Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του NATO στη Λιβύη
  • [02] Ισημερινός-δημοψήφισμα: "Ναι" στις μεταρρυθμίσεις
  • [03] Σκάφος με 300 πρόσφυγες ναυάγησε στην Ιταλία
  • [04] Εντοπισμός νεκρής ηλικιωμένης στη Ζάκυνθο
  • [05] Σχέση μάνας - παιδιού: Ένα υπέροχο ''παραμύθι''
  • [06] ''Στο σωστό δρόμο''
  • [07] ''Γονίδιο ευτυχίας''
  • [08] Παραμύθι για τη λιμνοθάλασσα
  • [09] Επεισόδια στην Αίγυπτο
  • [10] 'Ωρα τελικού ο»Ώ

  • [01] Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του NATO στη Λιβύη

    Πάνω από 30 οβίδες που έριξε το πυροβολικό των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έπεσαν στην πλευρά της Τυνησίας καθώς οι μάχες συνεχίζονταν στη Λιβύη χθες Σάββατο.

    Οι δυνάμεις του Καντάφι κι οι εξεγερμένοι μάχονται για τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος Νταχίμπα-Ουάζιν, που θεωρείται σημείο-κλειδί για την είσοδο τροφίμων, ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων εφοδίων στη Λιβύη από τους εξεγερμένους.

    Εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν τέσσερις μεγάλες δεξαμενές καυσίμων στην Μιζουράτα τις πρώτες πρωινές ώρες χρησιμοποιώντας ελαφρά αεροσκάφη. Η επίθεση έγινε στην περιοχή Κασρ Άχμεντ κοντά στο λιμάνι, ανέφερε ο ιστότοπος Brnieq, που πρόσκειται στους εξεγερμένους. Η επίθεση, είπαν οι εξεγερμένοι, παραβιάζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΟΗΕ.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν το αεροδρόμιο στην Μιζουράτα, ενώ για το λιμάνι της μάχονται εξεγερμένοι και πιστοί στο καθεστώς--με συνέπεια να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στην πόλη. Στη Μιζουράτα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους εξεγερμένους.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Ισημερινός-δημοψήφισμα: "Ναι" στις μεταρρυθμίσεις

    Οι ψηφοφόροι στον Ισημερινό ενέκριναν με δημοψήφισμα τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στα μέσα ενημέρωσης και το δικαστικό σύστημα του σοσιαλιστή προέδρου Ραφαέλ Κορέα, σύμφωνα με τα επίσημα μερικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.

    Οι δέκα προτάσεις εγκρίθηκαν συνολικά με ποσοστά που κυμαίνονται από 44,9% ως 50,7%, με καταμετρημένα τα αποτελέσματα από το 13% των εκλογικών τμημάτων.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το "όχι" συγκεντρώνει ποσοστά από 39,2% ως 43,1%.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σκάφος με 300 πρόσφυγες ναυάγησε στην Ιταλία

    Σκάφος που μετέφερε 300 μετανάστες ναυάγησε καθώς πλησίαζε στο λιμάνι του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα και πολλοί επιβάτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έπεσαν στη θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa, επικαλούμενο επίσημες πηγές.

    Η ιταλική ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει δεκάδες επιβάτες πριν το σκάφος πέσει πάνω στα βράχια της ακτής, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Το σκάφος είχε προορισμό τη Μάλτα.

    Ακόμα ένα σκάφος με 800 επιβάτες έφτασε σήμερα στο μικρό αυτό νησί της Ιταλίας, το οποίο έχει δεχτεί τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη και την Τυνησία.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Εντοπισμός νεκρής ηλικιωμένης στη Ζάκυνθο

    Εντοπίστηκε νεκρή και ανασύρθηκε από χαράδρα βάθους 150 μέτρων, η ηλικιωμένη γυναίκα που αναζητούσαν οι αρχές στη Ζάκυνθο.

    Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε σε απόκρημνη περιοχή στο Φάρο Κερίου, 30 χιλιόμετρα από την πόλη, από συνεργείο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Μαρτυρία-κλειδί για την ανεύρεση της ηλικιωμένης ήταν η κατάθεση ενός οδηγού ταξί, σύμφωνα με την οποία την μετέφερε από το λιμάνι της πόλης, στη συγκεκριμένη τοποθεσία, όπου χάθηκαν τα ίχνη της.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Σχέση μάνας - παιδιού: Ένα υπέροχο ''παραμύθι''

    «Ο πατέρας μου έχει μητρικό ένστικτο». Η φράση αυτή της κόρης του, σημάδεψε τη ζωή του πιο γνωστού Έλληνα παραμυθά, του Νίκου Πιλάβιου. Ακόμη και σήμερα θεωρεί πως αυτές οι λέξεις είναι ό,τι ομορφότερο άκουσε στη ζωή του.

    Συγκινείται και νιώθει περήφανος γι αυτό, ακόμη και σήμερα, ύστερα από πολλές δεκαετίες, ο Νίκος Πιλάβιος, ο άνθρωπος που με τα παραμύθια του γαλούχησε πολλές γενιές Ελλήνων, είτε μέσω της τηλεόρασης, είτε μέσα από τα 6 βιβλία του -2 για μεγάλους και 4 για παιδιά- για τις κρυμμένες ή φανερές αλήθειες στα ταξίδια της ζωής.

    Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας ο Νίκος Πιλάβιος, μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και εξηγεί πώς το «μητρικό ένστικτο», που ο ίδιος πήρε κι έδωσε απλόχερα, μετουσιώνεται στο ρόλο της μάνας μέσα στην οικογένεια.

    «Όσα κάνει η μάνα δεν τα κάνει από υποχρέωση, καθήκον ή λογική, αλλά έρχονται από το βάθος της καρδιάς της. Κι αυτή ακριβώς η σύνδεση των παιδιών με την καρδιά, δηλαδή με την αγάπη, μέσα από τη μάνα τους, είναι κατά τη γνώμη μου ο πιο σοβαρός ρόλος της μάνας στο μεγάλωμα των παιδιών».

    Γεννημένος από Πολίτισσα μάνα, που αξιώθηκε να φέρει στον κόσμο τρία παιδιά, γνώρισε τον ρόλο της μητρικής παρουσίας -καθώς εκείνη ήταν πάντα στο σπίτι- που προσφέρει απλόχερα φροντίδα και αγάπη.

    Η ίδια άφησε τα παιδιά της να «πετάξουν» μακριά από το σπίτι, όταν μεγάλωσαν, χωρίς να έχουν καμία ψυχολογική εξάρτηση από εκείνη. Τότε, ο Νίκος Πιλάβιος, θεωρούσε πως η συμπεριφορά της μητέρας του ήταν αυτονόητη. Όταν όμως ο ίδιος απέκτησε τα τρία του παιδιά, κατάλαβε ότι αυτό δεν ήταν αυτονόητο.

    «Αργότερα είδα ότι η στάση της μάνας μου, δεν ήταν εύκολη. Εκείνη το έκανε να μοιάζει έτσι. Ένα άλλο γνώρισμα της μάνας που νοιώθει φροντίδα -γιατί δυστυχώς υπάρχει και το αντίθετο- είναι ότι όσα κάνει για τα παιδιά της, τα κάνει σαν να είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο», λέει ο κ. Πιλάβιος.

    Αναζητώντας στοιχεία για τη συγγραφή ενός σεναρίου, με θέμα το DNA, «ανακάλυψε» την προγεννετική ψυχιατρική και εντυπωσιάστηκε από το ότι «το έμβρυο, νιώθει, αισθάνεται, καταλαβαίνει, επεξεργάζεται και κατηγοριοποιεί πληροφορίες. Συνυπάρχει με τη μητέρα του από την πρώτη στιγμή. Εισπράττει ό,τι συμβαίνει στον ψυχισμό της, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον της. Έτσι, μπορεί να είναι χαρούμενο ή λυπημένο, μπορεί να έρχεται με όρεξη για τη ζωή και δύναμη εσωτερική ή με φόβο και ανασφάλεια».

