Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλήνιες. Δυσκολίες στα Μαθηματικά
  • [02] Επίθεση κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια
  • [03] "Όχι στη συνδιαχείριση"
  • [04] Συνάντηση για τη Λιβύη
  • [05] Κηδεύτηκε ο 44χρονος
  • [06] Εξεταστική για Ζήμενς
  • [07] Η Κρήτη του Ρ. Σβαρτς
  • [08] Προσγειώθηκε το Solar Impulse ο»Ώ

  • [01] Πανελλήνιες. Δυσκολίες στα Μαθηματικά

    Ιδιαιτέρως δύσκολα ήταν τα θέματα των μαθηματικών που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή για τους υποψήφιους γενικής παιδείας των πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα.

    Οι υποψήφιοι διαμαρτύρονται επειδή δεν υπήρχε διαβαθμισμένη δυσκολία, αλλά λένε ότι όλα εξ αρχής τα ζητήματα περιείχαν δύσκολες ερωτήσεις, και απαιτήσεις πάνω από τις δυνατότητες των μαθητών. Την ίδια άποψη έχουν και πολλοί μαθηματικοί.

    «Δεν υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία ούτε στα πλαίσια του θέματος ούτε και ανάμεσα στα διαφορετικά θέματα», επισημαίνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Γενικότερα αναφέρει ότι «τα θέματα είναι σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα θέματα του 2010».

    Το κλίμα επέτεινε και ένα τυπογραφικό λάθος που ανάγκασε την εξεταστική επιτροπή να στείλει διευκρινίσεις. Πηγές από την εξεταστική επιτροπή κάνουν λόγο για "τυπογραφικό λάθος" που διορθώθηκε άμεσα. Οι υποψήφιοι όμως διαπίστωσαν και ασάφειες στη διατύπωση.

    Αντίθετα στην Ιστορία και την Φυσική, τα θέματα ήταν κατανοητά και διαβαθμισμένης δυσκολίας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επίθεση κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια

    Μια γυναίκα διακομίσθηκε, με ελαφρά εγκαύματα, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, από την οδό Καλλιδρομίου, την ώρα που εκδηλώθηκε η επίθεση με βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Η γυναίκα πουλούσε άνθη σε πάγκο στη λαϊκή, που γίνεται στην ίδια οδό. Ο πάγκος άρπαξε φωτιά όταν οι δράστες της επίθεσης, φεύγοντας από το Αστυνομικό Τμήμα, πέταξαν μολότοφ και σε κάδο απορριμμάτων που ήταν ακριβώς δίπλα στην ανθοπώλη. Η φωτιά επεκτάθηκε στον πάγκο, και στην προσπάθειά της να σβήσει τις φλόγες, η ανθοπώλης έπαθε ελαφρά εγκαύματα.

    Λίγα λεπτά από τη 1 το μεσημέρι, ομάδα κουκουλοφόρων είχε επιτεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου. Οι δράστες πέταξαν βόμβες μολότοφ στην είσοδο του Τμήματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, από την οποία έπαθαν ζημιές τρία αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα είναι με συμβατικές πινακίδες της Ασφάλειας και τα άλλα δύο ΙΧ..

    Οι δράστες, σύμφωνα με μαρτυρίες, διέφυγαν μέσα από τη λαϊκή.

    Αυτή την ώρα γίνεται επιχείρηση από την αστυνομία στην περιοχή, απ' όπου προσάγονται άτομα στην Ασφάλεια για να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με το επεισόδιο.

    Αλλη επίθεση έγινε στη 1 τα ξημερώματα, στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Ναυαρίνου, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται εκεί, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές.

    Και σε αυτή την περίπτωση οι δράστες εξαφανίστηκαν χωρίς να συλληφθεί κανείς.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Όχι στη συνδιαχείριση"

    Απορρίπτει κάθε προοπτική συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα συνδιαχειριστεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα.

    «Έχουμε απορρίψει την προοπτική να συγκυβερνήσουμε οδηγώντας μαζί με άλλους τη χώρα σε λάθος δρόμο. Προτείναμε τη βάση της αληθινής συναίνεσης: το πρόγραμμα μας. Θέλουμε εντολή για να βγάλουμε τον τόπο από το αδιέξοδο. Όχι για να "συνδιαχειριστούμε" το αδιέξοδο» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

    Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ζητήσει πρόωρες εκλογές καθώς, όπως λέει, «δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αντικαταστήσουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο», και επισημαίνει για ακόμα μια φορά πως το πρόγραμμα που παρουσίασε στο Ζάππειο πρέπει να υλοποιηθεί στο σύνολό του και όχι τμηματικά ή αποσπασματικά.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σωθεί η χώρα και να βγει από την κρίση. Παράλληλα απορρίπτει κάθε ιδέα επιστροφής στη δραχμή αποδίδοντας την σχετική παραφιλολογία που αναπτύσσεται στο εξωτερικό σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συνάντηση για τη Λιβύη

    Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, κ. Abdul Ilah Khatib, θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 το απόγευμα.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα μας έχει διακηρύξει από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη και ότι μόνο με στρατιωτικά μέσα δεν δύναται να εξασφαλισθεί μια βιώσιμη λύση.

    Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρωτοβουλίες της Ελλάδος καθώς και η συμμετοχή της χώρα μας στη Διεθνή Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη.

    Χθες, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συμφώνησαν ότι αποστολές στη Λιβύη και το Αφγανιστάν πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις δυο αυτές χώρες.

    Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, οι προσπάθειες στη Λιβύη κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα. "Σταδιακά αποδυναμώνεται η πολεμική μηχανή του Καντάφι και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Εχουμε σώσει πολλές ζωές", υπογράμμισε.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται εναντίον των αμάχων.

    Στο μεταξύ, ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι, σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση, είπε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να τον φτάσουν επειδή βρίσκεται "στην καρδιά εκατομμυρίων Λίβυων".

    Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει τραυματιστεί.

    Χθες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι είχε δηλώσει ότι ο Λίβυος ηγέτης πιθανότατα έχει τραυματιστεί και έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη , διευκρινίζοντας ότι έχει τις πληροφορίες αυτές από τον καθολικό επίσκοπο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Κηδεύτηκε ο 44χρονος

    Στο κοιμητήριο Ζωγράφου τελέστηκε η κηδεία του Μανόλη Καντάρη, του 44χρονου που δολοφόνησαν άγνωστοι με μαχαίρι τα ξημερώματα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι του στην συμβολή των οδών Ηπείρου και Γ' Σεπτεμβρίου 57, στο κέντρο της Αθήνας

    Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης του κοιμητηρίου, παρουσία της οικογένειας του εκλιπόντος και πλήθους κόσμου.

    Στην εξόδιο ακολουθία διαβάστηκε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «η σκέψη μου, αυτή την ώρα, είναι στην τραγική σύζυγο και τα παιδιά του Μανόλη Καντάρη, ο οποίος έπεσε θύμα της ανευθυνότητας της κοινωνίας μας».

    Τραγική φιγούρα η σύζυγος του άτυχου άντρα, που τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη γέννηση της δεύτερής τους κόρης.

    Έξω από το κοιμητήριο και στη γύρω περιοχή, από νωρίς το πρωί, βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΥΜΕΤ, των ΜΑΤ και της ομάδας «Δέλτα», για την αποφυγή επεισοδίων.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Εξεταστική για Ζήμενς

    «Να αποδειχθούμε δίκαιοι στην κρίση, ανεξάρτητα από παραλείψεις ή παθογένειες του παρελθόντος και καταμερισμούς κομματικών ευθυνών», ζήτησε κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης επί του πορίσματος για την υπόθεση Ζήμενς ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

    Νωρίτερα, ο κ. Καστανίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά, την αλληλογραφία που είχε ως υπουργός Μεταφορών την περίοδο 1996-1997 με τον τότε πρωθυπουργό και αφορούσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής για τις προμήθειες του δημοσίου.

    Αιτιολογώντας την σημερινή του στάση, ο κ. Καστανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω πάντα αφοσίωση, πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα μου. Δεν είναι τυχαία γεγονότα, σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή στην πορεία του τόπου. Αν είχαμε τότε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των προμηθειών, θα είχαμε κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στον πολιτικό και τους επιχειρηματίες. Δεν έχω μιλήσει έτσι 15 χρόνια, αισθάνομαι όμως βαριά την ιστορική ευθύνη να μιλήσω για όσα οφείλω».

    Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ. Καστανίδης μέσα από τις επιστολές του διαφαίνεται ότι ο ίδιος επέμεινε να ελέγχονται όλες οι συμβάσεις του δημοσίου από ανεξάρτητη αρχή.

    Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων για το πόρισμα της εξεταστικής

    «Για μας στο ΠΑΣΟΚ η ηθική στην πολιτική και στη διακυβέρνηση είναι δέσμευση και πέρα από την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, χρέος μας είναι να επιστρέψει η ηθική κι η διαφάνεια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Μπεντενιώτης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι η πορεία της συγκεκριμένης εξεταστικής επιτροπής επιβαρύνθηκε εξαρχής από τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού που προσπάθησαν να πείσουν τον ίδιο το λαό ότι θα μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες.

