Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο"
  • [02] Ξενάγηση στο Πάρκο του Νέστου
  • [03] Σε απεργιακούς ρυθμούς
  • [04] Στις κάλπες οι Τούρκοι
  • [05] Χρυσές...δουλειές
  • [06] Η "ραχοκοκαλιά" της Ευρώπης
  • [07] Δημοψήφισμα στην Ιταλία

  • [01] "Θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο"

    Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλώνει ο πρωθυπουργός . Σε συνέντευξή του, στο "Βήμα της Κυριακής", ο κ. Παπανδρέου λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των νέων μέτρων ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα παρά μόνο η θέληση , όπως τονίζει, να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας.

    Στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα, ο πρωθυπουγρός δηλώνει πως αν υπήρχε άλλη λύση θα την είχε επιλέξει. "Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ. Στον πόλεμο κάνεις και λάθη. Τραυματίζεσαι, ματώνεις, χάνεις και μάχες. Αλλά το ζητούμενο είναι να κερδίσες τον πόλεμο για τη σωτηρία και την αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο", δηλώνει κατηγορηματικά , επισημαίνοντας πως όποιος ισχυρίζεται πως η χώρα μπορεί να βγει από μια τέτοια κρίση με εύκολο τρόπο, ίσως να μην έχει καταλάβει το μέγεθος και το βάθος της.

    Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπακωσταντίνου και στις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει πως οι αποφάσεις είναι συλλογικές, ενώ σε όσους τον επικρίνουν για τις επιλογές που έχει κάνει όσον αφορά τους συνεργάτες του, ξεκαθαρίζει πως μοναδικό του κριτήριο είναι η καλύτερη προώθηση του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας πως μάλλον κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πως προσπαθεί εδώ και μήνες να επιβάλει μια νέα κουλτούρα διαλόγου και διαβούλευσης σε όλα τα επίπεδα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές και επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του και προς την αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση. "Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα οι πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε καταλάβει το διακύβευμα για την πατρίδα μας", λέει ο πρωθυπουργός ο οποίος φροντίζει να στείλει μήνυμα και στους πολίτες που διαμαρτύρονται, τονίζοντας πως έχουν δίκιο να αγανακτούν καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη σπατάλη και τη διαφθορά.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Ξενάγηση στο Πάρκο του Νέστου

    Στα "μυστικά" του παραποτάμιου δάσους του Νέστου μυεί τους επισκέπτες το Περιβαλλοντικό Πάρκο του, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, με τη δημιουργία τεχνητής λίμνης και λόφου, με παρατηρητήριο άγριας φύσης και υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως παιδική χαρά και χώρου πικ-νικ, με περιβαλλοντικά παιχνίδια και εκθέματα.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του έργου, περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη του τομέα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ανάδειξης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων, Μαρία Κατσακιώρη, "το 2005, στο πλαίσιο του έργου 'Αποκατάσταση και ανάδειξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου', που υλοποιήθηκε από το Δασαρχείο Καβάλας και το ΕΚΒΥ, σχεδιάστηκε, μεταξύ άλλων, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέστου, το οποίο οριοθετείται σε επιλεγμένη περιοχή, κοντά στον οικισμό Εράσμιο του νομού Ξάνθης".

    Το πάρκο καταλαμβάνει περίπου 450 στρέμματα, στα οποία περιλαμβάνεται και τμήμα του αρχέγονου δάσους.

    Γνωστό άλλοτε με την ονομασία Μέγα Δάσος (Κοτζά Ορμάν στην τουρκική γλώσσα), το Παραποτάμιο Δάσος του Νέστου, που εκτεινόταν εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού, υπήρξε από τα μεγαλύτερα υδροχαρή δάση της Μεσογείου, με μήκος 27 χιλιόμετρα, πλάτος 3-7 χιλιόμετρα και συνολική έκταση 120.0000 στρεμμάτων.

    Σταδιακά, από τη δεκαετία του 1930 και λόγω της εντεινόμενης ανάγκης για γεωργικά εδάφη εκχερσώθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του και, παράλληλα, ευθυγραμμίσθηκε η κεντρική κοίτη του ποταμού και κατασκευάσθηκαν εκατέρωθεν αναχώματα για την αποφυγή πλημμυρών. Σήμερα, το παραποτάμιο δάσος έχει περιορισθεί σε περίπου 4.500 στρέμματα, ενώ το αρχέγονο δάσος εμφανίζεται σε διάσπαρτες κηλίδες και καταλαμβάνει μόλις 990 στρέμματα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Σε απεργιακούς ρυθμούς

    Από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, θα ξεκινήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κατά της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της επιχείρησης. Η απεργία αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας και ενδέχεται να οδηγήσει σε προγραμματισμένες περικοπές φορτίου.