    «Το συμπέρασμα είναι ότι σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, οι νευρώσεις, οι ψυχοσωματικές αντιδράσεις, σχετίζονται με δυσάρεστες συναισθηματικές συνθήκες στη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής, σβ ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών», λέει και προσθέτει: «Οι ασθενείς αυτοί αναβίωσαν συναισθήματα, που προκλήθηκαν από "ερεθίσματα - μηνύματα", που έπαιρναν από το μητρικό σώμα κατά την ενδομήτρια ζωή τους και σε όλη τη διάρκεια της κύησης».

    Ο κ. Πιλάβιος είναι πλέον πεπεισμένος πως ο ρόλος της μητέρας δεν είναι σημαντικός μόνο στο μεγάλωμα των παιδιών. Θα πρέπει από τη στιγμή της σύλληψης και καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μάνα να περνάει θετικές σκέψεις και συναισθήματα. Γι αυτό, ο ίδιος, ένας «πατέρας με μητρικό ένστικτο» χαρίζει μία συμβουλή σε όλες τις εορτάζουσες: «Μελλοντικές μανούλες, προσοχή. Το "μητρικό ένστικτο" είναι πολύ βαθύ και ισχυρό, όταν υπάρχει, γι αυτό να το ακούτε από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης».

    Ιστορίες τεσσάρων σύγχρονων μητέρων

    Η μάνα δεν είναι μόνο μία. Είναι εκατομμύρια. Λογιών - λογιών μητέρες με διαφορετικές ζωές. Κάθε μία και μία ξεχωριστή ιστορία. Η κάθε μία με τον δικό της τρόπο. Η κάθε μία με τα δικά της όνειρα. Η κάθε μία με το δικό της φορτίο. Όμως, σε όποια γλώσσα και αν ονειρεύονται, όποιον δρόμο κι αν ακολουθούν, κάτω από μία κοινή συνισταμένη βαδίζουν: την αγάπη τους για τα παιδιά τους.

    Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, τέσσερις διαφορετικές και ξεχωριστές μητέρες, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και δίνουν τη δική τους εκδοχή για το πώς ζουν και πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της μητρότητας.

    "Παιδιά στο σπίτι, παιδιά στη δουλειά"

    Η Ελένη Βασσιλακάκη είναι μητέρα 36 ετών, με πέντε παιδιά. Τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Η καθημερινότητά της απαιτεί πολλές αντοχές και αρκετή υπομονή. Στο σπίτι της δεν υπάρχει και τόση ησυχία, όπως εύλογα ο καθένας μπορεί να σκεφτεί. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στον χώρο εργασίας της, αφού η κ. Βασσιλακάκη είναι δασκάλα.

    Διαβεβαιώνει πως οι 6χρονοι μαθητές της, τη βοηθούν να "ξεφεύγει" και εξηγεί πως είναι διαφορετικές οι συνθήκες του εργασιακού και του οικογενειακού περιβάλλοντος, παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις, οι πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά.

    "Η μαμά και ο μπαμπάς δεν ζουν μαζί"

    Η Μίνα Παπακωνσταντίνου είναι μία νεαρή μητέρα, που έχει έναν γιο τεσσάρων ετών. Είναι διαζευγμένη, όπως πολλές άλλες σύγχρονες μαμάδες. Την καθημερινότητά της δεν τη μοιράζεται με το σύζυγο, προσπαθεί ωστόσο αυτό να μη γίνεται τόσο αντιληπτό από τον γιο της. Τόσο εκείνη, όσο και ο πρώην άντρας της έχουν πολύ καλές σχέσεις και μοιράζονται τη φροντίδα του παιδιού, προσπαθώντας μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο να του δώσουν όση περισσότερη αγάπη μπορούν.

    "Τα παιδιά μεγαλώνουν με αγάπη, αν ήμουν δυστυχισμένη θα το εισέπραττε αυτό ο γιος μου", υπογραμμίζει η κ.Παπακωνσταντίνου. "Δεν μας χαρακτηρίζουν οι τίτλοι αλλά οι πράξεις μας και δεν πρέπει ένα διαζύγιο ή ακόμη ο χαμός ενός γονιού, να σταθούν εμπόδιο στο να φτιάξει ξανά ένας άνθρωπος τη ζωή του. Αν είμαστε εμείς καλά και ισορροπημένοι θα το καταλάβει αυτό το παιδί, θα το δει, θα μεγαλώσει σωστά και θα γίνει άξιο", προσθέτει.

