Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εννιακομματική Βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση
  • [02] Τραγωδία με 13 νεκρούς στην Πολωνία
  • [03] Το έξυπνο πουλί από το.... δηλητήριο πιάνεται
  • [04] Κύμα βομβαρδισμών στη Ραστάν της Συρίας
  • [05] Ο "μαραθώνιος" των σκιερ
  • [06] Μάχη σώμα με σώμα στο Οχάιο
  • [07] Επίθεση στην κυβέρνηση από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για το "χαράτσι" της ΔΕΗ
  • [08] Σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Θερμαϊκό Κόλπο
  • [09] Γερμανία: Πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για το δημοσιονομικό σύμφωνο
  • [10] Άνοιξαν οι κάλπες στη Ρωσία, φαβορί για την προεδρία ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [11] Εργασίες ανάδειξης Μυκηναϊκού Οικισμού στο Διμήνι Ιωλκού
  • [12] Τα υπνωτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και καρκίνου
  • [13] Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων

  • [01] Εννιακομματική Βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση

    Βουλή με εκπροσώπηση εννέα κομμάτων, αλλά χωρίς αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, προβλέπει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής.

    Η Νέα Δημοκρατίακαταγράφει μεν απώλειες,συγκεντρώνει δε, προτίμηση ψήφου 28%.

    Δεύτερο κόμμα είναι η Δημοκρατική Αριστερά, του Φώτη Κουβέλη, με 16%.

    Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 11%.

    Ο ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι - Πράσινοι καιοι Ανεξάρτητοι Έλληνες, του Πάνου Καμμένου, συγκεντρώνουν ποσοστό 4%.

    Στη Βουλή, σύμφωνα πάντα με το Πολιτικό Βαρόμετρο,μπαίνει η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 3,5%.

    Αντίθετα, εκτός μένει η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και ο Άρμα Πολιτών, του Γιάννη Δημαρά.

    Η αποχή φθάνει στο 27,5%.

    Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο, το 87% των πολιτών είναι δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση και το 52% διαφωνεί με την υπερψήφιση του μνημονίου.

    Στο μεταξύ στα κομματικά επιτελεία εξετάζονται σενάρια για εκλογές στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

    "Κάλπες θα στηθούν όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο", δηλώνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

    Εκλογές τον Απρίλιο για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, θέλει από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς.

    Πάντως,σύμφωναμε τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπάρχουν διεργασίες για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει στο Βήμα ότι "γίνονται τέτοιες συζητήσεις", αλλά όχι "επίσημες, μεταξύ των κομμάτων".

    Από την πλευρά του, οΔημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιωχθεί η συνεργασία.

    [02] Τραγωδία με 13 νεκρούς στην Πολωνία

    Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου εξήντα τραυματίστηκαν από την μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Πολωνία χθες το βράδυ, όπως δήλωσαν στελέχη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

    Η αιτία της σύγκρουσης, που ο υπουργός Συγκοινωνιών Σλάβομιρ Νόβακ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 περιέγραψε ως «ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων ετών» δεν έχει γίνει γνωστή ως τώρα.

    Περίπου 450 πυροσβέστες και 100 αστυνομικοί βρίσκονται επί τόπου και συνδράμουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Οι ομάδες διάσωσης πάσχιζαν να βγάλουν παγιδευμένους επιβάτες από τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν. Τουλάχιστον οι 30 από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Ασθενοφόρα και ελικόπτερα μετέβησαν στην περιοχή.

    Τα δύο τρένα είχαν έξι και τέσσερα βαγόνια αντίστοιχα. Το ένα μετέβαινε από το Πρέμισλ στη Βαρσοβία και το δεύτερο από την Βαρσοβία στην Κρακοβία.

    Δεν είναι σαφές γιατί το δεύτερο βρέθηκε στις λάθος σιδηροτροχιές.

    [03] Το έξυπνο πουλί από το.... δηλητήριο πιάνεται

    Ένα από τα πλέον αινιγματικά και παράξενα πουλιά του πλανήτη μας, ο ασπρόπαρης,βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, μη εξαιρουμένης και της χώρας μας. Στην Ελλάδα, τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν πολύ σημαντική απειλή για τον ασπρόπαρη αλλάκαι τα υπόλοιπα αρπακτικά πουλιά.

