Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πλήρες μυστήριο οι γυναίκες", δηλώνει ο Στίβεν Χόκινγκ
  • [02] "Ο Τάφος του Κικέρωνα": Πολιτικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή
  • [03] Στις 30/1 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στη δράση "digi-mobile"
  • [04] Στο επίκεντρο οι αλλαγές στα λύκεια
  • [05] Σε λειτουργία το 2012 το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της Ικαρίας

  • [01] "Πλήρες μυστήριο οι γυναίκες", δηλώνει ο Στίβεν Χόκινγκ

    Μπορεί να καταλαβαίνει τα μυστικά του σύμπαντος, μπορεί να παίζει στα δάχτυλα τις θεωρίες του χωροχρόνου, του κοσμικού πληθωρισμού, των μαύρων οπών και της κβαντικής θεωρίας της βαρύτητας, όμως, όταν πρόκειται για τις γυναίκες, σηκώνει τα χέρια ψηλά, παραδεχόμενος ότι τις βρίσκει «πλήρες μυστήριο». Ο λόγος για τον πιο διάσημο επιστήμονα του πλανήτη, τον Βρετανό φυσικομαθηματικό Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος μόλις γιόρτασε τα 70ά γενέθλιά του.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «New Scientist», o επιφανής επιστήμων, ο οποίος είναι εδώ και πολλά χρόνια περιορισμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του, ενώ επικοινωνεί μόνο μέσω μιας ηλεκτρονικής συνθετικής φωνής, ρωτήθηκε τι είναι αυτό που σκέφτεται την περισσότερη ώρα της μέρας και απάντησε: «Τις γυναίκες. Αποτελούν ένα πλήρες μυστήριο»!

    Ο μέχρι πρόσφατα καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, από όπου πρόσφατα πήρε σύνταξη, αποτελεί το τιμώμενο πρόσωπο σε ένα διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας και ξεκινά σήμερα στο βρετανικό πανεπιστήμιο, στη διάρκεια του οποίου κορυφαίοι φυσικοί από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με το σύμπαν. Παρά τις ανθρώπινες δυσκολίες του, ο Χόκινγκ παραμένει στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας και απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού από τους συναδέλφους του, ιδίως για τις συνεισφορές του στην κοσμολογία.

    Ερωτώμενος στην ίδια συνέντευξη για το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, ο Χόκινγκ απάντησε: «Πίστευα ότι η πληροφορία καταστρέφεται μέσα στις μαύρες τρύπες», μια πεποίθηση που στη συνέχεια αναθεώρησε, το 1997, μετά από νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από συναδέλφους του. «Ήταν η μεγαλύτερη γκάφα μου, τουλάχιστον η μεγαλύτερη γκάφα μου στην επιστήμη», όπως είπε. Οι μετέπειτα σχετικές έρευνές του έχουν οδηγήσει στη σημαντική θεωρητική ανακάλυψη (η οποία ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά) ότι οι μαύρες τρύπες «διαρρέουν» πληροφορίες πίσω στο σύμπαν μέσω κβαντομηχανικών διαδικασιών.

    Ο Βρετανός επιστήμων εξέφρασε ακόμα την ελπίδα του ότι ο επιταχυντής του CERN μπορεί, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, να φέρει επανάσταση στην κατανόηση των φυσικών για το σύμπαν, ιδίως, όπως είπε, αν ανακαλύψει την ύπαρξη των «υπερ-συμμετρικών» σωματιδίων που προβλέπει η σχετική θεωρία της υπερ-συμμετρίας. Μια τυχόν τέτοια ανακάλυψη, τόνισε, θα αποτελεί «ισχυρή ένδειξη» για την ισχύ της λεγόμενης «Μ-Θεωρίας», μιας εκδοχής της θεωρίας των χορδών που ενσωματώνει τη βαρύτητα και τις άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης σε ένα σύμπαν με 11 διαστάσεις.

    [02] "Ο Τάφος του Κικέρωνα": Πολιτικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή

    Ένα πολιτικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή. Ένα αφήγημα που παίζει μεταξύ πραγματικότητας και "πραγματικότητας": "Ο τάφος του Κικέρωνα", του δημοσιογράφου Νίκου Μεγαδούκα, επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους.

    Είναι ένα είδος θρίλερ. Θρίλερ λογοτεχνικό. Που εξελίσσεται στη Μαδρίτη, στη Λισσαβόνα, στο Λένινγκραντ, στο Ιάσιο, στα Γιάννενα και στην Αθήνα.

    Ο κεντρικός ήρωας, ο 45χρονος Άγγελος Αξιώτης, ερευνά μια πολιτική συνωμοσία στα Βαλκάνια, με στόχο την επιστροφή των εστεμμένων μετά την πτώση του "υπαρκτού σοσιαλισμού".

    Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να ξεσκεπάσει τους συνωμότες, ισορροπώντας ανάμεσα στους δικούς του κώδικες αξιών, στα όσα τεκταίνονται γύρω του και στα προσωπικά του αδιέξοδα.

    Οδηγός του ένας ξεχασμένος κώδικας που βρήκε στη Μονή Μολυβδοσκέπαστης, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    Το βιβλίο αρχίζει με ατμόσφαιρα κινηματογραφικού πλάνου: ζουμάρει έξω από την εκκλησία σε μια πόλη στα περίχωρα της Μαδρίτης, ένα κυριακάτικο πρωινό Νοεμβρίου, εντοπίζοντας μια ασυνήθιστη κίνηση, με τη βροχή να έχει μόλις σταματήσει.

