Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιός της γρίπης Α και στις νυχτερίδες!
  • [02] Ρυμουλκείται το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra
  • [03] Συγκέντρωση και πορεία εργαζομένων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
  • [04] "Φόρμουλα" για το περιουσιακό συζητούν Χριστόφιας - Έρογλου
  • [05] Αμφίβολος ο Γκετσεβίτσιους στο ματς Ολυμπιακού - Γαλατασαράι
  • [06] Πώς είδαν συγγραφείς και φιλόσοφοι τη μεταπολιτευτική Ελλάδα
  • [07] Νέα έξυπνα κινητά με κάμερα 41 megapixel και με ενσωματωμένο προβολέα
  • [08] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για μόλυνση της λίμνης Κορώνειας

  • [01] Ιός της γρίπης Α και στις νυχτερίδες!

    Ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α ανακαλύφθηκε στις νυχτερίδες, γεγονός που δείχνει για πρώτη φορά ότι, εκτός από τα πουλιά και οι νυχτερίδες μπορούν να είναι φορείς του ιού, αν και δεν φαίνεται αυτό να αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους -προς το παρόν τουλάχιστον- σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, μ΄ επικεφαλής τον Ρούμπεν Ντόνις του τμήματος μοριακής βιολογίας κι εμβολίων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Nature", διευκρίνισαν ότι «είναι η πρώτη φορά που ο ιός της γρίπης εντοπίζεται στις νυχτερίδες, όμως με την παρούσα μορφή του, ο ιός αυτός δεν συνιστά απειλή για την ανθρώπινη υγεία».

    Ο νέος ιός της γρίπης Α, με την ονομασία Η17, εντοπίστηκε σ' ένα δείγμα τριών σε σύνολο 316 μικρών νυχτερίδων που πιάστηκαν στη Γουατεμάλα. Αυτό το είδος νυχτερίδας δεν δαγκώνει τους ανθρώπους, αλλά τρέφεται με φρούτα, ενώ ενδημεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

    Προς το παρόν, δεν είναι καν σίγουρο ότι ο νέος ιός προκαλεί ασθένεια στις νυχτερίδες, ούτε είναι ακόμα ξεκάθαρο με ποιο τρόπο μεταδίδεται μεταξύ τους. Στο παρελθόν, οι νυχτερίδες έχουν βρεθεί να είναι φορείς ιών άλλων ασθενειών που πλήττουν επίσης τα ζώα και τους ανθρώπους, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (SARS), η λύσσα και ο αιμορραγικός ιός Μάρμπουργκ.

    Οι μεγάλοι τοπικοί πληθυσμοί νυχτερίδων, η παγκόσμια εξάπλωσή τους και η δυνατότητά τους να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις σε μεγάλες ομάδες, διευκολύνουν την απόκτηση και εξάπλωση διαφόρων ιών. Υπάρχουν τουλάχιστον 1.200 γνωστά είδη νυχτερίδων παγκοσμίως και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα θηλαστικών στον πλανήτη μας.

    [02] Ρυμουλκείται το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra

    Ελικόπτερο που απογειώθηκε σήμερα από το Μαχέ των Σεϊχελών, μεταφέροντας τρόφιμα και δορυφορικά τηλέφωνα, έφθασε στην περιοχή όπου βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra, το οποίο ρυμουλκείται από γαλλικό αλιευτικό σκάφος προς το νησί Ντεκρός, 240 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Μαχέ, όπου βρίσκεται η Βικτόρια, πρωτεύουσα του αρχιπελαγικού κράτους του Ινδικού Ωκεανού.

    Το γαλλικό αλιευτικό σκάφος που έφθασε στο κρουαζιερόπλοιο κατά τη διάρκεια της νύκτας, άρχισε να ρυμουλκεί από τα ξημερώματα το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο είχε παραμείνει από χθες ακυβέρνητο έπειτα από πυρκαγιά στο μηχανοστάσιό του. Και δεύτερο γαλλικό αλιευτικό κατευθύνεται προς την περιοχή για να βοηθήσει στην επιχείρηση ρυμούλκησης.

    "Το πλοίο αναμένεται να φθάσει στο νησί Ντεκρός το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ...Ο καιρός είναι καλός και οι επιβάτες έχουν λάβει οδηγίες να ετοιμάσουν τις αποσκευές τους κατά τη διάρκεια της ημέρας για να είναι έτοιμοι να αποβιβασθούν", αναφέρεται σε ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείες Costa Crociere.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της προεδρίας των Σεϊχελών, το πλοίο αναμένεται το νωρίτερο αύριο (Τετάρτη) στο νησί Ντεκρός , ενώ σύμφωνα με την ακτοφυλακή η ρυμούλκησή του θα χρειασθεί από 24 έως 36 ώρες.