    Ο ασπρόπαρης είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ με ποινή θανάτου.

    Θεωρείται από τα εξυπνότερα του πλανήτη, όχι μόνο επειδή είναι από τα πρώτα είδη που ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιεί εργαλεία, αλλά διότι είναι το μόνο που "διδάσκει" το κόλπο αυτό σε άλλα πουλιά του ίδιου είδους, δηλαδή πώς να επιλέγουν τις κατάλληλες πέτρες και πώς θα τις χρησιμοποιούν για να σπάσουν αυγά στρουθοκαμήλου!

    Κι, όμως, παρά την αναγνωρισμένη εξυπνάδα του, ο ασπροπάρης, που ονομάστηκε και "κοτόπουλο του Φαραώ", κινδυνεύει με εξαφάνιση, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας έχουν απομείνει μόνο 30 με 50 ζευγάρια του είδους.

    Με στόχο την εξασφάλιση της επιβίωσής του, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συμμετέχει στο πενταετές διάρκειας πρόγραμμα, LIFE-Φύση "Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα" όπου ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    "Μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ο ασπροπάρης ήταν ένα ευρύτατα διαδεδομένο είδος σε όλες τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Τα τελευταία όμως 30-40 χρόνια έχει χάσει το 80% του πληθυσμού του στην Ελλάδα, αριθμώντας πλέον λιγότερα από 50 ζευγάρια" αναφέρει στο ΑΜΠΕ η συντονίστρια ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης και δράσεων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ρούλα Τρίγκου.

    Όπως εξηγεί, οι κύριες δράσεις του προγράμματος στοχεύουν στη βελτίωση της γνώσης μας σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές του είδους και με τις αιτίες που συντελούν στη μείωση του πληθυσμού του στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, στη βελτίωση της αναπαραγωγικής του επιτυχίας και τη μείωση της θνησιμότητάς του, στην Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το είδος στην Ελλάδα, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

    Παγίδες θανάτου τα δηλητηριασμένα δολώματα

    Σύμφωνα με την κ.Τρίγκου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηπείρου, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων για είδη που θεωρούνται λανθασμένα ως "επιβλαβή" όπως η αλεπού και ο λύκος. Όμως, το πρόβλημα με τα δηλητηριασμένα δολώματα ισχύει για όλες τις περιοχές του προγράμματος και γενικότερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, όπως ο ασπροπάρης. Άλλες αιτίες για τη μείωση του είδους είναι η έλλειψη τροφής και η ηλεκτροπληξία σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

    "Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος LIFE για τον ασπροπάρη είναι η αύξηση των γνώσεων μας για το είδος σχετικά με τη δίαιτά του και τις μεταναστευτικές διαδρομές που ακολουθεί. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το είδος, ώστε να γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι αιτίες θνησιμότητάς του και πού ακριβώς εστιάζονται αυτές σε μεγαλύτερο βαθμό" καταλήγει η κ.Τρίγκου.

    [04] Κύμα βομβαρδισμών στη Ραστάν της Συρίας

    Οι συριακές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα θέσεις ανταρτών στην πόλη Ραστάν, 20 χιλιόμετρα από την Χομς, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση της Συρίας.

    "Από τα ξημερώματα, θέσεις των ανταρτών και των λιποτακτών στα βόρεια της πόλης Ραστάν δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς", δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Στις 5 Φεβρουαρίου, αξιωματικός που λιποτάκτησε από τον συριακό στρατό δήλωσε ότι η Ραστάν είναι μια ελεύθερη πόλη", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Μετά την κατάληψη από τον στρατό της συνοικίας Μπάμπα Αμρ της Χομς, πολλοί αντικαθεστωτικοί πιστεύουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιτεθούν στις πόλεις Ραστάν και Κουσεΐρ (15 χιλιόμετρα από την Χομς), μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από τους αντάρτες.

    "Στις δύο αυτές πόλεις βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι αντάρτες στην κεντρική Συρία και πιστεύουμε πως θα είναι οι επόμενοι στόχοι επιθέσεων", επισήμανε ο Αμπντελ Ραχμάν.

    Η πόλη Ραστάν βρίσκεται στην βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Δαμασκό με τις βόρειες περιοχές της χώρας.

