Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Παρίσι ο Νταλάρα για το PSI
  • [02] Στο δρόμο της ξενιτιάς για ειδικότητα απόφοιτοι ιατρικών σχολών
  • [03] Άνοιξε η αυλαία του Πατρινού Καρναβαλιού
  • [04] Ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου... περνάει από την Αττάλεια
  • [05] Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια ροβιού
  • [06] Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Χ. Καστανίδης
  • [07] Τουλάχιστον 11 νεκροί στη Συρία από έκρηξη σε λεωφορείο με κρατούμενους

  • [01] Στο Παρίσι ο Νταλάρα για το PSI

    Στο Παρίσι για νέες διαβουλεύσεις με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, μετέβη αιφνιδιαστικά σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι κατ' ιδίαν συζητήσεις με την κυβέρνηση για το "κούρεμα" και την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων (PSI).

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξουν τηλεφωνικές επαφές του κ. Νταλάρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

    Σημειώνεται ότι οι χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Ευ. Βενιζέλο, ολοκληρώθηκαν 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά υπήρξε ανακοίνωση του IIF, σύμφωνα με την οποία "οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μπαίνουν οι βάσεις για μια πρωτοφανή εθελοντική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε μια ιστορική συμφωνία και να συνεισφέρουμε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας".

    Ωστόσο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, φέρεται να αποφασίστηκε ο κ. Νταλάρα να μεταβεί στο Παρίσι και οι συζητήσεις να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο. "Το θέμα είναι πολύπλοκο. Πλησιάζουμε στο θέμα των επιτοκίων αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά μας", ανέφερε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

    [02] Στο δρόμο της ξενιτιάς για ειδικότητα απόφοιτοι ιατρικών σχολών

    Είναι κοινό «μυστικό» στην ιατρική κοινότητα της Ελλάδας πως όποιος απόφοιτος ιατρικής σχολής θέλει να αποκτήσει άμεσα την ειδικότητα της επιλογής του, θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής.

    Αυτό συμβαίνει γιατί οι απόφοιτοι ιατρικών σχολών, πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό, προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν την ιατρική τους ειδικότητα σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδος. Γι αυτό ευθύνεται, όπως καταδεικνύουν καθηγητές και φοιτητές το σύστημα «αρχαιότητας» (αντίστοιχο με την επετηρίδα των εκπαιδευτικών) που τους αναγκάζει να περιμένουν -ενίοτε και πάνω από 5 χρόνια- για να αποκτήσουν ειδικότητα.

    Ο Παύλος Σακκάς, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας της Α? Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αιγινήτειο» και πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Αθηνών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «το πρόβλημα έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Διότι δεν είναι μόνο οι απόφοιτοι της Ελλάδος, αλλά και οι απόφοιτοι ιατρικών σχολών από άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Λετονία, η Τσεχία που μπαίνουν στην λίστα αναμονής για ειδικότητα στην Ελλάδα, με τα γνωστά αποτελέσματα».

    «Είναι κρίμα να περιμένουν 7, 8, ακόμα και περισσότερα χρόνια για απόκτηση ειδικότητας, παιδιά νέα, 26 ετών, κάνοντας άλλες δουλειές ή κάνοντας βάρδιες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

    [03] Άνοιξε η αυλαία του Πατρινού Καρναβαλιού

    Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις για το πατρινό καρναβάλι, που θα διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα και θα ολοκληρωθούν στις 26 Φεβρουαρίου με τη μεγάλη παρέλαση.

    Κάτω από ένα βροχερό καιρό μικροί και μεγάλοι αναμένεται να πάρουν μέρος σε μια μεγάλη γιορτή, που θα εξελιχθεί στο κέντρο της πόλης και θα τελειώσει αργά το βράδυ.

    Στις 2 το μεσημέρι ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς κήρυξε την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού στην πλατεία Γεωργίου, όπου και θα κάνει την εμφάνισή του ο βασιλιάς Καρνάβαλος. Στις 7.00 το βράδυ πληρώματα του "κρυμμένου θησαυρού" θα κάνουν την δική τους καρναβαλική παρέλαση, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Όλγας και θα καταλήξει στην πλατεία Γεωργίου. Εκεί οι καρναβαλιστές θα παρουσιάσουν δρώμενα, υποσχόμενοι ταυτόχρονα πολλές εκπλήξεις.