    Εικοσιτετράωρη γενική απεργία στις 15 Ιουνίου, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Την ίδια ημέρα θα απεργήσουν και οι γιατροί. Επίσης, απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 21 Ιουνίου ημέρα Πανευρωπαϊκής δράσης.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Στις κάλπες οι Τούρκοι

    Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στην Τουρκία για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να εξασφαλίσει μία συντριπτική πλειοψηφία, την οποία επιδιώκει για την τρίτη κυβερνητική του θητεία. Στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τρίτη συνεχή θητεία του θα έχει λάβει τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.

    Λίγο μετά τις 9 το βράδυ θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της προεκλογικής προσπάθειας των κομμάτων. Οι κάλπες κλείνουν στις πέντε το απόγευμα.

    Συνολικά 50.189.930 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 550 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Μετέχουν 15 κόμματα και 203 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή έδιναν προβάδισμα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με ποσοστά 45%-50% και ακολουθούσαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (25%-30%), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (10%-13%) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (5%-7%) που υποστηρίζει ανεξάρτητους βουλευτές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλεγούν περίπου 30 ανεξάρτητοι.

    Σημαντικό στοίχημα των εκλογών είναι το αν το ακροδεξιό κόμμα θα καταφέρει να ξεπεράσει το 10%, που είναι η προϋπόθεση για εκπροσώπηση στην εθνοσυνέλευση. Από το αν θα μπουν οι ακροδεξιοί στη βουλή, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το μέγεθος της νίκης του κυβερνώντος κόμματος. Δεύτερος παράγοντας που θα επηρεάσει το μέγεθος αυτό, θα είναι το κατά πόσο θα αυξηθεί η δύναμη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος σε σχέση με τις εκλογές του 2007. Τρίτος παράγοντας είναι ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών που θα εκλεγούν.

    Πέρα από τα ποσοστά, όμως, το σημαντικό για το κυβερνών κόμμα είναι να κερδίσει πλειοψηφία τουλάχιστον 330 εδρών. Με αυτή την πλειοψηφία μπορεί να υπερψηφιστεί το νέο σύνταγμα, αν και θα χρειαστεί και έγκριση του λαού με δημοψήφισμα. Με την απόλυτη πλειοψηφία των 367 εδρών, το σύνταγμα υπερψηφίζεται, χωρίς να είναι υποχρεωτικό το δημοψήφισμα. Απλώς με βάση το σύνταγμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να θέσει θέμα δημοψηφίσματος ακόμη και σε αυτή την περίπτωση.

    Εάν μετά τις εκλογές σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Ερντογάν θα είναι ο δεύτερος πολιτικός και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το δεύτερο κόμμα που θα έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της Τουρκίας, από το 1946 που ισχύει το πολυκομματικό σύστημα. Το πρώτο κόμμα που το είχε καταφέρει ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα του Αντνάν Μεντερές με ποσοστά 55,2 - 57,5 και 47,91 στις εκλογές του 1950, του 1954 και του 1957.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Χρυσές...δουλειές

    Σημαντικά αυξημένος είναι ο τζίρος για πολλά καταστήματα εστίασης γύρω από την πλατεία Συντάγματος, η οποία βρίσκεται υπό κατάληψη από τους «Αγανακτισμένους», από τα τέλη Μαΐου, γεγονός που συνεπάγεται κέρδη για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες κάνουν χρυσές δουλειές λόγω της καθημερινής αθρόας προσέλευσης του κόσμου.

    Ωστόσο, αρκετά είναι τα παράπονα, από καταστηματάρχες των γύρω δρόμων, οι οποίοι μιλάνε για τη χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων χρόνων αλλά και από τους πλανόδιους «ταχυφαγοποιούς», οι οποίοι βρίσκονται επί της πλατείας.

    «Έχουμε πολύ κόσμο κάθε μέρα. Ειδικά τις δύο Κυριακές των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων, η ουρά έφθανε μέχρι έξω από το κατάστημα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη, σερβιτόρος γνωστού καφέ κάτω από την πλατεία Συντάγματος.

    Οι καταστηματάρχες στους γύρω δρόμους, κάνουν λόγο για μία σχετική αύξηση της κίνησης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και περισσότερα έσοδα, επισημαίνοντας ότι η ο τζίρος τους έχει συνεχή πτωτική τάση, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

    Δεκάδες είναι και οι καντίνες που έχουν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Οι ιδιοκτήτες τους κάνουν λόγο για πάρα πολύ χαμηλό τζίρο.