    [05] Ο "μαραθώνιος" των σκιερ

    Περίπου 15.800 σκιέρ συγκεντρώθηκαν σήμερα στην εκκίνηση του δυσκολότερου αγώνα σκι αντοχής του Βασαλοπέτ, οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν τα 90 χιλιόμετρα ανάμεσα στις πόλεις Σάλεν και Μόρα στην κεντροδυτική Σουηδία.

    Ανάμεσα στους συμμετέχοντας είναι ο διάδοχος του θρόνου της Δανίας πρίγκιπας Φρέντερικ και η Πίπα Μίντλετον, αδελφή της συζύγου του πρίγκιπα Γουίλιαμ της Αγγλίας.

    Η Πίπα συμμετέχει μαζί με τον αδελφό της Τζέιμς με σκοπό την συγκέντρωση κεφαλαίων για τον φιλανθρωπικό σκοπό Magic Breakfast, που είναι αφιερωμένος σε παιδιά.

    Ο Βασαλοπέτ, ο αγώνας του Βάσα στα σουηδικά, οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1922 και φέρει το όνομα του βασιλιά Γουστάβου Ι Βάσα, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει κάνοντας σκι από τον στρατό της Δανίας το 1521.

    Ο βασιλιάς Κάρολος Γουστάβος συμμετείχε στον αγώνα το 1977 τερματίζοντας σε 8 ώρες 12 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα.

    Το ρεκόρ κατέχει από το 1998 ο Σουηδός Πέτερ Γκόρανσον με 3 ώρες 38 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.

    Ο αγώνας πραγματοποιείται κάθε πρώτη Κυριακή του Μαρτίου.

    [06] Μάχη σώμα με σώμα στο Οχάιο

    Ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Ρικ Σαντόρουμ, υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό στο Οχάιο, μια από τις πολιτείες όπου θα διεξαχθούν προκριματικές ψηφοφορίες την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

    Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και ο πρώην γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια συγκεντρώνουν 32% της πρόθεσης ψήφου στην πολιτεία αυτή.

    Η δημοσκόπηση δείχνει πως ο Νιου Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συγκεντρώνει 17% και ο βουλευτής από το Τέξας Ρον Πολ 6%.

    Σε ερώτηση ποιόν θα υποστήριζαν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, το 44% τάχθηκε υπέρ του Ρόμνεϊ και το 43% υπέρ του αντιπάλου του.

    "Από σήμερα ως την Τρίτη, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν", τόνισε ο Κρις Τζάκσον, ένας από τους αναλυτές της Ipsos.

    "Αν ο Ρόμνεϊ καταφέρει να κερδίσει αυτήν την αναμέτρηση, θα αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων και το χρίσμα", επισήμανε ο ίδιος.

    Η εύκολη νίκη του Ρόμνεϊ στην Ουάσινγκτον είναι η τέταρτη μετά το Μίσιγκαν, την Αριζόνα και το Γουαϊόμινγκ.

    Το Οχάιο θεωρείται "πολιτεία-βαρόμετρο" και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα.

    [07] Επίθεση στην κυβέρνηση από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για το "χαράτσι" της ΔΕΗ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι νιώθει δικαιωμένο που βρήκε μαζική ανταπόκριση το κάλεσμά του στον λαό για άρνηση πληρωμής του εξοντωτικού χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση της τρόικας και προσωπικά για τον "συνταγματολόγο" αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών».

    [08] Σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Θερμαϊκό Κόλπο

    Σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 5.30 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της χερσονήσου του Άθω και το εστιακό βάθος είναι στα 10 χιλιόμετρα.

    [09] Γερμανία: Πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για το δημοσιονομικό σύμφωνο

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απροσδόκητη πρόκληση στην προσπάθειά της να επιτύχει την έγκριση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ στην δική της χώρα, καθώς η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι το σύμφωνο θα χρειαστεί να υπερψηφιστεί από πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

    Αυτό θα σημάνει πως η Μέρκελ θα χρειαστεί τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία παρότι την έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν είναι πιθανό να ζητήσουν ανταλλάγματα--πρωτίστως, ένα πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης.