    "Η μαμά που "φέρνει" καθημερινά στον κόσμο παιδιά"

    Η Αντωνία Καραγλάνη είναι γυναίκα που ζει και αναβιώνει το θαύμα της μητρότητας συνεχώς. Ως μαία και σύμβουλος μελλουσών μαμάδων είναι κοντά σε πολλές γυναίκες που γίνονται μητέρες και μάλιστα στα πρώτα τους βήματα. Η συναρπαστική διαδικασία του τοκετού, η έξοδος ενός νέου ατόμου από την κοιλιά της μαμάς του στον κόσμο, είναι από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. "Για μένα, κάθε τοκετός που ολοκληρώνεται χωρίς προβλήματα μου δίνει απίστευτη χαρά και ικανοποίηση. Είναι μια στιγμή καθοριστική για τη μητέρα και για το παιδί, αλλά και για τη μετέπειτα σχέση τους. Μία ομαλή εγκυμοσύνη και ένας όμορφος τοκετός βοηθούν πολύ τη νέα μητέρα να υποδεχτεί το παιδί της πιο ήρεμα", αναφέρει η μαία.

    Μητέρα και η ίδια δύο παιδιών, η Αντωνία Καραγλάνη λέει πως δεν υπάρχουν "μαγικές συνταγές". Ο συνδυασμός της δουλειάς και της οικογένειας είναι εξαιρετικά δύσκολος αλλά χρειάζεται ισορροπία. Η μητρότητα όμως "δε σταματάει ποτέ". Άλλωστε όπως η ίδια συνηθίζει να λέει "σκεφτείτε τις δικές σας μαμάδες, που πριν καν τις φωνάξετε είναι έξω από την πόρτα σας".

    "Μία μαμά για κάθε παιδί του κόσμου"

    Το σπίτι πλημμυρίζουν ήχοι κλασσικής μουσικής. Το απορρυπαντικό για τα τζάμια και το ξεσκονόπανο αφημένα στο τραπέζι, μαρτυρούν πως κάποιος διέκοψε την πρωινή ρουτίνα καθαριότητας, σε ένα περιβάλλον ήδη πολύ προσεγμένο. Η κυρία Κωνσταντίνα μοιάζει μαμά, όπως όλες οι άλλες, αλλά δεν είναι. Έχει οκτώ παιδιά, που τα ενώνει με το αγκάλιασμά της και ζουν σε ένα διαφορετικό χωριό: στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

    Παιδιά χωρίς τους βιολογικούς τους γονείς, που δε στερούνται όμως, ούτε την αγάπη ούτε τη φροντίδα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] ''Στο σωστό δρόμο''

    «Οι αγορές θέλουν να δουν αίμα», δηλώνει στο ΒΗΜagazino o νομπελίστας οικονομολόγος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

    Χαρακτηριστικά, στη συνέντευξή του τονίζει: « Ο Παπανδρέου προσπαθεί να εξισορροπήσει πολλαπλά ακροατήρια. Οι αγορές και οι ψηφοφόροι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να δουν αίμα και απτά αποδεικτικά στοιχεία της θυσίας του ελληνικού λαού. Δεν θα ήθελα καθόλου να βρίσκομαι στη θέση του».

    Επαναλαμβάνει ότι τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνοντας όμως ότι πάντοτε οι πιστωτές προτιμούν την επιμήκυνση από το «κούρεμα», γιατί φοβούνται το μέγεθος της πληγής. Εξηγεί ότι γι' αυτό το λόγο, οι χώρες προσπαθούν να αναβάλουν την ανάγκη για το «κούρεμα», με την ελπίδα ότι καλό θα συμβεί.