    Στις διαχρονικές ευθύνες στην άσκηση κοινής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπέρ του κεφαλαίου αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης χαρακτήρισε αδιανόητη την αδυναμία, τόσο της εξεταστικής, όσο και της εκτελεστικής εξουσίας επί τόσα χρόνια να μη μπορούν να προσδιορίσουν την ζημία που επήλθε στο δημόσιο από τις συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία.

    Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης σημείωσε ότι από τις αποκαλύψεις του υπ. Δικαιοσύνης, προκύπτει ως πολιτικός υπεύθυνος του σκανδάλου της Siemens, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Η Κρήτη του Ρ. Σβαρτς

    Έφτασε στην Κρήτη με τη στολή της Βέρμαχτ, Γενάρη του 1943, αλλά το όπλο του ήταν τα πινέλα και η φωτογραφική μηχανή. Ο Τσέχος στρατιώτης των κατοχικών στρατευμάτων, Ρούντο Σβαρτς, επιστρέφει, μέσα από το έργο του, στην Κρήτη, 67 χρόνια αφότου έφυγε από το νησί.

    Ο Ρούντο Σβαρτς όταν έφυγε, το 1944, είχε στις αποσκευές του εκατοντάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, δεκάδες έργα ζωγραφικής και ένα ημερολόγιο με 388 σελίδες, με σχέδια και ακουαρέλες, όπου κατέγραφε την καθημερινή ζωή, τους αρχαιολογικούς χώρους και τη φύση της Κρήτης, από τη Σούδα μέχρι τη Μεσαρά, τα Μάλια, την Κνωσό και τον Άγιο Νικόλαο.

    Τα έργα του φιλοξενούνται στην έκθεση "Ρούντο Σβαρτς- Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ", στο Μουσείο Μπενάκη, που περιμένει τους φιλότεχνους μέχρι τις 29 Μαΐου και σημειώνει ήδη εξαιρετική επιτυχία.

    «Ήταν ένας στρατιώτης της Βέρμαχτ που μέσα στον πόλεμο βρίσκει χρόνο να ζωγραφίζει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Καλοκαιρινός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, προσθέτοντας ότι ο Σβαρτς στις περιηγήσεις του στην Κρήτη «καταλήγει να καταγράφει ανθρώπους, μνημεία και φύση , με μια ματιά που δεν την έχουμε ξαναδεί».

    Οι γιοι του Ρούντο Σβαρτς, που πέθανε το 1982 στη Γερμανία, υποστηρίζουν πως ο πατέρας τους δεν έριξε ούτε ένα πυροβολισμό στα έξι χρόνια που υπηρέτησε στη Βέρμαχτ και μάλιστα, το τέλος του πολέμου τον βρήκε αιχμάλωτο στη Γιουγκοσλαβία.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Προσγειώθηκε το Solar Impulse

    Το πειραματικό ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse προσγειώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, τερματίζοντας την πρώτη του διεθνή πτήση 13 ώρες, αφότου είχε απογειωθεί από την Ελβετία και ολοκληρώνοντας έτσι με επιτυχία άλλη μία δοκιμή προτού επιχειρήσει να κάνει το γύρο του κόσμου, με ενδιάμεσους σταθμούς.

    "Με την πτήση αυτή θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξη ενεργειακή πολιτική", είχε δηλώσει πριν από την απογείωση ο Πικάρ. "Είναι τρελό η ανθρωπότητα να ξοδέψει ένα δισεκατομμύριο τόννους πετρελαίου κάθε ώρα", πρόσθεσε.

    Το ηλιακό αεροπλάνο, με άνοιγμα φτερών 64 μέτρα -όσο δηλαδή και οι "γίγαντες" των αιθέρων, όπως το Airbus A340- ζυγίζει μόλις 1,6 τόννο.

    Το Solar Impulse έχει μπει ήδη στην ιστορία της αεροναυπηγικής αφού κατάφερε να κάνει μια πτήση 24 ωρών χρησιμοποιώντας μόνο τους ηλιακούς συλλέκτες του και τις μπαταρίες του, τον Ιούλιο του 2010. Τότε, πέταξε σε ύψος μεταξύ 150-300 μέτρων και με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων, πάνω από την Ελβετία. Σήμερα έφτασε στα 3.600 μέτρα και άγγιξε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 May 2011 - 12:30:24 UTC