    Το γεγονός ότι θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων αποκάλυψε μια εφημερίδα χθες και επιβεβαίωσε μια κυβερνητική εκπρόσωπος. Προκάλεσε έκπληξη, αφού ήδη το Σύνταγμα της Γερμανίας περιλαμβάνει την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

    [10] Άνοιξαν οι κάλπες στη Ρωσία, φαβορί για την προεδρία ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    Οι Ρώσοι ξεκίνησαν να ψηφίζουν καθώς άνοιξαν στις 22:00 ώρα Ελλάδας το Σάββατο,τα εκλογικά κέντρα στη ρωσική Άπω Ανατολή, με τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν να υπολογίζει ότι θα επιστρέψει στο Κρεμλίνο, παρά το έντονο κύμα αμφισβήτησης της διακυβέρνησής του.

    "Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν όπως ήταν προγραμματισμένο, όλα βαίνουν καλώς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Οξάνα Μπαλίνινα, αντιπρόεδρος της Εκλογικής Επιτροής της περιοχής Τσουκότκα στη Σιβηρία.

    Η Ρωσία εκτείνεται σε εννέα χρονικές ζώνες και οι κάτοικοι της Τσουκότκα είναι οι πρώτοι που ξεκινούν να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή στις 19:00 ώρα Ελλάδας στο Καλίνινγκραντ, οπότε θα γίνουν γνωστά και τα πρώτα αποτελέσματα. Περίπου 109.000 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από λίγες ημέρες, έδιναν στον Πούτιν τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.

    Ο Πούτιν αντιμετωπίζει τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία: τον κομμουνιστή Γκενάντι Ζιουγκάνοφ --που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στη δεύτερη θέση--, τον λαϊκιστή Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, τον δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Πρόχοροφ και τον κεντρώο Σεργκέι Μιρόνοφ.

    Η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο τον ισχυρό άντρα της χώρας, πρόεδρο από το 2000 ως το 2008, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητά του να μειώνεται.

    Εξαιτίας των κινητοποιήσεων και της έντονης αμφισβήτησης της διακυβέρνησης του, ο Πούτιν έλαβε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση 180.000 καμερών παρακολούθησης σε 90.000 εκλογικά κέντρα (σε σύνολο 95.000) σε όλη τη Ρωσία με στόχο να αποφευχθεί η νοθεία στις εκλογές.

    [11] Εργασίες ανάδειξης Μυκηναϊκού Οικισμού στο Διμήνι Ιωλκού

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την προστασία και ανάδειξη των Μεγάρων Α και Β στο Μυκηναϊκό Οικισμό Διμήνι-Ιωλκού, μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του ΑΜΠΕ η αρχαιολόγος Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, τα Μυκηναϊκά Μέγαρα Α και Β του Διμηνίου χτίστηκαν στην ανατολική παρειά τον λόφου με το Νεολιθικό οικισμό, στο κέντρο του Μυκηναϊκού οικισμού. Ένα μεγάλο πρόπυλο που διαμορφώνεται στη διασταύρωση δύο κύριων οδικών αξόνων που διασχίζουν τον οικισμό οδηγούσε στο ανακτορικό συγκρότημα. Το ανάκτορο αποτελείται από δύο μεγάλα Μέγαρα που πλαισιώνονται από άλλα μικρότερα κτίρια και συνδέονται με μια εσωτερική αυλή.

    Το πρώτο κτίριο ονομάστηκε Μέγαρο A και έχει εμβαδόν 512τ.μ. με προσανατολισμό A προς Δ. Αποτελείται από δύο πτέρυγες δωματίων που συνδέονται μεταξύ τους με ένα διάδρομο. Στη βόρεια πτέρυγα βρίσκονται οι τρείς κύριοι χώροι διαμονής, ενώ στη νότια πτέρυγα 10 βοηθητικοί και εργαστηριακοί χώροι.

    Σ' ένα χώρο εργαστηριακό αποκαλύφθηκε ένα λίθινο σταθμίο με τρία εγχάρακτα σύμβολα Γραμμικής B γραφής, ενώ στο διάδρομο βρέθηκε ένα σύνολο από 10 λίθινες μήτρες και άλλα εργαλεία που σχετίζονται με τη μεταλλουργία.

    Οι τοίχοι του Μεγάρου A σώζονται αρκετά καλά σε ικανό ύψος και είναι επιχρισμένοι, όπως και τα δάπεδα, από λευκό ασβεστοκονίαμα. Προς τα βόρεια και προς τα νότια αναπτύσσονται δύο ανεξάρτητες πτέρυγες, ενώ μπροστά από το Μέγαρο Α διαμορφώνεται μια περίστυλη αυλή με ξύλινους κίονες που καλύπτονταν από λευκό κονίαμα.