    Προσθέτει ότι υπάρχει πάντα ένα μεγάλο κόστος αυτής της αναβολής. «Μερικές φορές πετυχαίνει και τελικά σώζεις τον εαυτό σου, άλλες φορές όμως αποτυγχάνεις». Σημειώνει πάντως, ότι «όλοι συμφωνούν πως η Ελλάδα ακολουθεί το σωστό δρόμο. Αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί μέσα σε έναν πολύ δύσκολο κόσμο. Βέβαια, αυτό ίσως δεν είναι αρκετό».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] ''Γονίδιο ευτυχίας''

    Υπάρχει γενετικό μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή; Έτσι ισχυρίζεται μια νέα επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι μερικοί άνθρωποι είναι τελικά γεννημένοι για να ευτυχήσουν, καθώς εντόπισε ένα «γονίδιο της ευτυχίας», το οποίο κάνει τους ανθρώπους εκ γενετής πιο ικανοποιημένους στη ζωή τους. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ένα συγκεκριμένο γονίδιο (το 5-ΗΗΤ) συνδέεται άμεσα με την ικανότητα άντλησης χαράς και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς όσοι το έχουν, τείνουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

    Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προδιάθεση για ευτυχία είναι εν μέρει γενετική και ότι όσοι έχουν μια διαφορετική (πιο «κοντή») εκδοχή του συγκεκριμένου γονιδίου, είναι πιο πιθανό να είναι συνέχεια απαισιόδοξοι στη ζωή τους και να τα βλέπουν όλα γύρω τους μαύρα ή έστωβ¦ γκρίζα, καθώς βλέπουν το ποτήρι πάντα μισοάδειο. Αντίθετα, όσοι έχουν την «μακριά» εκδοχή του γονιδίου, έχουν συνήθως καλή διάθεση και είναι ευκολότερο να νιώσουν ευτυχία.

    Το γονίδιο 5-ΗΤΤ δημιουργεί ένα μόριο-μεταφορέα για την χημική ουσία σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η «μακριά» εκδοχή του γονιδίου βοηθά στην ταχύτερη «ανακύκλωση» της σεροτονίνης σε σχέση με την «βραχεία».

    Η νέα μελέτη πήγε ένα βήμα παραπέρα συσχετίζοντας πλέον άμεσα το εν λόγω γονίδιο με την άντληση ικανοποίησης από τη ζωή, που αποτελεί τον παράγοντα «κλειδί» για το αίσθημα της ευτυχίας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Περισσότεροι από 2.500 ενήλικες πάνω από 20 ετών ερωτήθηκαν για το επίπεδο ευτυχίας τους και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ένα αντίγραφο του «γονιδίου της ευτυχίας», είχαν 8,5% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν «πολύ ικανοποιημένοι» στη ζωή τους. Όσοι είχαν δύο «μακριά» αντίγραφα του συγκεκριμένου γονιδίου (κάθε γονέας κληρονομεί το ένα αντίγραφο στο παιδί του), είχαν 17,3% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Παραμύθι για τη λιμνοθάλασσα

    Ένα παραμύθι για τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στην Πύλο της Μεσσηνίας, θα γράψουν τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στον παιδικό διαγωνισμό που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

    Βασικός στόχος του Διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της Προστατευόμενης Περιοχής της Λιμνοθάλασσας, περιοχή που περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 λόγω της σημαντικότητάς της για την άγρια φύση.

    Μέσα από τα μάτια των παιδιών, δίνεται η ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν για τη μοναδική ομορφιά και τις αξίες της λιμνοθάλασσας αλλά και να ενεργοποιηθούν για την προστασία της.

    Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο πρώτος σταθμός που κάνουν στα Βαλκάνια τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική.

    Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη 2 δις πουλιά μεταναστεύουν από την Αφρική και από την Ασία προς την Ευρώπη, για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν εδώ. Έχοντας πετάξει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο, προσγειώνονται στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας για να τραφούν και να ξεκουραστούν.

    Ερωδιοί, κύκνοι, κορμοράνοι, κουκουβάγιες, γεράκια, βασιλαετοί και ψαραετοί έχουν βρει το καταφύγιο τους εδώ. Στην περιοχή ζει και ο απειλούμενος αφρικανικός χαμαιλέοντας.

    Οι μικροί συγγραφείς μπορούν να στείλουν τα παραμύθια τους ηλεκτρονικά μέχρι τις 31 Μαϊου. (http://www.navarinotale.com)

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Επεισόδια στην Αίγυπτο

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα επεισόδια ανάμεσα σε σαλαφιστές ισλαμιστές και κόπτες χριστιανούς στη φτωχή συνοικία Ιμπάμπα του Καΐρου.