    «Την Κυριακή, έβγαλα μεροκάματο 26 ευρώ. Ο κόσμος είναι στατικός και δεν αγοράζει από εμάς» είπε ο κ. Γιώργος, επισημαίνοντας ότι μεγάλη ζημιά για τη δουλειά τους είναι η παραπληροφόρηση, όπως είπε, από τα ΜΜΕ, τα οποία μιλάνε για ακριβές τιμές και κακή ποιότητα.

    Επισημαίνεται δε, ότι υπάρχει ομάδα υπεύθυνη για τη σίτιση των αγανακτισμένων, στην οποία καταφθάνουν καθημερινά ποσότητες τροφίμων από εθελοντές.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Η "ραχοκοκαλιά" της Ευρώπης

    Ο Δούναβης είναι η φυσική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης. Ένας ποταμός που θεωρείται ο σημαντικότερος υδροβιότοπος της κεντρικής Ευρώπης. Ένα καταφύγιο για χιλιάδες κοινά αλλά και απειλούμενα είδη.

    Για κάποιους επιστήμονες ο Δούναβης είναι ένα απομεινάρι της εποχής των δεινοσαύρων, πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, και είναι σε θέση να ξεκλειδώσει πολλά μυστικά της εξέλιξης των ειδών. Για άλλους είναι ένα δημιούργημα της ομορφιάς.

    Ανάμεσα στα ψάρια που ζουν στον Δούναβη είναι και ο οξύρρυγχος, που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο ποταμός είχε κάποτε έξι είδη οξύρυγχου. Σήμερα διαθέτει μόνο τέσσερα. Ο οξύρρυγχος απειλείται από τη ρύπανση, την υπεραλίευση, αλλά και τη ναυσιπλοΐα. Στη Ρουμανία υπάρχουν δύο εκκολαπτήρια οξύρρυγχου, όπου γίνεται η αναπαραγωγή του ψαριού και εξάγεται το περίφημο χαβιάρι.

    Το Δέλτα του Δούναβη, που εκτείνεται σε 5000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διαμορφώθηκε πριν από 6.000 χρόνια Σήμερα είναι μέρος του δικτύου Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς τόπους άγριας πανίδας και χλωρίδας. Είναι ένα καταφύγιο για χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, τους αυτόχθονες κορμοράνους, τους γκρι ερωδιούς, τους αργυροπελεκάνους, τους θαλασσαετούς.

    Η νομοθεσία της ΕΕ για την ποιότητα των υδάτων έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Οι επιστήμονες λένε ότι το ποτάμι είναι πλέον καθαρότερο απβ ό, τι πριν από κάποιες και δεκαετίες και ορισμένα απειλούμενα είδη αρχίζουν να αναπτύσσονται με γοργούς.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Δούναβη, εκτός από την αυξημένη εμπορική εκμετάλλευση, είναι υδροηλεκτρική ενέργεια. Πολύ περισσότερο σήμερα, καθώς η ζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται.

    Η υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ενέργειας Gabchikova παράγει πολύτιμη ενέργεια για τη Σλοβακία. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή, αλλά το κόστος της λειτουργίας της είναι τεράστιο για το περιβάλλον.

    Η οικονομική ανάπτυξη δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της φύσης, λένε οι επιστήμονες.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Δημοψήφισμα στην Ιταλία

    Οι Ιταλοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα σε δημοψήφισμα για την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και την ποινική ασυλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένα νέο τεστ για τον μεγιστάνα πρωθυπουργό, μετά την πρόσφατη πανωλεθρία που υπέστη στις δημοτικές εκλογές.

    Σχεδόν 47,2 εκατομμύρια Ιταλοί στη χερσόνησο και 3,2 εκατομμύρια που διαμένουν στο εξωτερικό καλούνται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που διεξάγεται από τις 09:00 ώρα Ελλάδος και έως τις 23:00 σήμερα και αύριο Δευτέρα από τις 08:00 ώρα Ελλάδος έως τις 16:00.

    Το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι 50% συν μια ψήφο για τα δημοψηφίσματα αυτά που καταργούν ισχύοντες νόμους.

    Μια μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων και μια αποτυχία του στρατοπέδου Μπερκουσκόνι θα αποδυνάμωνε την κυβέρνηση που ήδη κλυδωνίζεται από την ήττα που υπέστη ο συνασπισμός της στις δημοτικές εκλογές, πριν από 15 ημέρες, όταν έχασε μεταξύ άλλων το προπύργιό της, το Μιλάνο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 June 2011 - 8:30:23 UTC