Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σε διαφορετικό μήκος κύματος ΕΚΤ- Γερμανία"
  • [02] Η πρόταση Ασεμπίγιο για το "Ελληνικό" Video
  • [03] Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2% της παγκόσμιας οικονομίας
  • [04] "Εφυγε" ο Χ. Σεμπρούν
  • [05] Απλοποίηση υποβολής

  • [01] "Σε διαφορετικό μήκος κύματος ΕΚΤ- Γερμανία"

    Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β.Σόιμπλε, για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει - σε εθελοντική βάση - με την επαναγορά των ομολόγων στη λήξη τους (rollover), επισημαίνει η οικονομική υπηρεσία Bloomberg.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει διαφωνήσει με οποιαδήποτε λύση, πέραν του rollover, καθώς θέλει να αποφευχθεί να χαρακτηρισθεί η συμμετοχή των επενδυτών ως χρεοκοπία της Ελλάδας και να προκληθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps, cds) που έχουν εκδώσει οι τράπεζες.

    Στελέχη της ΕΚΤ είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι δεν θα κάνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρήσουν την εμπλοκή των ιδιωτών ως χρεοκοπία. Ήδη, οι μεγαλύτεροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι θα χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία οποιαδήποτε επιμήκυνση των ομολόγων που έχουν ιδιώτες, εφόσον δεν προκύπτει ότι αυτή έγινε πράγματι εθελοντικά.

    "Οποιαδήποτε συμφωνία στις 20 Ιουνίου (σ.σ.: στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα) πρέπει να περιλαμβάνει μία καθαρή εντολή - που θα δοθεί στην Ελλάδα ενδεχομένως μαζί με το ΔΝΤ - για να αρχίσει η διαδικασία της εμπλοκής των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αυτή η διαδικασία πρέπει να οδηγήσει σε μία ποσοτικοποιημένη και σημαντική συμμετοχή των ομολογιούχων στην προσπάθεια ενίσχυσης, πέρα από μία διαδικασία καθαρά στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης", ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ. Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία της Βιένης προέβλεπε αυτό που ζητούσε η ΕΚΤ, δηλαδή το rollover των ελληνικών ομολόγων.

    Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, με τίτλο: "Η Γερμανία επιδιώκει την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων σε διάσταση με την ΕΚΤ", σημειώνει ότι με πρόσφατη ανακοίνωση του ο οίκος Fitch ανέφερε ότι μία ανταλλαγή ομολόγων, η οποία θα προσφέρει στους κατόχους τους "χειρότερους" όρους από τους όρους των υφιστάμενων τίτλων, θα αποτελούσε μία αναγκαστική ή μη επιθυμητή συναλλαγή και θα θεωρείτο χρεοκοπία. "Είτε ο κ. Σόιμπλε θα χαλαρώσει το αίτημά του ή η ΕΚΤ θα κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις", δήλωσε στο πρακτορείο ο κ. Κρίστοφερ Ρίγκερ, επικεφαλής στρατηγικής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank .

    Τέλος, τη στήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, εξέφρασε ο Μπάρακ Ομπάμα.

    Η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει στη στήριξη από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει και η Γερμανία θα έχει καίριο ρόλο στον σχεδιασμό της "λύσης", τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στον Λευκό Οίκο, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Η πρόταση Ασεμπίγιο για το "Ελληνικό" Video

    Το 72% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα μετατραπεί σε πράσινο, το 15% θα καλύπτεται από δρόμους και το 12% θα είναι το δομημένο τμήμα, που θα περιλαμβάνει σπίτια, γραφεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, πανεπιστήμιο, κυβερνητικά κτίρια κ.α.

    Αυτός είναι ο κορμός της πρότασης του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο για την ανάπλαση του Ελληνικού, που παρουσιάστηκε, χθες το βράδυ, στο Διοικητικό Συμβούλιο της "Ελληνικό ΑΕ", της εταιρίας δηλαδή που συστήθηκε για τη διαχείριση και αξιοποίηση της έκτασης. Με βάση την πρόταση Ασεμπίγιο αλλά και άλλες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το Ελληνικό, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, θα διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης και θα ακολουθήσει "πολύ σύντομα" (το αργότερο ως το τέλος του καλοκαιριού) πρόσκληση για εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από επενδυτές. Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών θα περιλαμβάνεται το Κατάρ, που έχει ήδη δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ο κ. Ασεμπίγιο στάθηκε ιδιαίτερα στη μοναδικότητα του ακινήτου, τονίζοντας ότι σε καμία Ευρωπαϊκή πόλη δεν υπάρχει έκταση τόσο μεγάλη, (600 εκτάρια), με 3 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο, πρόσβαση σε τραμ, μετρό και οδικούς άξονες, κοντά στο αεροδρόμιο, κοντά στο κέντρο της πόλης, απόλυτα επίπεδη και ιδιοκτησίας του Δημοσίου. "Το Ελληνικό μπορεί να απογειωθεί, είναι εθνική υπόθεση και μπορεί να αποτελέσει τον οικονομικό καταλύτη για τη χώρα, όχι μόνο για την Αττική και τους γύρω Δήμους", ανέφερε ο κ. Ασεμπίγιο. Ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι εργαζόμενος και όχι ιδιοκτήτης του Ισπανικού φορέα που έχει αναλάβει σύμβουλος της κυβέρνησης για το Ελληνικό, ενώ για τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι φίλος του, αν και θα το ήθελε πολύ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2% της παγκόσμιας οικονομίας

    Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιμετωπίζει σημαντικούς μετωπικούς ανέμους, λόγω της αβεβαιότητας από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) στην επικαιροποιημένη έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Η ΠΤ μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2011 στο 3,2% από 3,3% τον Ιανουάριο, λαμβάνοντας υπόψη τον σεισμό στην Ιαπωνία και την αναταραχή στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2012 στο 3,6%.

    Όσον αφορά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Τράπεζα προβλέπει ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6,3% για τα επόμενα τρία χρόνια έναντι 7,3% που ήταν ο ρυθμός που σημείωσαν το 2010, ενώ προειδοποιεί ότι οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα συνέβαλαν κατά 46% στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2010, σημειώνει η έκθεση, ενώ ο οικονομολόγος της Τράπεζας Άντριου Μπερνς δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πιθανόν θα πρέπει να συσφίξουν ταχύτερα τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική τους για να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Ο κ. Μπερνς είπε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μία επιβράδυνση ή διακοπή της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά απέκλεισε την πιθανότητα μίας δεύτερης ύφεσης.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] "Εφυγε" ο Χ. Σεμπρούν

    Ο σπουδαίος Ισπανός συγγραφέας Χορχέ Σεμπρούν, πέθανε χθες Τρίτη, σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές από το οικογενειακό του περιβάλλον.

    Ο συνδημιουργός του σεναρίου της ταινίας του Κώστα Γαβρά "Ζ", συγγραφέας περίπου 15 βιβλίων, μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα στη συγγραφή και την πολιτική δράση.

    Ο Χορχέ Σεμπρούν που υπήρξε υπουργός Πολιτισμού στην Ισπανία του Φελίπε Γκονζάλες, γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1923 και από το 1939 έζησε στο Παρίσι.

    Διετέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, έδρασε κατά του καθεστώτος του Φράνκο, πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των ναζί, φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ και υποστήριξε τις πολιτικές αριστερές ιδέες του.

    Από το 1964, χρονιά που τον έθεσε εκτός ΙΚΚ, αφιερώθηκε στο συγγραφικό του έργο, αντλώντας συχνά την έμπνευση του από τις εμπειρίες του, (το βιβλίο του "Η γραφή ή η ζωή" έχει ως αφετηρία τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ), την ιστορία και το βαθύ ερώτημα που τον απασχολούσε: τη μνήμη. Στο έργο του συμπεριλαμβάνονται και σενάρια, σκηνοθετημένα από σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Αλέν Ρενέ.

    Πολυβραβευμένος και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ από το 1986, έγραψε μεταξύ άλλων "Τα σανδάλια", το "Είκοσι χρόνια και μία μέρα", το "Ο νεκρός μας χρειάζεται", το "Τι ωραία Κυριακή!", την "Επιστροφή του Νετσάγιεφ" και φυσικά, "Το μεγάλο ταξίδι".

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Απλοποίηση υποβολής

    Νέο τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων μέσω λογιστή, για τους φορολογουμένους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο TAXISnet, έθεσε από σήμερα σε λειτουργία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Η διαδικασία αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, καταργεί την ανάγκη ο φορολογούμενος να μεταβεί στη ΔΟΥ για να αποκτήσει κλειδάριθμο και να πιστοποιήσει συγκεκριμένο λογιστή για την υποβολή της. Αντί αυτής της διαδικασίας, ο φορολογούμενος αρκεί να δώσει στο λογιστή - φοροτεχνικό με τον οποίο συνεργάζεται τρία απλά στοιχεία που βοηθούν την ταυτοποίησή του στο TAXISnet.

    Συγκεκριμένα, ένας εξουσιοδοτημένος λογιστής - φοροτεχνικός μπορεί να υποβάλει με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για λογαριασμό τρίτου, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο TAXISnet.

    Στην περίπτωση αυτή κατά την είσοδο στην εφαρμογή o λογιστής - φοροτεχνικός θα εισάγει τα εξής στοιχεία του υπόχρεου:

    α) τον Α.Φ.Μ. του,

    β) τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του, όπως αυτός εμφανίζεται στο μητρώο TAXIS και

    γ) τον αριθμό ειδοποίησης τού περσινού του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος (του οικονομικού έτους 2010). Η είσοδος στην εφαρμογή υποβολής επιτρέπεται μόνο όταν όλα τα στοιχεία εισόδου είναι αθροιστικά ορθά.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 June 2011 - 12:30:21 UTC