Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διαχειρίσιμο το χρέος χωρίς αναδιάρθρωση"
  • [02] Τόνωση οικονομικής ανάπτυξης βλέπει η ΕΕ
  • [03] ΕΛΣΤΑΤ: Το ΑΕΠ μειώθηκε 4,8%
  • [04] Στο μισό οι συμβασιούχοι
  • [05] Μαγικά πειράματα
  • [06] Μουσείο Τσόκλη στην Τήνο ο»Ώ

  • [01] "Διαχειρίσιμο το χρέος χωρίς αναδιάρθρωση"

    Το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο χωρίς αναδιάρθρωση, ενώ έχουμε αποφασίσει να παραμείνουμε και να υπερασπιστούμε το ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Διάσκεψης για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα: «Η ατζέντα μετά την κρίση για την κεντροαριστερά» στο Όσλο.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αλλαγή στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, καθώς και στα αποτελέσματα αυτών, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 5% σε ένα χρόνο, η άνοδος των εξαγωγών και τα θετικά σημάδια πορείας του τουρισμού, ενώ για την θέση του σχετικά με τη διαχείριση του χρέους επικαλέστηκε εκτίμηση του ΔΝΤ.

    «Το ελληνικό δράμα έχει γίνει ευρωπαϊκό δράμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μεσούσης της κρίσης δοκιμάζονται η ευρωπαϊκή ταυτότητα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ικανότητα διαχείρισης της κρίσης.

    Στη διάρκεια της συζήτησης λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε ατέλειες και η κρίση ανέδειξε τα προβλήματα αυτά, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα θέσπισης ευρωομολόγων, αλλά και στο νόμο για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πλέον τεράστιο και επισημαίνοντας ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι εύκολα, πρόσθεσε ότι εντούτοις πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και υπάρχει η δυνατότητα επίλυσής τους.

    Αναφερόμενος στην κρίση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης, τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση χρεών και ελλειμμάτων και υπογράμμισε ότι η πρόκληση συνίσταται στον «εξανθρωπισμό» της παγκοσμιοποίησης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Τόνωση οικονομικής ανάπτυξης βλέπει η ΕΕ

    Στη βασική διαπίστωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση , σταδιακή τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να αποκτήσει θετικό πρόσημο το 2012 (+1,1%) και την ανάκαμψη να αποκτά μεγαλύτερη ώθηση το 2013, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εαρινών οικονομικών της προβλέψεων.

    Στα αρνητικά της έκθεσης για την Ελλάδα περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για την ανεργία, που θα φτάσει το 15,3% το 2012, καθώς και για το δημόσιο χρέος, που θα φτάσει το 166,1% τον επόμενο χρόνο.

    Σχετικά θετική εξέλιξη, είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ο οποίος από 4,7% το 2010 θα μειωθεί στο 2,4% το 2011 και στο 0,5% το 2012.

    Στο μεταξύ, το 85% των επενδυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg θεωρούν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ενώ πάνω από το 50% πιστεύουν ότι θα χρεοκοπήσει και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Στην έρευνα του Bloomberg συμμετείχαν 1.263 επενδυτές και αναλυτές, οι οποίοι είναι συνδρομητές του πρακτορείου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] ΕΛΣΤΑΤ: Το ΑΕΠ μειώθηκε 4,8%

    Βαθιά στην ύφεση παραμένει η ελληνική οικονομία, καθώς το α΄ τρίμηνο εφέτος το ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω 4,8%. Η νέα αυτή συρρίκνωση της ανάπτυξης, ακολουθεί τη μείωση του ΑΕΠ κατά 4,35% το 2010 και κατά 2,35% το 2009.

    Παράλληλα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, αναθεώρησε επί τα χείρω και τα δεδομένα για το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και προσδιόρισε την ύφεση στο 7,4%, από 6,6% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

    Έτσι, προκύπτει αρνητικός ρυθμός 4,35% για το ΑΕΠ στο σύνολο του περσινού έτους (-2,8% το α΄ τρίμηνο, -3,1% το β΄ τρίμηνο, -4,1% το γ΄ τρίμηνο και -7,4% το δ΄ τρίμηνο). Για το 2009, η συνολική πτώση του ΑΕΠ κατά 2,35%, προκύπτει από μείωση κατά 1,1% το α΄ τρίμηνο, κατά 2,7% το β΄ τρίμηνο, κατά 3,5% το γ΄ τρίμηνο και κατά 2,1% το δ΄ τρίμηνο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στο μισό οι συμβασιούχοι

    Εξοικονόμηση 1,8 δισ. Ευρώ τα προσεχή τρία χρόνια θα επιτευχθεί με τη μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων στο Δημόσιο. Οι προσλήψεις συμβασιούχων θα περιοριστούν από 50.000 που προβλέπεται από το Μνημόνιο σε 25.000 το χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας.

