Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Παπαδήμος: Εκλογές όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της
  • [02] "Ναι" στο ειδικό τέλος ακινήτων, "όχι" στη διακοπή ρεύματος από το ΣτΕ
  • [03] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ
  • [04] Δυναμίτης, η μεγάλη πληγή των ελληνικών θαλασσών
  • [05] Ο καφές "ασπίδα" για τον διαβήτη
  • [06] Τα τηγανιτά φέρνουν... εγκεφαλικά
  • [07] Ο τυραννόσαυρος είχε την ισχυρότερη... μασέλα!
  • [08] Υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας η Moody's
  • [09] Σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας
  • [10] Στην Κέρκυρα το διεθνές φεστιβάλ animation
  • [11] Εντοπίστηκε αστεροειδής με μικρές πιθανότητες πρόσκρουσης στη Γη

  • [01] Λ. Παπαδήμος: Εκλογές όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της

    Οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τα μέσα του 2013 θα είναι ορατά τα σημεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Το επόμενο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι το PSI, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 10 Μαρτίου και το αργότερο μέχρι τις 14 Μαρτίου θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας και θα έχει υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε ακόμη την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ και να συνεχιστούν έργα υποδομών, όπως η κατασκευές αυτοκινητοδρόμων, που έχουν σταματήσει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από αυτόν της μείωσης των εισοδημάτων.

    [02] "Ναι" στο ειδικό τέλος ακινήτων, "όχι" στη διακοπή ρεύματος από το ΣτΕ

    Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

    Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

    Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

    Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

    Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ. Όλοι στρέφονται κατά της από 10.10.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.

    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

    [03] Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ

    Πάνω από 85 ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες χθες, από την Αλαμπάμα ως την Ιντιάνα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 άνθρωποι να βρουν το θάνατο σε τρεις πολιτείες και δεκάδες ακόμη να τραυματιστούν.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για τουλάχιστον επτά πολιτείες, κάνοντας λόγο για «τεράστιο ξέσπασμα».

    Χειρότερα φέρονται να επλήγησαν οι πόλεις Μέρισβιλ και Χένρισβιλ στη νότια Ιντιάνα.

    Η Μέρισβιλ, με πληθυσμό 2.000 κατοίκους, ισοπεδώθηκε, ενώ η Χένρισβιλ, με περίπου ισάριθμους κατοίκους, υπέστη μεγάλες ζημιές.

    Αναφέρθηκαν τουλάχιστον οκτώ θάνατοι στην περιοχή και 14 συνολικά στην πολιτεία. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Weather Channel, αναφέρθηκαν επίσης 12 νεκροί στο Κεντάκι και ένας στο Οχάιο.

    Περίπου 545 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ το 2011.

    Ο απολογισμός είναι ο βαρύτερος μετά το 1936, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

    [04] Δυναμίτης, η μεγάλη πληγή των ελληνικών θαλασσών

    «Σε 50 χρόνια τα αποθέματα ψαριών θα έχουν τελειώσει» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας Δημήτρης Κοτσώργιος. Η έλλειψη αλιευτικής πολιτικής, καθώς και η ασυνειδησία κάποιων ψαράδων που χρησιμοποιούν δυναμίτη ή και άλλα ακόμα πιο επιβλαβή εκρηκτικά, όπως η νιτρική αμμωνία, είναι οι κύριοι λόγοι που απειλούν το ήδη σοβαρά πληγωμένο θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και την επιβίωση του κλάδου των αλιέων.

    Στην Ελλάδα, η χρήση του δυναμίτη στην αλιεία άρχισε μετά το τέλος του Β? Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κόσμος πεινούσε, τα καΐκια είχαν καταστραφεί και παντού βρίσκονταν εκρηκτικά, βλήματα και άλλα πυρομαχικά. Επίσης, την εποχή εκείνη υπήρχαν άφθονα ψάρια. Κάπως έτσι ξεκινάει η καταστροφική δραστηριότητα του δυναμίτη που έχει υποθηκεύσει το μέλλον της παράκτιας και νησιωτικής αλιείας.

    Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» αναφέρει στο ΑΜΠΕ πως κάθε μέρα γίνεται χρήση δυναμίτη, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Άνδρο, στη Νάξο, στα Κουφονήσια, στη Δονούσα, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη, κυρίως μεταξύ Σφακίων και Γαύδου. Συχνοί είναι οι τραυματισμοί δυναμιτιστών και οι καταστροφές αλιευτικών σκαφών. Στο τέλος του 2011, για παράδειγμα, σημειώθηκαν δύο πολύ σοβαρά περιστατικά στην Κάρυστο και στα Κουφονήσια. Χαρακτηριστικά περιγράφει ο κ. Τσιμπίδης, ότι στις 14 Αυγούστου που βρισκόταν στην Κρήτη άκουσε πάνω από 34 δυναμίτες σε μία ημέρα. Οι ντόπιοι γελώντας του είπαν: «Και πού να έρθεις το χειμώνα, θα ακούς 30 το λεπτό».

