Αιγύπτου, παρουσιάστηκε και η εργασία του κυρίου Μανώλη.

    Ένα ακριβές αντίγραφο της πυραμίδας του Χέοπα που κατασκεύαζε με μεράκι για μήνες.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 April 2011 - 14:30:24 UTC