Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία
  • [02] Πρώτα το Μεσοπρόθεσμο
  • [03] Προς επανεκλογή Μπαν Κι- Μουν στον ΟΗΕ
  • [04] Λιγότεροι οι αριστούχοι
  • [05] Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα
  • [06] Τροποποιήσεις στα φορολογικά
  • [07] Διακοπές ρεύματος
  • [08] Οι επιζήσαντες...

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

    Με φανερή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.

    "Η κυβέρνηση κάνει συνεχή διαπραγμάτευση του Μνημονίου στην πράξη" τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση,ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

    "Το μόνο που κατάφερε αυτή η κυβέρνηση είναι η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού που βρίσκεται τώρα στον δρόμο", υπογράμμισε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ ¶ρης Σπηλιωτόπουλος.

    Σφοδρή κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «συγκαλύπτει, υποθάλπει και στηρίζει τραμπούκους με χυδαίες και ακραίες συμπεριφορές», εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.

    "Ορισμένοι ακολουθούν άκρως επικίνδυνους δρόμους που αν δεν ανακοπούν θα οδηγήσουν σε σκοτεινούς δρόμους", απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

    "Για επιχείρηση τρομοκρατίας του ελληνικού λαού προκειμένου να επιβληθούν και νέα σκληρότερα ταξικά και αντιλαϊκά μέτρα", έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ενώ πινγκ-πονγκ ανευθυνότητας κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

    Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι

    Συνάντηση με αντικείμενο όλες τις παραμέτρους της κρίσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία λόγω του δημοσίου χρέους, είχε, αργά χθες το βράδυ, στο Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε σύντομη δήλωσή του παρουσία του κ. Μπαρόζο, αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, όπως και "στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των Β¨27Β¨, των Β¨17Β¨, αλλά και πέραν της Ευρώπης". Πρόσθεσε ακόμη πως "κι εντός της Ελλάδας εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο ευρεία συναίνεση", ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης "να προχωρήσουμε μπροστά, φυσικά και με τη βοήθεια της Ενωσης".

    Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και η πορεία διαμόρφωσης του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα απετέλεσε το κεντρικό θέμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

    "Εξέφρασα την ισχυρή υποστήριξή μου προς τον πρωθυπουργό και την άκαμπτη προσπάθειά του για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Πρώτα το Μεσοπρόθεσμο

    Έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα συγκαλέσει στις 3 Ιουλίου, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο ο κ. Γιούνκερ, αντιπροσωπεία της "τρόικας" αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική πλευρά και ο διεθνής παράγοντας εννοούν τα ίδια πράγματα σε σχέση με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο κ. Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, είχε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup.

    Σημειώνεται πως τη δέσμευση των ελληνικών αρχών, ότι ως το τέλος Ιουνίου θα προωθήσουν όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου μνημονίου συνεννόησης της Ελλάδας με τους δανειστές της, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

    Την ανάγκη να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος, τόνισε από το Λουξεμβούργο, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Β. Δεμίρη και του Μ. Σπινθουράκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Προς επανεκλογή Μπαν Κι- Μουν στον ΟΗΕ

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ετοιμάζεται σήμερα να ψηφίσει για μια δεύτερη θητεία τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, το Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος έλαβε την υποστήριξη των μεγάλων χωρών.

    Οι δεκαπέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάσισαν την Παρασκευή ομόφωνα να υποστηρίξουν τον Μπαν Κι-Μουν για μια δεύτερη θητεία στον ΟΗΕ και απέστειλαν τη σχετική "σύσταση" τους στη Γενική Συνέλευση, η οποία σήμερα θα προχωρήσει στην εκλογή.

    Ο 67χρονος Μπαν Κι-Μουν που δεν έχει αντίπαλο στη ψηφοφορία αυτή, είναι σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί για πέντε χρόνια. Η πρώτη θητεία του ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη θητεία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2012 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

    "Τώρα που θα απαλλαγεί από το βάρος να πρέπει να αναζητεί υποστήριξη στην επανεκλογή του, ελπίζουμε ότι θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αγωνιστεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον πλανήτη", δήλωσε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Φιλίπ Μπολοπιόν.

