Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων
  • [02] Θανάσιμος τραυματισμός κοσμηματοπώλη
  • [03] Οι Financial Times για "εθελοντική επιμήκυνση χρέους"
  • [04] "Μήνυμα τιμής"
  • [05] Δωρεάν περίθαλψη

  • [01] Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων

    Συνεχίστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και μπαίνουν, πλέον, στην "τελική ευθεία", οι διαπραγματεύσεις με την "τρόικα" για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, οι διαπραγματεύσεις αυτές εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών σχετικά με τις απαιτούμενες πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος και το φορολογικό σκέλος τους (π.χ. μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να αποσαφηνισθεί πλήρως η νομική μορφή του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας - το οποίο θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας -, και του τρόπου "εμπλοκής" σε αυτό στελεχών της τρόικας (π.χ. παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής βοήθειας, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση).

    Στο μεταξύ, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της "τρόικας" με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, "σύντομα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας", προέβλεπαν στις Βρυξέλλες καλά ενημερωμένοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Εξάλλου, οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν αύριο, Τετάρτη, στη Βιέννη, για να συζητήσουν την κρίση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή.

    Η συνεδρίαση αυτή θα έχει αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κατάστση της Ελλάδας και ενδεχόμενες νέες αρωγές προς τη χώρα, στη βάση του "σχεδίου" εισήγησης της "τρόικας", που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της οποίας οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν αυτή τη στιγμή την περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

    Η ίδια η έκθεση, η οποία θα προσδιορίζει πού βρίσκεται η Αθήνα στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αναμένεται επισήμως στο τέλος της εβδομάδας, αλλά μπορεί να μην δοθεί στη δημοσιότητα παρά τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Θανάσιμος τραυματισμός κοσμηματοπώλη

    Άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα 34χρονο ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου, στις 9:20 το πρωί στην οδό Πλαστήρα 5, στη Λυκόβρυση.

    Κίνητρο της φονικής επίθεσης θεωρείται πιθανότατα η ληστεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μάρτυρες για το αν πήραν κάτι οι δράστες.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας, γείτονες άκουσαν θόρυβο από το κοσμηματοπωλείο και είδαν δύο άτομα να φεύγουν τρέχοντας.

    Ο άτυχος 34χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Οι Financial Times για "εθελοντική επιμήκυνση χρέους"

    Η πρόταση που συζητείται στην ΕΕ για εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές, κατά τα πρότυπα της λεγόμενης «συμφωνίας της Βιέννης», ενέχει τον κίνδυνο ότι μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία και να προκαλέσει την πληρωμή ασφαλίστρων πολλών δισ. ευρώ από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται απόψεις αναλυτών, αναφέρει ότι κατβ αρχήν οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα θεωρήσουν ως χρεοκοπία μία εθελοντική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

    Ο οίκος Standard & Poorβs έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στο επίπεδο της χρεοκοπίας, που συνιστά ένα «γεγονός αξιολόγησης» (rating event).

    Το γεγονός αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, μπορεί να προκαλέσει ακινησία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο για το δανεισμό τους, με αποτέλεσμα να κοπεί μία ζωτικής σημασίας πηγή χρηματοδότησης.

    Επίσης, το γεγονός αυτό θα προκαλέσει πιθανόν ακόμη μεγαλύτερο κλυδωνισμό στα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές θα αναγκάζονταν να τα πουλήσουν.

    Οι πολιτικοί της ΕΕ, επισημαίνει το δημοσίευμα, έχουν δημοσιοποιήσει ότι υπάρχει δυνατότητα να πεισθούν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες να διατηρήσουν τα δάνειά τους στην Ελλάδα, δηλαδή ότι θα την δανείσουν ξανά, όταν λήξουν τα ομόλογά τους. Ωστόσο, προσθέτουν οι Financial Times, ακόμη και αυτό μπορεί να θεωρηθεί «πιστωτικός γεγονός» (credit event) στην αγορά των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps, cds).

    Στην περίπτωση, που πράγματι θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός - τη σχετική απόφαση θα τη λάβει μία ομάδα τραπεζών και επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) - οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν πουλήσει cds σε άλλες τράπεζες και επενδυτές, θα αναγκασθούν να πληρώσουν πολλά δισ. ευρώ στους αγοραστές τους.

    Θεωρείται, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι πολλές γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν πουλήσει cds, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μία επιδρομή στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] "Μήνυμα τιμής"

    "Πιστεύω, ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε σήμερα, από την Κρήτη των μεγάλων και ηρωικών αγώνων πρέπει να στείλουμε το μήνυμα τιμής ότι και κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, εφόσον υπάρχει σχέδιο, εφόσον υπάρχει πίστη και εφόσον υπάρχει επιμονή κι εμείς θα τα καταφέρουμε".

    Αυτό δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στους τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλων και αναφερόμενος στον Ελευθέριο Βενιζέλο επεσήμανε ότι δίδαξε σε όλο τον κόσμο την τέχνη της διαπραγμάτευσης.

    "Είμαστε εδώ σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς ένα από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηγέτες, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος κατόρθωσε να συνδυάσει το μεγάλο όραμα με τον καθαρό ρεαλισμό στην τέχνη της διπλωματίας. Ο οποίος κατάφερε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες να διδάξει σε ολόκληρο τον κόσμο την τέχνη της διαπραγμάτευσης".

    Ο κ. Σαμαράς συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους βουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη και Γιάννη Πλακιωτάκη.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τους τάφους των Βενιζέλων επισκέφθηκε το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο, καθώς και την έδρα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Επόμενος σταθμός του ήταν το δημαρχείο Χανίων, όπου ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης τον ενημέρωσε για θέματα που αφορούν την λειτουργία του νέου "Καλλικρατικού" δήμου αλλά και για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για ενίσχυση του τουρισμού στα Χανιά μέσω της κρουαζιέρας.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Δωρεάν περίθαλψη

    Ημέρα κοινής δράσης γιατρών, εργαζομένων στο ΕΣΥ, ασθενών, κοινωνικών φορέων, ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων, για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ορίζεται η 1η Ιουνίου.

    Την απόφαση έλαβε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε συνεργασία με επιτροπές πρωτοβουλίας πολιτών και Ομοσπονδίες και Σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. «Δεν πληρώνουμε εισιτήριο στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η δημόσια δωρεάν περίθαλψη ποιότητας είναι δικαίωμα», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει ότι «η δημόσια περίθαλψη αντιμετωπίζεται ως "περιττό βάρος" για το κράτος που πρέπει σταδιακά να μεταφερθεί στις πλάτες των πολιτών».

    «Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ που σχετίζονται κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και πόρων. Θέλουν φτηνή και κακής ποιότητας περίθαλψη. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν είναι επιχειρήσεις. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και οι ασθενείς δεν είναι πελάτες που πρέπει να περάσουν από το ταμείο. Οι περικοπές στο ΕΣΥ κοστίζουν πολύ σοβαρά στην υγεία. Η δημόσια, δωρεάν περίθαλψη ποιότητας για όλους είναι δικαίωμα και η υπεράσπιση της είναι υπόθεση όλων», καταλήγει η ανακοίνωση.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2011 - 10:30:19 UTC