Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν μπαίνει πλαφόν στον φόρο καυσίμων
  • [02] "Δεν είναι βέβαιο ότι ο ύποπτος ζει"
  • [03] Σύμμαχος η ασπιρίνη
  • [04] Ο Ντράγκι υπεραμύνεται παρέμβασης της ΕΚΤ
  • [05] Στην Κων/πολη ο Γ.Παπανδρέου για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [06] Οι στασιαστές στο Μαλί λένε πως κατέλαβαν την εξουσία και κατέλυσαν τους θεσμούς
  • [07] Ο Κρασιμίρ Μπαλάκοφ στον πάγκο της Καϊζερσλάουτερν
  • [08] Το ιστορικό Κουαρτέτο Μποροντίν σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής
  • [09] Στον Ούγγρο Εντρέ Σεμεράντι το «Νόμπελ» Μαθηματικών 2012
  • [10] Τα καλάμια "πνίγουν" τη λίμνη Ισμαρίδα και απειλούν τα πουλιά
  • [11] Κομμωτές θα ελέγχουν τους πελάτες τους για καρκίνο του δέρματος
  • [12] Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ βόρεια της Σητείας, στην Κρήτη
  • [13] Με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα συναντηθεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
  • [14] Ανεβαίνει η δημοτικότητα του Σαρκοζί μετά τις επιθέσεις

  • [01] Δεν μπαίνει πλαφόν στον φόρο καυσίμων

    Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη θέσπιση ενός αυτόματου μηχανισμού που θα βάζει πλαφόν στους φόρους των καυσίμων σε περιόδους μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών τους, δεν θα υλοποιηθεί για δημοσιονομικούς λόγους.

    Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα, η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα ισοδυναμούσε με απώλειες εσόδων τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει ο κρατικός προυπολογισμός.

    [02] "Δεν είναι βέβαιο ότι ο ύποπτος ζει"

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Γκεάν δήλωσε ότι δεν είναι πλέον βέβαιος ότι ο οχυρωμένος στο σπίτι του στην Τουλούζη Μοχαμέντ Μεράχ είναι ακόμη ζωντανός, καθώς η αστυνομία δεν είχε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ θεωρεί "περίεργο" το γεγονός ότι δεν ανιχνεύθηκαν κινήσεις εντός του πολιορκημένου διαμερίσματος.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφο που βρίσκεται έξω από το πολιορκημένο κτίριο, η αστυνομία ανησυχεί μήπως ο Μοχαμέντ Μεράχ πυροδότησε εκρηκτικά εντός του διαμερίσματος.

    Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο ύποπτος θέλει να πεθάνει "με τα όπλα στα χέρια", ενώ πρόσθεσε ότι νωρίτερα άκουσαν δύο πυροβολισμούς.

    [03] Σύμμαχος η ασπιρίνη

    Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για διάστημα μόνο τριών ετών μπορεί να μειώσει σημαντικά, κατά ένα τέταρτο περίπου, τον κίνδυνο του καρκίνου, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι αρκεί μια χαμηλή δόση ασπιρίνης κάθε μέρα για να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου ή ακόμα να εμποδίσει την εξάπλωσή του.

    Οι μελέτες, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής νευρολογίας Πίτερ Ρόθγουελ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στα ιατρικά περιοδικά "The Lancet" και "The Lancet Oncology", σύμφωνα με το BBC, τη Γκάρντιαν και τους Τάιμς της Ν.Υόρκης, επιβεβαιώνουν ότι η ασπιρίνη αποτελεί ισχυρό, αν και παραγνωρισμένο, όπλο κατά του καρκίνου.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η μακροπρόθεσμη χρήση ασπιρίνης, για περίπου δέκα χρόνια, μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, ιδίως του εντέρου, αλλά είχαν εκφραστεί ανησυχίες για τις πιθανές παρενέργειες από την τόσο μακρόχρονη κατανάλωση ασπιρίνης (π.χ. αιμορραγία στομάχου ή του εγκεφάλου).

    Όμως, οι νέες έρευνες δείχνουν ότι η ευεργετική δράση της ασπιρίνης ισχύει τόσο για μικρές δόσεις (75 έως 300 mg), όσο και για πολύ μικρότερο διάστημα, μόλις τριών ετών. Συγκεκριμένα, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για τρία χρόνια φάνηκε να μειώνει κατά μέσο όρο κατά 23% τον κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες και κατά 25% στις γυναίκες.