    Σε μια δήλωση στις 17 Ιουνίου στη Μπραζίλια όπου βρισκόταν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας είπε ότι τον "τιμά ιδιαίτερα η ομόφωνη ψήφισή του από το Συμβούλιο Ασφαλείας" και ότι αισθάνεται "περήφανος για όλα όσα κάναμε από κοινού".

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Λιγότεροι οι αριστούχοι

    Χαμηλότερες είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

    Αυτό το γεγονός -εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί- ωθεί τις βάσεις στις περισσότερες σχολές και τμήματα σε πτώση, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στα περιφερειακά ιδρύματα.

    Φυσική και Μαθηματικά φαίνεται να είναι η "αχίλλειος πτέρνα" των υποψηφίων φέτος.

    Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας το 43,71% είναι φέτος κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι ήταν το 36,26%. Στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, κάτω από τη βάση είναι φέτος το 72,53%, ενώ πέρυσι ήταν το 61,33%.

    Στη Φυσική Γενικής Παιδείας το 44,75% κάτω από τη βάση φέτος, έναντι 23,32% πέρυσι. Στη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης 2, φέτος ήταν κάτω από τη βάση το 75,17%, ενώ πέρυσι ήταν το 61,32%. Στη Φυσική θετικής κατεύθυνσης, το 41,2% κάτω από την βάση φέτος, έναντι 23,69% πέρυσι.

    Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης το 39,21% των υποψηφίων ήταν κάτω από τη βάση φέτος, έναντι 25,39% πέρυσι.

    Εξάλλου, μείωση εμφανίζεται στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18 και 20 (11,09 έναντι 15,51% για το 2010), καθώς και σε εκείνα που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,08% έναντι 19% για το 2010).

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Μ. Παπουτσάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

    Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ κατά τη συντριβή στη διάρκεια της προσγείωσης ρωσικού αεροσκάφους σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Πετροζαντόφσκ της Καρελίας (νοτιοδυτική Ρωσία), ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας.

    "Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 52 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, 44 σκοτώθηκαν και 8 έχουν τραυματισθεί", ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων RΙΑ Novosti.

    Το αεροσκάφος, ένα Tu-134 , που ανήκει στην αεροπορική εταιρεία RussAir, επιχείρησε να προσγειωθεί λίγο πριν από τα μεσάνυκτα σε αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο του Πετροζαντόφσκ. Εξαιτίας του σοκ της πρόσκρουσης, το αεροσκάφος διερράγη και ανεφλέγη.

    Οκτώ αλλοδαποί, καθώς και ένας διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου ρωσικής υπηκοότητας, περιλαμβάνονται μεταξύ των 44 νεκρών της συντριβής.

    Ένας Σουηδός, ένας Ολλανδός και δύο Ουκρανοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των νεκρών, καθώς και μία τετραμελής οικογένεια ρωσικής και αμερικανικής υπηκοότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Ο διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου Βλαντιμίρ Πετάι, 38 ετών, περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των νεκρών.

    Ο Βλαντιμίρ Πετάι ήταν ο διαιτητής του 100ού ποδοσφαιρικού αγώνα της πρώτης κατηγορίας της Ρωσίας ανάμεσα στην Ρουμπίν Καζάν και τη Ντιναμό Μόσχας.

    Οι οκτώ τραυματίες του αεροπορικού δυστυχήματος νοσηλεύονται με εγκαύματα. Επτά βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Μεταξύ τους, περιλαμβάνεται ένα παιδί 10 ετών.

    Το δυστύχημα οφείλεται στις δυσχερείς μετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τον διευθυντή του αεροδρομίου του Πετροζαντόφσκ Αλεξέι Κουζμίτσκι. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης υπήρχε ισχυρή βροχόπτωση και πυκνή ομίχλη είχε καλύψει την περιοχή.