    Εξάλλου, όσον αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετά τις αποχωρήσεις, το 2010, 53.500 υπαλλήλων, ο αριθμός νέων προσλήψεων με βάση το ποσοστό 1/5 (δηλαδή, αντιστοιχία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις) φτάνει τις 10.600. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνο 1.145 προσλήψεις (από τις οποίες 1.000 άτομα διορίζονται στο υπουργείο Υγείας και 145 στο υπουργείο Δικαιοσύνης), χωρίς να αναμένεται να εγκριθούν και άλλες για το 2011. Έτσι, το ποσοστό από 1/5 μετατρέπεται σε 1/10.

    Με αυτά τα στοιχεία, το μισθολογικό κόστος από τα 22 δισ. ευρώ το 2009 φθάνει σήμερα περίπου στα 18 δισ., ενώ το 2013 αναμένεται να περιοριστεί κι άλλο, περίπου στα 16 δισ. ευρώ.

    Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες (πρόγραμμα ''Καλλικράτης'' κ.λπ.) για εξοικονόμηση εσόδων, επεσήμανε ωστόσο πως το μεγάλο κονδύλι που βαραίνει το Δημόσιο παραμένει το ποσό των 55 δισ. ευρώ το χρόνο που απαιτούνται για τους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Μαγικά πειράματα

    Για να καταλάβει ένα παιδί απλούς νόμους της φυσικής και της χημείας συνήθως "παλεύει" με τα βιβλία, τις λέξεις, τους όρους και τους τύπους.

    Μια ομάδα, όμως, φοιτητών της Φυσικής και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχουν βρει και εφαρμόζουν έναν πιο εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο.

    Η ομάδα Physics Partizani, αποτελούμενη από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ανέλαβε να εξηγήσει, διαδραστικά, σε μαθητές του δημοτικού, τον τρόπο που λειτουργούν οι νόμοι της φύσης, με απλά, καθημερινά υλικά.

    Έτσι, για πρώτη φορά, όσα παιδιά παρακολούθησαν την εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να ακούσουν, αλλά και να δουν τον ήχο και πώς κινούνται τα ηχητικά κύματα. Πώς; Με τη χρήση ειδικού καπνού, αυτού που χρησιμοποιείται και στον κινηματογράφο, οι φοιτητές γέμισαν ένα όργανο σαν τύμπανο και τα παιδιά, χτυπώντας το, παρήγαγαν ηχητικά κύματα, τα οποία πλέον γίνονταν ορατά.

    Οι μαθητές είχαν ακόμη την ευκαιρία να δουν και να κατανοήσουν το φαινόμενο της συστολής και της διαστολής με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας ένα μπαλόνι και υγρό άζωτο. Κατάφεραν να σηκώσουν μ' ένα μακαρόνι ένα μικρό, πλαστικό μπουκαλάκι, γεμάτο ρύζι, κατανοώντας ότι οι δυνάμεις που αναπτύσσονται, τρίβοντας το μακαρόνι με τους κόκκους ρυζιού, είναι ικανές για κάτι τέτοιοβ¦

    Τα πειράματα -που διεξάγονται στον προαύλιο χώρο της παιδαγωγικής σχολής- συνεχίζονται μέχρι και σήμερα Παρασκευή, και ολοκληρώνονται το βράδυ με ένα Μελωδικό Αστροπάρτυ, στον ίδιο χώρο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μουσείο Τσόκλη στην Τήνο

    Η Τήνος, από τα πιο όμορφα Κυκλαδονήσια, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και της σύγχρονης τέχνης, με το άνοιγμα του "Μουσείου Κώστα Τσόκλη", που εγκαινιάζεται το Σάββατο, 21 Μαΐου, στο χωριό Κάμπος της Τήνου.

    Στο Μουσείο Τσόκλη, εκτός από την μόνιμη έκθεση έργων του καλλιτέχνη, θα παρουσιάζονται συστηματικά και έργα άλλων καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων.

    Φέτος ειδικά, ο Κώστας Τσόκλης εμπνέεται από το σημερινό παγκόσμιο ανησυχητικό κλίμα και έχει δημιουργήσει μια νέα υποβλητική εγκατάσταση.

    Το Μουσείο θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, καθώς και στη Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού (με το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος αφής για τα βλέποντα παιδιά του νησιού σε συνεργασία με το Μουσείο Αφής και το Φάρο Τυφλών Ελλάδος).

    Πηγή φωτογραφίας: www.holiday.gr

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2011 - 10:30:21 UTC