    Τουλάχιστον δύο από τους νεκρούς είναι μουσουλμάνοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

    Τα επεισόδια, στα οποία τραυματίστηκαν πάνω από 50 άνθρωποι, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό, ξέσπασαν όταν οι συντηρητικοί ισλαμιστές έκαναν πορεία σε κοπτική εκκλησία όπου πίστευαν ότι βρισκόταν μια νεαρή γυναίκα που προσηλυτίστηκε στο ισλάμ και παντρεύτηκε ένα μουσουλμάνο. Μετά από φραστικό επεισόδιο με ανθρώπους που φρουρούσαν την εκκλησία υπήρξαν ανταλλαγές πυρών και γενικευμένα επεισόδια μεταξύ πολιτών. Επενέβησαν ο στρατός κι η αστυνομία.

    Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια κόπτες χριστιανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο και είπαν ότι θα μείνουν εκεί ώσπου να συναντηθούν με τον αμερικανό πρέσβη για να συζητήσουν τις βαδικίεςβ που υφίσταται η μειονότητα.

    Οι σχέσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών έχει υπάρξει αφορμή να ξεσπάσουν επεισόδια βίας -- και οι δυο πλευρές απαγορεύουν στις γυναίκες τους να παντρεύονται αλλόδοξους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] 'Ωρα τελικού

    Τον όγδοο τίτλο Ευρωλίγκας στην καριέρα του διεκδικεί σήμερα ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, στον τελικό του φάιναλ φορ της διοργάνωσης, Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο κλειστό Παλάου Σαν Τζόρντι της Βαρκελώνης. Ο Σέρβος προπονητής βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση του πίνακα των προπονητών με τους περισσότερους τίτλους Ευρωλίγκα. Με τον Παναθηναϊκό έχει κατακτήσει τους τέσσερις από τους επτά τίτλους του (2000, 2002, 2007, 2009).

    Επτά νίκες σε επτά τελικούς Ευρωλίγκα για τον «Ζοτς» πριν το εναρκτήριο τζάμπολ της καταληκτικής αναμέτρησης στη Βαρκελώνη... αν και πάντως μετρά και μία ήττα, στον τελικό της Σουπρολίγκα, από την αντίπαλό του Παναθηναϊκού, Μακάμπι Τελ Αβίβ, το 2001. Νωρίτερα, όμως το 2000 στην Πυλαία, ο Ομπράντοβιτς είχε νικήσει την Μακάμπι στον τελικό της Ευρωλίγκα ως προπονητής του Παναθηναϊκού.

    Το ΑΠΕ σας παρουσιάζει τις 7 νίκες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τη 1 ήττα σε τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης:

    ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1991-1992

    Τελικός (16/4/1992)

    ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΧΟΒΕΝΤΟΥΤ ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ 71-70

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1993-1994

    Τελικός (21/4/1994)

    ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 59-57

    ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1994-1995

    Τελικός (13/4/1995)

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73-61

    «ΠΡΕΝΘΙΠΕ ΦΙΛΙΠΕ» (ΣΑΡΑΓΟΣΑ)

    ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 1999-2000

    Τελικός (20/4/2000)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 73-67

    «ΠΥΛΑΙΑ» (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

    ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2001-2002

    Τελικός (5/5/2002)

    ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 83-89

    «ΠΑΛΑΜΑΛΑΓΚΟΥΤΙ» (ΜΠΟΛΟΝΙΑ)

    ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2006-2007

    Τελικός (6/5/2007)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 93-91

    «ΟΑΚΑ» (ΑΘΗΝΑ)

    ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2008-2009

    Τελικός (3/5/2009)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 73-71

    ΣΤΗ ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ Η ΜΟΝΗ ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ »ΖΟΤΣ» ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ

    Μόνο μία φορά έχει δοκιμάσει την πικρή γεύση της ήττας σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

    ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ 2000-2001

    Τελικός (13/5/2001)

    ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 81-67

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 May 2011 - 8:30:25 UTC