    [04] Ο Ντράγκι υπεραμύνεται παρέμβασης της ΕΚΤ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπεραμύνθηκε της παρέμβασης της ΕΚΤ στον τραπεζικό τομέα χωρίς την οποία, εκτιμά σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γερμανική εφημερίδα "Μπιλντ", ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε ρευστότητα.

    Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η "ιδιαίτερα κρίσιμη" κατάσταση κατά την κρίση του χρέους το φθινόπωρο του 2011 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο (σε όρους ρευστότητας) για τις τράπεζες και να προκαλέσει πτωχεύσεις επιχειρήσεων, οι οποίες θα βρίσκονταν ξαφνικά χωρίς μετρητά. "Αυτό ήταν που έπρεπε να αποφύγουμε", εξηγεί.

    [05] Στην Κων/πολη ο Γ.Παπανδρέου για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθείαπό σήμερα μέχρι και το Σάββατο ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Η επίσκεψη του γίνεται για να προεδρεύσει της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον αραβικό κόσμο. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα συνεδριάσει η Επιτροπή, η οποία είχε συνεδριάσει για πρώτη φορά πριν απο λίγους μήνες στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου,σύμφωνα μεπληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο έχουν αναπτύξει και προσωπική φιλία, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    [06] Οι στασιαστές στο Μαλί λένε πως κατέλαβαν την εξουσία και κατέλυσαν τους θεσμούς

    Οι στασιαστές στρατιωτικοί του Μαλί ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι έβαλαν "τέλος στο ανίκανο καθεστώς" στο Μπαμακό και ότι κατέλυσαν "όλους τους θεσμούς" και ανέστειλαν "την ισχύ του συντάγματος", σε ομιλία τους στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο ελέγχουν από χθες Τετάρτη.

    Οι πραξικοπηματίες κήρυξαν κατάπαυση του πυρός από σήμερα, ανακοίνωσε από την τηλεόραση ο αρχηγός τους, ο λοχαγός Αμαντού Σανόγκο, πρόεδρος της χούντας που πήρε την εξουσία εξ ονόματος μιας Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE).

    [07] Ο Κρασιμίρ Μπαλάκοφ στον πάγκο της Καϊζερσλάουτερν

    Ο Κρασιμίρ Μπαλάκοφ είναι, και επίσημα, ο νέος προπονητής της Καϊζερσλάουτερν.

    Ο Βούλγαρος τεχνικός συμφώνησε σε όλα με τη γερμανική ομάδα για να πάρει τη θέση του Μάρκο Κουρτς. Η διοίκηση του συλλόγου απέλυσε τη Δευτέρα τον Κουρτς, σε μία προσπάθεια να αναστρέψει τη δυσμενή κατάσταση και να αποφύγει τον υποβιβασμό.

    Η ομάδα του Κώστα Φουρτούνη έχει συμπληρώσει 16 αγώνες πρωταθλήματος χωρίς νίκη και βρίσκεται στην τελευταία θέση της μπουντεσλίγκα, μετά και τη «βαριά» εντός έδρας ήττα με 4-1 από τη Σάλκε, την περασμένη Κυριακή. Ο 45χρονος Μπαλάκοφ, προπονητής έως χθες της Χάιντουκ Σπλιτ, είχε κάνει μεγάλη καριέρα ως παίκτης στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Στουγκάρδης από το 1995 έως το 2003.

    [08] Το ιστορικό Κουαρτέτο Μποροντίν σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής

    Το ιστορικό Κουαρτέτο Εγχόρδων Μποροντίν, που μετρά περισσότερα από 60 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της μουσικής δωματίου, συναντά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σήμερα, 22 Μαρτίου (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ώρα: 20.30), τον διάσημο Ρωσοαυστριακό πιανίστα Ολέγκ Μάιζενμπεργκ.

    Οι πέντε καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα Τσαϊκόφσκι και Μπραμς.

