Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το 2013 θα αρχίσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
  • [02] Κριτική του Πάπα για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα
  • [03] Νεκρή υπάλληλος σε αιματηρό επεισόδιο σε υποκάστημα ΕΛΤΑ στον Πειραιά
  • [04] Κατασχέσεις προϊόντων σε τέσσερις Δήμους, ενόψει Πάσχα
  • [05] Ευρωπαίοι τα πιο "γερά ποτήρια"
  • [06] Μεσαιωνικά λιμάνια στην υπηρεσία του τουρισμού
  • [07] Συνελήφθη 29χρονος για την έκρηξη στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού
  • [08] Ματίας Μορς: Η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση
  • [09] Γενική απεργία στην Ισπανία κατά της λιτότητας
  • [10] Στους 4 του Τσάμπιονς Λιγκ οδεύει η Μπάγερν, ελπίζει η Μίλαν
  • [11] Έλληνας διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Microsoft
  • [12] Κίνδυνος εδαφικών υποχωρήσεων λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδροφόρων
  • [13] Η κατάχρηση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους

  • [01] Το 2013 θα αρχίσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

    Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων, το οποίο τέθηκε από σήμερα και για μία εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, καθώς μετά θα σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας.

    Ο υπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι το ΠΔ δεν έχει καμία σχέση με ενδεχόμενες απολύσεις από το δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα μπορεί να αρχίσει εντός του 2013. Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή, που γίνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναμόρφωσή του, είπε ο κ. Ρέππας.

    Το ΠΔ προβλέπει ατομικό συμβόλαιο, που θα υπογράφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος κάθε χρόνου και με το οποίο θα καθορίζονται με ακρίβεια συγκεκριμένοι και ποσοτικοποιημένοι στόχοι, που πρέπει να επιτύχουν. Με βάση αυτούς τους στόχους θα γίνονται οι προαγωγές και οι μισθολογικές αυξήσεις.

    Σύμφωνα με το ατομικό συμβόλαιο, κάθε υπάλληλος θα αξιολογείται για τη διοικητική του ικανότητα, τη συμπεριφορά του στο χώρο εργασίας και την απόδοσή του στην υπηρεσία. Εισηγητής της αξιολόγησης θα είναι ο άμεσος προϊστάμενος του υπαλλήλου, την τελική δε κρίση θα πραγματοποιεί ο προϊστάμενος της ανώτερης διοικητικής βαθμίδας.

    Επιπλέον, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταφέρνουν να πετύχουν στόχους σε ποσοστό άνω του 80% θα λαμβάνουν το πριμ (κίνητρο επίτευξης στόχου) που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο.

    [02] Κριτική του Πάπα για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα

    Έντονη κριτική στις ΗΠΑ για τη στάση τους απέναντι στην Κούβα άσκησε ο Πάπας Βενέδικτος κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του στη χώρα.

    Αναφερόμενος στο εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβασημείωσε ότι πλήττει άδικα τους πολίτες.

    Ο Πάπας συναντήθηκε χθες, μετά από αίτημα του, με τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, τον πρώην πρόεδρο Φιδέλ Κάστρο στην Αβάνα, κατά την τελευταία ημέρα της ποιμαντικής επίσκεψης του στην Κούβα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι.

    Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του "Lider Maximo", ηλικίας 85 ετών, και του Γερμανού Πάπα, ηλικίας 84 ετών.

    [03] Νεκρή υπάλληλος σε αιματηρό επεισόδιο σε υποκάστημα ΕΛΤΑ στον Πειραιά

    Αιματηρό επεισόδιο με νεκρή μια υπάλληλο ταχυδρομείου, σημειώθηκε στο υποκάστημα των ΕΛΤΑ στην οδό Φίλωνος και Τσαμαδού στον Πειραιά.

    Για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, συνάδελφός της την πυροβόλησε και την τραυμάτισε θανάσιμα. Ο δράστης συνελήφθη, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

    [04] Κατασχέσεις προϊόντων σε τέσσερις Δήμους, ενόψει Πάσχα

    Εντάθηκαν οι έλεγχοι για το παρεμπόριο την τελευταία εβδομάδα καθώς πραγματοποιήθηκαν 19 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να γίνουν κατασχέσεις προϊόντων στους δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου, Αγ. Δημητρίου και Ηρακλείου Αττικής, όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 'Αννα Διαμαντοπούλου, με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ελέγχων Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Επίσης συζητήθηκε και η κατάσταση στην αγορά ενόψει του Πάσχα και διαπιστώθηκε ότι ο συντονισμός με τις συναρμόδιες αρχές (ΣΔΟΕ, ΕΦΕΤ, υπουργείο Αγροιτκής Ανάπτυξης) για να αποφευχθούν οι ''ελληνοποιήσεις'' κρεάτων, λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι υπάρχει η απαιτούμενη προσφορά για να διαμορφωθούν σε καλό επίπεδο οι τιμές και σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις ορισμένων στελεχών οι τιμές στο κρέας εφέτος θα κυμανθούν χαμηλότερα κατά 10% με 15%.