    Όμως, σύμφωνα με αναπληρωτή διευθυντή της εθνικής επιτροπής έρευνας για τα αεροπορικά δυστυχήματα Αλεξέι Μορόζοφ, το δυστύχημα είναι πιθανόν να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος προσγείωσης το αεροσκάφους.

    Το αεροπορικό δυστύχημα είναι ένα από τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων ετών στη ρωσική αεροπορία, έπειτα από τη συντριβή του Tu-154 της ρωσικής εταιρείας Poulkovo στην Ουκρανία το 2006, κατά την οποία σκοτώθηκαν 170 άνθρωποι.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Τροποποιήσεις στα φορολογικά

    Επί τάπητος θα τεθούν σήμερα τα νέα φορολογικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την οικονομία σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Στόχος του νέου υπουργού Οικονομικών είναι να υπάρξουν αλλαγές στο μέτρο της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα, προκειμένου να γίνει ηπιότερη για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα

    Παράλληλα αλλαγές θα υπάρξουν στο μέτρο των αποδείξεων, ενώ εξετάζεται η επιβολή τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Οι αλλαγές που θα γίνουν σε σχέση με τα μέτρα του αρχικού σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δηλαδή αν υπάρξουν απώλειες εσόδων από τις αλλαγές αυτές, θα καλυφθούν με άλλες φορολογικές παρεμβάσεις.

    Σε ό,τι αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης εξετάζεται αυτή να επιβάλλεται κλιμακωτά σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ προκειμένου να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις. Το αρχικό σχέδιο της έκτακτης εισφοράς προέβλεπε συντελεστή 1% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 3% για υψηλότερα και την επιβολή του συντελεστή επι όλου του εισοδήματος του φορολογούμενου.

    Οι όποιες απώλειες υπάρξουν από την παρέμβαση αυτή εξετάζεται να καλυφθούν με την θέσπιση τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης εξετάζεται και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από το Φθινόπωρο. Εχει αναβληθεί προς το παρόν το θέμα της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης, αλλά εξετάζεται η αύξηση του φόρου στο θέρμανσης σε τέτοιο ποσοστό που θα οδηγεί σε αύξηση της τιμής του κατά 5 λεπτά το λίτρο.

    Τα άλλα μέτρα που θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη είναι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, στα ΙΧ αυτοκίνητα, στα σκάφη και στους κατόχους πισίνας, όπως και η μείωση στο αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

    Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για το πακέτο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος πρέπει να οριστικοποιηθούν άμεσα, ώστε έως τις 28 Ιουνίου να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη της απόφασης στο επόμενο Eurogroup στις 3 Ιουλίου για την εκταμίευσης της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Διακοπές ρεύματος

    Αρχισαν από χθες οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αντιδρώντας στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.

    Διακοπές στην ηλεκτροδότηση διάρκειας μίας ώρας σε 26 νομούς της χώρας (μεταξύ αυτών η Αττική και η Θεσσαλονίκη) σημειώθηκαν, όπως προέβλεπε ο προγραμματισμός της ΔΕΗ, τις χθεσινοβραδινές ώρες, από τις 7.30 ως τις 10.30.

    Το νέο πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση για το διάστημα από τις 12:30 έως και τις 2:30 το μεσημέρι, σήμερα, ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η οποία επίσης διευκρινίζει ότι οι διακοπές θα γίνουν αν κριθεί αναγκαίο και ότι στο διασυνδεδεμένο σύστημα (δηλαδή στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα Επτάνησα και ορισμένα νησιά των Κυκλάδων) δεν θα γίνει καμία περικοπή σε καταναλωτές, που υπέστησαν χθες διακοπή ρεύματος.

    Η ΔΕΗ αναφέρει ακόμη ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθούν ωριαίες περικοπές ρεύματος εκ περιτροπής στην Κρήτη από τις 20:30 έως τις 22:00 και στη Ρόδο από τις 19:30 έως και τις 22:00 απόψε.

    Τα προγράμματα των περικοπών στην ηλεκτροδότηση αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr), ενώ οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την ειδική τηλεφωνική γραμμή στο τηλέφωνο 210 9298100.

    Μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων που "δεν θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο μια αγορά που παραπαίει" ζητάει από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

    Η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ, αναφέρει ότι ''στο βαθμό που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει τις κατάλληλες λύσεις, δεδομένου ότι η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ εντάσσεται στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, μένει σε εμάς που αποτελούμε την κοινωνία των πολιτών να επιδείξουμε την απαραίτητη Κοινωνική Αλληλεγγύη''.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Κ. Βουτσαδάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [08] Οι επιζήσαντες...

    "Γιατί; Γιατί; Μη ρωτάτε. Πώς είναι δυνατόν να μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογικήβ¦". Η φράση του Βενιαμίν Καπόν, Θεσσαλονικιού εβραίου, επιζήσαντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αποτυπώνει τον παραλογισμό, τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

    Οι πιο "σκοτεινές" αναμνήσεις τριάντα Θεσσαλονικέων εβραίων, που επέζησαν από τα κολαστήρια του ¶ουσβιτς, του Μπιρκενάου, του Μπέργκεν Μπέλσεν αναβίωσαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τη βράβευση τους από τον δήμο.

    Μαζί τους τιμήθηκε επίσης και η χριστιανή κρατούμενη των στρατοπέδων συγκέντρωσης Βάσω Σταματίου, εκτοπισμένη για την αριστερή της ιδεολογία και την αντιστασιακή της δράση και επιζήσασα, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

    Η "πρόβα - θανάτου", όπως ονομάστηκε ο διασυρμός των εβραίων πολιτών της Θεσσαλονίκης από τους ναζί το καλοκαίρι του 1942 στην πλατεία Ελευθερίας, το πάνινο κίτρινο άστρο που υποχρεώθηκαν να φορούν στο πέτο, ο εγκλεισμός τους στο γκέτο του Χιρς - στα οποία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ιστορικός του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης - ήταν μόνο τα προανακρούσματα μιας καλοσχεδιασμένης διελκυστίνδας θανάτου, μέρος του αιμοσταγούς ναζιστικού σχεδίου "Τελική Λύση", που υλοποίησαν με απάνθρωπη σκληρότητα και μεθοδικότητα στη Θεσσαλονίκη, οι εντολοδόχοι του περιβόητου ¶ντολφ ¶ϊχμαν, οι χασάπηδες των εβραίων της Θεσσαλονίκης, βαρόνος Ντίτερ Βισλιτσένι και Αλόις Μπρούνερ.

    Νωρίτερα, ο πολιτικός αξιωματούχους των ναζί Μαξ Μέρτεν είχε φροντίσει να λεηλατήσει τις περιουσίες, εισπράττοντας δυσβάσταχτα λύτρα από την Ισραηλιτική Κοινότητα, προσποιούμενος ότι θα απάλλασσε τα μέλη της από την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία.

    Δυστυχώς, πριν ακόμη καταβληθεί η τρίτη δόση, τον Μάρτιο του 1943, σαράντα οκτώ χιλιάδες ψυχές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά φορτώνονταν χωρίς επιστροφή στα τρένα, οδεύοντας προς τα στρατόπεδα του θανάτου.

    "Πενήντα βαγόνια, τρεις χιλιάδες κάθε φορά, δεκαοκτώ αποστολές" υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιζήσας του ¶ουσβιτς, Χάιντς Κούνιο, παρών και ομιλητής στην εκδήλωση, προσθέτοντας:

    "Χίλιοι εκατό μόνο επέστρεψαν στην πόλη μεταξύ των οποίων και εγώ, περίπου χίλιοι γύρισαν από το βουνό και άλλοι χίλιοι σώθηκαν στην Αθήνα. Η επιστροφή όμως σε μια πόλη, όπου η πλειοψηφία της κοινότητας είχε εξοντωθεί, είχαν χαθεί οικογένειες, υπήρχαν παιδιά ορφανά, υπήρχαν συγγενείς που δε θα ξανάβλεπαν, ήταν ένα ακόμη μαρτύριο για τους επιζήσαντες".

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Φάνη Γρηγοριάδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2011 - 10:30:30 UTC