    To Κουαρτέτο Εγχόρδων Μποροντίν γιόρτασε το 2005, τα 60 του χρόνια με εμφανίσεις στην Αίθουσα Κοντσέρτχεμπαου του 'Αμστερνταμ και την Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, με γκαλά στη Μόσχα, το Λονδίνο και το Παρίσι, καθώς και με ρεσιτάλ στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Ρωσία.

    Ιδρύθηκε το 1945 από φοιτητές του ξακουστού Κονσερβατόριου της Μόσχας και είναι ένα από τα παλαιότερα κουαρτέτα εγχόρδων που υπάρχουν στον κόσμο και ένα από τα ελάχιστα σοβιετικά σχήματα κλασικής μουσικής που έκανε περιοδείες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Έχει λάβει μέρος σε επιτυχημένες δισκογραφικές παραγωγές, στις οποίες τα μέλη του κορυφαίου ρωσικού σχήματος έχουν ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, όλα τα κουαρτέτα του Σοστακόβιτς και του Μπετόβεν. Αρκετές από αυτές τις ηχογραφήσεις έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία και ήταν υποψήφιες για βραβεία Γκράμμυ.

    Επιπλέον, το ρεπερτόριο του φημισμένου ensemble συμπεριλαμβάνει συνθέσεις Σούμπερτ, Προκόφιεφ, Μότσαρτ, Μποροντίν, Μπραμς, Στραβίνσκυ και Τσαϊκόφσκι, τις οποίες τα μέλη του ονομαστού κουαρτέτου ερμηνεύουν συχνά σε μεγάλες συμφωνικές αίθουσες ανά την υφήλιο.

    Το βιογραφικό του Ολέγκ Μάιζενμπεργκ είναι πλούσιο σε συμμετοχές σε δισκογραφικές και οπτικοακουστικές παραγωγές με κλασικό αλλά και μοντέρνο ρεπερτόριο, τόσο με την ιδιότητα του σολίστ όσο και με αυτήν του μέλους συνόλων μουσικής δωματίου.

    [09] Στον Ούγγρο Εντρέ Σεμεράντι το «Νόμπελ» Μαθηματικών 2012

    Ο Ούγγρος μαθηματικός Εντρέ Σεμεράντι, που εργάζεται στο ουγγρικό Ινστιτούτο Μαθηματικών 'Αλφρεντ Ρένιι και στο τμήμα επιστήμης των υπολογιστών του αμερικανικού πανεπιστημίου Ράτγκερς, είναι ο φετινός αποδέκτης της κορυφαίας μαθηματικής διάκρισης στον κόσμο, του Βραβείου 'Αμπελ 2012, του λεγόμενου και «Νόμπελ» των μαθηματικών, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων που χορηγεί το βραβείο.

    Οι μαθηματικές εργασίες του Σεμεράντι έχουν βοηθήσει καθοριστικά στην ανακάλυψη των σχέσεων ανάμεσα στους αριθμούς και στις πληροφορίες, γι' αυτό έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της θεωρίας της πληροφορικής και του διαδικτύου.

    [10] Τα καλάμια "πνίγουν" τη λίμνη Ισμαρίδα και απειλούν τα πουλιά

    Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 22/03/2012 09:33 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Τα καλάμια «καβάλησαν» τη λίμνη Ισμαρίδα

    Προσπάθεια για να "αναπνεύσει" η λίμνη Ισμαρίδα από τα καλάμια που την "πνίγουν", εμποδίζοντας την ομαλή εισροή υδάτων αλλά και τη διαβίωση των πουλιών, κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση, προχωρώντας σε δημοπράτηση έργου, ύψους 180.000 ευρώ.

    Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη "καθορισμού και περιγραφής των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη βέλτιστη διαχείριση του καλαμιώνα της λίμνης Ισμαρίδας" και στις 28 Μαρτίου θα δημοπρατηθεί το σχετικό έργο.

    "Θέλουμε να ανοίξουμε κανάλια περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων σε μήκος και να έχουμε εκβάθυνση πάνω από ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Επίσης, θα φύγουν όλα τα ριζικά συστήματα των καλαμώνων και θα δημιουργηθούν ανά 100 μέτρα ανοίγματα, περίπου στο ένα στρέμμα" ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος του τμήματος περιβαλλοντικού και χωρικού σχεδιασμού της διεύθυνσης περιβάλλοντος χωρικού σχεδιασμού της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Αναστάσιος Παπαγιαννάκης.

