Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βελτιωτικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις επικουρικές
  • [02] Νέα μείωση καταθέσων και δανείων τον Ιανουάριο
  • [03] Σε πυρηνικό μορατόριουμ συμφώνησε η Βόρεια Κορέα

  • [01] Βελτιωτικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις επικουρικές

    Σε βελτιωτικές παρεμβάσεις προχωρά με σειρά τροπολογιών που κατέθεσε σήμερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, στον εφαρμοστικό νόμο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, που συζητείται στη Βουλή και στον οποίο περιλαμβάνεται η ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων. Με τροπολογία στο άρθρο 42 καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και των αναπροσαρμογών στα ελλειμματικά ταμεία.

    Οι συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων θα αναπροσαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

    Ο έλεγχος θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση και θα γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να μην εμφανίζεται έλλειμμα στο ίδιο και το επόμενο έτος, ενώ αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση:

    α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας,

    β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων,

    γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και

    δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [02] Νέα μείωση καταθέσων και δανείων τον Ιανουάριο

    Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να κλείσουν περισσότερο τις στρόφιγγες των δανείων.

    Πιο αναλυτικά, τον Ιανουάριο οι καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά περίπου 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων υ υποχώρησε τον πρώτο μήνα του 2012 στα 169 δισ. ευρώ από 174 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011.

    Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες έφθασε τα 36 δισ. ευρώ.

    Στον τομέα των χορηγήσεων ο ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο -3,3% τον Ιανουάριο από -3,1% που ήταν το Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο οι αποπληρωμές των υφιστάμενων δανείων ξεπέρασαν τις νέες χορηγήσεις δανείων κατά περίπου 407 εκατ. ευρώ (αρνητική καθαρή χρηματοδότηση). Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το χρέος των επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες στα 249 δισ. ευρώ έναντι 257 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο ακριβώς (Ιανουάριος 2011).

    Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2012 καταγράφηκε μικρή, καθαρή ροή χρηματοδότησης ύψους 206 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σε ετήσια βάση (Ιανουάριος 2011 -12) η χρηματοδότηση του επιχειρηματικού τομέα σημείωσε μείωση κατά 2,6% έναντι μειώσεως 2% που είχε καταγραφεί (σε ετήσια βάση) το Δεκέμβριο του 2011. Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησε σε -2,6% από -1,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγές, αυξήθηκε σημαντικά σε 10,5% από -5,2% τον προηγούμενο μήνα

    Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε τον Ιανουάριο στα 112,7 δισ. ευρώ έναντι 117,5 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα του 2011, καταγράφοντας ποσοστιαία μείωση 4,1%. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Ιανουάριο ήταν αρνητική ύψους 516 εκατ. ευρώ.

    Η μεγαλύτερη μείωση των χορηγήσεων παρατηρείται στα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Τα υπόλοιπα τους μειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών κατά 6,6% στα 32,7 δισ. ευρώ. Στα στεγαστικά δάνεια σε ετήσια βάση η μείωση ξεπέρασε οριακά το 3% με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να περιοριστεί στα 78 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο πέρυσι.

    [03] Σε πυρηνικό μορατόριουμ συμφώνησε η Βόρεια Κορέα

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως η Βόρεια Κορέα συμφώνησε σε ένα μορατόριουμ στις πυρηνικές της δοκιμές και στην εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και δέχθηκε να επιτρέψει ελέγχους από ειδικούς επιθεωρητές στο πυρηνικό σύμπλεγμα του Γιονγκμπιόν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι έχει διακόψει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, περιλαμβανομένου και του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Η σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανοίγει τον δρόμο για μία πιθανή επανεκκίνηση των εξαμερών διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ, έπειτα από τις διμερείς συνομιλίες που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα στο Πεκίνο.

    Ανάλογες ανακοινώσεις, που επιβεβαιώνουν τις αμερικανικές θέσεις, έκανε σήμερα και ο βορειοκορεάτικος επίσημος Τύπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 February 2012 - 17:30:31 UTC