    Σε αυτό το ναό θα οργανωθεί μια απρόσμενη σύναξη για το σχέδιο επιστροφής των παλιών βασιλικών οικογενειών που ήταν επί δεκαετίες στα αζήτητα της Ιστορίας.

    [03] Στις 30/1 ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στη δράση "digi-mobile"

    Μετατίθεται για τις 30 Ιανουαρίου 2012, η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων των επιχειρήσεων στη δράση "Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε έξυπνες συσκευές κινητών επικοινωνιών και υπολογιστές - ταμπλέτες (digi-mobile)" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση", που υλοποιείται από την εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.

    Επισημαίνεται ότι η δράση "digi-mobile" αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές σε "έξυπνες" συσκευές κινητών επικοινωνιών (smartphones) και υπολογιστές - ταμπλέτες (tablet - pc). Στο πλαίσιο της δράσης, χρηματοδοτούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις, με σκοπό την προμήθεια, την απόκτηση και την ουσιαστική αξιοποίηση mobile εφαρμογών, ώστε να τις εντάξουν παραγωγικά στις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

    H συμπλήρωση των επενδυτικών σχεδίων υλοποιείται ηλεκτρονικά, αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές φόρμες, που βρίσκονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της δράσης, στη διεύθυνση http://digi-mobileportal.digitalaid.gr, ενώ στον ίδιο ηλεκτρονικό τόπο, καθώς και στον ηλεκτρονικό τόπο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" http://www.digitalplan.gov.gr, βρίσκονται αναλυτικές πληροφορίες, ενημερωτικό υλικό και οι Οδηγοί της δράσης.

    Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση", αξιοποιώντας πόρους από όλες τις Περιφέρειες του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

    [04] Στο επίκεντρο οι αλλαγές στα λύκεια

    Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθούν και να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο οι αλλαγές για τα λύκεια καθώς και οι νέες βάσεις, στις οποίες τίθενται τα τεχνολογικά λύκεια. Αυτές τις μέρες γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στελεχών στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καταλήξουν στα οριστικά κείμενα, που θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο.

    Στο υπουργείο, πάντως, η συμβολή του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού, κρίνεται ουσιαστική και κρίσιμη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου νόμου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όπως είναι γνωστό, αν και ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, κάτι μάλλον ασύνηθες για την Ελλάδα, στη συνέχεια συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις πολλών πανεπιστημιακών και φοιτητών.

    Τους τελευταίους μήνες, όμως, τα Ιδρύματα επανήλθαν στους κανονικούς ρυθμούς τους, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει συντηρήσει τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πρυτάνεις, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον διατάξεων του νόμου που αναφέρονται στο θέμα της διοίκησης και στη θεσμοθέτηση των νέων Συμβουλίων.

    Η ένταση, ωστόσο, φαίνεται να έχει αποκλιμακωθεί πλέον και τώρα αρκετά πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να ορίζουν τις ημερομηνίες εκλογών των μελών του συμβουλίου. Όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι θα επανεξετασθεί στο υπουργείο η παράταση της ημερομηνίας, που είχαν τα Ιδρύματα για να ολοκληρώσουν τις εκλογές των μελών του Συμβουλίου, ημερομηνία που λήγει στα μέσα Ιανουαρίου.

    Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία, που συμμετέχει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δια του κ. Αρβανιτόπουλου, θέλει πλέον να βάλει και τη δική της σφραγίδα σε όσα νομοσχέδια πρόκειται να περάσουν στο εξής από τη Βουλή.Στη συνεργασία με τον Κ. Αρβανιτόπουλο αναφέρεται η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Στο υπουργείο Παιδείας, στόχος μας είναι η ομαλή συνεργασία προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης σε όλες της βαθμίδες. Οφείλουμε να ξεπερνάμε τα πολιτικά στεγανά και να επιδιώκουμε τη συναίνεση και τη σύνθεση των αντιθέσεών μας, ειδικά στους κομβικούς και ευαίσθητους τομείς όπως αυτός της Παιδείας. Η ευρεία συναίνεση που επετεύχθη στον νόμο πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορεί να επεκταθεί -και φαίνεται πως επεκτείνεται- στις ρυθμίσεις για το Λύκειο, ώστε να δημιουργηθεί μία συνέχεια, με μόνο γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

    [05] Σε λειτουργία το 2012 το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της Ικαρίας

    Στο τέλος του 2012, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας το οποίο αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του νησιού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα θα ενισχύσει την τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προβολή της Ικαρίας, ως πόλου έλξης επιστημονικού τουρισμού.Αυτά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ιωάννης Τσιπουρίδης, που επισκέφθηκε το έργο.

    Το έργο της Ικαρίας συνδυάζει την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Κατασκευάζεται στις περιοχές Πέζι, Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα του τέως δήμου Ραχών και αποτελείται από δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ισχύος 4,15 MW, που μέσω δύο δεξαμενών εκμεταλλεύονται το νερό του Φράγματος στο Πέζι και ένα αιολικό πάρκο, ισχύος 2,7 MW, που τροφοδοτεί τα αντλητικά συγκροτήματα.

    Ουσιαστικά, με την ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά, το νερό επιστρέφει στην άνω δεξαμενή. Το έργο έχει σχεδιαστεί με βάση τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και το σεβασμό στο ευρύτερο περιβάλλον του νησιού και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 January 2012 - 13:29:16 UTC