    [05] Ευρωπαίοι τα πιο "γερά ποτήρια"

    Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη και συγκεκριμένα 12,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ τον χρόνο ή σχεδόν τρία ποτήρια κρασί ημερησίως, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Κι ενώ ο τίτλος του βαρύτερου πότη στον κόσμο αποδίδεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, όπου η κατανάλωση είναι σχεδόν διπλάσια του μέσου παγκόσμιου όρου, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα κατανάλωσης από περιοχή σε περιοχή καθώς και διαφορές στο πόσο συχνά, πού και πότε πίνουν οι Ευρωπαίοι.

    Ανά περιοχές, οι μεγαλύτεροι πότες καταγράφονται στην κεντρική-ανατολική και ανατολική Ευρώπη με κατανάλωση 14,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικα τον χρόνο σε σύγκριση με 12,4 λίτρα στην κεντρική-δυτική και δυτική Ευρώπη, 11,2 λίτρα στη νότια Ευρώπη και 10,4 λίτρα στις σκανδιναβικές χώρες.

    Η έκθεση διαπίστωσε ότι στην ΕΕ σχεδόν το 12% όλων των θανάτων το 2004 μεταξύ ανθρώπων ηλικίας 15 με 64 αποδίδονται στο αλκοόλ, ανάλογο με 1 σε 7 θανάτους για τους άνδρες και 1 σε 13 για τις γυναίκες.

    [06] Μεσαιωνικά λιμάνια στην υπηρεσία του τουρισμού

    Η ολκάδα ήταν βυζαντινό εμπορικό πλοίο που για αιώνες συνέδεε ανθρώπους, πόλεις, λιμάνια. Αιώνες μετά το τελευταίο της ταξίδι, θα ναυπηγηθεί και πάλι. Στα αμπάρια της δεν θα έχει αυτή τη φορά καρπούς λάδι και κρασί, αλλά θα ενώσει 32 λιμάνια στο Αιγαίο, τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα.

    Το σύγχρονο ταξίδι θα γίνει μέσω του προγράμματος «Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα Μεσαιωνικά Λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής», η έναρξη του οποίου σηματοδοτήθηκε με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

    Στόχος του έργου, είναι η ανάδειξη των Μεσαιωνικών λιμανιών, ως σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης πολιτιστικού τουρισμού, στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας.

    Το έργο «Ολκάς», προϋπολογισμού 694.800 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Joint Operational Programme Black Sea 2007-2013» και εθνικούς πόρους. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έργα πολιτισμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    της Γ. Χατζηγεωργίου

    [07] Συνελήφθη 29χρονος για την έκρηξη στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού

    Έκρηξη σημειώθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού, στις 2.25 τα ξημερώματα, επί της οδού Φιλικής Εταιρείας 21Α. Η έκρηξη προκλήθηκε όταν ένας άνδρας 29 χρονών πέταξε στον ακάλυπτο χώρο του αστυνομικού τμήματος μια αυτοσχέδια κροτίδα.

    Λίγο πριν, ο 29χρονος είχε εντοπιστεί να εισέρχεται στην πυλωτή πολυκατοικίας, που βρίσκεται σε δρόμο στην πίσω πλευρά του Τμήματος, απ' όπου έριξε την κροτίδα. Ανδρες του αστυνομικού τμήματος, που βρίσκονταν μέσα, τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές χωρίς να υπάρχουν κάποιοι τραυματισμοί.

    [08] Ματίας Μορς: Η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση

    Η Ελλάδα "δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα προβλήματα", αλλά καταγράφει πρόοδο και έχει "καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση", δηλώνει ο Ματίας Μορς, ο επικεφαλής της τρόικας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

    "Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου (του 2012) θα μπορούμε να πούμε προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα", δηλαδή "εάν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι", λέει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς.

    Κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα έχει "καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση της ευρωζώνης", ακόμη και αν αυτό σημαίνει "τη λήψη πολλών ακόμη μέτρων, περισσότερο οδυνηρών επίσης, και αντοχή".

    [09] Γενική απεργία στην Ισπανία κατά της λιτότητας

    Γενική 24ωρη απεργία πραγματοποιείται σήμερα στην Ισπανία κατά των εργατικών μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής της λιτότητας, με τους απεργούς να συγκεντρώνονται μπροστά σε επιχειρήσεις και τις συγκοινωνίες να υπολειτουργούν.

    Κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανό που γράφουν "Γενική απεργία" και "Όχι στην εργατική μεταρρύθμιση", ομάδες συνδικαλιστών έχουν ήδη κατέβει στους δρόμους και άλλοι έχουν πάρει θέσεις στις εισόδους επιχειρήσεων, στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης και στους βασικούς σταθμούς των μέσων μαζικής κυκλοφορίας.