    Ο κ. Κοτσώργιος εξηγεί πως εκτός από το δυναμίτη, που προέρχεται από νταμάρια, ευρέως χρησιμοποιούνται και χημικά σκευάσματα. Πιο συνήθης είναι η νιτρική αμμωνία, το γνωστό λίπασμα, το οποίο εμποτίζεται με πετρέλαιο και είναι χειρότερο και από το δυναμίτη, γιατί τα υπολείμματα κάθονται στον πυθμένα σκεπάζοντας τα πάντα με ένα άσπρο τοξικό πέπλο. Η αμμωνία χρησιμοποιείται και σε μεγάλα βάθη και μετά κατεβαίνουν οι δύτες με μπουκάλες και μαζεύουν τα ψάρια που σκοτώθηκαν από το οστικό κύμα

    Έλεγχοι στην αγορά δεν υπάρχουν, συνεχίζει ο κ. Κοστώργιος, οπότε αυτά τα «μπουρλοτιασμένα» ψάρια διακινούνται άνετα, ενώ ένας ειδικός θα μπορούσε εύκολα να τα αναγνωρίσει, για παράδειγμα από την κατεστραμμένη σπονδυλική τους στήλη, που γίνεται σαν κρέμα.

    Στοιχεία για τη χρήση του δυναμίτη και των άλλων εκρηκτικών δεν υπάρχουν. Ο κ. Κοτσώργιος και ο κ Τσιμπίδης κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητη αδράνεια και αναποτελεσματικότητα του λιμενικού» στην αντιμετώπιση των δυναμιτιστών. Οι καταγγελίες και από τους δύο φορείς είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια, όμως το λιμενικό δεν κάνει τίποτα, αναφέρουν. Πολλές φορές, επισημαίνει ο κ. Τσιμπίδης, πριν φθάσουν οι λιμενικές αρχές, οι ψαράδες ειδοποιούνται και πετούν τα εξαρτήματα από το καΐκι. Μάλιστα, η εισαγγελία Νάξου παρέπεμψε στη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων το λιμεναρχείο Νάξου για παραβίαση καθήκοντος, παραλήψεις και ηθική αυτουργία στην χρήση δυναμίτιδας μετά την πρόσφατη σύλληψη από την αστυνομία 64χρονου στο χωριό Γλανάδο της Νάξου για κατοχή 272 κιλών δυναμίτιδας και πλήθους βοηθητικών εκρηκτικών υλών (40 κιλά πυρίτιδα, 370 πυροκροτητές, 1.500 μέτρα ακαριαία θρυαλλίδα, 785 μέτρα βραδύκαυστη θρυαλλίδα κα). Είχαν προηγηθεί καταγγελίες στο λιμενικό, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη έμεινε άπραγο, για αυτό και οι ενέργειές του θα ελεγχθούν.

    [05] Ο καφές "ασπίδα" για τον διαβήτη

    Όσοι πίνουν τακτικά καφέ, δεν κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν καρκίνο ή καρδιά, ενώ κινδυνεύουν λιγότερο από διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γερμανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Άννα Φλέγκελ του γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτητικής "American Journal of Clinical Nutrition", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 42.000 ατόμων για σχεδόν μία δεκαετία.

    Η νέα έρευνα έρχεται από μετά από πολλές άλλες που έχουν έως τώρα καταλήξει σε μάλλον αντικρουόμενα συμπεράσματα, καθώς ορισμένες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο, εγκεφαλικό κ.α. Η νέα μελέτη, αντίθετα, δεν διαπίστωσε ανάλογο κίνδυνο. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι επιβλαβής για τους υγιείς ενήλικους όσον αφορά τον κίνδυνο για σοβαρές χρόνιες παθήσεις», δήλωσε η Φρέγκελ.

    Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους 42.000 ενήλικες κατά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της δεκαετίας και συσχέτιζαν συνεχώς την εξέλιξη της υγείας τους με τις διατροφικές συνήθειές τους και ειδικότερα την κατανάλωση καφέ.

    Τελικά, συμπέραναν ότι τόσο όσοι πίνουν καφέ, όσο και όσοι δεν πίνουν, ουσιαστικά έχουν κατά μέσο όρο τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν κάποια χρόνια ασθένεια σε βάθος χρόνου.

    Μάλιστα όσοι πίνουν συχνά καφέ, έχουν μικρότερες κατά 23% πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Εκτιμάται ότι ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καφέ, επιδρούν θετικά στον μεταβολισμό.

    Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές, όπως είπαν, δεν ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πίνουν καφέ, αν δεν τους αρέσει, μολονότι, όπως επισημαίνουν, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος όσοι δεν έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, να μειώσουν την κατανάλωση καφέ προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις.

    [06] Τα τηγανιτά φέρνουν... εγκεφαλικά

    Μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα βρήκε ένα ακόμα λόγο να αποφεύγει κανείς - ιδίως αν πρόκειται για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση - τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα τηγανητά φαγητά, σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε φαστ φουντ.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες και αυτές της τρίτης ηλικίας που τρώνε πολλές τέτοιες τροφές (γύρω στα έξι γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά), αντιμετωπίζουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά μέσο όρο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσες γυναίκες τρώνε γύρω στα δύο γραμμάρια τρανς λιπαρών, όμως αν παίρνουν ασπιρίνη τακτικά, μειώνουν σημαντικά τον αυξημένο κίνδυνο.

    Παρόλα αυτά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διαιτητικής και επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευρολογίας "Annals of Neurology", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επεσήμαναν ότι δεν αρκεί μια γυναίκα να τρώει όσα θέλει τρανς λιπαρά θέλει και μετά απλώς να παίρνει μια ασπιρίνη, όπως κάποιος που καπνίζει πολύ, δεν αρκεί μετά απλώς να ασκείται.

    [07] Ο τυραννόσαυρος είχε την ισχυρότερη... μασέλα!

    Ο φοβερός και τρομερός τυραννόσυαρος (Τ. Rex) είχε το πιο δυνατό δάγκωμα από όλα τα ζώα που έχουν περάσει μέχρι σήμερα από τη Γη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Καρλ Μπέιτς του τμήματος μυοσκελετικής βιολογίας του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βιολογικό περιοδικό "Biology Letters" της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας επιστημών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα μοντέλα προσομοίωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να ανακατασκευάσουν τους μυς στα σαγόνια του τυραννόσαυρου κι έκαναν τις σχετικές συγκρίσεις με άλλα πλάσματα, όπως ο άνθρωπος, ο αλιγάτορας, ο δεινόσαυρος Αλλόσαυρος κ.α.

    Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο T. Rex είχε το ισχυρότερο δάγκωμα από οποιοδήποτε ζώο περπάτησε ποτέ στη Γη.

    Προηγούμενες μελέτες είχαν υπολογίσει ότι το δάγκωμά του τυραννόσαυρου είχε δύναμη 8.000 έως 13.400 Νιούτον, όμως η νέα μελέτη πιστεύει ότι ήταν ακόμα πιο δυνατό, από 30.000 έως 57.000 Νιούτον σε κάθε ένα από τα πίσω δόντια του, δύναμη που ισοδυναμεί με το βάρος ενός ελέφαντα να κάθεται πάνω σου. Συγκριτικά, οι άνθρωποι ασκούν δύναμη 70 ως 100 κιλών σε κάθε δόντι τους όταν δαγκώνουν.

    Η ισχύς της δαγκωματιάς ενός ζώου εξαρτάται κυρίως, από το μέγεθος των μυών στα σαγόνια του, αν και στην περίπτωση του τυραννόσαυρου δεν είναι με βεβαιότητα γνωστό πόσο μεγάλοι ήσαν οι μύες στο στόμα του και οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν εκτιμήσεις με βάση τα απολιθώματα του σκελετού του και μόνο.

    Ο σαρκοφάγος τυραννόσαυρος είχε ένα κρανίο μήκους περίπου ενάμισι μέτρου και δεν δίσταζε να φάει άλλους δεινόσαυρους.

    Το μόνο ζώο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί -και ίσως να ξεπεράσει- τον τυραννόσαυρο σε ισχύ δαγκώματος, ήταν ο τρομερός γιγάντιος καρχαρίας μεγαλόδοντας, ο οποίος ήταν ο βασιλιάς των αρχαίων θαλασσών.

    [08] Υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας η Moody's

    Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από "Ca" σε "C".

    Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες μεγαλύτερες από 70% της ονομαστικής τους αξίας για τους ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν--συνολικά ένα ποσό ύψους 107 δισ. ευρώ.

    Η διαδικασία αυτή «συνεπάγεται προβλεπόμενες απώλειες για τους επενδυτές ανώτερες του 70%» κάτι το οποίο συνάδει με τα κριτήρια του οίκου Moody's για την αξιολόγηση στη βαθμίδα "C", εξήγησε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

    Ο οίκος αυτός αξιολογεί με "C" δανειζόμενες χώρες οι οποίες κρίνει ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών. Ο οίκος Standard and Poor's είχε υποβαθμίσει την Δευτέρα το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "SD", δηλαδή «επιλεκτική στάση πληρωμών», εξαιτίας της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI). Ο Fitch είχε ανακοινώσει την υποβάθμιση της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Moody's έγινε έτσι ο τρίτος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε τη χώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

    [09] Σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

    Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και στους αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσαν αντικαθεστωτικοί.

    Τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν την επαρχία και διεξάγουν έρευνες σε αρκετές περιοχές για αντάρτες, τόνισε ο Μοχάμεντ Αμπντουλάχ, σύρος ακτιβιστής.

    Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [10] Στην Κέρκυρα το διεθνές φεστιβάλ animation

    Tο Βe there! Corfu Animation Festival, το διεθνές φεστιβάλ animation ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, για το τετραήμερο από 29 Μαρτίου έως 1η Απριλίου στην Κέρκυρα.

    Με 49 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους, 34 ταινίες στο αντίστοιχο φοιτητικό τμήμα και 14 επιλεγμένες ταινίες για το εκτός συναγωνισμού, επίσημο τμήμα του φεστιβάλ "Πανόραμα", που από φέτος εγκαινιάζεται από το διεθνές φεστιβάλ animation της Κέρκυρας, οι προσδοκίες για μια ακόμη επιτυχημένη διεξαγωγή ενισχύονται σημαντικά.

    «Είμαστε τυχεροί φέτος στις ταινίες που συγκεντρώσαμε. Ταινίες που αντικατοπτρίζουν την εποχή της κρίσης που ζούμε, αλλά μιλούν γι' αυτήν με έναν τρόπο χωρίς να κουράζουν» είπε στο ΑΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Βασίλης Κρουστάλλης.

    Ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, διαγωνιστικό τμήμα, ρετροσπεκτίβες ταινιών και σχολών animation, αφιερώματα και συνεργασίες με άλλα διεθνή φεστιβάλ animation, πρωτότυπα θεματικά αφιερώματα, ταινίες βραβευμένες με Oscar και άλλα διεθνή βραβεία, πανελλήνιες πρεμιέρες, panels ομιλητών, workshops και Kids, Be there! με σεμινάρια και workshops για παιδιά υπόσχονται ένα τετραήμερο γεμάτο εικόνες και φαντασία.

    Με 32 σημάνσεις στον παγκόσμιο χάρτη, όσες και οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο φετινό Be there! η παρέα των διεθνών φίλων του Φεστιβάλ μεγαλώνει και εμπλουτίζεται με την Ευρώπη να δίνει τα σκήπτρα της πρωτοκαθεδρίας στην υπέροχα φινετσάτη Γαλλία και τη γνωστή μας από πέρσι και παραδοσιακά ισχυρή χώρα του animation, Πολωνία, αλλά και με την αρκετά έντονη παρουσία της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    Ανάμεσα στις φετινές συμμετοχές συγκαταλέγονται 2 ταινίες, ήδη υποψήφιες για Όσκαρ ταινίας animation μικρού μήκους. Η πρώτη φέρει τον τίτλο «Sunday/Dimanche» και είναι μια δημιουργία του Patrick Doyon από τον Καναδά, ενώ η δεύτερη με τον τίτλο «A morning stroll» ανήκει στον Grand Orchard από τη Μεγάλη Βρετανία.

    [11] Εντοπίστηκε αστεροειδής με μικρές πιθανότητες πρόσκρουσης στη Γη

    Η NASA επιβεβαίωσε ότι έχει εντοπίσει ένα νέο αστεροειδή, με διάμετρο περίπου 140 μέτρα, ο οποίος έχει μικρές, αλλά όχι αμελητέες πιθανότητες να πέσει στη Γη, σε 28 περίπου χρόνια από σήμερα.

    Συγκεκριμένα, ο αστεροειδής 2011 AG5, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε πέρυσι, εκτιμάται ότι έχει μια πιθανότητα στις 625, δηλαδή 0,16%, να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 5 Φεβρουαρίου 2040, αν και η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία κάνει λόγο για «πολύ απίθανο σενάριο».

    Το δυνητικά επικίνδυνο σώμα, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον της αρμόδιας ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τα εγγύς στη Γη αντικείμενα, η οποία άρχισε ήδη να μελετά τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου, αν αυτός μεγαλώσει στην πορεία, σε περίπτωση δηλαδή που οι υπολογισμοί είναι λανθασμένοι ή τροχιά του αλλάξει. Η χρήση πυρηνικών όπλων και άλλων τεχνικών εκτροπής από την πορεία του βρίσκονται υπό εξέταση.

    Ένας πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής πιστεύεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια.

    Αν ο 2011 AG5 έπεφτε πράγματι στη Γη, θα προκαλούσε μεγάλες υλικές απώλειες και εκατομμύρια θανάτους, αλλά η ανθρωπότητα θα επιβίωνε από την πρόσκρουση.

    Η τροχιά του γύρω από τον ήλιο εκτείνεται έως πέρα από τον Άρη, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 March 2012 - 9:30:33 UTC