    [03] Συγκέντρωση και πορεία εργαζομένων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

    Συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού που έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο.

    Στις 12 το μεσημέρι, θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας τελούν υπό κατάργηση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου.

    [04] "Φόρμουλα" για το περιουσιακό συζητούν Χριστόφιας - Έρογλου

    Το περιουσιακό συζητούν στη σημερινή συνάντηση τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Οι θέσεις των δύο ηγετών είναι ασύμβατες και, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Πολίτης", για τον λόγο αυτό ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ προσανατολίζεται να καταθέσει προσεχώς γενικό περίγραμμα διευθέτησης του περιουσιακού, σε μια ύστατη προσπάθειά του να σπρώξει τη διαδικασία των συνομιλιών, προς σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

    «Το κλίμα αλλά και το περιεχόμενο των συνομιλιών έχει ξεφύγει από το στόχο της λύσης και τα Ηνωμένα Έθνη προσανατολίζονται πλέον να ρίξουν στο τραπέζι, εν είδει συμβουλευτικών ιδεών, "φόρμουλα" για το περιουσιακό. Τα ΗΕ θεωρούν ότι το κεφάλαιο της ιθαγένειας είναι κλειστό, ενώ πιστεύουν ότι αν γίνει αποδεκτή η "φόρμουλα" για το περιουσιακό τότε η διαφωνία για εκ περιτροπής προεδρία και διασταυρούμενη μπορεί να ξεπερασθεί», αναφέρει η εφημερίδα.

    [05] Αμφίβολος ο Γκετσεβίτσιους στο ματς Ολυμπιακού - Γαλατασαράι

    Δύο24ωρα απομένουν για το πρώτο "ματς της χρονιάς" με τη Γαλατασαράι και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς δεν γνωρίζει ακόμη εάν θα έχει στη διάθεσή του τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους.

    Ο Λιθουανός γκαρντ του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν αγωνίστηκε το περασμένο Σάββατο εναντίον του Αρη στο πρωτάθλημα, λόγω αφαίρεσης κύστης, δεν κατάφερε να προπονηθεί ούτετηΔευτέρακαι έτσι η συμμετοχή του στην αναμέτρηση που θα κρίνει ποια από τις δύο ομάδες θα προκριθεί στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

    Αντίθετα, ο Μάρκο Κέσελ, γυμνάστηκε κανονικά και τέθηκε στη διάθεση του Ντούσαν Ίβκοβιτς για το εντός έδρας ματς της Πέμπτης.

    [06] Πώς είδαν συγγραφείς και φιλόσοφοι τη μεταπολιτευτική Ελλάδα

    Η κρίση εισβάλλει παντού (στο πολιτικό σύστημα, στις δημόσιες συζητήσεις, στην καθημερινή μας ζωή) κι έχει πολλαπλά πρόσωπα. Όψεις της κρίσης στην ελληνική λογοτεχνία και τον ελληνικό στοχασμό ξεδιπλώνει το ομώνυμο αφιέρωμα του περιοδικού «Διαβάζω» στο καινούργιο του τεύχος, που αποτελεί μια σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα πεπραγμένα των τελευταίων τριάντα, πενήντα ή και εξήντα ετών.

    Μπορεί πολλοί 'Ελληνες συγγραφείς να καταπιάστηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς χωρίς περιστροφές με το ζήτημα της κρίσης (μεταξύ άλλων ο Πέτρος Μάρκαρης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Σωτήρης Δημητρίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Γιώργος Ξενάριος, ο Μάκης Καραγιάννης και ο Γιώργος Δενδρινός), καυτηριάζοντας σε δραματικούς αλλά και σε ειρωνικούς τόνους την πραγματικότητα ή αναδεικνύοντας τις συμβολικές και τις αλληγορικές της διαστάσεις, κανένας, όμως, από τους συνεργάτες του αφιερώματος του «Διαβάζω» δεν πιστεύει πως η σημερινή κατάσταση προέκυψε από το πουθενά ή πως ουδείς καλλιτέχνης ή φιλόσοφος στην Ελλάδα δεν διέκρινε νωρίτερα τα συμπτώματά της, ακόμα κι αν δεν ήταν σε θέση να φανταστεί ή να δώσει συγκεκριμένο όνομα στην τωρινή της εξέλιξη.