    Το Μέγαρο Β έχει ακριβώς τον ίδιο προσανατολισμό και την ίδια κτιριακή οργάνωση με το Μέγαρο Α. Ο ακέραιος μεγάλος βωμός που δεσπόζει στο πρώτο δωμάτιο του Μεγάρου Β συνηγορεί για μια θρησκευτική χρήση του Μεγάρου Β που καταστράφηκε ολοσχερώς από ισχυρή πυρκαγιά .Η φωτιά κατέστρεψε τις πλούσιες αποθήκες του Μεγάρου αυτού, όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες αποθηκευτικών αγγείων.

    [12] Τα υπνωτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και καρκίνου

    Πολλοί άνθρωποι εξαρτιούνται από τα υπνωτικά χάπια για να μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ, όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο θανάτου και καρκίνου σε όσους κάνουν συχνή χρήση.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Κρίπκε του Κέντρου Ύπνου Viterbi της Κλινικής Scripps στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική Γκάρντιαν, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι αυξημένος κατά 4,6 φορές για τους τακτικούς χρήστες υπνωτικών χαπιών, γεγονός που ρίχνει μια ''σκιά'' πάνω σε μια από τις πιο επικερδείς κατηγορίες σκευασμάτων της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

    ''Η μελέτη μας δείχνει ότι τα υπνωτικά χάπια είναι επικίνδυνα για την υγεία σας και μπορεί να προκαλέσουν θάνατο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρκίνο, καρδιά και άλλες παθήσεις'', δήλωσε ο Κρίπκε, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, μελέτησε τις επιπτώσεις οκτώ από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα υπνωτικά χάπια, μεταξύ των οποίων και μερικά πιο σύγχρονα που θεωρούνται ασφαλέστερα, επειδή έχουν μικρότερη διάρκεια δράσης σε σχέση με τα παλαιότερα. Τα υπνωτικά περιλάμβαναν βενζοδιαζεπίνες, μη-βενζοδιαζεπίνες, βαρβιτουρικά, ηρεμιστικά κ.α.

    Οι ερευνητές επί δυόμισι έτη σύγκριναν τους τακτικούς χρήστες των υπνωτικών χαπιών με μια άλλη ομάδα ατόμων που δεν έπαιρναν τέτοια χάπια και είχαν παρόμοια υγεία, ηλικία (όλοι άνω των 18 ετών και με μέση ηλικία 54 ετών) και φύλο. Η μελέτη κάλυψε περίπου 34.000 άτομα, από τους οποίους οι 10.500 έπαιρναν υπνωτικά.

    Έτσι, διαπιστώθηκε ότι ακόμα και όσοι έπαιρναν μόνο ένα έως 18 υπνωτικά χάπια το χρόνο, είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 3,6 φορές κατά μέσο όρο για πρόωρο θάνατο. Όσοι έπαιρναν μεταξύ 18 και 132 χαπιών ετησίως, είχαν υπερτετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου και όσοι έπαιρναν πάνω από 132 υπνωτικά το χρόνο, είχαν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. τουΠαύλου Δρακόπουλου

    [13] Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων

    Αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη αρχαιοκάπηλων βρίσκεται σε εξέλιξη σε τουλάχιστον δέκα νομούς της βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας.

    Αρχικά, συνελήφθη στη Γερακαρού Θεσσαλονίκης 65χρονος που θεωρείται ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας έγιναν τουλάχιστον 30 συλλήψεις και δεκάδες έρευνες σε σπίτια υπόπτων.

    Κατασχέθηκαν, μάλιστα, περισσότερα από πέντε χιλιάδες αρχαία νομίσματα, ανιχνευτές μετάλλων, βιβλία στα οποία αναφέρεται η ιστορία συγκεκριμένων νομισμάτων, αλλά και χρηματικά ποσά.

    Η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται, ενώ ο αριθμός των συλλήψεων αναμένεται να αυξηθεί.

    Σημειώνεται, ότι οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για την υπόθεση ξεκίνησαν εδώ και περίπου τέσσερις μήνες από την Ασφάλεια Πολυγύρου Χαλκιδικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 March 2012 - 9:30:30 UTC