    [10] Στους 4 του Τσάμπιονς Λιγκ οδεύει η Μπάγερν, ελπίζει η Μίλαν

    Το πρώτο ζευγάρι της ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ είναι γνωστό από χθες το βράδυ. Η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε 2-0 στο «Βελοντρόμ» της Μαρσέιγ, η ρεβάνς στη Γερμανία αποκτά τυπική διαδικασία, ωστόσο το έργο των Βαυαρών στην τετράδα δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς θα αντιμετωπίσουν τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία νίκησε εκτός έδρας τον ΑΠΟΕΛ με 3-0.

    Ο Μάριο Γκόμεζ στο 44΄ και ο Άριεν Ρόμπεν στο 69΄ ήταν οι σκόρερ της ομάδας του Γιούπ Χάινκες, η οποία ήταν ανώτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς κι έφτασε άνετα στη νίκη.

    Στον άλλο αγώνα της προημιτελικής φάσης, η Μίλαν κατάφερε να κρατήσει στο 0-0 τη Μπαρτσελόνα στο Σαν Σίρο και πλέον ελπίζει για πρόκριση στους 4.

    Πολύ καλό παιχνίδι, με ρυθμό, φάσεις και ένα «φαλτσοσφύριγμα» του διαιτητή, που δεν είδε το καθαρό πέναλτι του Αμπιάτι στον Σάντσες στο 15΄. Η ρεβάνς θα γίνει την προσεχή Τρίτη στο «Καμπ Νου» της Βαρκελόνης, όπου στη φάση των ομίλων η Μίλαν είχε αποσπάσει ισοπαλία 2-2 τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    [11] Έλληνας διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Microsoft

    Έλληνας διακρίθηκε στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς που φιλοξενήθηκε στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ "Συνεργάτες στη Μάθηση" 2012 της Microsoft. Η εκδήλωση διεξήχθη στη Λισαβόνα, συγκεντρώνοντας 250 εκπαιδευτικούς από περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές χώρες.

    Όπως ανακοίνωσε η Microsoft Ελλάς, o Δημήτρης Ράμμος από το 23ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά κέρδισε τη δεύτερη αναπληρωματική θέση στην κατηγορία "Knowledge Building" για το έργο "Διαδραστική Γεωμετρία", που αποτελεί μια διαφοροποιημένη διδακτική προσέγγιση συγκεκριμένων εννοιών της Γεωμετρίας. Έτσι, ο κ. Ράμμος εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Φόρουμ "Συνεργάτες στη Μάθηση" της Microsoft, το οποίο θα λάβει χώρα φέτος τον Νοέμβριο, στην Αθήνα.

    [12] Κίνδυνος εδαφικών υποχωρήσεων λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδροφόρων

    Το "καμπανάκι"του κινδύνου για τις εδαφικές υποχωρήσεις λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδροφόρων κρούουν οι επιστήμονες κάνοντας λόγο για καταστροφικά φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττοντας εκτεταμένες περιοχές.

    Σημαντικά στοιχεία για τις εδαφικές υποχωρήσεις λόγω υπεράντλησης των υπόγειων υδροφόρων παρουσίασαν σε πρόσφατη ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ οι Δημήτριος Ρόζος, Επίκ. Καθηγητής ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, Λέκτορας ΕΜΠ και Δάφνη Σίδερη, υποψήφια διδάκτορας, μέλη του Εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών.

    Στον ελλαδικό χώρο, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του υδατικού δυναμικού καθώς και η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των φαινομένων αυτών με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχών που πλήττονται από τα φαινόμενα αυτά είναι το Καλοχώρι και η Περαία στο Νομό Θεσσαλονίκης, η περιοχή Δυτικά του Ορυχείου Αμυνταίου στο Νομό Φλώρινας και η Νοτιοανατολική ζώνη της Λεκάνης Ανατολικής Θεσσαλίας.

    [13] Η κατάχρηση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους

    Η κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει μία ακόμη πιθανή παρενέργεια, πέρα από το ότι ενισχύει την ανάπτυξη και αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών. Καθώς αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων που ζουν στο έντερο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Με άλλα λόγια, τα πολλά αντιβιοτικά παχαίνουν, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Μάρτιν Μπλέηζερ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματά του σε διεθνές συνέδριο για το ανθρώπινο «μικροβίωμα» στο Παρίσι, σύμφωνα με το New Scientist, έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η λήψη αντιβιοτικών οδήγησε σε αύξηση του πάχους τους.

    Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα αντιβιοτικά μπορεί όντως να ευθύνονται σε ένα βαθμό για την αύξηση της παχυσαρκίας διεθνώς. Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση των αντιβιοτικών εδώ και επτά περίπου δεκαετίες έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με συνέπεια να μειώνονται οι αποικίες των «καλών» μικροβίων, κάτι που έχει ως παρενέργεια, πέρα από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, να προκαλείται αύξηση του πάχους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 March 2012 - 8:30:30 UTC