    Ρίχνοντας ένα βλέμμα στη μεταπολιτευτική ή και την προδικτατορική παραγωγή των μεταπολεμικών πεζογράφων, ο Λευτέρης Καλοσπύρος εντοπίζει τέσσερα έργα τα οποία «συνθέτουν άτυπα μια μικρή ιστορία της νεοελληνικής παρακμής, που ξεκινάει από τον μεσοπόλεμο και καταλήγει στο βρώμικο '89. Πρόκειται για τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Χατζή «Το τέλος της μικρής μας πόλης» και για τα μυθιστορήματα «Βιοτεχνία υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα, «Φανταστική περιπέτεια» του Αλέξανδρου Κοτζιά και «Εις τον πάτο της εικόνας» της Μάρως Δούκα.

    Την κρίση, ωστόσο, πρόλαβαν να υποδείξουν και να ερμηνεύσουν και δύο έλληνες φιλόσοφοι που διακρίθηκαν στο εξωτερικό: ο Κώστας Αξελός και ο Παναγιώτης Κονδύλης. Όπως παρατηρεί στο σχετικό του άρθρο στο «Διαβάζω» ο Νίκος Ταγκούλης, ο Αξελός εντόπιζε ήδη από το 1954 την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να εξοικειωθεί με τον δυτικό ορθολογισμό και την τεχνολογία, λειτουργώντας περίπου εν κενώ, ενώ από τη μεριά του ο Κονδύλης επισήμαινε εν έτει 1991 την ιστορική απουσία αστικής τάξης και αστικού πολιτισμού από την Ελλάδα.

    [07] Νέα έξυπνα κινητά με κάμερα 41 megapixel και με ενσωματωμένο προβολέα

    H φινλανδική εταιρεία Nokia παρουσίασε ένα νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone), που διαθέτει μια κάμερα με εντυπωσιακή ανάλυση 41 megapixel.

    H συσκευή «808 Pureview», που εμφανίστηκε στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση κινητών «Mobile World» της Βαρκελώνης, θα αποτελέσει ένα από τα όπλα της εταιρείας για να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος στην αγορά των «έξυπνων» κινητών, όπου η Apple (δημιουργός των iPhones), η Google (δημιουργός του λειτουργικού Android) και άλλες εταιρίες έχουν αποκτήσει σημαντικά μερίδια αγοράς.

    Στην ίδια έκθεση της Βαρκελώνης, η νοτιοκορεατική εταιρία Samsung έκανε και αυτή ένα τεχνολογικό άλμα, παρουσιάζοντας ένα νέο μικρό, λεπτό και ελαφρύ «έξυπνο» κινητό, το οποίο διαθέτει ένα ενσωματωμένο προβολέα (projector), που επιτρέπει στους χρήστες να προβάλουν την οθόνη σε οποιαδήποτε επιφάνεια, με τον ίδιο τρόπο που ρίχνει κανείς το φως ενός φακού σε ένα τοίχο ή στο ταβάνι.

    Το «Galaxy Beam» έχει πάχος 12,5 χιλιοστά, «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Google Android 2.3, διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή 1 Ghz, εσωτερική μνήμη 8 Gb, κάμερα 5 megapixel και ισχυρή μπαταρία για να αντέχει στις πρόσθετες ενεργειακές απαιτήσεις του προβολέα.

    [08] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για μόλυνση της λίμνης Κορώνειας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσετη Δευτέρατην απόφασή της να φέρει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Ελλάδα για την υποβάθμιση και τη μόλυνση της λίμνης της Κορώνειας, εξαιτίας, όπως αναφέρει, «μιας σειράς επιβλαβών για το περιβάλλον δράσεων, και έλλειψης εφαρμογής του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της λίμνης».

    Η Επιτροπή θεωρεί πως οι ελληνικές αρχές μολονότι ενέκριναν 21 δράσεις απαραίτητες για την αποκατάσταση της λίμνης, στα πλαίσια κατευθυντήριου σχεδίου της Νομαρχίας και εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση των μέτρων αυτών με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, εξακολουθούν να μην έχουν θέσει σε ισχύ, κατά τρόπο ουσιαστικό, το σχετικό νομικό πλαίσιο. Ειδικότερα παραμένει το πρόβλημα της υποβάθμισης της λίμνης και έχει καθυστερήσει η υλοποίηση ορισμένων από τις 21 δράσεις, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηματοδότηση από την ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 February 2012 - 9:30:27 UTC