Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αναζήτηση του ... χαμένου ανοιχτηριού
  • [02] Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
  • [03] Μαζί ποδήλατα και λεωφορεία
  • [04] "Αριστοφάνους 11"
  • [05] Παιδιά με τάσεις...αλκοολισμού

  • [01] Η αναζήτηση του ... χαμένου ανοιχτηριού

    Για τους περισσότερους, τα ανοιχτήρια είναι απλά εργαλεία, τα οποία, αφού χρησιμοποιηθούν, καταλήγουν σε κάποιο συρτάρι. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για το Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος τα τελευταία 35 χρόνια έχει επιδοθεί σε ένα "κυνήγι" αναζήτησης και συλλογής παλιών ανοιχτηριών φιαλών κρασιού.

    Με κόπο και μεράκι, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 2.700 κομμάτια, μεγάλο μέρος των οποίων εκτίθενται στο Μουσείο Οίνου, στην περιοχή της Επανομής, στη Θεσσαλονίκη.

    Η προσωπική συλλογή του κ. Γεροβασιλείου αποτελείται από ξεχωριστά ανοιχτήρια φιαλών κρασιού, που προέρχονται από διάφορες χώρες του πλανήτη και αποτελούν ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

    Σύμφωνα με το συλλέκτη, τα παλιά ανοιχτήρια εκτιμώνται πως είναι περίπου 3.500, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει δρόμος ακόμη για τη συγκέντρωσή τους.

    Στο Μουσείο Οίνου, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του οινοποιείου του κτήματος Γεροβασιλείου, δίπλα στον υπόγειο χώρο παλαίωσης, παρουσιάζεται η συλλογή ανοιχτηριών.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

    Συλλαλητήριο στην Ομόνοια πραγματοποιεί στις 11:00 το πρωί το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο, κατά των νέων μέτρων του "μεσοπρόθεσμου προγράμματος". Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί σε "κλιμάκωση του αγώνα και της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια" ενώ συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, πραγματοποιούνται την ίδια ώρα σήμερα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Μαζί ποδήλατα και λεωφορεία

    Αρχίζει από την προσεχή Δευτέρα, 20 του μηνός, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της κυκλοφορίας των ποδηλάτων στις λεωφορειολωρίδες.

    Το μέτρο θα διαρκέσει μέχρι στις 18 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα και να ληφθούν αποφάσεις για την καθιέρωσή του ή μη.

    Συγκεκριμένα, τα ποδήλατα θα μπορούν να κυκλοφορούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις λεωφορειολωρίδες, στο δεξιό άκρο, σε μονό στοίχο δίπλα στο κράσπεδο της οδού, χωρίς να προβαίνουν σε ελιγμούς, ώστε να υπάρχει επαρκής διαθέσιμος χώρος για την κίνηση των διερχόμενων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και των υπολοίπων οχημάτων, για τα οποία επιτρέπεται η κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες.

    Οι δρόμοι που έχουν επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου είναι:

    - Βασ. Σοφίας, στην κατεύθυνση προς περιφέρεια μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Πυρρή και στην κατεύθυνση προς κέντρο μεταξύ των οδών Τσόχα και Ακαδημίας

    - Φειδιππίδου, μεταξύ των οδών Μεσογείων και Κηφισίας

    - Σταδίου, μεταξύ των οδών Σταύρου και Βουκουρεστίου

    - Βασ. Κωνσταντίνου και στις δύο κατευθύνσεις μεταξύ των οδών Β. Όλγας και Βασ. Αλεξάνδρου

    - Πατησίων, στην κατεύθυνση προς περιφέρεια μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Μετσόβου και στην κατεύθυνση προς κέντρο μεταξύ των οδών Αλεξάνδρας και Πανεπιστημίου

    - Συγγρού στην κατεύθυνση προς κέντρο μεταξύ των οδών Ζίννη και Διάκου

    - Ακαδημίας, μεταξύ της πλ. Κάνιγγος και της οδού Ιπποκράτους

    - Μαυρομματαίων, μεταξύ των οδών Βασ. Ηρακλείου και Ιουλιανού

    - Ηπείρου, μεταξύ των οδών Αχαρνών και Πατησίων

    - Ιπποκράτους, μεταξύ των οδών Κατσώνη και Σόλωνος

    - Χαρ. Τρικούπη, μεταξύ των οδών Ναυαρίνου και Ξιφίου

    - Αλεξάνδρας, στην κατεύθυνση προς κέντρο σε όλο το μήκος και στην κατεύθυνση προς περιφέρεια μεταξύ των οδών Πατησίων και Σούτσου

    - Σωκράτους, μεταξύ των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Πειραιώς

    Ερατοσθένους, στην κατεύθυνση προς κέντρο σε όλο το μήκος, και

    - Παπαδιαμαντοπούλου, μεταξύ των οδών Μιχαλακοπούλου και Βασ. Σοφίας.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] "Αριστοφάνους 11"

    Στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα Σπείρα» παρουσιάζουν τη λαϊκή μουσικοχορευτική δράση «Αριστοφάνους 11», από 16 έως 25 Ιουνίου.

    Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη στις έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, στην οποία, είκοσι εξαιρετικοί νέοι άνεργοι καλλιτέχνες τραγουδούν, πειράζονται, θυμώνουν, ουρλιάζουν και προσεύχονται, σοκάρουν και ροκάρουν με χορικά και τραγούδια.

    Την παράσταση ξεχωρίζει, ο μουσικός της χαρακτήρας, καθώς πλην των μουσικών οργάνων, μουσική παράγεται επίσης από τα σώματα και τα λαρύγγια των καλλιτεχνών, όλα στην αρχέτυπη μορφή τους, με έντονο το διονυσιακό στοιχείο. Τα λυρικά μέρη και ο ήχος είναι σύγχρονος, του 21ου αιώνα, βασίζονται όμως στους αρχαίους μουσικούς δρόμους, στην πηγή του δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού αλλά και στη βυζαντινή μελωδία.

    «Μελετάω για χρόνια τον Αριστοφάνη και πέρυσι μελέτησα ως Δικαιόπολις και τον κεντρικό άξονα των κωμωδιών του, τον πρωταγωνιστή. Παρβ όλα αυτά το διαχρονικό ποιητικό στοιχείο -το μέλος- είναι τα μέρη των χορών. Με σύμβουλο, μεταφραστή και συνεργάτη τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, με τους δόκιμους και απόλυτα επιτυχημένους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου ("Λυσιστράτη", "Πλούτος") και με συνδετικά κείμενα δικά μου και της ομάδας που φέρνουν το τότε στο τώρα, με ξεκαρδιστικές σκηνές και ενσταντανέ, έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε και να μη μένουμε απαθείς. Αυτό είναι το χρέος της κωμωδίας. Στους καιρούς, την σημερινή πολιτική κατάσταση και την απαίτηση να είναι η τέχνη το όπλο της αντίστασης στον εθνικό φόβο και την κατάθλιψη» λέει για την παράσταση ο Σταμάτης Κραουνάκης

    Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί ο Μανόλης Παντελιδάκης, τη χορογραφία ο Φωκάς Ευαγγελινός και τα κοστούμια η Έβελυν Σιούπη.

    Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10β¬ (νεανικό έως 26 ετών) και 15β¬.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Παιδιά με τάσεις...αλκοολισμού

    Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους μεθυσμένους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πίνουν υπερβολικά, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 5.700 εφήβους από 13 ως 16 ετών στην Αγγλία.

    Η έρευνα διεξήχθη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos Mori για λογαριασμό του Ιδρύματος Ερευνών Κοινωνικών Επιστημών Joseph Rowntree και αποκαλύπτει πως ένας έφηβος 13-14 χρόνων στους τέσσερις έχει ήδη μεθύσει περισσότερες από μια φορές και το ίδιο ισχύει για έναν στους δύο εφήβους ηλικίας 15 ως 16 ετών.

    Ανάμεσα στους εφήβους ηλικίας 13 ως 14 ετών, το 70% έχει ήδη δοκιμάσει οινοπνευματώδη ποτά, στις μεγαλύτερες ηλικίες (15 ως 16 ετών) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 89%. Οι περισσότεροι έφηβοι δήλωσαν πως ήπιαν για πρώτη φορά στα 12 τους χρόνια.

    Οι έφηβοι που αφήνονται χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους είναι πιθανότερο να καταφύγουν στο "binge drinking", που σημαίνει "πίνω μέχρι να χάσω κάθε έλεγχο".

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι των οποίων οι γονείς δεν γνωρίζουν που βρίσκονται τα βράδια του Σαββάτου ή παρακολουθούν ακατάλληλες ταινίες χωρίς επιτήρηση, είναι αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρχίσουν να πίνουν.

    "Η έρευνα δείχνει πως οι γονείς έχουν μεγαλύτερη επιρροή από αυτή που πιστεύουν στην συμπεριφορά των εφήβων", τονίζει η Κλερ Τέρνερ, εκπρόσωπος του ιδρύματος.

    "Αυτά που λένε οι γονείς και η συμπεριφορά τους απέναντι στο αλκοόλ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αν τα παιδιά θα θελήσουν να πίνουν", πρόσθεσε.

    Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2010, το 39% των αντρών και το 31% των γυναικών στη Βρετανία ξεπερνούν τα "λογικά όρια κατανάλωσης αλκοόλ την ημέρα", δηλαδή 3 ως 4 μονάδες για τους άντρες και 2 ως 3 για τις γυναίκες.

    Μια μονάδα οινοπνευματώδους ποτού αντιστοιχεί με 10 χιλιοστόμετρα αιθυλικής αλκοόλης, μέτρο σχετικά ασαφές, αφού το αντίστοιχό του για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι 25 χιλιοστόμετρα ενός ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%.

    Ο μέσος όρος κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στη χώρα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσίας, ήταν για το 2009 12,4 μονάδες την εβδομάδα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 June 2011 - 8:30:18 UTC