    [04] Ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου... περνάει από την Αττάλεια

    Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αττάλειας, τον προσεχή Απρίλιο, θα κρίνει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την εκπροσώπηση που θα έχει η Ελλάδα στο άθλημα που έχει χαρίσει έως τώρα στη χώρα μας συνολικά 19 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, την άρση βαρών. Από τη διοργάνωση της Τουρκίας (6-16/4), η Ελλάδα ευελπιστεί να κατακτήσει τουλάχιστον μια πρόκριση για το κορυφαίο ραντεβού του καλοκαιριού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο η συμμετοχή της χώρας μας να προκύψει και από «κάρτα ελεύθερης συμμετοχής». Ήδη, τα πρώτα 180 «εισιτήρια» έχουν δοθεί από τα παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ απομένουν ακόμη 80 που θα «κλειδώσουν» από παγκόσμια κατάταξη, ηπειρωτικά πρωταθλήματα αλλά και από τις αποφάσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας όσον αφορά στις wild cards.

    «Έχουμε ακόμη πιθανότητες να πάρουμε την πρόκριση. Όπως, θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε και μια κάρτα ελεύθερης συμμετοχής. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ακόμη και με ένα αθλητή να λάβουμε μέρος στο Λονδίνο, θα είμαι ικανοποιημένος. Τα οικονομικά προβλήματα, σε συνδυασμό με το μεταβατικό στάδιο που περνάει η ελληνική άρση βαρών, αποτελούν τεράστιο χτύπημα, τόσο για το δικό μας άθλημα όσο και για ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Γι` αυτό ακριβώς το λόγο θεωρώ επιτυχία εάν η ελληνική άρση βαρών έχει εκπροσώπηση στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Πύρρος Δήμας, ο οποίος χαρακτήρισε το Λονδίνο ως το μεταβατικό στάδιο του αθλήματος των δυνατών.

    «Αυτό που χτίζουμε σήμερα, είναι το αύριο το αθλήματος. Με σταθερά βήματα, χτίζουμε το αύριο ενός αθλήματος που έχει χαρίσει τεράστιες επιτυχίες στην Ελλάδα. Διαθέτουμε υλικό και μια φουρνιά αθλητών και αθλητριών για να υπάρξει συνέχεια στο άθλημα και πάνω σε αυτό ακριβώς δουλεύουμε».

    [05] Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια ροβιού

    Σημάδια αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των παραγωγών για την αναθέρμανση ενός ξεχασμένου κτηνοτροφικού φυτού, του ροβιού , παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος Ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας, η έκταση της καλλιέργειας του ροβιού στην Ελλάδα υπολογίζεται κοντά στα 1000 στρέμματα, αλλά παρατηρείται αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό φυτό.

    Ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ποικιλίες στην αγορά και καλλιεργούνται διάφοροι τοπικοί πληθυσμοί, οι οποίοι, αν και επιδεικνύουν ικανοποιητική σταθερότητα, δίνουν χαμηλές αποδόσεις.

    Από τα ερευνητικά προγράμματα γενετικής βελτίωσης του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας έχει δημιουργηθεί μια ποικιλία ροβιού, η οποία μετά την εγγραφή της στον Εθνικό Κατάλογο θα δοθεί για καλλιέργεια στους Έλληνες αγρότες και αναμένεται να οδηγήσει σε σταθεροποίηση και αύξηση των αποδόσεων.

    Η γεωργική αξία του ροβιού, σύμφωνα με τον ερευνητή, εντοπίζεται κυρίως στη μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, στη διατροφική του αξία ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης στα σιτηρέσια των αιγοπροβάτων και στο χαμηλό κόστος παραγωγής.

    Οι παρατηρούμενες κλιματικές αλλαγές στην περιοχή της Μεσογείου καθιστούν το ρόβι πολύ ενδιαφέρον είδος, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιοποίηση ξηρικών εκτάσεων.

    Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη διατήρησης και ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους διατροφής των ζώων απαιτεί συμπυκνωμένες ζωοτροφές με χαμηλό κόστος. Τα

    "Το ρόβι αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική επιλογή που ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε όλα τα παραπάνω. Επίσης, σαν ψυχανθές προσαρμόζεται άριστα στα συστήματα αμειψισποράς εμπλουτίζοντας το έδαφος με άζωτο" σημειώνει ο κ. Βλαχοστέργιος, σύμφωνα με τον οποίο, το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό φυτό σε άλλες χώρες χρησιμοποιείται και σε συστήματα συγκαλλιέργειας με σιτηρά.

    [06] Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Χ. Καστανίδης

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του Κινήματος και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης της κεντροαριστεράς πάνω στο δίλημμα "δημοκρατία ή αγορές" και σε ερώτηση αν θα θέσει υποψηφιότητα απάντησε: "Θα ήταν αστόχαστο να σκεφθεί κανείς ότι όσοι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την κεντροαριστερά στην Ελλάδα, θα είναι απόντες από τα μεγάλα στοιχήματα".

    Ο κ. Καστανίδης μίλησε σε εκδήλωση της εφημερίδας "Free Sunday" και απαντώντας σε ερώτηση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που χαρακτηρίζει "μοιραίο λάθος" το Μνημόνιο, είπε ότι δεν θα τον αποδομήσει και άφησε αιχμές για τη στάση του, λέγοντας: "Εχω μάθει στη ζωή κου να μην αποδομώ τίποτε που ανήκει στην ιστορία μου, την προσωπική και τη συλλογική. Με τον Κώστα Σημίτη, παρά το γεγονός ότι τον στήριξα όταν εκλέχθηκε, όταν ακόμη κανένας δεν έκανε λόγο και δεν χρησιμοποιούσε στο έρκος των οδόντων τη λέξη εκσυγχρονισμός, διαφώνησα, συγκρούστηκα μαζί του, αποχώρησα από την κυβέρνηση, για λόγους που είναι ευρύτερα γνωστοί, αλλά ουδέποτε τον αποδόμησα. Γιατί κι αυτός είναι κομμάτι της ιστορίας, της συλλογικής ιστορίας και της προσωπικής μου ζωής. Κατά τον ίδιο τρόπο, ούτε τώρα θα τον αποδομήσω. Εχω μάθει να σέβομαι τα διαδοχικά βήματα στη ζωή μας, στη συλλογική ζωή και στην προσωπική ζωή. Και υπολογίζω ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας από μας, άρα και ο ίδιος ο Σημίτης, σε σχέση με την ιστορία του κόμματος του οποίου ηγήθηκε. Κατά την άποψη μου, ο κ. Σημίτης δικαιούται να εκφράζει την άποψη του ότι θα έπρεπε να ήταν καλύτερο το Μνημόνιο, αλλά θα έπρεπε να προστρέξει εκείνη τη δύσκολη περίοδο του Μαίου του 2010 να προσφέρει τις πολύτιμες εμπειρίες του πρώην πρωθυπουργού".

    [07] Τουλάχιστον 11 νεκροί στη Συρία από έκρηξη σε λεωφορείο με κρατούμενους

    Μία έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα μίνι λεωφορείο το οποίο μετέφερε κρατούμενους στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλέμπ της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

    "Έντεκα κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από εκρηκτικό μηχανισμό που στόχευε το λεωφορείο το οποίο βρισκόταν στο δρόμο που συνδέει την πόλη Ιντλέμπ με το χωριό Μαστουμέ σήμερα το πρωί" δήλωσε ο πρόεδρος του OSDH Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

    Η οργάνωση που εδρεύσει στη Βρετανία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

    Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το Al Jazeera, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στο συριακό στρατό και σε στρατιώτες που λιποτάκτησαν για να πάρουν το μέρος των αντικυβερνητικών σε μία περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στην πόλη Τζισρ αλ Σουγκούρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 January 2012 - 13:29:04 UTC