    Στη λίμνη Ισμαρίδα, που βρίσκεται στα νότια του νομού Ροδόπης, έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα 233 είδη πουλιών, από τα οποία τα 118 είδη φωλιάζουν.

    Ο καλαμιώνας της Ισμαρίδας έχει επεκταθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 35 χρόνια.

    Η υπερβολική ανάπτυξη της βλάστησης εις βάρος των ανοιχτών επιφανειών νερού είναι μία από τις βασικές αιτίες μείωσης πληθυσμών πολλών ειδών πουλιών, ερπετών, αμφιβίων και θηλαστικών.

    [11] Κομμωτές θα ελέγχουν τους πελάτες τους για καρκίνο του δέρματος

    Οι κομμωτές μπορούν και θα πρέπει να εκπαιδευτούν να ελέγχουν τους πελάτες τους για καρκίνο του δέρματος, υποστηρίζουν ειδικοί στον τομέα υγείας.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για αυτόν τον τύπο καρκίνου στην Βρετανία παρότι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους στη χώρα.

    Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 νέα κρούσματα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Βρετανία.

    Αλλά πολλές περιπτώσεις δεν διαγιγνώσκονται επί χρόνια, γεγονός που καθυστερεί την θεραπεία και δυσχεραίνει την ίαση.

    Οι αλλοιώσεις στο κρανίο και στο πίσω μέρος του λαιμού πολλές φορές μπορεί να περάσουν απαρατήρητες και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κομμωτές είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να τις εντοπίσουν.

    Στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, Αμερικανοί γιατροί υποστηρίζουν ότι: "Δεν πρέπει να περιμένουμε οι ασθενείς μας με καρκίνο του δέρματος να έρθουν σε εμάς όταν μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά, αλλά να χρησιμοποιούμε την έρευνα και άλλες μεθόδους για να βελτιώσουμε τον έγκαιρο εντοπισμό των μελανωμάτων στο κεφάλι και τον λαιμό εκμεταλλευόμενοι τον ρόλο των κομμωτών και την μοναδική τους σχέση με τους πιθανούς πελάτες μας".

    Οι κομμωτές δεν θα καλούνται φυσικά να κάνουν διάγνωση, αλλά να επισημαίνουν διακριτικά καθετί ύποπτο που θα εντοπίζουν στο κεφάλι ή τον λαιμό του πελάτη τους, ώστε εκείνος να απευθυνθεί στον γιατρό του

    [12] Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ βόρεια της Σητείας, στην Κρήτη

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα, στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σητείας, στην Κρήτη και 348 χλμ νοτιοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

    [13] Με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα συναντηθεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

    Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ,συναντάται σήμερα,μετά από πρωτοβουλία των Γερμανικών Συνδικάτων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Ο κ. Παναγόπουλος θα συναντηθεί επίσης με τον ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (SPD) και τους Γιόχαν Βάντεπουλ (CDU/CSU), Μίκαελ Ροθ (SPD), Αλεξάντερ Ούλριχ (Αριστερά), καθώς και με άλλα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου.

    [14] Ανεβαίνει η δημοτικότητα του Σαρκοζί μετά τις επιθέσεις

    Η πρώτη δημοσκόπηση αφότου ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους τη Δευτέρα σ' ένα εβραϊκό σχολείο, έδειξε πως ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα νικούσε με μικρή διαφορά τον σοσιαλιστή αντίπαλό του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.

    Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη έδειξε πως ο Σαρκοζί θα κέρδιζε 30% στον πρώτο γύρο και ο Ολάντ 28%, ενώ οι δύο αντίπαλοι ήταν στήθος με στήθος πριν από μία εβδομάδα.

    Ωστόσο, ο Ολάντ εξακολουθεί να προηγείται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου.

    Στο μεταξύ, ο πόλεμος φθοράς ανάμεσα στον ύποπτο για τους φόνους,ο οποίος παραμένει οχυρωμένοςκαι τους αστυνομικούς συνεχίζεται στην Τουλούζη, όπου χθες το βράδυ ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις με σκοπό τον εκφοβισμό του 23χρονου Μέραχ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 March 2012 - 8:30:31 UTC